25.4.2024 | Svátek má Marek


EKONOMIKA: Čísla, která se nehodí

7.7.2008

Že „mohou za zdražování potravin vysoké marže obchodních řetězců“, je věta, která se díky zemědělcům, potravinářům i novinářům vryla v současné době do paměti nejednomu tuzemskému spotřebiteli. Jenže při pohledu na oficiální statistiky Českého statistického úřadu se ukazuje, že minimálně pro první čtyři měsíce letošního roku to neplatí. Cenově si totiž nejvíce polepšili zemědělci.

V meziročním srovnání se letos v lednu zvýšily ceny zemědělských komodit v lednu o 26,9 procenta, v únoru o 27,1 procenta, březnu o 26,1 procenta a v dubnu o 27,9 procenta, tedy každý měsíc o více než čtvrtinu.

Ceny průmyslových výrobců – tedy výrobců potravin, oproti tomu meziročně vrostly v lednu o 11,4 procenta, únoru o 10,9 procenta, březnu o 10,8 procenta a dubnu o 9,3 procenta.

Spotřebitelské ceny potravin (to, za co prodávají obchodníci) se meziročně zvýšily v lednu o 12 procent, v únoru o 11,3 procenta, v březnu o 10,8 procenta a v dubnu 2008 o 9,6 procenta.

Z uvedených čísel jednoznačně vyplývá, že nárůst cen zemědělců částečně, v zásadě rovným dílem, kompenzují potravináři a obchodníci. Je tedy zcela jisté, že „marže obchodníků“ ani výrobců potravin nestoupají, ale klesají, a naopak rostou marže zemědělců.

Nekorektnost informací od zemědělců ale nespočívá jen v naprosto převrácené prezentaci o tom, kdo z jednotlivých článků výrobního řetězce na rostoucích cenách potravin oproti minulosti nejvíc vydělává. Zásadní dezinformací je také operování pojmem „marže“. Tento pojem je prezentován tak, aby jej spotřebitel vnímal jako zisk.

Marže a zisk je ovšem něco úplně jiného, protože marže (hrubá marže) je prostý rozdíl mezi cenou, za kterou se nakupuje a mezi cenou, za kterou se prodává, bez jakýchkoli nákladů. Zisk je tedy vždy podstatně nižší číslo než marže – zemědělcům se ale nehodí prezentovat míru zisku, neboť ta by u řetězců ani zdaleka nedosahovala desítek procent, jak to zemědělci prezentují u marže. A kdyby se hovořilo o zisku a došlo na srovnání s nárůstem a profitem ze zemědělských cen, asi by zemědělci také nebyli rádi. Je smutné, že na špek marží ovšem skočil kdekdo.

Když jsou ale tedy ty řetězce takoví zločinci, proč k nim, u všech všudy, všichni chodí nakupovat?

Převzato z Blog.aktualne.cz se souhlasem autora.