16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Emil XX 29.7.2008 23:06

Re: Re: Drahá energie

ČEZ nemůže, EdF může...

Fišta 29.7.2008 22:58

Re: Re: Re: Re: A vyvazet Skodovky, ve kterych je ta elektrina schovana,

Docela dobře - malá česká energetika dělá rezervu nemeckým větrníkům a malá česká energetika je jedním z posledních vývozců elektřiny.

Jura Jurax 29.7.2008 21:02

Re: Re: Je to až nudné

Prostě a jednoduše - proč ne? Konečně od Dukovan zas nebydlím až tak daleko. A úložiště jaderného odpadu by mi nevadilo - obec by vydělala! No a teroristů bych se víc bál na fotbalovém stadiónu, na nádraží, v metru a tak podobně - chce-li vraždící fanatik zabít, má to na těchto vyjmenovných místech mnohem jednodušší než ve hlídané elektrárně - a mimochodem zesabotovat ji tak, aby došlo k podstatným ztrátám na životech, je neobyčejně obtížné, ne-li nemožné. Jaderná elektrárna není atomová bomba v klidovém stavu! ;-D

ING 29.7.2008 19:37

Re: Re: Je to až nudné

opravdu si myslíte, že když je asi 2/3 Francouzů zásobeno z JE, jsou všichni tak neuvěřitelně "stateční", že jsou ochotni žít bez obav vedle jaderných elektráren? Zvlášť, když už tak žijí více než 30 let, aniž by u jediné z nich došlo k nějaké havárii, která stojí za zmínku? Nebo si neuvědomujete, že už řada vyspělých států začíná od těch nevyspělých vykupovat tzv. vyhořelé palivo ke přepracování, protože z disponibilního uranu v něm je spotřebováno jen asi 97 %? A nebo si myslíte, že i kdyby se toto palivo ukládalo v hlubinných skladech,  1 0 0 0  l e t  by lidstvo nevědělo, jak ho využít? Přece jde jen o to, jak energeticky vydržet příštích dejme tomu asi 30 až 50 let, než masově nastoupí nová generace JE (jsou ostatně v provozu již dnes), nebo dokonce bude zprovozněna jaderná fúze (neříkejte, že to není možné - stejně tak se myslelo, že není možné aby lidé špacírovali po měsíci, a najednou během asi jen 10 let se to stalo realitou). Skutečný pokrok se projevuje náhlými skoky, jen být k němu okolnostmi dostatečně přinuceni. Teroristé mají jednodušší a mnohem účinnější prostředky k likvidaci obyvatelstva než jít vyhazovat do povětří jaderné elektrárny - třeba bakteriologickou válku.

Chris Kelvin 29.7.2008 18:18

Re: Já vím, že na severu jsou potíže se seismicitou

Jestli ona ta japonská jaderka pak nestojí dvakrát tolik co evropská. A jestli třeba to ti japončíci nedělají prostě proto, že jim nic jiného nezbývá. Všechny ostrovy jsou na gigantickém zlomu a jiné suroviny nemají.

Chris Kelvin 29.7.2008 18:15

Re: Re: Re: A vyvazet Skodovky, ve kterych je ta elektrina schovana,

U soudruhů to mohla být max. pozdní lítost. Most už znovu nepostaví.

Chris Kelvin 29.7.2008 18:15

Re: Re: Re: A vyvazet Skodovky, ve kterych je ta elektrina schovana,

Nojo, malá česká energetika ovlivní celoevropské ceny.

Stredocech 29.7.2008 17:31

Re: Re: Věrohodné vysvětlení je třeba kapacita rozvodů

Právě o tom mluvím, Vy píšete o trafu, já o vedení. Možné je obojí. A podstata je stejná, platíte náklady na distribuci a distributor Vám ji nechce zajistit, jenom když si extra připlatíte.

Tak tomu bylo i za komunistů, tehdy ale existovala ještě jedna "lahůdka," nevím, zda to stále existuje. Byly třeba dva baráky 2 km od nejbližší přípojky. Řekli jim, zaplaťte, zavedeme proud. Jeden odmítl, že proud nechce, druhý to zatáhl celé, aby proud měl. Když to bylo celé hotové a zaplacené, ten první požádal o připojení, byl bez problému připojen a neplatil NIC.

