29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Co vlastně byla ta řecká lež?

Ekonom Pavel Kohout nedávno uveřejnil článek srovnávají export Bulharska a Řecka. V dolarovém vyjádření, přepočteném na jednoho obyvatele, je tento export srovnatelný a v obou případech několikrát nižší než export České republiky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 9.7.2015 20:55

......

K dnešnímu dni je skutečný řecký dluh - 419,4 mld. eur - http://www.tradingeconomics.com/greece/external-debt

ČT24 interview - k aktuálnímu bankrotu Řecka -- Markéta Šichtařová - http://jdem.cz/bsh756

Farage k Tsiprasovi: Opusťte euro, obnovte v Řecku svobodu a demokracii ! - http://jdem.cz/bsh7y3

V. Patkoš 9.7.2015 21:44

Re: ......

Proboha, to čtete tak dementní odkazy? Myšleno ten s Faragem, ty stránky jsou snad ještě horší než Sputnik. Už se nedivím, že to schováváte pod odkazy z jdem.cz. Mimochodem, v čem euro ohrožuje demokracii a svobodu v Řecku? Ale vlastně proč se snažím, hledat smysl v projevu plném názorů, jako například že euro Řecku vnutili němečtí výrobci zbraní, to asi nemá cenu.

O. Kadlec 9.7.2015 20:09

Co všechno autor nevěděl, když to psal:

http://denikreferendum.cz/clanek/20776-otevreny-dopis-proti-reckemu-vychodoevropskemu-bloku

J. Jurax 9.7.2015 21:25

Re: Co všechno autor nevěděl, když to psal:

No, v odkazu se píše "Důvodem bylo to, že řecký dluh v roce 2010 výrazně ohrozil postavení velkých bank západní Evropy, především ve Francii, Německu a Holandsku. Takzvaný záchranný balíček pro Řecko byl ve skutečnosti manévrem, který proměnil soukromý dluh ohrožující stabilitu komerčních bank na dluh veřejný."

Dobře; jen mne tak napadá, že nestabilita velkých bank západní Evropy není nic, o co by západní Evropa mohla stát. A ať tak či onak, půjčeno bylo - byť i nemoudře, taky z politických důvodů - vracet se nechce. V malém - je-li půjčeno nemoudře a dlužník není schopen splácet - to řeší exekuce. Ve velkém se půjčuje dál ...

A dál - "Byla to chyba bankéřů, kteří se mylně rozhodli financovat řecké zkorumpované elity a oligarchy." No, možná. Ty zkorumpované elity se za ty prachy udržovaly u moci, skýtajíce svému obyvatelstvu blahobyt, na který nemělo nárok.

A odmítat logiku škrtů z finančního, ale i sociálního hlediska mnohé elity jistě můžou. Ovšem ty elity už nereflektují, že ty peníze by se měly vrátit těm, kdož je půjčili.

O. Kadlec 9.7.2015 21:34

Re: Co všechno autor nevěděl, když to psal:

O tom, že lidé v Řecku žili v nějakém blahobytu, na který neměli nárok, se dá logicky pochybovat.

Zato je nepochybné, a to právě zřejmě tvrdí někteří ekonomové, škrcením Řecka z něj žádné peníze nevymáčknete.

Nemůžeme-li tedy z Řecka dostat dluh, máme zásadně dvě možnosti: Buď to za ně někdo zaplatí ("bohatý strýček z Ameriky"), nebo věřitelé musí ten dluh převést na jiný druh užitku ("materializovat"). To chce fantazii až sionistickou. Jsem zvědav, kdo ji nakonec ukáže a zda-li.

J. Jurax 9.7.2015 22:37

Re: Co všechno autor nevěděl, když to psal:

"O tom, že lidé v Řecku žili v nějakém blahobytu, na který neměli nárok, se dá logicky pochybovat."

Proč? Vzhledem k hospodářské výkonnosti Řecka by místní životní úroveň měla být na nižší úrovni - bylo v tomto kontextu zmíněno Bulharsko.

Nebo jinak - proč si tedy Řecko - jeho politikové - pořád půjčovali a kam ty peníze šly? Proč dopustili nezvládnutelný deficit? Mne napadá jediná odpověď - aby se udrželi u moci, museli Řekům na úvěr zajistit vyšší životní úroveň než na jakou si jejich nevýkonné hospodářství vydělalo. Prachy nešly do investic, ale do spotřeby.

O. Kadlec 9.7.2015 22:50

Re: Co všechno autor nevěděl, když to psal:

Spekulace bez jakékoli opory.

