29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Krab 5.4.2009 15:10

Re: Ekonomové jsou příživníci vymýšlející teorie, nemající se realitou nic společného.

No tak jste se sam usvedcil, ze ctete nedokonale knihy. Presto, ze Smithovo uceni melo nepopiratelny vliv na otce zakladatele (jak rikam, staci letmo prolitnout google), ve vasich knihach se o tom nedoctete. Tak musite studovat dale :-)

Kdyz chcete dokazat, ze nekdo NEMEL vliv, tak je logicky nesmysl najit par knih, ktery ten vliv nezminuji. Naopak na dukaz ze vliv mel staci najit jednu knihu, ktera ten vliv zminuje (samozrejme pokud je verohodna). To je princip logiky. Je to stejny, jako kdybyste chtel vyvratit, ze v cechach se vyrabi skodovky, a rikal pritom, ze v Koline, Pardubicich ani ve Zline se nevyrabeji. Mne staci ukazat jen na na MB a je to.:-)

Krome tydle empiricky argumentace je tu furt jeste ta legicka, selskorozumova, ke ktery jste se nevyjadril: pokud uz za svyho zivota byl legendou v oblasti teoretickyho liberalismu, je nelogicky, aby liberalne smyslejici lidi neovlivnoval. Proc by pak byl legendou? (dokonce takovou, ze si ho Bank of England tiskla na bankovky).

A jeste jedna vec: neslo jen o Smithe, ale treba i o Huma, nebo treba i toho Locka - ktery samozrejme BYL mj. i ekonomem, akorat ze tenkrat se tomu tak nerikalo (viz jeho teorie penez a vase optika 17. stoleti). Pisu to porad dokola a vy se k tomu nevyjadrujete, nezbyva mi nez to povazovat za dukaz toho, ze si s tim nevite rady.

A jeste by me zajimalo, jak jste tak rychle nasel, ze v tech tisicich stran neni ani slovo o Smithovi: to to mate v elektronicke podobe a Ctrl F nic nenaslo?:-) Just curiuous..

K. 5.4.2009 21:25

Re: Ekonomové jsou příživníci vymýšlející teorie, nemající se realitou nic společného.

... Že byl Smith legendou - to byl Marx taky, a mnozí jiní, a co má být? Z toho nic neplyne. Jsem si jist, že kdybychom se vypravili třeba do nějaké městské knihovny a nechali si tam předložit všechny knihy pojednávající o vzniku vědecko technické revoluce, tak bychom zjistili, že ekonomové se svými teoriemi jsou zmiňováni až na posledním místě! (Pokud jsou vůbec zmiňováni.) Taková je moje zkušenost. 

Nejspíš bychom se dozvěděli o Descartesovi a jeho nekompromisním požadavku provést inventuru všech existujících názorů a všechny je prozkoumat z hlediska ověřitelnosti. Dále o Fr.Baconovi a o propracovávání experimentálních metod a o jejich blahodárném výsledku na rozvoj přírodovědy, o rozvoji nových matematických metod (Descartes, Newton, Pascal, ...) o Newtonově úžasném přínosu ve fyzice, o upřednostňování rozumu a odsouvání náboženství, o 18.stol.jako století osvícenství, o nových pohledech na svět, člověka a v důsledku toho i na uspořádání společnosti, o vynálezu parního stroje a zavádění strojů v tovární výrobě, atd.

To byly skutečné příčiny rozvoje. Pouze u liberálních autorů se člověk dočte, že hlavní zásluhu mají oni, ekonomičtí liberálové. Já na tom nic přesvědčivého nevidím a myslím, že nás je většina.

Krab 5.4.2009 23:30

Re: Ekonomové jsou příživníci vymýšlející teorie, nemající se realitou nic společného.

Presne tak, Marx byl taky legendou: chcete snad tvrdit, ze Marx NEOVLIVNIL usporadani spolecnosti (coz je to o co se preme)? Vidite jak se do toho zamotavate? Samozrejme, ze ovlivnil, stejne jako Smith. Marx sice k horsimu, ale ovlivnil a o tom debata je.

Jinak me ta debata uz nebavi. Vy ignorujete vsechny moje argumenty, melete si furt svoji z tech par knizek ktery jste si precetl, ty povazujete za dany a v nich je veskera moudrost sveta, vubec  nejste ochotnej premejslet a argumentovat, hlavne abyste nahodou nemusel uznat nekomu jinymu, ze by mel pravdu.

