16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
vládík 29.7.2008 13:03

Nezaměstnanost

Je dojemná vaše starost o nezaměstnané v Severních Čechách. Výstavbou a provozem jaderek tento problém vyřešíme? (Nic proti jaderkám - ale přece nelze ponechat žvanili jen tak žvanit.)

Stredocech 29.7.2008 13:27

Re: Nezaměstnanost

Nezaměstnané lze zaměstnat při budování nových jaderných elektráren. Existují návrhy postavit je na místech stávajících uhelných elektráren. Sice by stouply náklady na zabezpečení před zemětřesením, zase by se ale dala využít stávající infrastruktura rozvodných sítí.

vládík 29.7.2008 13:45

Re: Re: Nezaměstnanost

Zaměstnat při výstavbě. A pak?  Mluvíte i u způsobu chlazení?

Chris Kelvin 29.7.2008 14:02

Re: Re: Nezaměstnanost

Středočechu, Středočechu, opusťte někdy Vaší středočeskou kotlinu a zajeďte se podívat do severočeské pánve. Ta je celá tvořena jedním gigantickým dvojitým zlomem. Tam jaderku nepostavíte, i když by Vám za to místní líbali ruce, jenom aby už ta těžba uhlí šla táhla do horoucích pekel :-)

Jinak nezaměstnanost problém není, protože na severu nejsou skoro žádní skuteční horníci. Jsou to jen záměčníci, svářeči, obsluha bagrů a rypadel, jeřábníci, elektrikáři.... samé nedostatkové profese. Horník fakt ani jeden ;-)

qwert 29.7.2008 14:12

Re: Re: Re: Nezaměstnanost

Ano, a kdyby se na severu Čech obnovily všechny lázně, které zanikly během budování socialismu díky příšerným exhalacím a devastaci životního prostředí, našlo by se zhruba 2x více pracovních míst než dnes poskytuje těžba v lomech.

Ladislav N 29.7.2008 16:23

Re: Re: Re: Re: Nezaměstnanost a qwert

Jasně, je potřeba svolat Ústřední výbor a přijmout usnensení pro parlament a vládu, že musí schválit navýšení přídělu nedostatkových profesí a pracovních sil  na obnovu lázní prostřednictvím umístěnek .

qwert, člověče,  nevypadli voni  komunistům  z převýchovnýho tábora nějak moc pozdě? ;-)

honzak 29.7.2008 14:30

Re: Re: Re: Nezaměstnanost

mimořádně souhlasím. 

Honza42 29.7.2008 15:27

Re: Re: Re: Nezaměstnanost

Tak na odlehčení: Kdyby se elektrárna veliosti Temelína postavila na dně povrchového dolu a zahrnulo by se to zpátky skrývkou, tak by tam zmizela včetně chladících věží. Docela hezké by to bylo. Pára by stoupala vlastně ze země, jinak nic. A pádu letadla by to odolalo jako prd. Akorát kdyby spadlo přímo do věže, ale tam zas o tolik nejde.

Stredocech 29.7.2008 17:15

Já vím, že na severu jsou potíže se seismicitou

nemyslím si však, že by byly větší, než kdekoliv v Japonsku. A vůbec nevím, kdy u nás bylo naposledy tak silné zemětřesení, aby zbořilo barák. Kobe v Japonsku, to bylo nedávno.

Chris Kelvin 29.7.2008 18:18

Re: Já vím, že na severu jsou potíže se seismicitou

Jestli ona ta japonská jaderka pak nestojí dvakrát tolik co evropská. A jestli třeba to ti japončíci nedělají prostě proto, že jim nic jiného nezbývá. Všechny ostrovy jsou na gigantickém zlomu a jiné suroviny nemají.

vládík 29.7.2008 12:52

Jak někdo může vytrale psát blbosti

"Účelem návrhu je ... snaha přenést rozhodování o ...

směrech naší energetiky z vlády na Parlament. Umožnil by objektivní

rozhodování o energetice bez současné blokace Programového prohlášení

vlády."  Pan Hanzlíček ví, že energetická koncepce je záležitost navýsost odborná. V parlamentu snad zasedají především odborníci oboru energetiky? Pokud ne - v čem spatřuje pan Hanzlíček objektivitu. V tom, že Parlament pravděpodobně rozhodne podle přání jeho a jeho chlebodárců? (Aby bylo jasné - mé názory jsou mnohem bližší Hanzlíčkovým než zeleným.)  Přitom název článku zní: Energetika nesmí být předmětem politického vydírání.  Kde jinde se bude lépe vydírat. Jaké nesmysly do koncepce vnese poslanecká tvořivost.