Ostatně nenapsal jsem, že to není pravda, napsal jsem, že o tom pochybuji. Je to totiž účelové tvrzení postavené právě na takovém žonglování s čísly. Já tomu nerozumím. Jen neuvěřím každému závěru, když tam vidím díry jako vrata do stodoly.

Vás napadá jen jediná odpověď, protože ji chcete slyšet. Přitom ve skutečnosti je možností spousta! Vůbec nemusí být problém v životní úrovni, která není přece v Řecku nijak závratná. Celá Evropa má problém především na příjmové stránce rozpočtů. Řekové ne? Patrně ještě větší, než všude jinde.

P. Mach 9.7.2015 18:25

Do kamene tesat...

Oblíbenou činností diletantských oranžád, které jsou momentálně u vládního koryta - a jejich místních podržtašek také - bylo kydat špínu na Nečase, Kalouska a další, kteří před řeckým scénářem varovali. Dokonce se oháněli tvrzením, že Řecko nezkrachovalo. Zkrachovalo v roce 2010 a zkrachovalo i teď. Je to jasný důkaz toho, že se ksčssd je populistická, nekompetentní a zkorumpovaná verbež, která je sto zapřít nos mezi očima. Což nedávno dokázal dluhoš ozubená pleš, který z tvé své hovadské držky vypustil primitivní lež na téma druhého důchodového pilíře. Ten ulhaný hajzlík tvrdil, že o druhý pilíř byl malý zájem prý proto, že byl špatně nastaven. Ta zrůda asi zapomněla na soustavné kydání špíny na důchodovou reformu, které jeho strana praktikovala čistě jako typicky komsocanskou předvolební kampaň, což bylo jedinou příčinou malého zájmu o druhý pilíř. O tom, že ti kreténi už jednou zrušili připravenou důchodovou reformu v roce 2005 (jak jinak, než kvůli volbám) nemluvě.

A. Hrbek 9.7.2015 15:50

Platí přísloví, že švec se má držet svého kopyta

HDP vytvořené na obyvatele v USD: ČR 26.208, Řecko 25.850, Bulharsko 14.825.

PPS parita kupní síly v %: ČR 84, Řecko 72, Bulharsko 45.

Ale i Export zboží a služeb v mil. EUR: ČR 129,698, Řecko 59,024, Bulharsko 26,525.

Kdo má oči k vidění vidí.

D. Drápal 9.7.2015 17:56

Re: Platí přísloví, že švec se má držet svého kopyta

Vážený pane Havlíčku,

vyprovokoval jste mě, abych našel data, z nichž vycházím. Jsou z článku Pavla Kohouta "Atény vs. Sofie":

Je zřejmé, že bulharská ekonomika je modernější, a je to znát i na statistikách zahraničního obchodu. Bulharsko vyvezlo v roce 2013 zboží v hodnotě 3840 dolarů na obyvatele, Řecko v hodnotě 2760. Bulhaři dovezli zboží za 4520 dolarů na osobu, Řekové za 4600. Zde je docela zřejmé, že „bohaté“ Řecko má zahraniční obchod na úrovni chudého Bulharska, jen si žije více nad poměry. Pro srovnání, český export přesáhl v roce 2013 hodnotu 15 500 dolarů na osobu. A přece nejen Bulharsko, ale i Česko má stále nižší HDP i průměrné mzdy než Řecko!

O. Havlíček 9.7.2015 14:03

Platí nebo neplatí ?

Ukažte mi stát, který platí své dluhy !!!!!!  Pravil vizionář Jirka Paroubek ( tehdy ještě v čele ČSSD).

L. Novák 9.7.2015 15:42

Re: Platí nebo neplatí ?

Však si taky Paroubek koupil vilu v Řecku... Asi jim tam teď dělá ekonomického poradce. :-P

J. Mrázek 9.7.2015 13:13

Kdy zaplatí Německo dluhy?

http://olser.blog.idnes.cz/c/468736/nemecko-ktere-sve-dluhy-nikdy-nesplatilo-neni-v-pozici-kdy-muze-recko-vydirat-aby-sve-dluhy-platilo.html

Jen se ptám ! Někdo musí a někdo nemusí....

J. Schwarz 9.7.2015 13:58

Re: Kdy zaplatí Německo dluhy?

No německu byly dluhy odpuštěny, ne že německo odmítlo své dluhy platit. Taky německé "dluhy"  vznikly tak, že si vítězové vymysleli reparace, ačkoliv na válce se podepsaly obě strany. Kdyby německé dluhy vznikly tak, že by si nechali německo  znovuvybudovat pomocí dělníků z Indie a inženýrů z kanady přičenž by sami leželi na lehátkách popíjeli schnaps a práce druhých komentovali, nejspíš by jim nikdo dluhy neprominul.