Ja vam vubec neberu Descarta a jeho racionalismus a vsechny ostatni, samozrejme se na tom podileli. Nechci se hadat esli vic nez ti, kteri se PRIMO zabyvali ekonomickym usporadanim, neslo by to ani bez tech ani bez druhejch. Vy ovsem tvrdite, ze bez ekonomu by se to obeslo. Oukej, myslete si to dal :-)

Abych se ale vratil k puvodnimu rozporu mezi nama: jsem rad ze i vy uznavate, ze za VT revoluci stali TEORETICI, nikoliv PODNIKATELE, coz byla moje puvodni myslenka.;-)

K. 6.4.2009 6:23

Re: Ekonomové jsou příživníci vymýšlející teorie, nemající se realitou nic společného.

Moje původní myšlenka zase byla, že za tou revolucí stáli v první řadě vědci, technikové a podnikatelé, a teprve až později se k nim připojili ekonomové. (Ekonomové nesvrhávali staré režimy, svrhávali je zbohatnuvší měšťané = vznikající buržoazie a ve jménu jiných idejí než ekonomové.) A dodnes se to taky tak v drtivé většině literatrury uvádí, s výjimkou té liberálně ekonomické. Toť vše. Netřeba to komplikovat.

K. 5.4.2009 21:30

Re: Ekonomové jsou příživníci vymýšlející teorie, nemající se realitou nic společného.

K tomu vyhledávání: V každé z knih, které jsem uvedl, byl podrobný rejstřík, takže jsem prošel všechny výskyty jména Smith.

Krab 3.4.2009 23:10

Re: Ekonomové jsou příživníci vymýšlející teorie, nemající se realitou nic společného.

V zasade ano.

mackie 3.4.2009 10:58

Připomínám odkaz na studii z roku 2004, která předvídala

současnou krizi docela přesně a bohužel nebyla ani příliš optimistická ohledně dalšího vývoje.

http://www.colosseum.sk/pdf_analyzy/200405_us-stocks.pdf

Krab 3.4.2009 13:47

Re: Připomínám odkaz na studii z roku 2004, která předvídala

zajimava studie, libi se mi tim, ze v uz vc roce 2004 se nekdo odvazil jit totalne proti prevladajicimu sentimentu.

Na druhou stranu dobre predpovida co se stane, ale nejde po podstate. PROC je USA tak zadluzeny, PROC Japonsku trvalo 10 let nez se vyhrabali z krize (no oni se moc nevyhrabali), PROC jsou uroky tak nizky...

ale zajimavy to bylo, to jo.

Arnošt 3.4.2009 10:44

Proč chodit pro vědomosti za hranice.

Dovolím si připomenout jeden článek z České minulosti, ato výrok Tomáše Bati staršího z roku 1932. Doporučuji si ho přečíst zejména všem rádoby expertům na ekonomiku a zejména levici a hlavně ˇ"expertům" z ČSSD. Zde je podstatný výňatek:

Příčinou krize je především morální bída. Přelom hospodářské krize? Nevěřím v žádné přelomy samy od sebe. To, čemu jsme si zvykli říkat hospodářská krize, je jiné jméno pro mravní bídu. Mravní bída je příčina, hospodářský úpadek je následek. V naší zemi je mnoho lidí, kteří se domnívají, že hospodářský úpadek lze sanovat penězi. Hrozím se důsledku tohoto omylu. V postavení, v němž se nacházíme, nepotřebujeme žádných geniálních obratů a kombinací. Potřebujeme mravní stanoviska k lidem, k práci a veřejnému majetku. Nepodporovat bankrotáře, nedělat dluhy, nevyhazovat hodnoty za nic, nevydírat pracující, dělat to, co nás pozvedlo z poválečné bídy, pracovat a šetřit a učinit práci a šetření výnosnější, žádoucnější a čestnější než lenošení a mrhání. Máte pravdu, je třeba překonat krizi důvěry, technickými zásahy, finančními a úvěrovými ji však překonat nelze, důvěra je věc osobní a důvěru lze obnovit jen mravním hlediskem a osobním příkladem.

Mimochodem, a z jiného soudku. Už je vám jasné, proč Tomáš starší  a Jan Baťovi byli hlavně Benešovi trnem v oku?

