29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Co uvolnění bere, to přitvrzení dá, a naopak

Ani ze své "slonovinové věže", kde podle některých komentátorů žiji, jsem nepřehlédl, že debata o posledním kroku naší měnové politiky se vede v podstatě na jedno téma, zdražování. A to i přesto, že růst cen nejspíš v příštím roce dosáhne druhé nejnižší hodnoty za desetiletí. Zde není důvod ke znepokojení.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 3.12.2013 14:32

ČNB

ČNB svou devalvací odpověděla na devalvační (respektive inflační) kroky ostatních centrálních bank. Snížila tak riziko našeho pádu do dluhové a deflační spirály. Pro oživení hospodářství jsou ovšem nezbytné přesvědčivé úsporné (byrokratický, sociální a "zelený" parazitismus omezující) kroky, kterých se ale nedočkáme ani náhodou (jediné na čem se současná pro-bruselská koalice může shodnout je navýšení státního dluhu, protože ten je stále ještě pod "maastrichtskými limity" a naše další podřízení bankovnímu a finančnímu neokoloniálnímu DEU-socialismu").

P. Pokorný 1.12.2013 16:19

To je nesmyslů, samý odborník. Bohužel zneuznaný.

Já bych nechal řídit ČNB všemi odborníky (převážně důchodci) na diskuzních fórech. Mají toho tolik za sebou, že by to zvládli nejlépe. Jenom je zajímavé, že nikdo se nezmínil, kolik peněz je v oběhu, s kolika se počítá, jak naši měnu a ekonomiku ovlivňuje ECB a FED, ale všichni vědí, kdo je hlupák. Já také, ale neprozradím....

P. Vaňura 1.12.2013 18:36

Co to devalvace a inflace ví ovšem skoro každý,

kdo není zbaven způsobilosti k právním úkonům.

V. Vaclavik 1.12.2013 15:39

Vyhlazuji to co v prve rade samy zpusobily.

"Centrální banky nemení ekonomické trendy. Vyhlazují cást výkyvu hospodárského cyklu."

Socialisticka statni mena a jeji socialisticti regulatori, jako zde pan Singer, v dlouhem behu ty vykyvy, hospodarske bubliny, svymi zasahy zpusobuji, a pak hloupym obcanum namlouvaji, ze je vyrovnavaji.

Nemyslim, ze si je toho pan Singer vedomy, je to jen dalsi z rady tak zvanych uzitecnych pravicovych hlupaku, uzitecnych nasim kolektivistum.

P. Pokorný 1.12.2013 16:23

Re: Vyhlazuji to co v prve rade samy zpusobily.

Václavíku, v jaké ekonomické funkci pracujete?

P. Pokorný 1.12.2013 16:25

Re: Vyhlazuji to co v prve rade samy zpusobily.

A hlavně bych rád porovnal vaši analýzu se Singerovou. Nikde jsem ji nanašel. Kohout se alespoň snaží...

L. Brabencová 1.12.2013 15:10

Pokus

http://neviditelnypes.lidovky.cz/

K. Nytra 1.12.2013 13:29

podivné zdůvodnění

Nejpodivuhodnější zdůvodnění je přirovnání snahy o umělé  posílení britské libry v minulosti, korunu tady nikdo neposiluje(ani to nikdo po bance nechtěl), posilování koruny je  více méně přirozené, platy a důchody nerostou, produktivita se  postupně vyrovnává s EU, je přebytek zahraničního obchodu takže, vyrábět inflaci uměle je stejný nesmysl jako umělé posilování koruny, kolísání kurzu více méně  je důsledkem politické nálady, něco málo způsobují spekulace, ten inflační skok způsobil jen rozkolísání trhu, znejistění firemních vztahů. Jediná kladná věc je zvýšení devizových rezerv , je ovšem otázka jak se to v budoucnu vyplatí. V EU zřejmě bude větší inflace než v USA, i když ani tam to není zázračné, to snad nějaké jiné měny.

D. Polanský 1.12.2013 9:26

Přistupuje i psychologický faktor,

lidé kolen ĆNB jsou v balíku, někdy až v pohádkovém, a to ze státních peněz. A teď  si představte, že nic nedělate, situace je stabilní, vše se přirozeně vyvíjí, nikdo si na vás málem ani nevzpomene. Vy se najednou cítíte zbytečný, ten pocit při pohádkovém platě ve vztahu k vašim reálným schopnostem vám nemilosrdně říká: Něco dělej, aby lidi viděli, že jsi důležitý, aby uvěřili, že veliké peníze, které bereš, si jako zasloužíš! Tyhle pocity v různých obměnách jsou typické pro průměrné lidi, kteří se "nějak" vyšvihli nahoru. Máme na to i vulgární moudrost, ale tu zde neuvedu, abych autora neurazil.