Ne pane Hanzlíčku. Zákony účelově upravovat (ne že by to u nás nebylo zvykem) je politická prasárna. A odsouhlasování jakýchkoliv koncepcí Parlamentem je cesta do pekel (každé takové koncepce).

qwert 29.7.2008 12:42

ad "...budou muset doma zanedlouho svítit svíčkou..."

No, to jistě, když si spočítm sumu za idiotskou platbu za rezervovaný příkon,kterou jsem zaplatil za celý svůj život,  mohl jsem si za tytéž peníze pořídit solární elektrárnu a záložní agregát. Všichni, kdo jsme odborníci z energitiky víme co to je součinitel domácnosti atd. a  tak je každému jasné, že  platba za rezervovaný příkon je extrémním poplatkem, proptože téměř nikdy nedojde k takové hodnotě odběru, která je zaplacena!!

vládík 29.7.2008 12:59

Re: ad "...budou muset doma zanedlouho svítit svíčkou..."

Zaručit to mohou jen menší pojistky. Tak si dejte osadit menší vstupní pojistku (před elektroměr - smí udělat jen oprávněná firma). Nevím, jestli to víte - ale příkon je součin (výsledek vynásobení) protékajícího proudu a napětí. Takže jestli máte (jednofázově) pojistku 25 A, při napětí 220 V je příkon, který můžete odebrat 5,5 kW. A tento příkon platíte. (Mimochodem - v ceníku je tato platba vyjádřena právě hodnotou pojistky - abyste se nemusel namáhat početními úkony.)  Soudobost je při stanovení tohoto (regulovaného) poplatku samozřejmě zohledněna.

qwert 29.7.2008 13:03

Re: Re: ad "...budou muset doma zanedlouho svítit svíčkou..."

Přesto si myslím, že je tento polatek nastaven příliš vysoko

qwert 29.7.2008 13:11

Re: Re: Re: ad "...budou muset doma zanedlouho svítit svíčkou..."

jo, a připravte si nějaké věrohodné vysvětlení pro běžného občana, proč toto musí platit, když ČR má tak obrovský přebytek elektrické energie, že ji cca 1/3 vyváží???

Stredocech 29.7.2008 13:35

Věrohodné vysvětlení je třeba kapacita rozvodů

Je ovšem svinstvo, že rozvodné závody ("energetiky") které inkasují tyto peníze požadují finanční účast obcí při zesilování vedení. I dnes se Vám může stát, že "energetiky" Vám odmítnou instalaci silnějších jističů. A dokonce kapacita vedení může omezit výstavbu nových domů v obci.

Pokud si lidé v době mrazů masově přitopí elektřinou (sumární příkon zařízení, které mají lidé doma je velký, v řádu jednotek GW), může to znamenat značný růst požadavku na momentální výkon. Mimochodem, vývoz elektřiny neznamená, že jí je přebytek po celý den.

qwert 29.7.2008 14:08

Re: Věrohodné vysvětlení je třeba kapacita rozvodů

no, zažil jsem jak instalaci přípojky neodmítli, jen řekli zaplaťe si 4 mil na silnější trafo. ;-€;-€

Stredocech 29.7.2008 17:31

Re: Re: Věrohodné vysvětlení je třeba kapacita rozvodů

Právě o tom mluvím, Vy píšete o trafu, já o vedení. Možné je obojí. A podstata je stejná, platíte náklady na distribuci a distributor Vám ji nechce zajistit, jenom když si extra připlatíte.

Tak tomu bylo i za komunistů, tehdy ale existovala ještě jedna "lahůdka," nevím, zda to stále existuje. Byly třeba dva baráky 2 km od nejbližší přípojky. Řekli jim, zaplaťte, zavedeme proud. Jeden odmítl, že proud nechce, druhý to zatáhl celé, aby proud měl. Když to bylo celé hotové a zaplacené, ten první požádal o připojení, byl bez problému připojen a neplatil NIC.

