27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Důchody ve ztrátě

Už v listopadu 2019 vyšel ve Finacial Times článek s názvem „Jejich dům je v plamenech: penzijní krize zasáhla svět“. Něco jako globální penzijní krize je přitom v Česku neznámé téma.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Šejna 2.7.2021 9:22

Státní regulace nutí penzijní fondy chovat se s omezenou formou rizika.

Nákup dluhopisů se záporným úrokem je ale mimořádně rizikové jednání, takže stát toto po fondech nevyžaduje.

L. Novák 2.7.2021 10:08

V inflačním prostředí je "záporný úrok" i zhodnocení nižší, než je inflace. Kolikrát je nutné tohle socialistickému ;-O demagogovi Šejnovi opakovat?

M. Šejna 2.7.2021 12:21

A další Novákovo kouzlo nechtěného. ;-D

Tenhle pomatený bolševický modro-šmoula konečně začíná chápat, že úspory v bankách budou vždy znehodnoceny inflací.

Inflace je totiž vždy vyšší, než je základní úroková sazba centrálních bank. :-P

L. Novák 2.7.2021 16:02

Hlupáku, řeč je o důchodových fondech a jejich "výnosech". To nejsou úspory v bankách. :-P

Blbej jak Šejna... :-)

P. Milan 2.7.2021 10:16

Penzijní fondy mají velmi přísné státní regulace, kam smí investovat.

M. Šejna 2.7.2021 12:22

To jistě,

ale nemají nařízeno investovat do dluhopisů se záporným úrokem.

L. Novák 2.7.2021 16:08

Blbovi Šejnovi to natlačit do hlavy asi nejde. :-/

V inflačním prostředí je "záporný úrok" i zhodnocení nižší, než je inflace. Kolikrát je nutné tohle socialistickému ;-O demagogovi Šejnovi opakovat?

D. Polanský 2.7.2021 8:11

Dnes je málem vše ve ztrátě. Jedině Babiš, několik dalších miliardářů a těch, co se napakovalo na restitucích a velké privatizaci je v plusu. Ale alespoň někdo. Ti, co šetřili na bydlení, jenom smutně koukají jak popojeli astronomicky nahoru ceny nemovitostí.

L. Hančar 2.7.2021 8:40

V plusu není jen Babiš + několik. V plusu jsou všichni, co jedou na zelených ideologiích ( soláry, oteplování, elektroauta, pasivní domy, větrníky, CO2 ), globalizaci a kovidu. A statisíce neziskovek a politických stran podporujících a zprůchodňujících za pěkné peníze tyto nesmysly.

F. Kusák 2.7.2021 7:44

Principy kapitalizmu se změnit nedají, ty fungují stále, jenže nikoliv pozitivně. Tak i kapitál se přesouvá tam, kde se očekávají největší výnosy. Tím určitě dnes nejsou cenné papíry, tedy pokud vyloučíme spekulací. Proto představa, že existuje zázračná důchodová reforma, kdy lidé budou mít slušné penze, aniž by více přispívali do systému nebo, že důchodové fondy s minimálním nebo dokonce záporným výnosem budou plnit účty důchodcům je fakt debilní (promiňte). A kde jsou další vlivy, třeba inflace. Je to jak s tou naší ČT, plaťte, a my si s vašimi penězi budeme nakládat, jak uznáme za vhodné. Hlavně nám do toho nekecejte, protože stejně ničemu nerozumíte. No fakt, absurditě se dá těžko porozumět.

J. Pavelka 2.7.2021 7:53

No a jestliže poměr lidí v produktivním věku a důchodců se zvyšuje, může se i přispívat více, ale nějaké finanční kouzelnictví to nezachrání...

J. Pokoutný 2.7.2021 10:20

Jenže ani "produktivní věk" dnes neznamená, že daný jedinec vydělává. Pokud se počet osob, přisátých na sociální cecík státu, rok od roku zvyšuje, kde brát?

V. Církva 2.7.2021 6:19

To co předvádí národní banky ale i všichni finančníci je příšerné. Ale netýká se to jen záporných úrokových sazeb, což je jen jedna z hrůz. Spoléhat ale na nějaký penzijní fond, či důchodové pojištění bylo vždy pošetilé. Můj děda mi říkal že tak přišel o spoření na důchod 3krát. Prostě jednou za 20..30 let k nějakým nejen finančním hrůzám dojde a nelze pochybovat že dnešní multikulti Západ s gendrovými kvotami, pozitivní diskriminací homosexuálů, Co2 šílenstvím, přesunem výroby, know-how a vědy do Číny dopadne nějak dobře.

