27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Důchody ve ztrátě

Už v listopadu 2019 vyšel ve Finacial Times článek s názvem „Jejich dům je v plamenech: penzijní krize zasáhla svět“. Něco jako globální penzijní krize je přitom v Česku neznámé téma.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 3.7.2021 13:30

A takhle dopadne měna řízená negramotnými socialisty-komunisty:

https://www.lidovky.cz/svet/venezuela-skrtne-na-svych-bankovkach-sest-nul-aby-zjednodusila-transakce.A210703_073112_ln_zahranici_hetom

B. Máca 2.7.2021 23:43

V rámci Evropy stojí za zmínku všechny skandinávské státy, zejména Norsko.

L. Novák 2.7.2021 19:51

A jak to souvisí s výběrem peněz do fondu důchodového pojištění? :-P

L. Novák 2.7.2021 19:49

Tak to je zcela jasné. V inflačním prostředí to tak funguje. Jako podle učebnic ekonomie...:-)

L. Novák 2.7.2021 19:45

Však to tam je všechno popsané i s odkazy na jeho kauzy...;-D

J. Jurax 2.7.2021 19:37

Samozřejmě.

A traktor je zadarmo, pluh a pohonné hmoty taky.

D. Bowman 2.7.2021 18:30

To já neumím posoudit, zda je WallStreet víc naivní nebo hamižnej. Výsledek je stejnej - USA jsou tunelovaný velmi spolehlivě.

Ano, ten Jack Ma incident si pochavalují WallStreet magnáti v nedávném rozhovoru (včera to Posobiec dal na twitter).

AIG, Jack Ma atd. to jsou jen symptomy. FED tiskne jak vzteklej, úroky jsou uměle nízko a aby investice nesly (a penzijní fondy mohli vyplácet důchody apod.) tak se musí jít do stále větších rizik a vymejšlení různých kotrmelců až podvodů.

Čína taky tiskne jak vzteklá. Nedávno tam byl skandál ze zlatem, které bylo víc tungsten než zlato. Peníze mizej ve městech duchů a mostů do nikam.

Čína půjčuje USA, aby si USA mohlo kupovat made in china blbosti. Ty zas využívaj levnou až otrockou pracovní sílu a doufaj, že se jim jednou otebře čínskej trh. Což se neděje. Fanriku okopírujou a povolení k prodeji doma dostane nějakej švagr ze strany.

Faktem zůstává, že je to celé šílený podvod, na kterém se nebesky pakuje pár rodin, jak v Číně tak v USA. A nikdo do toho nechce šťourat, protože je to celé na písku a kdyby se to sesypalo, tak to zase odnese hlavně střední třída, jako ve 2009.

Centrální bankovnictví byl omyl, když už ne tunel od počátku.

Čína není finančně zdravá. Asi by byla nemocnější, kdyby občas někoho nepopravili ale to je jak léčit leukémii vypalováním bradavic.

R. Kupka 2.7.2021 18:15

Hejtmana Haska?? Bejvaleho;-D;-D...dnes uz podraznika prvni tridy

F. Navrátil 2.7.2021 17:53

Společnost si musí stanovit své priority. Rozhodnout, zda chce pečovatelský stát, ve kterém jedna část bude pracovat a z daní živit tu druhou část, která si bude žít bez práce jako ptactvo nebeské, ale zato hlasitě řvát své požadavky a plodit potomstvo tempem jakým Baťa vyráběl cvičky. Nebo chce malý a výkonný stát a společnost práva, práce, vzdělání a osobní odpovědnosti. Od toho se pak odvíjí řešení. A o podobě státu můžeme rozhodovat při volbách.

J. Stehlik 2.7.2021 16:52

A vy jste zase nepochopil že místo sto kopáču zastane práci jeden traktorista a stonásobně zlevníte produkt .

V. Humble 2.7.2021 16:40

Samozrejme dostupnoust Hypotek a rychlost vystavby je dulezty faktor. Nicmene to nemeni fakt ze pokud je bydleni uchovavni a zhodnoceni investice budete mit na trhu nejenom lidi kteri chteji bydlet ale take lide ktery chteji jen ulozit penize. To samo o sobe zvysuje cenu. Kdyz si pak spocitate ze to nejsou jen jednotlivci ale take obrovske mezinarodni korporace s horou penez kteri kupuji nemovitosti za ucelem investice jako treba Blackwater razem obycejny clovek so chce jen bydlet vypadava z kola ven.