I. Lyčka 9.7.2015 22:33

Re: Kdy zaplatí Německo dluhy?

Na válce se podepsaly obě strany .... můžete mi to, prosím, trochu objasnit?

P. Zeman 9.7.2015 15:52

Re: Kdy zaplatí Německo dluhy?

Německo není v pozici? O čem se tedy furt jedná, soudruhu Mrázku?

O. Kadlec 9.7.2015 12:08

Zadostiučinění

taky cítím. Po letech se prokázalo dostatečně, že "řecká lež" nebyla lží.

Ale ono se taky prokázalo, že Kalousek a spol. nejsou schopni vládnout, a že by tuto zemi zahubili jinou lží: šetřící mánií. Obojí je za námi. Diky Kalouskovi a spol. máme na trhu levně peníze. A v důsledku jejich slepé cesty máme dnes Babiše a spol.

Já mám ale podezření, že v celém řeckém případu lež stále ještě řádí: proč se 99 lidí ze sta, co o tom píšou a mluví, vyhýbá otázce proč Řecko nemůže splácet jako ostatní? Proč médii křižují desítky komentářů z celé Evropy, jen nikdo nechce prozradit, co říkají sami Řekové? Protože mluví a píšou jen řecky? Nebo je v tom strach?

J. Schwarz 9.7.2015 14:03

Re: Zadostiučinění

co je vlastně jádrem vašeho sdělení, Herr Kadlec? Že bez deficitu a tedy stále rostoucího zadlužení se nedá žít, protože by šlo o "šetřicí mánii"? A o jaké mánii vlastně mluvíte, když i během kalouskova šetření existovaly deficity. Pokud má takového "hospodaření" skončit škrtnutím všech dluhů, pak je ovšem nejlépe nasekat je co největší! Za blbce bude ten co pracoval a šetřil, za frajera naopak ten co se válel na pláži a vydržoval si 5 milenek. Přes všechny žvásty o "mírové Evropě" tohle jinak než válkou a rozvratem skončit nemůže...

O. Kadlec 9.7.2015 15:33

Re: Zadostiučinění

Z vás leze, Herr Schwarz, na co se těšíte. Nevim jestli se dočkáte.

J. Kulheim 9.7.2015 15:21

Re: Zadostiučinění

Pane Kadleci, než začnete psát o panu Kalouskovi a jeho schopnostech vládnout, tak si nastudujte jaký je rozdíl mezi rozpočtovým deficitem cyklickým a strukturálním. Také by nebylo špatné si přečíst něco o mandatorních výdajích, zejména jejich zvýšení, které přijali poslanci ČSSD a KSČM.

O. Kadlec 9.7.2015 15:32

Re: Zadostiučinění

No určitěěě, pane Kulheim. Než člověk pochopí, jaké jsou jeho zájmy, než pochopí co vidí, a než se odváží jít k volbám, tak musí hóódně studovat. Nejlíp ekonomii.

P. Zeman 9.7.2015 15:54

Re: Zadostiučinění

Jistě. Máte to na háku. Více takových jako vy, Kadlec, a frčíme po řecké už dávno :-P!

O. Kadlec 9.7.2015 16:03

Re: Zadostiučinění

Prdlačky...

J. Plzák 9.7.2015 11:37

Omyl autora.

"Merkelová - Není to žádná kolonizátorka".

Ne, je to diktátorka ve jménu svého Německa. Někdo ji, správně, nakukal, že vést války je pasé, že je lepší drtit konkurenty hospodářsky. A to dělá s úspěchem.

Vzpomínáte ještě, jak navštívila Nečase a indoktrinovala studenty na Právnické fakultě?

Copak tenkrát po tom Nečesovi chtěla?

Naši novinářští ignoranti se nezmohli ani na to, aby to vykoumali, natož aby to analyzovali.

V. Vaclavik 9.7.2015 10:55

Co je EXPORT??

"Ekonom Pavel Kohout nedávno uverejnil clánek srovnávají export Bulharska a Recka. V dolarovém vyjádrení, prepocteném na jednoho obyvatele, je tento export srovnatelný a v obou prípadech nekolikrát nižší než export Ceské republiky."

Uvedomuje si ten samozvany ekonom Kohout a pan Drapal s nim (ten se alespon za ekonoma nevydava), ze cely recky turismus je vlastne export? Export je totiz vse, co se proda cizincum z jinych zemi, nejen tedy to, co se fyzicky vyveze za hranice a tam proda. Turismus je pripad exportu, kdy si cizinci 'zbozi' prijizdi sami vyzvednout, koupit, primo v Recku.