;-€;-€

delfin 29.7.2008 13:16

Re: Re: Re: ad "...budou muset doma zanedlouho svítit svíčkou..."

Pokud by byl poplatek nastaven nizko, tak ma kazdy doma jistice na 3x60A nebo v horsim pripade 3xdvoustovka hrebik.

Chris Kelvin 29.7.2008 14:04

Re: Re: ad "...budou muset doma zanedlouho svítit svíčkou..."

Vládíku, když už poučujete, tak korektně, 220V v síti se nepoužívá již pár let :-)

vládík 29.7.2008 16:14

Re: Re: Re: ad "...budou muset doma zanedlouho svítit svíčkou..."

Mezi nulákem a fází (jednofázový přívod, např. do jednotlivých bytů v činžáku) je nominálně 230 V, fakticky 220 V.  Napětí mezi fázemi je ovšem 380V (nominálně 0,4 kV). Napětí, které se nepoužívá je 120 V (to bylo napětí ještě z doby, kdy nebyl třífázový rozvod).

Chris Kelvin 29.7.2008 16:43

Re: Re: Re: Re: ad "...budou muset doma zanedlouho svítit svíčkou..."

Nominálně v tomto případě znamená i fakticky. Plus mínus tuším deset procent. Přechodné období pro přechod ze soustavy 220/380V na 230/400V již skončilo.

Al 29.7.2008 11:43

to Karel a ostatním magorům co blouzní výhodnosti OZE v kontextu zdražování ropy.....

http://proatom.luksoft.cz/view.php?cisloclanku=2008040001

M. Zima 29.7.2008 11:32

Hanzlíček,

Vy kecáte pořád stejně, to Vám nemůže Roman pár korun přidat, abyste si dal trochu záležet a aby  ty Vaše příspěvky stály alespoň za oponování, takhle je to atomová blbost na blbost.

honzak 29.7.2008 12:15

Re: Hanzlíček,

"Vy kecáte pořád stejně" - to by se tobě nemohlo stát, co?

Kolik máš dneska mrtv ých z té ozářené francouzské elektrárny? Už jsi pochopil rozdíl mezi tlakovodním a RBMK reaktorem?

Jura Jurax 29.7.2008 12:59

Re: Re: Hanzlíček,

Neklaďte na obsah Zimovy mozkovny přemrštěné nároky!

Chris Kelvin 29.7.2008 11:31

Využívání domácí suroviny, představující hnědé uhlí je limitováno velmi diskutabilními politickými územními limity

"...využívání domácí suroviny, představující hnědé uhlí je limitováno velmi diskutabilními politickými územními limity..."

Věřte tomu, že pro většinu lidí ze severních Čech nejsou diskutabilní ani trochu :-)

Stoura 29.7.2008 13:54

Re: Využívání domácí suroviny, představující hnědé uhlí je limitováno velmi diskutabilními politickými územními limity

Oni o nich snad nediskutují? :-P

slavoj 29.7.2008 9:57

Ale vždyť je to tak prosté

Klíček k řešení problému třímá v ruce Daniel Cohn-Bendit,onehdá pařížský palič citroenů 2CV (věděl,že využití plastů v tehdejším autoprůmyslu bylo nízké,a tak exhalace byly celkem neškodné) a dnes předseda frakce zelených v EP. Na něm záleží,zda se změní stanovisko německých zelených a pak s určitým odstupem vystoupí na tiskové konferenci náš Největší brčálník (kdo to bude se ještě dnes neví) s šokujícím sdělením,že čeští zelení přece nikdy nebyli natvrdo proti mírovému využití atomové energie,to by byla hrubá dezinterpretace jejich politiky,která nesleduje nic jiného,než předat Zeměkouli dalším generacím minimálně v dnešním stavu,akorát se z některých proměnných (řečeno s J.Cimrmanem tlak,teplota,vlhkost,rosný bod) udělají konstanty,no.  A jsme ztohovenku!

Petys 29.7.2008 9:54

Poznámečka

Jenom poznámka: Pokud se cena zvýší z 40 na 90 najedná se o "téměř dvojnásobné", ale o "více než dvojnásobné".