15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Euro a lokální peníze

V řadě rozčarování, která přinesla společná evropská měna, stojí na čelném místě zjištění, že euro není vhodné pro všechny země.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 1.9.2016 13:23

Ekonomický pohled je důležitý, ale nepokrývá všechno

Výše jsem vysvětloval, že strategie je rozhodování typu "něco jsem získal a něco jsem ztratil" - přičemž to, co jsem získal by mělo mít větší hodnotu než to, co jsem ztratil (nebo si alespoň zkomplikoval).

Ekonomický pohled je určitě důležitý (peníze až na prvém místě), ale není jediný.

A kromě toho musíte brát v úvahu dlouhodobé a krátkodové zisky. - Předevčerem jsem v TV sledoval poslední díl pořadu Pád říše římské. Velmi poučné. Doporučuji.

Z. Lapil 1.9.2016 13:29

Re: Ano

Já si nemyslím, že by podobná velikost atd. byla podmínkou společné měny. I v jednom státě jsou lidé o několik řádů bohatší než já, a obchod mezi námi funguje. Nemám totiž za rozdílné, jestli má někdo 50 stokorun a jiný 5000 stokorun, nebo jeden 50 stokorun a druhý 50 tisícikorun; problém nastane jedině a pouze ve směnárně. Doufám, že jsem nepopletl nuly.

Problém je, myslím si, v tom, že v prvním případě (jeden 50, druhý 5000) je mnohem patrnější, že chudí jsou chudí. I já, při vší své inteligenci :-), při prohlížení cenovek tak úplně nevnímám rozdíl mezi eurem a (českou) korunou, ale musím přepočítávat, takže sice VÍM, že jsem proti Němcům chudý, ale POCITOVĚ to nevnímám čili mě to nese... ééé... neštve.

A když se společná měna zavedla, tak nejenže Řekům (a komukoliv jinému podobnému) nedošlo, že jsou chudí, ale nedošlo to ani bankám, takže radostně půjčovaly s tím, že to dostanou zpátky.

Excelentní průšvih je, že to zpátky opravdu dostanou, čímž nastane problém definitivní: bohatí nebudou chtít povinně(!) přispívat, zvlášť když se chudí budou tvářit, že mají právo. Což se v Evropě děje; koneckonců Československo se rozdělilo mj. proto, že ten dojem, že přispívají na nemakačenky, měli VŠICHNI.

I. Schlägel 1.9.2016 13:50

Re: Ano

Pokud neřešíte problém nadhodnocené a podhodnocené měny, kteroužto rozdílnou vlastnost rozdílných ekonomik společná měna pouze maskuje, a který ve stranických sekretariátech a evropských kancelářích zásadně neřeší rovněž, na papíře to všechno vypadá moc hezky. Správně jste okomentoval Řecko. Ano, lidé a banky se takto chovají, někdy i hůře, POKUD K TOMU MAJÍ PŘÍLEŽITOST. A společná měna vybízí mnohé k využití příležitosti si pomoci. Řecko je toho důkazem. A s tím nic nenaděláte a lidi nepředěláte. Platí ono slavné "bližší košile než kabát". Stačí systémová chyba a hned je co zneužívat a využívat. Těmi chytřejšími a rychlejšími a informovanějšími.

K. Janyška 1.9.2016 9:04

Mistr Hayek :

Soukromé peníze. Tam hledejte pravdu... Dzp.

P. Vaňura 1.9.2016 10:00

Pane Janyška, znáte termín "kočičí dolary"

Až tam přivedly USA v první polovině 19 století Vaše "soukromé peníze."

I. Schlägel 1.9.2016 11:58

Re: Pane Janyška, znáte termín "kočičí dolary"

Hm, tak že řešením jsou "státní peníze". Myslíte ty z ECB? Mňam, ty jsou, panečku.

P. Vaňura 1.9.2016 15:48

Pokud budete mít na výběr mezi penězi, vydávanými

ECB a soukromými penězi firmy Kožený a Bakala, co si vyberete? Samozřejmě že i stát Vás okrádá a někdy to může udělat ve velkém, jako u nás r. 1953.

I. Schlägel 1.9.2016 16:21

Re: Pokud budete mít na výběr mezi penězi, vydávanými

Hlavně stát nás okrádá, milý pane. A nemyslete si, že máte na výběr. Kdo podepisoval smlouvy s Bakalou a Koženým? Marťani? Stát, že? A prodělal, že? Nevadí, Vy i Já to mázneme. Nebo naši vnuci. Čest.

P. Scheck 1.9.2016 4:04

Pan Robejšek nemluví pravdu

Tedy chci tím říct, že pan Robejšek pravdu vždy říká, je to velmi vzdělaný muž. Jenže chytrost a vzdělání zároveň může vést k ďábelské myšlence: "Což takhle toho využít a navzdory morálce si vše ohnout k ne úplně čistým cílům."

