8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Důchody ve ztrátě

Už v listopadu 2019 vyšel ve Finacial Times článek s názvem „Jejich dům je v plamenech: penzijní krize zasáhla svět“. Něco jako globální penzijní krize je přitom v Česku neznámé téma.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Ptáček 2.7.2021 10:15

My důchodci jsme si přece za celý život na důchody našetřili. Platbami penzijního pojištění. Stačí jen celou (!) ušetřenou částku vyplatit. Asi jak to navrhl před lety kancléř Bismarck. Pokud jsou přesto důchody ve ztrátě, někdo je vytuneloval, ale důchodci to nebyli. Proč by okrádali sami sebe.

P. Milan 2.7.2021 10:15

Zase nepochopil ...

... jak vy to jen děláte?

L. Novák 2.7.2021 10:11

Ano. Tohle platí i pro Bitcoiny a další podobné nehmatatelné "majetky". :-)

L. Novák 2.7.2021 10:08

V inflačním prostředí je "záporný úrok" i zhodnocení nižší, než je inflace. Kolikrát je nutné tohle socialistickému ;-O demagogovi Šejnovi opakovat?

L. Novák 2.7.2021 10:05

Kolik na to tvoje "připojištění" přispívá státní pokladna, aby vůbec mělo nějaký smysl? :-P

M. Šejna 2.7.2021 9:34

Tak se tu zas nenávistně vyblíl, modrý šmloulo, a teď s pravdou ven: spoříš si na důchod v penzijních fondech, nebo tady jen ideologicky plácáš a spoléháš na státní průběžný důchodový systém?

Já si penzijní připojištění platím, jako správný "bolševický demagog". Jen to nepovažuji narozdíl od modrého šmouly za lék na důchodový sytém.

Ale to je na tebe, modrý šmoulo, moc šložité. ;-D

J. Bruner 2.7.2021 9:24

bez lidské činnosti, ať již přímo prací rukou , nebo pomocí strojů, se nevytvoří nic. Vyrvořený produkt pak může stačit jen na spotřebu jednotlivce, nebo i pro jiné a to je zisk. Tento zisk si však rozděluje více zájemců, prostřednictvím peněz i ti, kteří vůbec k tvorbě nepřispěli a jen, prostřednictvím společenského systému, na něm parazitují. Současný spol.systém naráží na hranice množství v pravdě vituálních peněz a je přirozeně (nic neroste až do nebe) omezován např.i zápornými úroky. Spekulace na budoucí zisk, jako u penzijních (a i jiných) fondů, je již iluze.

M. Šejna 2.7.2021 9:22

Státní regulace nutí penzijní fondy chovat se s omezenou formou rizika.

Nákup dluhopisů se záporným úrokem je ale mimořádně rizikové jednání, takže stát toto po fondech nevyžaduje.

L. Novák 2.7.2021 9:14

Bolševický ;-O demagog Šejna stále ještě nepochopil, že inflaci plánuje jeho soudruh v boji za socialismus Jiří Rusnok coby z vůle Zemanovy guvernér ČNB. A že měnová politika státu/ČNB způsobuje systematické znehodnocování měny.

A taky skutečnost, že peníze v bance nejsou totéž, co peníze uložené v penzijních fondech. Tudíž investované. A nepochopil ani to, že socialistický stát nutí penzijní fondy investovat tam, kde žádného zhodnocení při současné měnové politice ČNB dosáhnout nelze.

Celoživotní bojovník za socialismus Šejna je zoufalec a parazit z přesvědčení, kterému není pomoci. :-P

V. Petr 2.7.2021 9:08

Mýlíte se, státní regulace k tomu důchodové fondy nutí.

M. Šejna 2.7.2021 8:57

Abych nebyl k madam Šichtařové nespravedlivý, tak ji dnes musím pochválit za to, že trvale považuje střádání peněz do penzujních fondů za rizikové jednání.

Mnoho zdejších hurá-pravičáku a tržních komsomolců totiž považuje penzijní fondy za léčbu českého důchodového systému. Praxe ukazuje, že to žádná léčba není.

Nakonec furt platí pravidlo, že peníze nerostou na stromech a že vydělat se dá jedině podnikáním a dobře promyšlenými investicemi. Nikdy nelze vydělat na tom, že budete spořit v bance.

M. Šejna 2.7.2021 8:52

Nikdo nenutí penzijní fondy, aby půjčovali bankám své peníze na záporný úrok.

Penzijní fondy mají své finance zhodnocovat investicemi a nikoli nákupem dluhopisů se záporným úrokem.

Madam Šichtařová jaksi nechce pochopit, že pokud se ona rozhodne půjčit nekomu na záporný úrok, je to problém její, protože jí k tomu nikdo nenutí.

L. Hančar 2.7.2021 8:40

V plusu není jen Babiš + několik. V plusu jsou všichni, co jedou na zelených ideologiích ( soláry, oteplování, elektroauta, pasivní domy, větrníky, CO2 ), globalizaci a kovidu. A statisíce neziskovek a politických stran podporujících a zprůchodňujících za pěkné peníze tyto nesmysly.

