8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Despocií k chudobě

Írán. Země, která vlastní 17,8 procenta prověřených zásob zemního plynu na světě (druhé místo) a 9,3 procenta světových zásob ropy (čtvrté místo). Současně země, jejíž civilizace a kultura jsou staré tisíce let. Země, která disponuje historickými památkami i přírodními krásami a odkud se návštěvníci málokdy vracejí zklamáni.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Staronový 12.1.2020 16:04

U Iránu i dalších ovšem je riziko, že ta obchodní a výrobní provázanost jim umožní více ohrožovat Izrael a víc krmit teroristická hnutí typu Hizballáh nebo Hamas.

P. Pavel 11.1.2020 18:36

Bohaté ropné totality v oblasti jsou ekonomicky liberální a zaměřují na těžbu ropy, plynu a investice do infrastruktury. Zkrachovalé nebo krachující ropné totality jako Libye či Irán se vyznačují tím, že většina jejich ekonomiky je nebo byla centrálně plánová a většinu veřejných prostředků byly utraceny na teror vůči vlastnímu obyvatelstvu, hraní si na vojáčky a rozesírání okolních zemí. Totéž ostatně platí pro Venezuelu.

P. Labaj 12.1.2020 0:19

Skutečně to platilo i pro Libyi (než si tam začal léčit své komplexy francouzský prezident)?

P. Pavel 12.1.2020 1:25

Než začal francouzský prezident řešit skoro rok trvající občanskou válku v Libyi a tisíce lidí prchajících přes Středozemní moře (a než vůbec ta občanská válka začala), tak občané této potenciálně extrémně bohaté země chcípali hlady. Extrémní inflace, extrémní nezaměstnanost, infrastruktura v rozkladu (včetně té ropné), to byla každodenní libyjská realita. Libyjský stát dlužil kde mohl a splácet schopen nebyl (viz desetiletí staré a nesplácené dluhy třeba vůči ČR, Bulharsku a Rusku), a svině kaddáfí se pokoušel vydírat Evropu. Tento stav země, která mohla být extrémně bohatá, byl způsoben tím, že svině kaddáfí si 40 let hrál na vojáčky, 40 let hrabal pod sebe a 40 le se snažil řídit Libyi centrálním plánováním.

L. Novák 12.1.2020 10:45

Přesně. R^ V