18.5.2024 | Svátek má Nataša


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Tino 5.9.2007 12:24

Re: "Proto je přiškrcení přívodu peněz a ponechání rozhodnutí o skutečně potřebných počtech lidí na jednotlivých pracovištích jedinou správnou cestou."

 A o peníze jde až v první řadě, jak známo. Takže pochopitelně stát už nemůže dávat víc, ať se to komokoliv líbí, či ne. Priority rozdělování státem vybraných peněz jsou konzumenty těchto financí hrubě zkreslovány. Není totiž možné současně navyšovat platy a šetřit. Takže šetření je teď na straně konzumentů financí státu. Zda se dohodnou na snížení svého počtu, nebo na snížení svých platů je jejich věc a stát je nechává o tom rozhodnout samy. Když se s,míří s nižším platem, můžou si svá korýtka ponechat. ;-)

bez brýlí 5.9.2007 12:28

Opakem k "zahušťování blbců"

může být, že ti schopnější donutí méně schopné k odchodu.

Valach 5.9.2007 13:15

Re: Opakem k "zahušťování blbců"

Takhle to nefunguje.

jirka.s. 5.9.2007 17:40

Re: Opakem k "zahušťování blbců"

Tomu vážně věříte?

cca1 5.9.2007 10:46

já myslel

že vysoko do žlabu budou mít ti co tam nikdy nic nenasypali ale žerou za dva a ne učitelé, požárníci... :-/

Tino 5.9.2007 10:42

Co bych doporučil úředníkům s nízkým platem?

 Vám, kteří poctivě dřete na úřadech a nechtějí vám přidat, bych doporučil, abyste všem na zlost odešli z úřednických míst do soukroma. Tam jistě prodáte své schopnosti a dojdete ocenění u zaměstnavatele, neboť mu jistě zvýšíte zisky. Navíc mu budete cenní svou radou, jak jednat s úřady. A takové pracanty aby pohledal!

 Nic si nedělejte z příkoří, které se na vás současná vláda dopouští a ukažte všem zač je toho loket! Nechte nás na holičkách! Sobecky si vydělejte majetek, který byste od současné vlády nedostali. Při vašich schopnostech to jistě není žádný problém. ;-D

JoJo 5.9.2007 10:47

Re: Co bych doporučil úředníkům s nízkým platem?

R^

oakman 5.9.2007 10:39

No, nepřekvalpili jste!

Závidíte erárním změstnancům jejich "výhody"? Nemáte lepší argumenty než Langrovu pracovnu? Alibizujete se tím, že "ti nahoře" jsou nedotknutelní??

Tak zaprvé, v eráru není žádné "nahoře", protože privátní manažer ekvivalentního ranku k např. Vedoucímu Odboru Kraje či Magistrátu bere cca 2,5 násobek tabulkového. Za druhé, úřad nejvíce pajdá na nevzdělaných, nemotivovaných a neochotných řadových úřednících - ti, "za větrem", schováni za nepřehledný uzel předpisů mohou bojkotovat cokoliv jen tím, že s občanem hrají to klasické Perpetum Debile.

Státní správě a samosprávě chybí totiž to nejpodstatnější z privátu - osobní odpovědnost a k ní relevantní pravomoc. Obé se rozpouští v motanici kolektivních rozhodnutí, nepřehledných vztahů jednotlivých složek atd. Jedinou reformou možnou je stanovení jasných pracovních postupů, udělení osobní odpovědnosti za kauzu a její řešení a z ní vyplývající drsná vivisekce lemplů.

To, co podnikatelé prožili v 90. letech - pracné schánění schopných a loajálních zaměstnanců pomocí najímání a vyhazování tak dlouho, až z 500 odzkoušených vybrali 60 dobrých, to teď čeká na erár. Není nutno tu teoretizovat o obecné rovině problému, ale stanovit pravidla - ne taková, která dnes "chrání úřad před občanem", ale naopak a poté se zbavit všech, kteří nestíhají.

jirka.s. 5.9.2007 11:51

Re: No, nepřekvalpili jste!

R^Souhlas! Jenom mi tak docela není jasné, kdo by asi  měl Vámi navržené realizovat! Murphyho zákony jsou nejvíce prokazatelné právě na úřadech!

Mortimer 5.9.2007 10:04

Neštěstí

Pokud takhle plkají obskurní pisálci typu Párala, je to celkem šumafuk. Bohužel, podobně ujeté představy mají v současné době i ti, kteří mají řídit stát.

ok 5.9.2007 9:47

to je ale prolhaný článek...

to je ale prolhaný článek... Pan Páral zjevně netuší, jaký je skutečný stav. Ve státní správě se používají tabulkové platy (tj. předepsané neměnné platy bez ohledu na schopnosti jednotlivce), které jsou pro řadové zaměstnance zcela směšné, a nesrovnatelné s platy v soukromé sféře. V Praze je běžné, že státní úředník má za stejnou práci POLOVIČNÍ PLAT oproti svým spolužákům zaměstnaným na srovnatelných pozicích v soukromých firmách.