Dale, recke olivy, olej z nich a dalsi takove veci jsou svetozname. Co je svetoznameho Bulharskeho?? Abych nebyl pes, znam bulharske v nalevu nakladane papriky, ktere jsou ke koupi i za morem, ale neprijde me to srovnatelne s temi olivami a olivovym olejem.

Turisticky prumysl je exportni prumysl, protoze se prodava zbozi a sluzby cizincum, kteri si odvazi opalenou kuzi a plne zaludky a fotaky plne obrazku... abych to ozrejmil i nasim radoby ekonomum.

V. Novák 9.7.2015 12:13

Re: Co je EXPORT??

Lépe řečeno "aktivní turismus" (to je ten příjezdový, který přináší peníze) - ale jinak souhlas.

V. Vaclavik 9.7.2015 12:35

Re: Co je EXPORT??

Nevim presne jaky jiny mate na mysli, ale v principu veci jde o export vzdy, kdyz se jakymkoli prodejem cehokoli (i sluzeb) ziskaji vymenou penize, vydelane za hranicemi zeme. Bohuzel dnesni ekonomove znaji jen export ve forme vyvozu zbozi pres hranice zeme do ciziny, turismus a prijmy z neho se do exportu nepocitaji, coz je ovsem hruba chyba.

Tady muze navic byt trochu matouci, kdyz jde o Eurozonu a kdyz se vse plati stejnou menou. proto je dulezita zminka o tom, kde jsou penize vydelane a kde se utraci.

V. Novák 9.7.2015 14:40

Re: Co je EXPORT??

Protože existuje taky pasivní turismus. Když já vyjedu do Řecka a tam zaplatím, tak pro ČR je to pasivní a pro Řecko aktivní. A je ještě domácí CR.

Nechte to tak - jen jsem si vzpomněl na dávné školení, když jsem si hodlal přivydělávat jako průvodce a museli jsme znát i "teorii cestovního ruchu"...

V. Vaclavik 9.7.2015 12:27

Re: Co je EXPORT??

Asi kazdy z nas ma ve sve  okoli nekoho, kdo byl na dovolene v Recku. Kolik z nas ale ma ve svem okoli ty, kteri jeli do Bulharska?

Dluhovy problem Recka sdili i dalsi 'jizanske' staty EU a pri koumani nad duvody Reckeho zadluzeni je dobre vsimat i vyznamneho zadluzeni dalsich statu. To, ze se vsechny nachazi na jihu Evropy neni zadna nahoda, na vinne je vyssi civilizacni nevyspelost techto narodu. Neni napriklad zadna nahoda, ze sever Italie je v tomto smeru velice odlisny od jihu, uvnitr Italie panuje podobne deleni jako celkove v Evrope.

O Recich se vi, ze neplati, ci ocuravaji dane, to same v Italii (jen na jihu je danova moralka jeste nizsi, nez na severu, kde je take bidna), ve Spanelsku a Portugalsku to nejspis nebude jine. A to neplaceni dani jde ruku v ruce s prijimanim tech vselijakych davek, at uz majji jakoukoli formu, at uz trinactych a ctrnactych platu, duchodu, apod. nebo vyskokych platu jako takovych, za ktere odvadeji jakoby praci....

To vse je neomylnym znakem primitivnejsiho lidu, relativne k severnejsi evropske urovni. Ty jizanske staty jsou ve velkem, co napriklad cikanske komunity jsou v malem uvnitr svych statu. Take v jejich pripade jde o zastydlou primitivnost toho lidu. Pro ten je priznacne, ze pracuji jen co musi, nebo kdyz musi, a nemaji, ci nevidi praci jako seberealizaci, nebuduji zivotni pracovni kariery, nemysli na zitrek, ale ziji jen dneskem.

Kdo toto nechce videt, nejspis z duvodu te nasi politicke spravnosti kterou jsme prolezli, muze samozrejme protiargumentovat, ale kdo se opre do operadla sve zidle a zamysli se, tak nemuze nez to takto videt.

J. Mrázek 9.7.2015 13:17

Ještě nabízím pohled pana Olšera

http://olser.blog.idnes.cz/c/468736/nemecko-ktere-sve-dluhy-nikdy-nesplatilo-neni-v-pozici-kdy-muze-recko-vydirat-aby-sve-dluhy-platilo.html

Jen zdánlivě výkonné a prosperující Německo a díky tomu, na co jiní nesmí ani pomyslet....