16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Co uvolnění bere, to přitvrzení dá, a naopak

Ani ze své "slonovinové věže", kde podle některých komentátorů žiji, jsem nepřehlédl, že debata o posledním kroku naší měnové politiky se vede v podstatě na jedno téma, zdražování. A to i přesto, že růst cen nejspíš v příštím roce dosáhne druhé nejnižší hodnoty za desetiletí. Zde není důvod ke znepokojení.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vintr 30.11.2013 20:05

Re: Snažím se pochopit ekonomii

Na tom jsou bankéři podobně jako politici a doktoři. Nikdo jim objektivně nedokáže, že něco podělali, protože nejde ověřit, co by se stalo, kdyby se to udělalo jinak. Z čehož plyne, že se dost často považují za neomylné a chybí jim jakýkoliv pocit zodpovědnosti.

M. Prokop 30.11.2013 21:15

Re: Snažím se pochopit ekonomii

Ano, ale těžko se tomu vyhnout.

D. Streit 30.11.2013 13:50

Panická obhajoba přistiženého pachatele

Vyšlo to v MF Dnes, už včera jsem reagoval:

http://streit.blog.idnes.cz/c/382614/Guverner-CNB-Singer-vyslovne-rezignoval-na-zdravy-rozum.html

P. Gabriel st. 30.11.2013 11:31

Pane Singre,

Dovolte mně vyjádřit se k měnovému zásahu, ČNB pod vaším vedením a k jeho důsledkům. Je to vyjádření dlouholetého člena vedení středně velké exportní firmy, znalého mnohého ve vlivu vývoje kurzu koruny na export. Především vyjadřuji hluboké zklamání, že jste vůbec takový krok provedli. Měl jsem vás za konzervativně založeného člověka i bankéře, který respektuje přirozeným vývoj v ekonomice! Znehodnocovat měnu tiskem a emisí nepodložených peněz, je "inženýrství lidských duší" v bolševickém stylu, které vás znedůvěryhodnilo. Kurz a jeho směřivání bylo přirozeným důsledkem pracovitosti a úsilí našich exportérů, vzdor neumětelství politiků a nechuti a neschopnosti bank exportu pomáhat. Exportéři jej brali jako fakt a zahrnovali jej do svých kalkulací. Váš zásah má pozitivní ale velmi krátkodobý přínos pouze pro ty, kteří již mají uzavřený a rozpracovaný exportní kontrakt, těsně před dokončením. Těm spadl do klína nečekaně větší či menší balík peněz. Všem ostatním se situace vaším zásahem významně zhoršila! A nejenom proto, že se tím podstatně zdraží ceny hutního materiálu, armatur, čerpadel, elektromateriálu, elektrotechnických komponent, energií, paliv atd.! Zdraží se i nákup služeb a subdodávek v místě realizace investičních dodávek, bez kterých by tato realizace nebyla možná. Konkurenceschopnost ve vývozu investičních exportních dodávek se tedy nestane větší, ale naopak se sníží. A může být, že pro ty, kteří mají rozpracované zakázky podle kontraktů, které byly uzavřeny na samé hranici ziskovosti a že jich při bídě o práci je, váš zásah znamená pád do ztráty. Váš krok považuji za velmi nezodpovědný, nepromyšlený a jen obtížně napravitelný. Tím spíše, že se děje ne z vašich ale z prostředků daňových poplatníků. Měl byste, spoli s vašimi kolegy z bankovní rady, věci co nejrychleji a s co nejmenší ztrátou vrátit do, možno-li, výchozího stavu a rezignovat! Samozřejmě mzdu a případné benefity z morálních důvodů ponechat v ČNB!

F. Kusák 30.11.2013 14:40

Re: Pane Singre,

No, já ve Vašem případě to také tak vidím a i já osobně na celé věci prodělám. ČNB se ale neřídí chováním jednotlivých subjektů, ale ekonomikou jako celku, ekonomikou státu. Prostě, problém je jinde.

P. Gabriel st. 30.11.2013 18:54

Re: Pane Singre,

Tak na celkový výsledek si počkejme, zatím je to hluboko v červených číslech a jsem skeptik, že je šance, že by se to překlopilo do černých. Právě z důvodů, které uvádím.

V. Halašta 30.11.2013 14:42

Re: Pane Singre,

Pokud exportér prodává za eura a ne za koruny, tak mu nic z vašeho výčtu(import) nezdraží ale naopak vydělá na mzdových nákladech svých zaměstnanců a materiálech neimportovaných. Chtělo by to dodržovat alespoň základní logiku, pak teprvu můžu začít přemýšlet, jestli na těch výtkách něco je, takhle ne.