T. Kohout 1.12.2013 8:35

peníze - labilní společenský konsensus

Především je třeba říci, co jsou peníze v dnešní době. Peníze není nějaká skutečná hodnosta, nějaký kousek zlata či stříbra.

Peníze jsou virtuální realita, nic hmotného, je to takový labilní společenský konsensus, že když vezmu cca 42 jednotek této virtuální reality, tak za to dostanu kostku másla. Nemá to oporu v ničem faktickém, ale opírá se to jen o teorie ekonomů, bankéřů, ale které se prokázaly být velmi nevědecké až pavědecké. Proto rozkomíhání labilního společenského konsensu v poměrně stabilní situaci se mi nezdá jako racionální politika.

J. Urban 30.11.2013 21:58

Jenom měl singr dva dny před devalvací

vystoupit a vysvětlit nám, jak je naše měna pevná, měnová reforma - pardon, dnes se říká "devalvace" - je výmysl (už ne imperialistů, ale možná komunistů, ultrapravičáků, neonacistů, eurohujerů či třeba zahrádkářů?) a mohl se měřit s Tondou Zápotondou :-(

J. Urban 30.11.2013 22:01

Re: Jenom měl singr dva dny před devalvací

Mimochodem, pane Singer, Německo 20. let udělalo s vaší metodou fantastickou zkušenost. Skončilo to o pár let později tuším nějakými 60 mil. mrtvými.

P. Pruner 30.11.2013 17:09

podat demisi

Pane guvernére, myslím, že by Vás a další tři kolegy měla poslanecká sněmovna vyzvat k odstoupení. Nějaké inflační cílení je váš výmysl. Hrubě jste narušili působení zbytků trhu, které zde ještě zbyly. Těch 200 miliard vyhozených na nákupy přesvědčí majitele kont leda k tomu, aby peníze uložili do jiných měn, protože investiční a nákupní možnosti každý vyčerpává průběžně. Pomáhají státu proti občanům.

J. Formanek 30.11.2013 16:41

Prý mám šetřit na důchod, dětem, mít doma rezervu

Pak to tenhle pán znehodnotí.

J. Řezníček 30.11.2013 15:51

Důsledky devalvace

Tento administrativně- regulační zásah přeplácených a početných úředníků z ČNB do rovnovážného a stabilního kurzu koruny má tyto OKAMŽITÉ účinky :

1/ vydělávají majitelé a vlastníci EUR a USD ( jste to Vy ?)

2/ ztrácejí majitelé korunových účtů ( je nás velká většina)

3/ obchodníci všeho druhu už  nemusejí dávat  vánoční slevy, stačí jim vykřikovat, že prodávají za původní ceny. Lidé se skřípěním zubů  nakupují.  Potvrzuje se nevyzpytatelnost podnikatelského prostředí v ČR.

A přínosy pro občany ?  Možná nějaké třeba ano, ale  až později, NĚKDY V BUDOUCNU...uvidíme...

V. Halašta 30.11.2013 16:49

Pár poznámek:

- "rovnovážný a stabilní kurz koruny" je ovlivňován ČNB od r.2008;

- na EUR se vydělalo jednorázově, cca 6procent;

- korunové účty ztrácí o inflaci (ten přírustek po intervenci bude kolik, 1 procento?);

- přínos pro hospodářství (a tím snad tedy i pro občany) je v umělém udržení takového kursu, aby nebyl hlavní hospodářský partner ve výhodě z kurzu uměle vytvořené měny naprosto rozdílných ekonomik, kdy PIGS drží kurs EUR pro německou ekonomiku uměle nízko. Tak ČNB musí držet nízko korunu, any Němec neměl  komparativní výhodu.

Se závěrem zase souhlas, někdy v budoucnu, tak do 1 roku, by se devalvace měla projevit příznivě. Taky doufám. Při opuštění intervencí a při teoretickém omezování objemu peněz (těch 200 mld.Kč) pak bude ale muset ČNB být velmi opatrná, tam bude hrozit pudký vzestup koruny s negativními vlivy, opačnými od těch výše popisovaných.

P. Gabriel st. 30.11.2013 19:21

Re: Pár poznámek:

Pane Halašto, Nevzpomenu si, kdy se na Euru vydělalo. Jinak pro vaše drobné poučení, u střadatele, který má uloženi 100 000,- Kč, představuje proti stavu, kdy byl kurz 26 Kč/Eur zákrok ČNB ztrátu téměř 5%. Na "přínos" pro hospodářství si počkáme až bude toto měnové dobrodružství podtrženo a sečteno. Zatím je to hluboká ztráta. Dle mého přízemně technického rozumu jsou jenom dvě možnosti. Buď nechat kurz přirozenému vývoji, nebo přejít na euro. Druhá možnost je ale díky kvalitě našich politiků a bankéřů prázdnou množinou!