 

BOMBON 3.4.2009 14:11

Re: Proč chodit pro vědomosti za hranice.

R^

jirik 3.4.2009 9:56

hraběcí rady

Ten poslední odstavec mě pobavil :Ekonomové neměli běžet rychleji než právníci ! Právníci neběželi, právníci stáli, zatim co ekonomové přece jen počítali s nějakými změnami  a byli na start trošku připraveni. Čili byli bychom stáli všichni a škody by byly mnohem větší než při nedokonalé privatizaci. Mohli jsme ovšem převzít zákony třeba z Německa, jak často slyšime.Proč potom v bývalé NDR byla až dvojnásobná nezaměstnanost než u nás, proč se odtamtud odstěhoval už milion obyvatel a to ještě jsou zdegenerovaní občané NDR naštvaní, že jim NSR pomáhá málo. V té NDR měli všechno, po čem volají kritici privatizace - moře peněz, zákony, státní úředníky z NSR jak v justici a policii, tak ve státní správě. Neřekl bych, že výsledek transformace tam a u nás je tak rozdílný, rozhodně neodpovídá rozdílu vložených prostředků, které oblast NDR od NSR získala. Do ekonomických hodnocení je třeba zahrnout i kategorii "myšlení lidí", jestli jsou ochotni podstoupit ozdravnou kůru a nebo jen čekají, co stát pro ně udělá a oni nebudou muset hnot prstem, jak jim to neustále slibuje prohnaná levice.

M. Zima 3.4.2009 10:05

Ta nezaměstnanost v DDR

byla následkem levné pracovní síly v Česku, Polsku, ... jelikož této konkurenci Němci nepostavili žádné zábrany. Následkem je dodnes rozdíl v průměrných platech D-CZ, rozdíl odpovídající kupní síly, což Češi akceptují jako ovce a navíc si nechávají vyprávět báchorky, typu Vašeho příspěvku.

cb 3.4.2009 10:34

Re: Ta nezaměstnanost v DDR

A v byvale SRN ne? 8-o

M. Zima 3.4.2009 11:09

Také, ale Vaše výstupy budí pochyby, zda o nich přemýšlíte, nebo je necháváte ze sebe jenom tak vypadávat.

Ladislav N :-))) 3.4.2009 15:04

Re: Vaše výstupy budí pochyby, zda o nich přemýšlíte, nebo je necháváte ze sebe jenom tak vypadávat.

Zimo, neptal se takhle před chvílí někdo vás? ;-P

jhm 3.4.2009 12:02

Re: Ta nezaměstnanost v DDR

Samozrejme ze odliv prace z D do CR zpusobuje rozdil mezi cenou prace v CR a D. Ale nalejme si cisteho vina. Nemecke zavody presouvaly do CR praci kterou v Nemecku delnici delat nechteli za platy za ktere by nemecti delnici nevstali z postele. Delali tak v oblastech kde byl dostatek pracovni sily (=potencialni nezamenstnani) a na pripadny narust vyroby si dovezli pracovni sily z Polska, Slovenska, Ukrajiny.

Ale kdyby to neudelali, tak by ty Nemecke firmy tu vyrobu presunuly rovnou do Ciny, nebo zkrachovaly.

To ze tim svym zpusobem dotujeme Nemecky socialni stat je jasne. V Evrope je CR za stat ktery bere dalsim evropskym delnikum praci. Ano je to tak. Ale kdo podepisoval WTO? Nutili sme snad USA, Nemecko, Francii, ... aby ty dokumenty podepisovali? Ne oni to vnutili nam.

M. Zima 3.4.2009 14:41

O tom "vstávání z polstele německých dělníků" jste špatně informován.

Šlo jenom a výhradně o levné "Východňáky".

Vyjímkou byly akce jako např. firma Gloria: Poláci koupili od Amis stihačky a byl jim slíben transfer. Aby se mohl splnit, koupili Amis firmu Gloria a překotně ji přestěhovali do Polska. Polálky ani pořádně nezaučili, nazavedli pořádnou kontrolu kvality, takže následkem špatných nasazených čepů se po světě flákají statisíce minimaxů, u kterých nikdo neví které z nich fungují a které nikoli a nikdo neví, co s tím.

Marat 3.4.2009 12:19

Re: Ta nezaměstnanost v DDR

S tou lacinou pracovní sílou, to jsou hloupé plky.

