17.6.2024 | Svátek má Adolf


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ladislav N. 7.7.2008 7:27

Re: Zavádějící údaje

Jenomže autor píše o maržích obchodníkků, a ty se počítají jako procentní přirážka k nákupní ceně.Tak o čem to tady vlastně plácáte?

Pokud se posuzuje meziroční růst ceny výrobku vyjádřené v penězích, tak vaše argumentace je zcela postavená na hlavu. ;-P

Alfons 7.7.2008 7:25

Majitelé supermarketů neumějí podnikat.

Když vidím že mně supermarketování moc nenese a zemědělci jsou na tom lépe, můžou supermarkeťáci prodat krám a začít hospodařit jako zemědělci a ukázat jim jak se hospodaří. A můžou pořádně rejžovat.:-D

Ladislav N. 7.7.2008 7:19

Re: Re: proboha matematika

Vy dva jste ale žádné argumenty proti argumentům autorovým nepřinesli. Jenom žvaníte. Tak co teď s tím? 8-o

kuku 7.7.2008 7:17

Re: Re: před pánem stejská si, za vraty vejská si !

Mírně ??

drak 7.7.2008 6:29

Re: před pánem stejská si, za vraty vejská si !

:-DHuhu, jste mírně retardovaný!!;-O

drak 7.7.2008 6:28

Re: proboha matematika

:-D Souhlasím vřele s oběma prvními příspěvky. Je to skutečně tak a zemědělec byl vždy nejbitějším v selém řetězci výroby potravin. Znáte jistě přísloví" Sedlák je jako vrba. Čím víc ho ořezáváte, tím lépe roste. Je to tvrdý chleba a já vím o čem mluvím, protože je mi 7O a celý život jsem se živil zemědělstvím. Jak v socialistické, tak i jako soukromník s 3OO ha.A ačkoliv nejsem takový odborník na ekonomiku, jako autor, musím článek odmítnout, jako nekvalifikovaný žvást!!!;-O

Juggernaut 7.7.2008 2:03

Zavádějící údaje

Myslím, že uvedené údaje (nebo spíš jejich interpretace) je zavádějící. Data o meziročním růstu cen bez dalších dat jsou irelevantní.

Příklad (zcela hypotetický): Řekněme, že výrobce kupuje od sedláků surovinu za 100 Kč a vyrobí z ní výrobek za 200 Kč. Má tedy marži (nikoli zisk) 100 Kč. Sedlák zdraží o 100%, tj. na 200 Kč. Výrobce zdražení plně převede do ceny, tj. prodává teď za 300 Kč. Ale přitom nezdražil o 100%, ale jen o 50%.

Rád bych poprosil autora, aby se zdržel nedostatečně podložených závěrů založených na neúplných datech. Což takhle nás místo toho oblažit skutečnými porovnatelnými daty -- kolik je současný zisk zemědělců, výrobců a obchodních řetězců? Nebo jejich marže a náklady v %?

Jindra 7.7.2008 1:18

proboha matematika

Voni Havel ekonom, ráčejí nebalamutit. Dají si dohromady laskavě kladná a záporná čísla na straně zemědělců za minulá období, obraty a marže zpracovatelů a obraty a marže obchodů. Pak teprve ráčej porovnat zisky, ze kterých živořej zemědělci a zpracovatelé a jak se pasou majitelé velkoobchodních řetězců. Kdyby porovnávali současné marže řetězců a nutné marže obchůdku za rohem, tak by se divili. Pak by se blbě neptali na to, proč choděj lidi do těch nákupních molochů. Je taková doba. S tím nic nenadělaj. Ale těm lidem na polích a ve chlívech, stejně tak těm tetkám za pokladnou a ve skladě v sjúprmarketu vůbec nezávidím.

A když si říkají ekonom, tak laskavě porovnávaj i výchozí kapitálovou sílu těch lidiček na polích, provozovatelů malých obchodků a těch různej sjúprmarketů. To je jako s klackem proti kulometům. Ale to voni Havel věděj, ale živit se taky něčím musej, jenom jim to pravdivý psaní nějak moc nejde. Ráčej si zapamatovat, poloviční pravda má blíž ke lži, v tomto případě k oblbování.

huhu 7.7.2008 1:18

před pánem stejská si, za vraty vejská si !

sedlácká mentalita je stále stejná a nejen u nás.  :-/