;-€;-€

Glosator 29.7.2008 17:21

Re: Re: A vyvazet Skodovky, ve kterych je ta elektrina schovana,

Ono by šlo těžbu uhlí ukončit a přejít na jádro. Napřed byste ale musel rozvěsit zelené na větrníky, ze kterých by byl tak alespoň nějaký užitek.

Mimochodem, dokonce i většině komunistů bylo v 80 letech jasné, že je třeba přejít na jádro, proto měl mít Temelín 4 bloky a měly se stavět Blahutovice. Už se neměla stavět ŽÁDNÁ další uhelná elektrárna. "Nemůžeme odepsat celý Severočeský kraj," to jsem od jednoho funkcionáře z ÚV slyšel na vlastní uši. Takhle, oni by ho komunisté odepsali, kdyby neviděli jinou cestu, jiná cesta ale byla a je.

Stredocech 29.7.2008 17:15

Já vím, že na severu jsou potíže se seismicitou

nemyslím si však, že by byly větší, než kdekoliv v Japonsku. A vůbec nevím, kdy u nás bylo naposledy tak silné zemětřesení, aby zbořilo barák. Kobe v Japonsku, to bylo nedávno.

Historik 29.7.2008 17:07

Pokud by Kuchtová a Stropnický následovali osud manželů Ceausescových

bylo by to jen spravedlivé.

jhm 29.7.2008 16:58

Re: Re: A vyvazet Skodovky, ve kterych je ta elektrina schovana,

trh by reagoval zvysenim ceny elektriny v evrope, nikoliv tim ze by se prestala vyvazet elektrina z cech. az toto pochopite ...

Chris Kelvin 29.7.2008 16:51

Re: A vyvazet Skodovky, ve kterych je ta elektrina schovana,

Ono by stačilo dát opravdu nepřekročitelnou mez těžby a tržní mechanismy by zafungovaly samy. Přestala by se elektřina vyvážet a zbylo by víc na ty škodovky. Ostatně, stejná situace by nastala, kdyby to uhlí vůbec neexistovalo. Také by si trh musel poradit úplně stejně. A mě po sečtení kladů a záporů vychází jako nejlepší možnost těžbu ukončit, prohlásit to za velký krok v ochraně životního prostředí i samotných lidí a na to konto se poohlédnout po jiných zdrojích. Věřte tomu, že ten bordel na severu za to nestojí. Kdo to neviděl (nezažil!!!) na vlastní oči, nikdy nepochopí ;-(

Chris Kelvin 29.7.2008 16:43

Re: Re: Re: Re: ad "...budou muset doma zanedlouho svítit svíčkou..."

Nominálně v tomto případě znamená i fakticky. Plus mínus tuším deset procent. Přechodné období pro přechod ze soustavy 220/380V na 230/400V již skončilo.

i.h. 29.7.2008 16:43

A vyvazet Skodovky, ve kterych je ta elektrina schovana,

je OK nebo je to fuj ? Ostatne, vyvazi se jenom elektrina z Temelina z dovezeneho uranu, a ktomu elektrina z dovezeneho plynu. Elektrina z hnedeho uhli vyhrabaneho ve vlasti se v te vlasti taky spotrebuje. Spokojenejsi ?

Ladislav N :-))) 29.7.2008 16:40

Re: Re: Re: Ani trochu, troubo červenej. Já za to totiž platím. Ty si kup fotovoltaiku, taky za svý.

No jo, to je fakt, ani fotosyntéza "biopaliv" nejede na 100% účinnosti přeměny dopadajícího záření, ale jenom nějaký zlomek procenta... Nemělo by se takové plýtvání slunečním zářením zeleným rostlinám zakázat a nařídit o dva řády vyšší? ;-D

Ladislav N 29.7.2008 16:28

Re: Re: Re: detail

Samozřejmě, ale tak daleko jsem v úvaze raději nešel... To bychom taky mohli znovu začít stavět železnou oponu, za níž se některým zeleným magorům tak dobře žilo....