Inu není první a jistě ani poslední. Dobře ví, že ostrý nůž může být zrovna tak prospěšný jako nebezpečný. Zrovna tak jako oheň, marihuana, alkohol, voda a koneckonců i velké pravdy použité v nepravou chvíli. Přiznám se, že tomuto pánovi už dlouhou dobu nevěřím. Na druhé straně mu děkuji za trénink, kdy přináší stále dokonalejší lži založené na velké erudici. Sám používá titul:" nezávislý poradce pro strategické otázky, Hamburk". Tomuto titulu se vždy musím, až nestrategicky, zasmát.

F. Houžňák 1.9.2016 8:19

No, hlavně že vy jste chytrej

jako tři vopice a všechny ďábelské úmysly prokouknete.

M. Vondráček 1.9.2016 8:57

Re: Pan Robejšek nemluví pravdu

Tak jste vynadal panu Robejškovi. Co nějaký argument k něčemu, v čem podle Vás nemá pravdu .

R. Brzák 1.9.2016 10:06

Re: Pan Robejšek nemluví pravdu

neříká pravdu, protože Vy pravdu znáte a on říká něco jiného..ale co tedy Vy víte?

I. Schlägel 1.9.2016 11:59

Re: Pan Robejšek nemluví pravdu

Kulové. I když má pravděpodobně kvalitní vzdělání.

K. Pavlik 1.9.2016 3:13

Vymenny obchod

Vymenny obchod ma dve funkce - hlavni je neplatit dane. Toto funguje a fungovat bude.

Tradicni vymeny obchod tedy vymena nasi travy za kraliky za meho mladi ma stale mensi opodstatneni.

Neumim si predstavit co bych dal Microsoftu za Windows. Tez predstava ze by mne soused dal za nasi travu kterou pase tele mne spis nahani hruzu, no ale asi by se mu to velice libilo.

J. Pospíšil 1.9.2016 3:26

Re: Vymenny obchod

Tak to já ano.

K. Pavlik 1.9.2016 3:51

Re: Vymenny obchod

Nevim jestli se bavite o Windows nebo o teleti.

Byla doba kdy jsem se bal ze nam nekdo na nas pozemek strci bejka a utece. Nastesti tato doba je uz pryc.

P. Vaňura 1.9.2016 10:06

Vymenny obchod

To fungovalo třeba v 60-70 letech v západním Německu a vláda dělala všechno možné, aby tomu zabránila...

K. Pavlik 1.9.2016 3:09

Mistni mena

Mistni menu obcas pouziva i Kalifornie - jeden z nejbohatsich statu Unie.Takze pokud se Horni dolni se rozhodne pouzivat neco jineho nez Euro tak proc ne.

B. Volarik 2.9.2016 6:49

Re: Mistni mena

Za 36 let života v Californii jsem tu místní měnu nepostřehl. Možno nějak blíže specifikovat?

K. Pavlik 1.9.2016 3:06

Euro

Autor zije ceskym problemem: Rakousku, Slovensku, Slovinsku, Finsku se Euro libi Cesku ne. Takze je potreba vyuzit vsechny mozne argumenty ze Euro je blbost, jsou s tim ale problemy.

Jen napriklad takova malickost: Pokud oficialne napriklad Recko prestane pouzivat Euro vubec neznamena ze Rekove prestanou pouzivat Euro. No holt to tam bude jako to je napriklad v Argentine- za vetsi veci (dum, farma) se plati hotove americkymi dolary. Ze to funguje? Samozrejme.

V. Šťastný 1.9.2016 6:37

Re: Euro

No, a o čem je celý článek?

K. Frauknecht 1.9.2016 9:26

Re: Euro

:-)))

P. Vaňura 1.9.2016 10:04

Euro vadí, protože např. donutilo Slováky splácet

ŘECKÉ DLUHY. O tom to celé totiž je. A odchod od Eura by v Řecku znamenal mírnější obdobu Zápotockého "měnové reformy," s tím, že hodně Řeků nemá peníze v řecké bance a stát na ně ZATÍM nemůže. Ale třeba Rooseveltovi se okradení střádalů pod hrozbou 10 let vězení počátkem 30 let povedlo!

K. Pavlik 1.9.2016 18:45

Re: Euro vadí, protože např. donutilo Slováky splácet

Ceskoslovensko nebylo na menovou reformu pripraveno. Rekove jsou jinaci pasaci. Vetsina penez bohatych reku je za hranicemi a recke dluhy dnes nevlastni banky ale ruzne nadnarodni spolecnosti.

Takze o co jde inzenyre? Jak rikaval nas soudruh ekonomicky namestek a mel pravdu.