Jako progresivista či komunista jak mne tu "mozková elita" hodnotí, musím říct, že se paní Šichtařová rozčiluje zbytečně. Důchodovými fondy se zabývají jen podivíni. Místo důchodů by bylo dobré myslet aby lidé měli kde bydlet a mít děti. Za starých časů pak předali lidé vejminek a živili je jejich děti. A do těch a bydlení je třeba investovat.

A nakonec paní Šichtařová posledně vychvalovala kryptoměny. Na co potřebuje kladné úroky?

J. Pavelka 2.7.2021 7:56

+Jenže to je problém...Muselo by být jasné, kdo kolik bude přispívat a když děti mají ůzné příjmy...Muselo by to být zase nějak ošetřeno legislativně a určitě by se na tom živilo spousta právníků...Nehledě na to, že ne každý žije spořádaným životem....a na děti nelze vždy spolehnout...Jak víme z literatury, ai dříve to nebyla zas taková idyla...

J. Stehlik 2.7.2021 8:23

V 90 letech jsem četl , že většina rakušanu se zajištuje na stáří nákupem zlatých šperku a slitku . Naprosto jsem to nechápal . Uroková sazba bank byla okolo 5 a7% běžná . Až dnes si člověk uvědomí , že to je vlastně zaceněné riziko země v krizi (niko nevěděl co se u nás bude dít ?)

Tudíž až dnes si člověk uvědomí , že zlato sice nepřibyde na hodnotě , ale neztrácí a vždy po něm bude poptávka . Nikdy nebude mít nulovou hodnotu.

L. Novák 2.7.2021 10:11

Ano. Tohle platí i pro Bitcoiny a další podobné nehmatatelné "majetky". :-)

J. Stehlik 2.7.2021 10:20

Zlato má aspoň nějaké využití . Při nedostatku se zvýší těžba . Bitcoiny jsou jakoby měna , ale protože je jich omezené množství automaticky nikdo s nimi nebude platit , ale je to luxusní deflační komodita. Nakonec skončí za pár staletí u pár nejbohatších rodin na světě , které i dnes vlastní 80% světového majetku.

L. Novák 2.7.2021 11:25

Kryptoměny žádná jistota jako drahé kovy nejsou. Máte v ruce jenom pár čísel z počítače a když se systém podělá (možných scénářů si lze představit několik), tak vám zbydou jenom oči pro pláč.

Takže ty drahé kovy apod. uložené na bezpečném místě mají význam. Nemovitost v záplavové oblasti ne. ;-)

P. Hatina 2.7.2021 2:58

Děkuji, velice přesně popsáno. Možná , si připomenout stav za naší poslední pravicové vlády spouštěné "penzijní reformy"(ono to není asi deset let), když byly našim občanům zcela ohlupujícím způsobem prezentovány finanční modely těchto (u nás teprve bankami zřizovaných) penzijních fondů. stačí si prosím kliknout a vybrat - od těch zcela bezpečných 2-4%, až třeba do dynamických 8-10% a to prosím trvale.

Už tehdy bylo právě na základě tehdy známých informací "ze Západu" známo že takto už to ani tam po poslední dekády nefunguje..

J. Stehlik 2.7.2021 8:27

Proto také od toho státy V4 ustoupili . Zhodnocení není užasné a často státní duchod narostl více než ty bankovní penze (za ta léta) . Kdo si na své jistě přišel jsou finančníci .

Samozřejmě jsou dividendové akcie , ale přijde mě že často správci nakupují takzvaně kdejaké smetí a moc se nesnaží o zhodnocení . Oni si to procento vezmou ;-D

P. Hatina 2.7.2021 15:15

Správně píšete, že od toho státy V4 ustoupily. Ten důvod je jednoduchý, právě v těchto státech (u nás určitě) jsou vysoké odvody na důchodové pojištění ( včetně vysokého povinného podílu zaměstnavatele) - a z toho se pak průběžně vyplácejí důchody dnešním důchodcům. A i tyhle vysoké odvody už vlastně pro to vyplácení nestačí.

Takže cesta "penzijní reformy" , že se právě z těchto odvodů strhne část do do těch soukromých fondů, generuje ohromné ztráty už dnes.

Nicméně, pokud se týče toho špatného odhadu dividendových akcíí. Tam je nutné uvědomit si, že na rozdíl od běžných investorů pracují ty fondy s ohromnými aktivy a každý rok musí alokovat další ohromné sumy (konkrétně jen u nás si představte, že by měly investovat každý rok navíc půlku státního rozpočtu). Ovšem na straně druhé, že by jim to mělo přinášet, když ne trvalý růst, tak rovněž trvalou stabilitu. Protože, zase pro své stávající důchodce musí ta svá aktivita neustále prodávat, i když jsou v propadu - nemůžou těm důchodcům říct, vyplatíme Vám důchody za rok, až se pokles zastaví a zvedne)..Takže to zase žádná sranda není...;-D