P. Gabriel st. 30.11.2013 19:08

Re: Pane Singre,

Pane Halašto, základní logika, která vám uniká, je v tom, že nakupuji v tuzemsku, ale věci z dovozu, tudíž vynaložím více korun, ale též nakupuji spoustu věcí v zahraničí, tedy za eura, která zdražila. čili mám vyšší náklady na všechno, kromě mezd. A to ne přepočtem podle Singera. Každý prodávající si něco přirazí. Zároveň mě zdraží třeba překlenovací úvěry, exportní a projektové úvěrování.... Ale ceny za exportní dodávky jsou stejné a s tlakem na snížení. Takže nutně vzniká delta. Mohu vás tedy ujistit, že na těch výtkách je hodně. Řešení? Založit dcerku v zahraničí, my jsme ji minulý týden založili v Bělorusku a práci a zboží dosud nakupované v tuzemsku, budeme nakupovat tam a nejsme sami. Tedy přesně opačný efekt, než si inženýři lidských duší, jako pan Singer představují. :-)

V. Halašta 30.11.2013 20:39

Re: Pane Singre,

Takže import devalvací prodražil ale z exportu dostaváte stejně, jako před devalvací. Tak s takovouhle logikou je marné diskutovat.

Ta dcera je logika úplně stejná. Nějak pomlčujete, že ti kluci běloruští nedostanou tolik euro co by dostali naši kluci.

Tahejte si za fusekle někoho jiného. Buď záměrně mlžíte nebo jste úplně vedle. Pak by pro naše hospodářství vaše nepřítomnost v něm byla jen přínosem.

V. Halašta 30.11.2013 10:46

Slušný článek.

Slušný článek, který nejde do zbytečných podrobností ale osvětluje problematiku intervence z nadhledu.

Jen bych doporučil, aby si to pan S. nechal přečíst někým, kdo by ho upozornil na srozumitelnost vět, jako: "Je zbytečné, aby při poklesu ekonomiky nebyla měnová politika tak

uvolněná, jak to jen jde z hlediska stability cen a konsistentního

závazku centrální banky, u nás už 5 let dvouprocentního inflačního cíle."

P. Gabriel st. 30.11.2013 11:38

Re: Slušný článek.

Článek pana Singra je především velmi jednostranný, o nadhledu, či komplexním vhledu do problematiky národního hospodářství a důsledků zásahu pro export nemůže být řeč! Je to stejně chabé zdůvodnění, jako když Klaus hájil amnestii lumpů! Jsem zvědav, kolik miliard mínus to skončí! Místo toho, aby svou autoritou nutili exekutivu šetřit na vlasním provozu, podporovat export, místo likvidace obchodní diplomacie.... A podobně i Czech Trade a banky. Prostě jedno velké zoufalství a neumětelství!

V. Halašta 30.11.2013 11:53

Re: Slušný článek.

Co si představuješ pod pojmem "podporovat export" ? Pro centrální banku si pod tím představuji devalvaci.

P. Vaňura 30.11.2013 15:44

Pro podnikatele to znamená i existenci kvalifikovaných

obchodních zastupitelství na zahraničních ambasádách a pomoc politiků tam, kde o nákupech rozhodují právě zahraniční politici.

V. Halašta 30.11.2013 15:49

Tady diskutujeme o centrální bance.

P. Gabriel st. 30.11.2013 19:26

Re: Tady diskutujeme o centrální bance.

Že to spolu velmi souvisí vám zřejmě uniká. Tato země stojí a padá s exportem.

V. Halašta 30.11.2013 20:45

Re: Tady diskutujeme o centrální bance.

A devalvace je protiexportní? To je skutečně naprosto zbytečná diskuze.

J. Plíva 30.11.2013 12:13

Re: Slušný článek.

Nad touto větou jsem dumal 10 minut a stejně jsem  ji nepochopil. Asi to není nic pro "zdravý rozum", ale podle Singera pro integrální počet. Ten jsem ale pochopil.

  Singer  říká, že jeho ČNB, podobně jako všechny centrální banky, chce regulovat hospodářský cyklus. Přitvrdí v konjunktuře - máme se prý těšit. Ale podle von Miesese, F. Hayeka a jiných známých ekonomů je hospodářský cyklus vytvářen právě podobnou  činností centrálních bank, jakou předvádí a chce předvádět ČNB. To je právě ta nekonečná spirála zadlužování, kterou Singer a spol. nechtějí přerušit

V. Hajková 30.11.2013 12:33

Re: Slušný článek.

Nesmysl

J. Svoboda 30.11.2013 14:04

Re: Slušný článek.

Paní Hajková, "přínosný" obsah Vašeho příspěvku je ukázkou vaší duševní úrovně. Myslím, že jste právě propásla dobrou příležitost mlčet.

L. David 30.11.2013 10:32

Knížecí rady zpupneho bankéře

Určitě potěší důchodce s příjmem 6.000 Kč měsíčně.

Vsech 7 totalne nezodpovednych škůdců z bankovní rady ČNB by mělo byt zbaveno všeho majetku ve prospěch ČR a posláni nadále pracovat do chleva (jak už někdo níže napsal), a to za minimalni mzdu až do důchodového veků.

Snad by je pak ty roupy přešly!

V. Halašta 30.11.2013 10:48

Re: Knížecí rady zpupneho bankéře

Doporučoval bych raději písemně, nejlépe od celého pracovního kolektivu.