V. Mokrý 2.7.2021 16:25

!!!!!! R^

V. Humble 2.7.2021 16:14

To je zrejme ciste naivita ze strany Wall Streetu. Cina si hlida finance nedavno kuprikladu zacala rozmontovavat imperium Jacka Ma a jednim z duvodu byl rizikovy byznys v pujckach veritelum. Malokdo vi ze za krizi v roce 2008 muze AIG ktera vedomne pojistovala rizikove uvery s USA cim jim zvedla rating a umoznila masove rozsireni. AIG take pojistila mnohem vice uveru nez byla schopna splatit. FED musel AIG podrzet 180 miliradami dolaru . Jeste malo lidi vi ze Cina po dohode s USA vytiskla hory penez aby pomohla utlumit krizi. Od te doby jsou velmi obezretny a mam pocit ze za agresivni retorikou vuci Cine stoji fakt ze se Cina odmitla podilet na dalsich fin spekulaci kteru nyni USA nutne potrebujou.

L. Novák 2.7.2021 16:12

Zajímavá investice: Nákup za 450 tisíc, prodej za 27 milionů... :-P

Na blbosti socialistického (ČSSD) hejtmana Haška se dá vydělat slušný kapitál...

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/hasek-ignoroval-problem-s-pozemkem-letiste/r~b69c0c54b24d11ebb234ac1f6b220ee8/

L. Novák 2.7.2021 16:08

Blbovi Šejnovi to natlačit do hlavy asi nejde. :-/

V inflačním prostředí je "záporný úrok" i zhodnocení nižší, než je inflace. Kolikrát je nutné tohle socialistickému ;-O demagogovi Šejnovi opakovat?

J. Černý 2.7.2021 16:03

Zajimavy odborný názor, podle slovníku budete zřejmě v představenstvu důležitého a úspěšného penzijního fondu. ;-D

L. Novák 2.7.2021 16:02

Hlupáku, řeč je o důchodových fondech a jejich "výnosech". To nejsou úspory v bankách. :-P

Blbej jak Šejna... :-)

J. Jurax 2.7.2021 15:40

Mýlíte se.

Mzda traktoristy bude nižší než součet plateb kopáčů. A odvod do průběžného systému je procentem z vyplacených mezd.

A ano, ušetření kopáči mohou pracovat jinde, pokud práci seženou a platit odvody.

Ono je to celkem komplikované :-)

J. Jurax 2.7.2021 15:34

Našetřili jsme si leda to, co jsme nedali do povinného sociálního pojištění, z něhož se průběžně financují důchody. Průběžně, neboť náš důchodový systém průběžný.

Ergo naše důchody jsou placeny z peněz těch, kdož dnes platí sociální pojištění, resp. nedokážou se mu vyhnout (typicky zaměstnanci); prachy se v systému ani neohřejí a hned jsou zase nám důchodcům vypláceny.

Takže když jste si v aktivním věku "šetřil", živil jste výše popsaným způsobem tehdejší důchodce.

P. Hatina 2.7.2021 15:31

Mimochodem, jak je vidět z článku, pokud ten fond smí legálně poslat svému klientovi oznámení že mu snižuje výplatu důchodu o 10 procent, tak to žádné letadlo není, a může takto fungovat zcela legálně dál, jako že i vydělávat svým vlastníkům zajímavé zisky.

No a to ošklivé letadlo by se z toho stalo až tehdy, pokud by je ten klient (spousta klientů) mohla zažalovat že ty důchody mají vyplatit v plné výši a hned. Teprve pak by se zjistilo že ty prachy už nemaj a to letadlo by šlo, jak se říká "do vrtule";-D

P. Hatina 2.7.2021 15:22

Mimochodem, promyšlenou investicí míníte jakou, v době kovidu, když státy mohou prakticky ze dne na den, uavírat celá odvětví ekonomiky?

No a s tím souvisí věc druhá, ty fondy fungují trvale v řádu dekád. Takže, ty promyšlené a úspěšné investice by měly vymýšlet a realizovat, prakticky pořád, jednou za druhou. Kdyby tohle nějaký investiční expert uměl - TRVALE , tak mu snad ruce pozlatí a nebude pracovat pro důchodové fondy.

