28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Covid „luxuje“ peníze na Green Deal

Bilionu eur se blíží schodek letošních rozpočtů, které země eurozóny musely ukázat v Bruselu (zde). Jenže eurozóna zahrnuje jen 19 států. Takže to není ani zdaleka schodek za všechny státy sdružené v EU.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Pankovic 2.11.2020 7:57

Globální oteplování způsobil nadměrný lov mamutů na konci poslední doby ledové :-):-)

protože od té doby se furt otepluje, nebo se ochladí, ale hlavně se mění klima a to neustále :-)

...a PraGrêta už tehdy varovala před používáním pazourku, ale Vy neposloucháte !!

A pak se nedivte že u Frýdlantu ledovec už není :-):-):-)

L. Písařík 2.11.2020 9:40

Děkuji, pane Pankoviči, tohle jsem skutečně nevěděl. Jak patrno, vzdělávat se je nutno i ve věku 77+. V poslední době sleduji na Historry výsledky bádání ruských vědců a věřte, občas se mi ježí chlupy, ale nikoliv strachem, ale údivem, co všechno lze vymyslet. Všechno natočeno v r. 2020.;-O8-o

M. Krátký 2.11.2020 12:32

pane Rado, běžte si ty vaše pindy kecat do Číny - uvidíte - uvidíme jak dlouho to přežijete. Realita je jinde - !!!!!!

L. Novák 2.11.2020 4:42

No, je třeba stále opakovat, že "Green Deal" je jenom jedna velká fantasmagorie zelených magorů, do níž nemá smysl vkládat jediný cent.

Stačí se podívat na zelené euroagitátory trochu víc zblízka, co jsou zač... Komunisti v zeleném kabátě!

J. Prikner 2.11.2020 3:42

Á Rada! Já se bál že je marod s on hned vystrçí hlavu z písku.

L. Novák 2.11.2020 4:35

Z písku? Z hnoje... Ten je EU "BIO"energetickým zdrojem energie. :-P

P. Rada 2.11.2020 6:07

Obavy zřejmě hned nad ránem tedy máte - ale typuji, že je uvádíte na nesprávném místě. Faktem přeci je, že přímo reagujete na autora úvodníku a o mě se textem jen otíráte bez toho aby jste vzal v potaz věcné argumenty textu i odkazu. Přidám proto další který ukazuje míru zašpinění světa uhlíkem kterou v poslední době v přepočtu na hlavu vykazují různé evropské národy mezi nimiž právě češi tradičně vykazují nejvyšší imise. Né nadarmo tak máme v evropě nejvíce degradované lesy. To vše dokonce při daleko nižším HDP než je u vyspělých zemí běžné.

https://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=t2020_rd300&plugin=1

J. Pankovic 2.11.2020 8:01

Svatá Prostoto!! Takže za devastaci lesů kůrovcovou kalamitou nemůže Bursík ??

Tohle nemůžete myslet vážně ani vy, pane Rado!!Rv

P. Rada 2.11.2020 0:24

Pane Součku proč spoluobčanům lžete? Chcete se podobným jak Vy zavděčit?

Čína totiž sice je s hlediska celkových ale akutních imisí "největší znečištovatel" (cca 5tC/osobu a rok) ale s hlediska osobní občanské odpovědnosti za dlouhodobé dopady nesou Evropané na hlavu více jak dvojnásobek uhlíkového dluhu a mezi nimi právě Česko exceluje.

Uhlíkový dluh začal totiž vznikat už s průmyslovou revolucí a tu zejména Česko dnes po století rádobyrozvoje energetiky dotáhlo na akutní 12tC/osobu a rok. Proto prakticky každý náš občan nese nyní podstatně větší měrnou odpovědnost za dnešní svět jak kterýkoli jiný jinde na světě.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Glob%C3%A1ln%C3%AD_oteplov%C3%A1n%C3%AD#/media/Soubor:Percentage_share_of_global_cumulative_energy-related_carbon_dioxide_emissions_between_1751_and_2012_across_different_regions_CS.svg

L. Novák 2.11.2020 4:38

Zajdi si už konečně k MUDr. Chocholouškovi, ty "měrná zodpovědnosti"! ;-D

A nauč se konečně rozdíly v češtině, kde se píše s/z. Mimo jiné, samozřejmě.