V. Halašta 30.11.2013 20:14

Re: Pár poznámek:

1) Možná jsem to měl očíslovat, aby bylo zřejmé, na které body z příspěvku p.Řezníčka reguji. Ten výdělek se týkal bodu 1), kdy v okamžiku intervence těch 6 procent vydělali majitelé EUR.

2) Při účtu v Kč prodělám, souhlasím. Ale jen podle inflace, přesněji návýšení inflace, které vzniklo intervencí ČNB. Příklad výměny Kč za EUR je zavádějící, protože zdaleka ne všichni majitelé českých korun (spíše minimum) je budou směňovat za eura po deklarovanou dobu intervence. Spíš než zavádějící bych vlastně spíš řekl demagogie.

3) Přirozený kurz je jen chiméra, jednak je stále ovlivňován úrokovou sazbou (jenže to není tak vidět) a druhák protistrana má ten kurz nějaký průměr, který Německo zvýhodňuje. Prostě to není přirozený kurz ani z druhé strany.

Ale to vše jsem už psal takže je otázka, kdo chce i uvažovat nad tím, co čte, nebo si jen zanadávat. Já sám nevím jistě, jestli ta intervence je dobře nebo ne. (Spíše věřím, že prospěje.) Při kritice a debatě je ale třeba argumentovat pravdivě a logicky. Jinak děláte psí službu svým vývodům.

M. Prokop 30.11.2013 21:14

Re: Pár poznámek:

Druhá možnost by byl průser až do alelujá.

Nevyplácí se, prát se o nástup na Titanic.

P. Gabriel st. 30.11.2013 19:35

Re: Důsledky devalvace

ni majitelé devizových účtů nevydělávají. úročení nízké, poplatky vysoké a zřejmě se po devalvaci zvýší. Singer je vlastně takový Zápotocký. Nepříjemné překvapení.

P. Jansky 30.11.2013 15:15

autor je gauner cnb

a debata by se mela vest smerem proc nedodrzel zakon a jake za to ponese nasledky

M. Prokop 30.11.2013 16:36

Re: autor je gauner cnb

Na stanovení nedodržení zákona nestačí že si to nějaký blb myslí.

F. Kusák 30.11.2013 14:52

Problém naší ekonomiky je mnohem hlubší

Myslím, že kám se podíváme vidíme problém. Špatně fungující stát - těžce přeorganizovaný, zdravotnictví jako černá díra, kde pacient je občas až na posledním místě, trvale se propadající ekonomika, zejména v důsledku poklesu konkurenceschopnosti, což zase vede k nižší poptávce po kvalifikovaných lidech (a nevěřím, že faktická poptávka poroste, ať se oficielně říká cokoliv), všeobecný úpadek morálky  atd. atd., a to vše v kontextu úpadku Evropy jako celku. No, nejsem moc velký optimista. Takže zásah ČNB na tom zas až tak mnoho nezmění.

P. Vaňura 30.11.2013 15:12

Samozřejmě, současná rudozelená multi kulti Evropa

jde do kopru. Je třeba vyměnit celou vládní garnituru. Začít by se mělo zrušením či výrazným omezením míst pro "humanoidy" na univerzitách, odkud se ta dekadence šíří.

J. Šimek 30.11.2013 16:24

Re: Samozřejmě, současná rudozelená multi kulti Evropa

Věšet a obnovit uranové lágry jste ještě zapoměl napsat. Že se přihlásíte do askčního výboru a prověrkové komise je už teď jasné.

M. Prokop 30.11.2013 16:37

Re: Samozřejmě, současná rudozelená multi kulti Evropa

Potrefený husák?

J. Jílek 1.12.2013 23:20

Re: Samozřejmě, současná rudozelená multi kulti Evropa

jak já se vždy těším na ty vaše "ad rem".... :-)))

F. Kusák 30.11.2013 14:36

Snažím se pochopit ekonomii

jako stochastický a těžko předvídatelný proces. Podobně jako v teorii chaosu i velmi malá změna vychozích prametrů - proměnných může po velkém počtu iterací vést ke značným změnám v chování systému, tak i tady lze jen obtížně posoudit důsledky provedených změn. Rozhodnutí provedli bankéři a jsem přesvědčen, že mají k dispozici velmi sofistikované ekonomické modely (disponují týmy špičkových matematiků a ekonomů)  a nelze jednoduše a dostatečně fundovaně posoudit oprávněnost takového rozhodnutí. Prostě čas ukáže.

J. Šimek 30.11.2013 16:26

Re: Snažím se pochopit ekonomii

Myslíte hodně drahá metoda "pokus - omyl", že ?

M. Prokop 30.11.2013 16:39

Re: Snažím se pochopit ekonomii

Mně se to opatření nelíbí, ani rada ČNB nebyla jednotná, ale nic jiného, než počkat, nám nezbyde.

A ani po nějaké té době stejně nebudeme už nikdy vědět, zda by bylo lépe s devalvací nebo bez ní. Není "referenční vzorek".