J. Stehlik 2.7.2021 8:27

Proto také od toho státy V4 ustoupili . Zhodnocení není užasné a často státní duchod narostl více než ty bankovní penze (za ta léta) . Kdo si na své jistě přišel jsou finančníci .

Samozřejmě jsou dividendové akcie , ale přijde mě že často správci nakupují takzvaně kdejaké smetí a moc se nesnaží o zhodnocení . Oni si to procento vezmou ;-D

J. Stehlik 2.7.2021 8:23

V 90 letech jsem četl , že většina rakušanu se zajištuje na stáří nákupem zlatých šperku a slitku . Naprosto jsem to nechápal . Uroková sazba bank byla okolo 5 a7% běžná . Až dnes si člověk uvědomí , že to je vlastně zaceněné riziko země v krizi (niko nevěděl co se u nás bude dít ?)

Tudíž až dnes si člověk uvědomí , že zlato sice nepřibyde na hodnotě , ale neztrácí a vždy po něm bude poptávka . Nikdy nebude mít nulovou hodnotu.

D. Polanský 2.7.2021 8:11

Dnes je málem vše ve ztrátě. Jedině Babiš, několik dalších miliardářů a těch, co se napakovalo na restitucích a velké privatizaci je v plusu. Ale alespoň někdo. Ti, co šetřili na bydlení, jenom smutně koukají jak popojeli astronomicky nahoru ceny nemovitostí.

J. Pavelka 2.7.2021 7:56

+Jenže to je problém...Muselo by být jasné, kdo kolik bude přispívat a když děti mají ůzné příjmy...Muselo by to být zase nějak ošetřeno legislativně a určitě by se na tom živilo spousta právníků...Nehledě na to, že ne každý žije spořádaným životem....a na děti nelze vždy spolehnout...Jak víme z literatury, ai dříve to nebyla zas taková idyla...

J. Pavelka 2.7.2021 7:53

No a jestliže poměr lidí v produktivním věku a důchodců se zvyšuje, může se i přispívat více, ale nějaké finanční kouzelnictví to nezachrání...

F. Kusák 2.7.2021 7:44

Principy kapitalizmu se změnit nedají, ty fungují stále, jenže nikoliv pozitivně. Tak i kapitál se přesouvá tam, kde se očekávají největší výnosy. Tím určitě dnes nejsou cenné papíry, tedy pokud vyloučíme spekulací. Proto představa, že existuje zázračná důchodová reforma, kdy lidé budou mít slušné penze, aniž by více přispívali do systému nebo, že důchodové fondy s minimálním nebo dokonce záporným výnosem budou plnit účty důchodcům je fakt debilní (promiňte). A kde jsou další vlivy, třeba inflace. Je to jak s tou naší ČT, plaťte, a my si s vašimi penězi budeme nakládat, jak uznáme za vhodné. Hlavně nám do toho nekecejte, protože stejně ničemu nerozumíte. No fakt, absurditě se dá těžko porozumět.

V. Církva 2.7.2021 6:19

To co předvádí národní banky ale i všichni finančníci je příšerné. Ale netýká se to jen záporných úrokových sazeb, což je jen jedna z hrůz. Spoléhat ale na nějaký penzijní fond, či důchodové pojištění bylo vždy pošetilé. Můj děda mi říkal že tak přišel o spoření na důchod 3krát. Prostě jednou za 20..30 let k nějakým nejen finančním hrůzám dojde a nelze pochybovat že dnešní multikulti Západ s gendrovými kvotami, pozitivní diskriminací homosexuálů, Co2 šílenstvím, přesunem výroby, know-how a vědy do Číny dopadne nějak dobře.

Jako progresivista či komunista jak mne tu "mozková elita" hodnotí, musím říct, že se paní Šichtařová rozčiluje zbytečně. Důchodovými fondy se zabývají jen podivíni. Místo důchodů by bylo dobré myslet aby lidé měli kde bydlet a mít děti. Za starých časů pak předali lidé vejminek a živili je jejich děti. A do těch a bydlení je třeba investovat.

A nakonec paní Šichtařová posledně vychvalovala kryptoměny. Na co potřebuje kladné úroky?

P. Hatina 2.7.2021 2:58

Děkuji, velice přesně popsáno. Možná , si připomenout stav za naší poslední pravicové vlády spouštěné "penzijní reformy"(ono to není asi deset let), když byly našim občanům zcela ohlupujícím způsobem prezentovány finanční modely těchto (u nás teprve bankami zřizovaných) penzijních fondů. stačí si prosím kliknout a vybrat - od těch zcela bezpečných 2-4%, až třeba do dynamických 8-10% a to prosím trvale.

Už tehdy bylo právě na základě tehdy známých informací "ze Západu" známo že takto už to ani tam po poslední dekády nefunguje..