P. Rada 2.11.2020 6:12

Přestante si plést diskusní hovor s jazykovým koutkem a zkuste se alespon občas vyjádřit k problému o který jde. Časem totiž může jít nejen o gramatiku ale už o životy dokonce miliard lidí a tedy i Vám a zejména následovníkům.

https://www.martinus.cz/?uItem=784399

K. Kubů 2.11.2020 8:16

Pane Rado, měl byste si konečně rozmyslet, jestli chcete zachraňovat planetu a nebo jenom potrestat vyspělou civilizaci. Pokud za globální oteplování mohou kumulativní emise, jak vy tvrdíte, je přeci naprosto logické aby k jejich kumulování přestali přispívat jejich největší emitenti. Historická měrná odpovědnost je "novořeč" která má pohnout vyspělé státy k pocitu kolektivní viny v konečném důsledku je dohnat ke kolektivní civilizační sebevraždě, zatímco se na to budou ostatní zpovzdálí udiveně dívat.

Jinými slovy, aby to bylo trochu názornější. Každá fotovoltaická nebo větrná elektrárna v Evropě je jenom kapitál vyhozený oknem, protože ve stejnou dobu v Číně, Indii a jinde na světě vznikne stejný výkon v elektrárnách spalujících fosilní paliva. A tak to bude pokračovat ještě dlouhou dobu.

S Vaší "měrnou odpovědností" můžete šermovat jak chcete, ale realita světa kolem tím ovlivněna nebude. Čím dříve zkusíte prohlédnout bludy v nichž se nacházíte, tím lépe pro nás pro všechny.

P. Rada 2.11.2020 10:12

"Šermovat" a dokonce se jen pohybovat a nakonec dýchat by jste sám postupně přestal v uzavřené nevětrané místnosti bez možností recyklace vzduchu. Toto je ale právě REALITA počínající situace na planetě kde za poslední necelé století vzrostla koncentrace CO2 s 280 už na 415ppm a dál dokonce stále rychleji roste. Viz Kielingova křivka. Možnost ale doposud tkví v tom, udrřet v planetární místnosti dostatek zeleně a zásadně přitom snížit produkci CO2 a dalších nerecyklovatelných externalit. Pak by lidstvo snad mohlo lépe využít čas na svůj biologický (intenzifikační) rozvoj.

"Měl by jste si to čeho jste součástí a co chcete konečně rozmyslet".

Máme snad ještě na vybranou: Mít - nebo - Být.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Keelingova_k%C5%99ivka

J. Lukavsky 2.11.2020 14:21

"Viz Kielingova křivka" že se otepluje je fakt, dokonce už od konce doby ledové (poslední). Jádro pudla ale je, co je příčina a co následek. Vrty v ledovci Vostok v Antarktidě ukazují, že nárůst koncentrace CO2 následuje asi 300 let po růstu teploty. A data jdou cca 400 000 let dozadu. Jistěže nárůst CO2 zpětně zesiluje oteplování, stejně tak ale zvýšené odpařování vody. Zvýšená teplota pak zvyšuje rozklad biomasy v půdě a tím uvolňuje další CO2, stejně tak vyšší teplota snižuje rozpustnost CO2 v oceánech.... Ale zásadní právnická otázka: Příčina nebo následek? Ten Vostok lze najít i ve Wikipedii. J.L. end

J. Pankovic 2.11.2020 14:18

Pane Kubů, nesmeknu jenom kvůli tomu, že klobouk nevlastnímR^ ale žádám o svolení používat Vaši argumentaci:-)

K. Kubů 2.11.2020 14:53

Není to moje profese oponovat bludům ve veřejné diskusi. Máte mé svolení mé argumenty opakovat komukoliv, kdo je bude chtít nebo i nebude chtít slyšet.:-)