8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Důchody ve ztrátě

Už v listopadu 2019 vyšel ve Finacial Times článek s názvem „Jejich dům je v plamenech: penzijní krize zasáhla svět“. Něco jako globální penzijní krize je přitom v Česku neznámé téma.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Humble 2.7.2021 14:24

Ja bych pochyboval o tom ze wall street adoruje Cinsky model. V Cine je regulace financi na mnohem vyssi urovni a spousta dnesnich praktik ktere mimochodem prispely k fin kolapsu pred par lety by byla okamzite zakazana.

L. Novák 2.7.2021 14:22

To už je hodně dávno, co Karel Kryl složil písničku "Důchodce"...;-)

L. Novák 2.7.2021 14:15

Potíž je, že blbům jako Šejna, ;-O "Rada" a podobným je to "nechápání" základní vlastností, kterou v diskusích projevují. Kromě elementárních neznalostí problematiky, samozřejmě...

A Šejna má navíc ještě zastydlou nutkavou potřebu z dětství ukazovat ostatním pinďoura...:-P

L. Novák 2.7.2021 14:08

Blbečku ;-O demagogický, ty se nádherně do svých žvástů dokážeš zacyklit. ;-D Na začátku bylo jasně řečeno, že důchodové fondové investice za daného stavu měnové politiky nemají smysl, výnosy nepokryjí ani inflaci. A ty to svou hloupostí teď jen potvrzuješ. :-P

L. Novák 2.7.2021 14:02

Produktivita s průběžným systémem nemá přímo nic společného. Porovnávejte platby do systému a výplaty z něj s počtem lidí, kteří jsou do systému zapojeni a za jakých podmínek.

L. Novák 2.7.2021 13:59

Nesmysl.

L. Novák 2.7.2021 13:58

No vida, jak se hned místní bolševici souhlasně zavěsili...:-P

L. Novák 2.7.2021 13:56

Spoustu hypoték, možná i většinu, si lidé (nepříliš majetní) brali proto, že je pro ně dlouhodobě výhodnější platit hypotéku a bydlet ve svém, než za stejné peníze bydlet v nájemním bytě a živit majitele - a měsíčně mu nechat půl výplaty.

Nemovitost jako investice přišla se zpožděním, když bylo jasné, že socialistické vlády včetně Babiše rozjely dluhové "letadlo" a měna rychle ztrácí svou hodnotu.

D. Bowman 2.7.2021 13:21

Jestli si chcete spořit na důchod, doporučuji ukládat peníze do zlata. Ale i to vám samozřejmě můžou ukradnout. Prodej je na občanku, takže vědí za kým si přijít,

Zlato znároďnoval už FDR v USA 30. let. Pro dnešní moderní stát to nebude problém vůbec. Nehledě na to, že manipulovat cenu zlata, lze velmi jednoduše (valná většina je virtuální zlato, keré se snadno nafoukne i splaskne a cena fyzického je navázaná).

Nemovitost a pozemek je fajn ale jsou s tím náklady a není problém vám to pořádně zdanit nebo zastropovat nájmy - a donutit vás prodat....z čehož zase zaplatíte daň (kolikrát už? daň z příjmu, nákupu, zase příjmů, prodeje ).

Jsme nevolníci na plantáži. O desátku se nám může jenom zdát. Chechtá se jen velmi dobře vypasená finanční elita (a jejich pomocníci), která propagací různých socialistických, rudo-zelených, rasových a genderových řešení, jen odvádí pozornost od loupeže tisíciletí nazvané Centrální Bankovnictví a přidružené kartely.

D. Bowman 2.7.2021 13:01

Ekonomický kněží faraóna to ale vyřešili. Jmenuje se to Modern Monetary Theory, takový Keynessianismus na steroidech, který tvrdí, že je úplně jedno jak je dluh velký, inflace je zdravá a po nás potopa (to už neřikaj).

Komunistický manifest měl jeden velmi zásadní požadavek. Zřízení Centrální Banky. Tím končí kapitalismus, protože kapitál je generován z úředního rozhodnutí, nikoliv akumulací zisků.

Nejen, že se pak dá "investovat" do všeho možného, třeba do úplatků pro voliče tj. prožrat to, ALE nakonec se dá za natištěné peníze zkoupit vše. Nemusíte tak znárodňovat, jak nějaký Bolševik. Prostě si natisknete kapitál a všechno koupíte. Jako to např. teď dělá BlackRock - zkupují statisíce rodinných domů a bytů po USA a Evropě, a to značně nad poptávanou cenou. I kdyby začli prodělávat - CB jim natiskne nové a nemusí to být ani bail out.

Gates taky pochopil a je nej vlastníkem hospodářské půdy v USA.

NeoFeudalismus, schovaný za Socialismus, schovaný za Stakeholder "Capitalism" se kvapem blíží. Stačí se podívat jak špičky WallStreet adorují Čínský model. A ta Bidenova loutkoherecká klika to zařídí.

V. Čermák 2.7.2021 12:31

;-DR^

M. Šejna 2.7.2021 12:22

To jistě,

ale nemají nařízeno investovat do dluhopisů se záporným úrokem.

M. Šejna 2.7.2021 12:21

A další Novákovo kouzlo nechtěného. ;-D

Tenhle pomatený bolševický modro-šmoula konečně začíná chápat, že úspory v bankách budou vždy znehodnoceny inflací.

Inflace je totiž vždy vyšší, než je základní úroková sazba centrálních bank. :-P

M. Šejna 2.7.2021 12:17

ta sedla. ;-D R^

M. Šejna 2.7.2021 12:16

staronový kolovrátek - uklízečka Prokop Milan - když neví, co napsat, tak sdělí že někdo něco nepochopil.