P. Hatina 2.7.2021 15:15

Správně píšete, že od toho státy V4 ustoupily. Ten důvod je jednoduchý, právě v těchto státech (u nás určitě) jsou vysoké odvody na důchodové pojištění ( včetně vysokého povinného podílu zaměstnavatele) - a z toho se pak průběžně vyplácejí důchody dnešním důchodcům. A i tyhle vysoké odvody už vlastně pro to vyplácení nestačí.

Takže cesta "penzijní reformy" , že se právě z těchto odvodů strhne část do do těch soukromých fondů, generuje ohromné ztráty už dnes.

Nicméně, pokud se týče toho špatného odhadu dividendových akcíí. Tam je nutné uvědomit si, že na rozdíl od běžných investorů pracují ty fondy s ohromnými aktivy a každý rok musí alokovat další ohromné sumy (konkrétně jen u nás si představte, že by měly investovat každý rok navíc půlku státního rozpočtu). Ovšem na straně druhé, že by jim to mělo přinášet, když ne trvalý růst, tak rovněž trvalou stabilitu. Protože, zase pro své stávající důchodce musí ta svá aktivita neustále prodávat, i když jsou v propadu - nemůžou těm důchodcům říct, vyplatíme Vám důchody za rok, až se pokles zastaví a zvedne)..Takže to zase žádná sranda není...;-D

P. Milan 2.7.2021 15:09

Jo, to je ten rozdíl mezi námi. Já ten fondový mechanismus chápu, vy ne a ani londýnská uklízečka vám nepomohla.

P. Milan 2.7.2021 15:07

Na celkem nevinný dotaz ... :-P

P. Milan 2.7.2021 15:06

Tak zkuste odkrýt a definovat, co s těmi lidmi. Jak je definovat a jak zajistit, aby nedostávali peníze jiných a zároveň jsme se dokázali vyhnout revoluci, nebo nějaké podobné nepříjemnosti.

Mňau.

P. Milan 2.7.2021 15:03

Nedostupnost je dána administrativně brzděnou výstavbou, ne investováním.

P. Milan 2.7.2021 15:01

O těch penzijních fondech hoνno víte, ale ideově jste pevný.

A ano, inflační peníze nelze většinou zhodnotit jinak, než promyšlenou investicí.

J. Černý 2.7.2021 14:56

Penzijni fondy v naprosté většině jsou pouhá letadla a nejlepe se vede vlastnikum těch fondů.

Ve světě je mnoho inflačních peněz, ale velmi málo příležitosti je zhodnotit nad miru inflace.

D. Bowman 2.7.2021 14:41

Pochybujete, protože nedáváte pozor :-)

Wallstreet tam má velké investice a točí Čínské prachy.

https://www.youtube.com/watch?v=XLt9RnWtdJg

A těm velkým hráčům nevadí silná ruka státu. Díky ní si udržují monopol. Legislativa je jim psaná na míru, konkurence, největší postrach kapitalistů, je bez konexí v loji.

Přesně oni si pochvalují, jak to strana dokáže pěkně nadiktovat, aby ke kolapsům nedocházelo. Je to vaháněni čerta ďáblem. Ten kolaps vzniknul díky uměle levným penězům, pumpovaným FED, který nafouknul bubliny (tu dot.com, tu hypoteční a dnes i akciovou). A řešení jsou větší pravomoce pro FED? Samozřejmě, pokud tam máte kamarády a ty dohlídnou, že ty ostatní "nezodpovědní" se k lizu nedostanou....

Čína má spoustu problémů finančnického charakteru. Občas to i cenzura (čínská a wallstreet) pustí. Ale tak tvrdá ruka státu to "řeší".

J. Stehlik 2.7.2021 14:34

Produktivita má zásadní význam . Když porovnáte sto kopáču co okopávají pole , a nebo jeden traktorista co to projede , tak výsledek je neporovnatelný .

Problém je spíše degenerace sytému , kdy sice roste produktivita , ale státní regulace vše zdražuje absurdně tak že produkty jsou nedostupné (spotřeba je fuj) .

Zelení borgové se dostávaj do uzavřeného kruhu , kdy nechtějí spotřebu , ale potřebují rust ekonomiky ??? Jenže bez spotřeby to nejde :-P .