Vede to k destrukci státní správy, šikovný člověk se ve státní správě zdrží jen krátce ;-D tedy pokud nemá v úmyslu živit se úplatky. Takový stav chcete, pane Párale? Chcete totální rozklad státní správy?

Antonín Hrbek 5.9.2007 9:53

Re: to je ale prolhaný článek...

Státní správa náramně ušetří. Víte kolik času a peněz se ušetří například tím, že místo dosavadního složitého daňového přiznání se vyplní pouze tři řádky?

JoJo 5.9.2007 10:14

Re: to je ale prolhaný článek...

Vy pro změnu zřejmě netušíte, že ve zbytku republiky má státní úředník min. o třetinu větší plat proti svým spolužákům, zaměstnaným na srovnatelných pozicích v soukromých firmách.

A navíc, stále Vám a podobným je třeba připomínat, že v soukromých firmách si na sebe každý musí vydělat, ve státní správě, když dojdou peníze, půjčí se právě od soukromnímů.

ok 5.9.2007 10:25

Re: Re: to je ale prolhaný článek...

Pokud vám nevadí, že právě v administrativním centru republiky je akceschopnost státní správy podlomená, pak no comment...

Problém je v tom, že státní správa právě v oblasti platů nemá prakticky žádné možnosti přizpůsobit se trhu práce, ať už nahoru nebo dolů.

A k vašemu druhému odstavci - státní správu si opravdu platíme my všichni, a je to naprosto normální. Funguje to tak odnepaměti a nevím, co vás na tom překvapuje. Už ve starověku si rolníci financovali svoje ozbrojence pomocí daní.

Spíš se zajímejte o to, proč máme nejdražší dálnice v Evropě, tam se peníze opravdu ztrácejí.

JoJo 5.9.2007 10:37

Re: Re: Re: to je ale prolhaný článek...

Zkuste ze zeptat zbytku republiky, zda potřebuje ke svému životu administrativní centrum v Praze:) Státní správa má možnosti jak upravovat platy, jde jenom o to, jestli chce někdo nést kůži na trh. Vlastní zkušenost z doby, kdy jsem odcházel z finanční správy, dostali jsme se až na dvojnásobek tabulek:)

Nejsem překvapený z toho, že si musím platit státní správu, na pochopení moje inteligence postačuje. Spíš se neustále zajímám o to, co dělá "podfinancovaná" státní správa, když všichni víme o zadávání státních zakázek, všichni víme o nejdražších dálnicích. všichni víme o únicích ve spotřební dani, ... Z toho a z mnohých dalších jsem překvapen. Jsem překvapen z toho, že stát a státní správa chce neustále kupovat rohlík na dluh když všivhni ostatní ho musí zaplatit pěkně na dřevo, pokud chtějí jíst.

Pavel Červinka 5.9.2007 10:26

Re: Re: to je ale prolhaný článek...

Z které části republiky pocházíte nebo, kterou část máte na mysli ? Já bývalý státní zaměstnanec a vysokoškolák mám nyní u soukrommé firmy víc peněz. Pravda - sedím v práci dýl, dělám často i to na co nemám kvalifikaci a často je to práce na nic (tabulky, přehledy, které nikdo ani vidět nechce, leč zhotoveny být musí, anebo práce s přiblblým vnitřním informačním systémem apod). Jak už jsem poukázal níže - zaplatí si mě v ceně produktu zákazník naší firmy.

JoJo 5.9.2007 10:44

Re: Re: Re: to je ale prolhaný článek...

Vy jste možná vyjímka, potvrzující pravidlo, neboť jste našel dojnou krávu v podobě přiblblého zaměstnavatele. Vy navíc potvrzujete to, že naše republika si opravdu zaslouží ty sr..., ve kterých je až po krk, když je předpokládám mladý vzdělaný člověk schopen vytahovat na světlo, že je k hov.. a zadarmo drahej a nic s tím nedělá.

posvator 5.9.2007 10:52

Re: Re: to je ale prolhaný článek...

Nemá. Dělník ve škodovce si vydělá více než já. A i kdybych se přerazil o vlastní nohy, dostanu stejně, narozdíl od něj.

Antonín Hrbek 5.9.2007 8:55

Naprosto správně!

Vždyť z čeho jiného by se mohla zaplatit mnohamilionová rekonstrukce kanceláře ministra Langera, dotace pro PR firmu bývalé poslankyně za ODS Petrové-Marcové, dotace pro obce souhlasící s radarem, zvýšení poslaneckých a ministerských platů, atd. A je také nutno již počítat s financováním naprosto nepotřebné olympiády.

Stredocech 5.9.2007 8:47

Ono by bylo možno snížit počet úředníků, pokud by byla jasná

a jednoduchá legislativa. Před časem jsem mluvil s pracovně velice vytíženým zaměstnancem finančního úřadu, který si mi stěžoval, že na konkrétní dotazy podnikatelů není schopen odpovídat a nevědí to ani jeho nadřízení.

JoJo 5.9.2007 10:21

Re: Ono by bylo možno snížit počet úředníků, pokud by byla jasná

Zeptal jste se ho, kolik ze svého času mimo osmi hodinovou pracovní dobu věnuje rozvíjení profesních znalostí?