Sice není schopna pochopit, co mělo být pochopeno, ale přesto si uklízečka Prokop si připadá chápající. ;-D

M. Šejna 2.7.2021 12:13

takže nespoříš a ještě ses tu přiznal, že bez státního příspěvku by byly penzijní fondy ztrátové.

Není nad Novákovo šmoulí kouzlo nechtěného. ;-D

J. Pavelka 2.7.2021 12:06

Ovšem, také je nesrovnatelně vyšší produktivita práce...Za Bismarka byla obecně dalek nižší životní úroveň , to je atd., to je nesrovnatelné..

V. Humble 2.7.2021 11:59

No jako takovy vedlejsi produkt masoveho investovani do nemovitosti je fin nedostupnost bydleni pro vetsinu obyvatel. Ve vetsine zapadnich zemi je tohle uz celkem slusny pruser and zacina to i u nas. Dum uz neni misto kde zijete ale misto kde si ukladate uspory. To je obrovsky problem jak pro mlade tak pro ekonomiku. Ovsem neni se co divit kdyz stat nedava obcanum jinou moznost jak smysluplne ukladat penize.

V. Němec 2.7.2021 11:42

Pane Milane, prvním krokem k nalezení řešení jakéhokoliv problému, je jeho odkrytí, definování.

A to pan autor provedl bravurně.

Přeberte štafetový kolík a můžete pokračovat. Jinak je vaše poznámka jen bezcenným štěkem.

F. Kusák 2.7.2021 11:41

No, když někdo chce věřit virtuálním účtům, na kterých shromažďuje virtuální peníze, které mu mají přinést virtuální zisky, je blázen. I spekulace s virtuální měnou není pro každého a případné výnosy je nutné někam reálně uložit. Většina normálních střádalů pochopila, že je dobré ukládat přebytky do nemovitostí, tedy zejména souvisejících s bydlením. Jistě, má to své výhody, ceny nemovitostí rostou a ještě šetříme za náklady na bydlení, případně pronájmem získáváme další příjem. No, to by v tom byl čert, aby nějakého politika nebo rovnou celou partaj nenapadlo část takto získaných a zdaněných příjmů znovu získat do státní kasy. A nemusí se rovnou nepopulárně zvýšit daně z nemovitosti, stačí změnit koeficient a je to doma. V Praze se takto zvýšila částka daně z nemovitosti o 100 %. A lidi si toho všimli až následně a nic. Nebo vymyslet nějakou ekologickou daň. No přeci, všichni chceme mít čisté životní prostředí a zbavit se klimatických změn. Takže pozor, ďábel je právě v tom detailu.

P. Milan 2.7.2021 11:35

Nenašetřil jste si nic, alespoň ve státním. Leda tak ve štrozoku nebo penzijním připojištění. Ve štrozoku máte co jste tam dal, penzijní připojištění vám po dosažení věku vyplatí, budete-li chtít.

Na zbytek zapomeňte, z toho žili ti, kdo byli v době vašeho placení v důchodu. Vytunelovat nebylo co.

https://www.youtube.com/watch?v=7szXmyqA9Y4

V. Mokrý 2.7.2021 11:34

A o tom to je !

K tomu stále chybějící peníze, které podnikatelé po r.1989 neplatili za své zaměstnance, ty " vypůjčené " politiky.

P. Milan 2.7.2021 11:32

Jak byste to řešil?

L. Novák 2.7.2021 11:25

Kryptoměny žádná jistota jako drahé kovy nejsou. Máte v ruce jenom pár čísel z počítače a když se systém podělá (možných scénářů si lze představit několik), tak vám zbydou jenom oči pro pláč.

Takže ty drahé kovy apod. uložené na bezpečném místě mají význam. Nemovitost v záplavové oblasti ne. ;-)

L. Novák 2.7.2021 11:18

Parametry Bismarckova důchodového systému (věk dožití a věk odchodu do důchodu i jeho výše) byly výrazně odlišné od dnešního stavu. Tehdejší parametry byly ufinancovatelné.

Nyní je věk dožití podstatně delší, věk získání nároku na důchod/odchod do důchodu jen o málo vyšší, ale díky výraznému navýšení důchodů (mandatorní výdaje) a věkovému složení obyvatelstva se z průběžného systému stal systém neufinancovatelný.

L. Novák 2.7.2021 11:12

Bingo!!!

F. Navrátil 2.7.2021 11:02

V souvislosti s náklady na důchody se neustále poukazuje na stárnutí populace a růst počtu důchodců. Přitom jde o lidi, kteří celý život pracovali, platili daně, zdravotní a důchodové pojištění. Zajímavé je, že zcela mimo kritiku a zájem šetřílků jsou sociální parazité, kteří nikdy nepracovali a pracovat nebudou, i když by mohli, nikdo se nezabývá masou aktivistů z parazitických neziskovek, výdaji na alternativní energii, výdaji na obskurní školy a fakulty, které produkují obtížně zaměstnatelné polovzdělance nebo na dotační politiku, která křiví tržní vztahy.

J. Pokoutný 2.7.2021 10:20

Jenže ani "produktivní věk" dnes neznamená, že daný jedinec vydělává. Pokud se počet osob, přisátých na sociální cecík státu, rok od roku zvyšuje, kde brát?

J. Stehlik 2.7.2021 10:20

Zlato má aspoň nějaké využití . Při nedostatku se zvýší těžba . Bitcoiny jsou jakoby měna , ale protože je jich omezené množství automaticky nikdo s nimi nebude platit , ale je to luxusní deflační komodita. Nakonec skončí za pár staletí u pár nejbohatších rodin na světě , které i dnes vlastní 80% světového majetku.

P. Milan 2.7.2021 10:16

Penzijní fondy mají velmi přísné státní regulace, kam smí investovat.