P. Gabriel st. 30.11.2013 19:30

Re: Knížecí rady zpupneho bankéře

Vnímání a empatie těch kteří jsou dnes za vodou se příliš neliší od bolševické věrchušky. Jak se opakovaně ukazuje, schopnosti taky příliš ne.

P. Vaňura 30.11.2013 10:25

Autor více méně žvaní. Okradl lidi a to se okecat nedá.

Jaké zvyšování důchodů, POŘÁD je to tak, že starodůchodci jsou znevýhodňováni proti novodůchodcům. A jaké snižování cen, ten chlap snad nebyl ani v supermarketu, protože jinak by musel vědět, že ceny masa a mléčných výrobků stouply jen letos o 50%!

Exportní firmy problémy nemají, problém je domácí poprávka a ta po zdražení KLESNE. Lidé např. nebudou méně topit plynem, ale omezí návštěvy divadel, restaurací a jiné služby, vázané na domácí spotřebu. Mimochodem, ČNB svým krokem talé odčerpala ze zdravotnictví cca 10 miliard ročně (léky a vybavení z dovozu), 5 miliard už předtím odčerpal Kalousek zvýšením DPH a teď se bude řešit, co s tím. Jsou to problémy, spadající výlučně na konto STÁTU, pořád ještě stát nezajistil ani "nulu," nedal zdravotnictví tolik, kolik mu sebral.

Pokud jde o stavebnictví, za problémy zde stojí obava, že vzroste daň z nemovitostí, to může v krajním případě jít tak daleko, že se nebude stavět, ale BOURAT.

Jediné řešení pro lidi je dostat PENÍZE mimo moc ČNB a mimo moc vlády! Zatím nevím přesně jak, ale mnozí, hlavně ti bohatí, na to přijdou.

A znovu už po desáté, mezi r. 1870 a 1910 byla v USA inflace 0,1% ROČNĚ a ekonomika mohutně rostla!

Š. Hašek 30.11.2013 12:12

Re: Autor více méně žvaní. Okradl lidi a to se okecat nedá.

Zcela mi stačilo "prokecnutí se" pánů Singera a Dlouhého, když řekli, že každý máme nějaké dluhy (já je nemám) a není dobré šetřit (já šetřím, nešetří jen chovanci rozvinutého sociálního státu dle Smějící se pleši).

Samozřejmě vidím to jen z "nížin" svojí rodinné ekonomiky. Ale předpokládám ještě, že rodinné ekonomiky tvoří ekonomiku republiky. Dosti naivně.

P. Vaňura 30.11.2013 15:09

Máte pravdu, že šetřit v rozvinutém sociálním státu

se NEVYPLATÍ celé řadě kategorií, zejména těm, kteří tak jako tak spadnou do sociální sítě. Např. v Rakousku, pokud důchodce skončí v pečovatelském domě, kde měsíční platba převyšuje jeho důchod, stáhnou mu napřed VEŠKERÉ ÚSPORY a když jsou vyčerpány, doplácí sociální stát. Jinými slovy, nejlépe dopadně ten, kdo už předtím všechno utratil, protože pokud šetřil, šetřil pro stát.

P. Gabriel st. 30.11.2013 19:33

Re: Autor více méně žvaní. Okradl lidi a to se okecat nedá.

Copak běžný člověk může nešetřit? To jenom liberálům v politice a v bankovnictví dosud nedošlo, že jejich teorie o splácení dluhů inflací se pohřbily samy.

K. Janyška 30.11.2013 10:05

Mlátí vás po palici VK a to mi stačí, marný kostruktére

lidského světa... Dzp.

J. Síbek 30.11.2013 10:02

Pěkné povídání

pana Singera .Zrovna jsem vyúčtovával vodné a stočné,tak jen pro zajímavost:v roce 1999 se kurz koruny k Euru blížil ke 37 korunám a kubík vody stál 33 korun,dnes při kurzu 27 korun,stojí kubík vody 85 korun.U tohoto konkrétního příkladu je vidět,že některým firmám,je kurz Eura naprosto ukradený,respektive nemá žádný vliv.

P. Schuster 30.11.2013 9:50

Laciná kritika

Generální ředitel České spořitelny a bývalý guvernér ČNB Pavel Kysilka jasně řekl:„Chci věřit, že centrální banka rozhodovala tak, že přínosy budou větší než náklady, které vznikly." Dále řekl, že analytický odbor ČNB soustřeďuje nejlepší analytiky, kteří mají spousty dat, které my normální lidé i geniální novináři nemají.

Kdyby tak mohly před pár lety reagovat Řekové bylo by dávno po jejich krizi.

Zároveň ale připomněl, že zásah ČNB proti koruně znehodnotil část úspor právě lidem, kteří se k životu stavějí zodpovědně, spoří si na stáří a celá řada z nich patří k voličům pravicových stran. Takže Sobotkovy výtky nejsou na místě, lidem kteří nemají mnoho, nebo samé dluhy se to netkne.

V. Halašta 30.11.2013 10:50

Re: Laciná kritika

Sliboval nějaký článek, už jej napsal?