Ladislav N 29.7.2008 16:23

Re: Re: Re: Re: Nezaměstnanost a qwert

Jasně, je potřeba svolat Ústřední výbor a přijmout usnensení pro parlament a vládu, že musí schválit navýšení přídělu nedostatkových profesí a pracovních sil  na obnovu lázní prostřednictvím umístěnek .

qwert, člověče,  nevypadli voni  komunistům  z převýchovnýho tábora nějak moc pozdě? ;-)

vládík 29.7.2008 16:14

Re: Re: Re: ad "...budou muset doma zanedlouho svítit svíčkou..."

Mezi nulákem a fází (jednofázový přívod, např. do jednotlivých bytů v činžáku) je nominálně 230 V, fakticky 220 V.  Napětí mezi fázemi je ovšem 380V (nominálně 0,4 kV). Napětí, které se nepoužívá je 120 V (to bylo napětí ještě z doby, kdy nebyl třífázový rozvod).

Pete Brich 29.7.2008 16:01

qwert je zřejmě zelený mozek, politruk u zeleného Khmeru.

A masochista dávající na odiv své chatrné vzdělání.

PB

PetrK 29.7.2008 15:54

Máte pravdu,

ale to by museli zmlknou zelení teroristé, jenže ti začínají v čele s matkou Kuchtou opět hysterčit, k nim se přidává Duha a jiní přátelé často pochybných obnovitelných zdrojů. Jen abychom nedopadli stejně, jako Rumuni za Ceaušekových časů (jedna žárovka a jen v určitou dobu).

Honza42 29.7.2008 15:45

Souhlas

Chris Kelvin 29.7.2008 15:39

Re: Re: Re: Tady v Nemecku jezdi spousta Skodovek,

Vyvážet elektřinu vyrobenou z dovezeného uranu, to by bylo supr. Ovšem vyvážet elektřinu, vyrobenou hrabáním hlíny s příměsí uhlí pod zbouranými městy a vesnicemi mi přijde hodně mimo ;-(

Honza42 29.7.2008 15:31

Re: Re: Tady v Nemecku jezdi spousta Skodovek,

Nic jste nepochopil. Spousta lidí argumentuje tím, že je špatné vyvážet elektřinu. Já tvrdím, že je to stokrát lepší než vyvážet auta nebo míchačky na beton..... prostě kdyby místo Nošovic stála jaderka, tak to je pro ČR i ekologii obrovský přínos.

Co máme z výroby aut? Přetížené komunikace, zastavěnou půdu a importované Mongolce.

Honza42 29.7.2008 15:27

Re: Re: Re: Nezaměstnanost

Tak na odlehčení: Kdyby se elektrárna veliosti Temelína postavila na dně povrchového dolu a zahrnulo by se to zpátky skrývkou, tak by tam zmizela včetně chladících věží. Docela hezké by to bylo. Pára by stoupala vlastně ze země, jinak nic. A pádu letadla by to odolalo jako prd. Akorát kdyby spadlo přímo do věže, ale tam zas o tolik nejde.

qwert 29.7.2008 15:24

Re: Tady v Nemecku jezdi spousta Skodovek,

srovnávat rezervovaný příkon a platbu za něj s počtem aut v zahraničí - to snad může je i.h. ;-P

i.h. 29.7.2008 15:16

Tady v Nemecku jezdi spousta Skodovek,

tak Qwerte, připravte si nějaké věrohodné vysvětlení pro běžného občana, proč toto musí platit, když ČR má tak obrovský přebytek Skodovek, ze jich vetsinu vyvazi ??? Skodovky zarazit, lidi vyhazet !!!

Peta 29.7.2008 15:07

Re: Re: Je to až nudné

Já ano. Za humny mám uhelnou elektrárnu, klidně ji vyměnín za atomovou. A úložiště jaderného odpadu? Pchá! Klíďo píďo! Jedno je třeba u Litoměřic a takřka nikdo o něm neví, a ne proto že by to bylo tajné, prostě není nic zajímavého.

Honza42 29.7.2008 14:39

Re: Re: Re: Ano schvaluji. A znovu opakuji: Já si za to platím.

Mluvil jsem o teplé vodě, v zimě pochopitelně topím obden.

honzak 29.7.2008 14:30

Re: Re: Re: Nezaměstnanost

mimořádně souhlasím.