29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Euro a lokální peníze

V řadě rozčarování, která přinesla společná evropská měna, stojí na čelném místě zjištění, že euro není vhodné pro všechny země.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Schlägel 1.9.2016 11:56

Re: Strategie je také o trade-offs (tzn. něco za něco)

Pro všechny evropské země je (by byl, pokud by existoval) prospěšný svobodný obchod.

M. Pivoda 1.9.2016 10:50

I kapitalismus je spíše pro úspěšné

V demokratických volbách tito lidé ale nemusí představovat většinu.

M. Pivoda 1.9.2016 10:45

Společný zájem všech zemí EU?

Nebudu se zde pokoušet o nějaký úplný výčet společných zájmů všech zemí EU, jeden je ale opravdu společný a dominantní pro všechny země Evropy: ten, který právě dal popud ke vzniku nejdříve EHS a později EU, tj. snaha zabránit dalším válkám v Evropě.

Pokud tomuto dominantnímu cíli podřídíme ostatní naše snažení, musí nutně dojít ke kompromisům v ostatním snažení, tj. "obchodům něco za něco", čili trade-offs. Euro tedy jak sjednocuje, tak i rozděluje.

R. Brzák 1.9.2016 10:06

Re: Pan Robejšek nemluví pravdu

neříká pravdu, protože Vy pravdu znáte a on říká něco jiného..ale co tedy Vy víte?

P. Vaňura 1.9.2016 10:06

Vymenny obchod

To fungovalo třeba v 60-70 letech v západním Německu a vláda dělala všechno možné, aby tomu zabránila...

P. Vaňura 1.9.2016 10:04

Euro vadí, protože např. donutilo Slováky splácet

ŘECKÉ DLUHY. O tom to celé totiž je. A odchod od Eura by v Řecku znamenal mírnější obdobu Zápotockého "měnové reformy," s tím, že hodně Řeků nemá peníze v řecké bance a stát na ně ZATÍM nemůže. Ale třeba Rooseveltovi se okradení střádalů pod hrozbou 10 let vězení počátkem 30 let povedlo!

R. Brzák 1.9.2016 10:04

Re: Strategie je také o trade-offs (tzn. něco za něco)

"úplně všechny evropské země", krom toho, že jsou evropské, mají mnoho rozdílných charakteristik. A proto hledání "společného" řešení jejich rozdílných problémů je nonsens.

Pokud tedy nepochopíme svou historii - a nepřijmeme, že univerzálním řešením je co nejširší svoboda a nutná odpovědnost jedince, který se pro svůj prospěch uchyluje ke spolupráci s dalšími jedinci...

P. Vaňura 1.9.2016 10:00

Pane Janyška, znáte termín "kočičí dolary"

Až tam přivedly USA v první polovině 19 století Vaše "soukromé peníze."

P. Vaňura 1.9.2016 9:58

Identifikace občanů s EU je fantasmagorie, Brusel

je pro nás úhlavní nepřítel!

P. Vaňura 1.9.2016 9:56

Relativně pevná měna je spíše pro úspěšné

ať už se jmenuje jakkoliv.

P. Vaňura 1.9.2016 9:55

Že s eurem bude problém, jsem věděl od začátku, ale

pak jsem málem změnil názor, průšvih se objevil později, než jsem předpokládal. Celá věc je o tom, že vlády "jihu" EU byly zvyklé hradit deficity státního rozpočtu INFLACÍ a to s eurem udělat skoro nemohou (je to věc ECB i když i tu se snaží ovlivnit). Kdybychom měli euro, nemohla by např. ČNB devalvovat korunu v rámci svého idiotského "inflačního cílení," založeném navíc na chybném výpočtu celkové inflace (nezapočítává např. náklady na bydlení).

Samozřejmě, inflací by se chtěly dluhů zbavit i jiné subjekty a to pak naráží dokonce i UVNITŘ států, kde se to ale dá řešit velkými finančními transfery, což by MEZISTÁTNĚ asi politkům voliči ve větší míře nedovolili.

A dokonce i v USA byl v první polovině 20 století rozpor mezi průmyslovými oblastmi a farmáři, kteří chtěli "laciné peníze," což jim částečně umožnil F. D. Roosevelt.

K. Frauknecht 1.9.2016 9:26

Re: Euro

:-)))

M. Valenta 1.9.2016 9:19

Euro je spíše pro úspěšné,

v tom má pan Robejšek pravdu. Nedávno jsem byl na Slovensku a že by tam nějak toužili po návratu koruny jsem nezaznamenal.