Ladislav N 3.4.2009 15:12

Re: Ta nezaměstnanost v DDR

Ale ono to tak je, v Česku cena práce začínala na mizerných komunistických mzdách, v Kčs - československých korunách.

V Německu díky přesunu peněz "bratřím z východu" vzrostla cena práce z marky za 3 Kčs na stejný počet (nebo i vyšší) marek za 20 Kčs (vzpomeňte si na výměnu marek 1:1 !!). Čímž se pro mnoho firem z BRD stali mnozí zaměstanci DDR nepoužitelní. ;-P

cb 3.4.2009 10:34

Re: hraběcí rady

Tohle je treba porad pripomnat.

Pepek 3.4.2009 12:16

nejde o prohnanou levici

ale o její četné mentálně postižené voliče.

občanka 3.4.2009 9:51

Místo pastelek bude Paroubek rozdávat šrotovné, ale výsledek bude stejný.

Hlupáci mu budou tleskat a protože při normálním rozložení je pod a průměrně inteligentních 2/3, tak nám bude vládnout na věky věkův.

Stavím na zahradě kurník a plánuji králíkárnu. Ve sklepě mám kolovrat a tkalcovský stav, máselnici a odstředivku na mléko. Doporučuji připomenout samozásobitelství, které nám pomohlo přežít socialismus.

Bože, jen jsme ho vyhnali na východ, tak se nám vrací zpět ze západu.

Ladislav N :-))) 3.4.2009 13:52

Re: Místo pastelek bude Paroubek rozdávat šrotovné, ale výsledek bude stejný.

 ;-)R^ !!

JK 3.4.2009 15:50

Re: Místo pastelek bude Paroubek rozdávat šrotovné, ale výsledek bude stejný.

Velmi dobře, ale takových nás bude málo a jak řekl v HN ředitel bursy pan Koblic, důležitá bude hlavně dostatečná zásoba zbraní a střeliva. Měli bychom se pomalu nějak začít dávat dohromady. Mimochodem, o bílém muži sedícím na prahu svých mrakodrapů a žmoulajícím v ruce papírky, které ještě včera byly penězi, jsem četl už před pár lety a The Economistu se taky pěkně dlouho vysmívali, že ten jím očekávaný krach Ameriky ne a ne přijít. Ono to těm ekonomům nemůže vycházet, protože nepočítají se změnou lidské povahy a sociálního prostředí. V minulosti obchod (překupnictví) byl nemravný a řemeslo špinavé, jen rolnictví a usměrňování běhu světa podle boží vůle bylo záslužné. Babička Kavalírová začala podnikat, protože se nemohla dívat na zvůli jistého etnika, které s náhle získavší svobodou začalo v honbě za ziskem dřít ubohé křesťany z kůže – zevšeobecnění je zcela na místě. No a křesťani byli učenliví a hospodářství šlo nahoru, protože těch odcizených bylo zatím málo a ostatní raději drželi svou čest – historek z doby předprvoválečné by se našla řada. Pan Baťa s těmi řečmi o mravnosti dobře věděl, že někde něco nesedí, ale vlak už byl rozjetý. Šla léta, blahobytu přibývalo spolu s nemravností a dnes už jsme všichni chytří tak, že se někdo něčeho sotva dobrovolně odřekne. Podnikat – ale jak, aby to nebylo jen další ždímání Země kvůli naplnění nějakých osobních zálib a konta přežraného mezi přežranými? V zavedených oborech jsou osobní vazby a provázanost tak velké, že každý nový hráč – nejedná-li se o přejmenování zkrachovalé firmy – je co nejrychleji zlikvidován, i kdyby nabízel poloviční ceny. Vymyslet nějakou technickou novinku – kdo na to má?. Stát se Vietnamcem a exploatovat dobytou zemi?