Honza z podhůří 5.9.2007 18:06

Re: Ono by bylo možno snížit počet úředníků, pokud by byla jasná

zapomněl Vám říct, že odpovídat nesmí - co kdyby za třeba 2 roky daňově kontroloval a podnikatel mu oponoval, že to udělal dle jeho tehdejší odpovědi a nyní mu za to doměřuje daň Rv Jo, a taky bych rád viděl toho "pracovně velice vytíženého zaměstnance finančního úřadu" - poslal bych ho na čas do soukromé firmy, aby věděl co je to být pracovně vytížen. Má zkušenost. 

Honza z podhůří 5.9.2007 18:10

Re: Re: Ono by bylo možno snížit počet úředníků, pokud by byla jasná

A ještě: běžný pracovník finančního úřadu funguje s pocitem, že za svou práci dostává jen polovinu mzdy, kterou by si zasloužil - proto pracuje jen polovinu pracovní doby s polovičním úsilím. Nemám žádné informace o tom, že by se v tomto něco v posledních 5 letech změnilo. Zároveň se omlouvám těm nemnoha, pro které to neplatí, a kteří pracují s plným nasazením i na finančních úřadech - to nejsou oni "běžní" pracovníci. Hezký den.

I-Worm 5.9.2007 8:31

Mám pocit, že čtu Rudé Právo

před dvaceti lety. Ale možná se mýlím, mohl by autor článku dát odkaz co psal, když si naši šetrní poslanci zmrazovali své zmrazené platy? Skromnost tu není rozhodně na místě...

Jirka Novotný 5.9.2007 7:53

trochu guláš

snižovat mzdové prostředky ve státní správě je jaksi dvojsečné, většinou to dopadá tak že ti schopnější odejdou a zbydou ti kdo se jinde neuživí. Pak to podle toho vypadá. A předraženost státních zakázek je o něčem úplně jiném než o výši platů úředníků.Platy úředníků jsou jen takový líbivý argument hospodskejch povalečů.

To co je podstatné je třeba takzvaná reforma státní správy, kdy se úředníci okresních úřadů rozpustili do pověřených obcí, kde na rozdíl od své předchozí relativní nezávislosti začli podléhat vlivu obecních zastupitelstev a celý krajský úřad vznikl jaksi navíc a upřímě řečeno z hlediska státní správy je k ničemu, neboť se zabývá hlavně tím jak velký si postaví barák a kterým spřáteleným firmám přeleje evropské dotace. V tom je ten problém státní správy

Varan 5.9.2007 8:37

Re: trochu guláš

Argument, že ti schopnější odejdou mě opustil v okamžiku, kdy před cca 3 roky proběhla v tisku zpráva, že vedoucí referent na ministerstvu má vyšší plat, než ministr. Díky valorizacím samozřejmě. Připočtete-li další prebendy, jako připojištění, jazykové a jiné kurzy (pořádané, jak jinak, v pracovní době), auto, telefon, počítač, internet, noviny, káva, nebo třeba pohodlná a drahá židle v světlé, velké kanceláři s výhledem na Hrad, brzy zjistíte, že ti, kteří by mohli najít odpovídající uplatnění, by se dali spočítat na prstech jedné ruky. Ať odejdou, jejich místa hravě zastanou jiní. A pokud tu práci zvládnou za menší plat, jenom dobře pro nás.

Stredocech 5.9.2007 8:54

Re: Re: trochu guláš

Člověče, o tyto posty se přece vůbec nejedná, ty jsou "nedotknutelné."

Pavel Červinka 5.9.2007 9:27

Re: Re: trochu guláš

Můj ty smutku, nelze brát ministerské vyšší úředníky za bernou minci. Navíc – státní zaměstnanec není jenom úředník. Chtěl bych vidět managera v soukromé firmě, jestli by nasazoval svůj život za plat hasiče nebo jestli by si chtěl ničit své nervy nevychovanými spratky managerů, kteří na svá robátka nemají čas, tak jako učitelé.

Tak trochu můžu porovnat právě rozdíl mezi zaměstnancem státu a soukromou sférou. Jsem jeden z těch co opustili okresní úřad v roce 2002 a odešel „za lepším“ do soukromé firmy. Peněz je o trochu víc, zato si připadám jak v Kocourkově. Na úřadě jsem měl pocit, že aspoň dělám aspoň něco. Zato teď …… Dokladem budiž právě tento příspěvek. V pracovní době bych ho na úřadě nenapsal. No nic, zákazník firmy to zaplatí.

Novák 5.9.2007 10:51

Re: Re: Re: trochu guláš

Ono Ministerstvo životního prostředí je soukromá firma? :-D

Zion 5.9.2007 14:04

Re: Re: Re: Re: trochu guláš

Proc a z jakeho duvodu se domnivate, ze v budove MZP nesedi ani jeden pracovnik soukrome firmy?

Nevim o JEDINEM ministerstvu, kde by nebyli usazeni dodavatele sluzeb - vetsinou IT, ale i dalsi. Outsourcing se tomu rikava ...