M. Pivoda 1.9.2016 9:12

Strategie je také o trade-offs (tzn. něco za něco)

Robejšek, začátek článku: "... stojí na čelném místě zjištění, že euro není vhodné pro všechny země."

Institut 8020 by mohl také naopak zjistit, co je vhodné pro úplně všechny evropské země. A to by mělo stát na onom čelném místě (při stragegických úvahách Institutu 8020).

Robejšek, konec článku: "Nezanedbatelnou roli, zejména pro úspěšně se rozvíjející region, může hrát lokální měna jako symbolický doklad její výjimečnosti. To posiluje hrdost a identifikaci občanů s jejich regionem."

Institut 8020 by zde měl zvážit, zda je výhodnější "lokální měnou posilovat hrdost a identifikaci občanů s jejich regionem", nebo naopak "společným Eurem posilovat hrdost a identifikaci občanů s jejich Evropskou Unií".

K. Janyška 1.9.2016 9:04

Mistr Hayek :

Soukromé peníze. Tam hledejte pravdu... Dzp.

M. Vondráček 1.9.2016 8:57

Re: Pan Robejšek nemluví pravdu

Tak jste vynadal panu Robejškovi. Co nějaký argument k něčemu, v čem podle Vás nemá pravdu .

F. Houžňák 1.9.2016 8:19

No, hlavně že vy jste chytrej

jako tři vopice a všechny ďábelské úmysly prokouknete.

V. Šťastný 1.9.2016 6:37

Re: Euro

No, a o čem je celý článek?

P. Scheck 1.9.2016 4:04

Pan Robejšek nemluví pravdu

Tedy chci tím říct, že pan Robejšek pravdu vždy říká, je to velmi vzdělaný muž. Jenže chytrost a vzdělání zároveň může vést k ďábelské myšlence: "Což takhle toho využít a navzdory morálce si vše ohnout k ne úplně čistým cílům."

Inu není první a jistě ani poslední. Dobře ví, že ostrý nůž může být zrovna tak prospěšný jako nebezpečný. Zrovna tak jako oheň, marihuana, alkohol, voda a koneckonců i velké pravdy použité v nepravou chvíli. Přiznám se, že tomuto pánovi už dlouhou dobu nevěřím. Na druhé straně mu děkuji za trénink, kdy přináší stále dokonalejší lži založené na velké erudici. Sám používá titul:" nezávislý poradce pro strategické otázky, Hamburk". Tomuto titulu se vždy musím, až nestrategicky, zasmát.

K. Pavlik 1.9.2016 3:51

Re: Vymenny obchod

Nevim jestli se bavite o Windows nebo o teleti.

Byla doba kdy jsem se bal ze nam nekdo na nas pozemek strci bejka a utece. Nastesti tato doba je uz pryc.

J. Pospíšil 1.9.2016 3:26

Re: Vymenny obchod

Tak to já ano.

K. Pavlik 1.9.2016 3:13

Vymenny obchod

Vymenny obchod ma dve funkce - hlavni je neplatit dane. Toto funguje a fungovat bude.

Tradicni vymeny obchod tedy vymena nasi travy za kraliky za meho mladi ma stale mensi opodstatneni.

Neumim si predstavit co bych dal Microsoftu za Windows. Tez predstava ze by mne soused dal za nasi travu kterou pase tele mne spis nahani hruzu, no ale asi by se mu to velice libilo.

K. Pavlik 1.9.2016 3:09

Mistni mena

Mistni menu obcas pouziva i Kalifornie - jeden z nejbohatsich statu Unie.Takze pokud se Horni dolni se rozhodne pouzivat neco jineho nez Euro tak proc ne.

K. Pavlik 1.9.2016 3:06

Euro

Autor zije ceskym problemem: Rakousku, Slovensku, Slovinsku, Finsku se Euro libi Cesku ne. Takze je potreba vyuzit vsechny mozne argumenty ze Euro je blbost, jsou s tim ale problemy.

Jen napriklad takova malickost: Pokud oficialne napriklad Recko prestane pouzivat Euro vubec neznamena ze Rekove prestanou pouzivat Euro. No holt to tam bude jako to je napriklad v Argentine- za vetsi veci (dum, farma) se plati hotove americkymi dolary. Ze to funguje? Samozrejme.