JK 3.4.2009 15:52

Re: Místo pastelek bude Paroubek rozdávat šrotovné, ale výsledek bude stejný.

dokončení  

Prostě potenciál se po stopadesáti letech vyčerpal, jediný volný směr je k dalšímu propadu obecné morálky a odpovědnosti. Všichni ti vysoce kvalifikovaní MBA teď neumí nic lepšího, než si vyhlídnout nějakou fabriku, převést její výrobu na východ a spolu s kumpány se válet v přitékajících milionech. Po nich potopa. Ano, byla a snad tu stále je obrovská vůle tomu lidstvu nějak pomoct – vždyť televize, počítače a vůbec technika nám nebyly dány abychom se dívali na seriály, porno nebo dokonce na pana Paroubka a o dovolené lítali na Kanáry. Průmysl už dávno mohl běžet takřka sám obsluhován těmi nepočetnými, které by to bavilo, ostatní mohli pěstovat kytičky, chodit na koncerty nebo se věnovat pavědě. Ale prokletí bylo už na začátku, teď se jen začíná naplňovat. Slepice a králíci všechny nezachrání. 

To formátování textu tady funguje pokaždé jinak.

A je to 3.4.2009 9:50

K článku

R^Velmi slušný článek.1.Bych začal obyčejným selským myšlením,je dost ekonomů ,kteří neumí obhospodařit ani svoji výplatu a chtějí obhospodařovat miliony ve firmách.Kdo to neumí doma neumí to nikde.2.Jaksi všichni mluví o ekonomické krizi ,nikde ani slovo nebo jen ojediněle o krizi z nadvýroby.Je to jako ohromná tlama která musí být neustále živena novými výrobky najednou je přesycena.Už nemůže a výroba se zasekává.Zde skutečně nepomůžou ani snížení daní ani snížení odvodů na soc.pojištění.Naopak to si jen stát sníží příjmy.3.Stát by měl usilovat o co největší relativně bohatou koupěschopnou střední třídu-snížením daní nejbohatším podnikům s mld.obratem kde zisky navíc odtékají mimo ČR a zvýšením daní právě této stř. třídy jak to udělal Topol je nesmyslné a jak pravičácké.Umožnil akorát to ,že více peněz odplyne z ČR ve formě výplaty divident svým cizáckým akcionářům.Na tom nevydělalo ani 1= čechů.Tyto peníze zde pak chybí ,aby se vrátily do ekonomiky.4.W.Baffet má 2 jednuduchá pravidla -první-NIKDY NEPRODĚLEJ,druhý-NIKDY NEZAPOMEŇ NA PRAVIDLO Č.1.tento instnikt jaksi chybí všem hypotéku a hotovst poskytujícím společnostem.

K. 3.4.2009 14:16

Re: K článku

Proč mluvit o krizi z nadvýroby, když jde především o krizi přebujelého a neprůhledného finančního sektoru. Především ten bude nutné reformovat. Dále jde o krizi z "nadspotřeby", z nadměrné spotřeby způsobené umělým zvyšováním koupěschopností (masivní podporou života na dluh). Mám za to, že při krizi z nadvýroby se naopak jedná o nedostatečnou koupěschopnost.

Antonín Hrbek 3.4.2009 14:29

Re: K článku

Primárně jde o krizi z nadvýroby. Finanční nástroje se rozvinuly, aby za každou cenu podpořily odbyt výrobků, které nikdo vlastně nepotřebuje.

K. 3.4.2009 14:57

Re: K článku

Pokles zájmu o americké zboží byl způsoben dovozem lacinějšího zboží z Asie. Ale pokud je finanční sektor nefunkční, protože je neprůhledný i pro samotné bankéře, pak ekonomika přestává fungovat, bez ohledu na nadvýrobu nebo "nadspotřebu".

Pokud tvrdíte, že "finanční nástroje se rozvinuly, aby za každou cenu podpořily odbyt výrobků, které vlastně nikdo nepotřebuje", uvítal bych, kdybyste toto spojení mezi dvěma různými sektory podložil nějakými věrohodnými odkazy.

Antonín Hrbek 3.4.2009 18:41

Re: K článku

V liberální společnosti platí zásada, že potřebuji jen to, na co mám. V současné době se při nadvýrobě, která je rysem současné společnosti, se výrobky spotřebiteli přímo vnucují. Takže je snaha žít na dluh. Prvním finančním nástrojem je úročená půjčka, případně zajištěná směnkou nebo kapitalizací. Dále jsou to například hypotéky, atd. Obchodováním s těmito nástroji se rozvinula značná část finančních nástrojů.

Existuje celá řada výborných klipů, které tento mechanismus podrobně popisují i s jeho důsledky - odtržením virtuální finanční ekonomiky od reálné věcné ekonomiky, vedoucí například k tištění ničím nekrytých peněz.