6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
eee 19.9.2008 6:38

ach jo

Nechapu, proc by statni zalezitot mel zabezpecovat CEZ. To by taky stat mohl o kazdem obcanovi chtit, aby mel doma barel ropy/nafty/benzinu.

At bezpecnostni zasoby zajistuje kdokoli, stejne to vzdycky zaplati obcani.

Povzdech nad cenou elektriny je demagogicky. 1) cim chudsi stat, tim vetsi podil maji nezbytne provozni naklady, 2) bez udaju o prumerne spotrebe je to cislo k nicemu. Zkuste si spocitat, kolik prumernych platu potrebujete na nakup skodovky u nas a kolik v eu, budete potom take vzdychat, jak nas skoovka odira?

A mimochodem, dovedete si predstavit, ze ve vychodnich cechach (cez) budou mit tretinovou cenu elektriny oproti praze (prazska energetika) a jizni morave (e.on)? Nebo byste tyto spolecnosti taky zestatnil?

Jiří Bakkal 19.9.2008 5:44

Milý pane Ladislave N!

 Myslím, že státní hmotné rezervy a operativní zásoba jaderného paliva není jedno a totéž. Ale hlavně autor článku upozorňuje, že podíl výdajů české domácnosti na energie činí 11 - 16 %, zatím co průměr EU je 6,2 %. Z těchto údajú vyplývá, že v porovnání s EU je u nás energie značně předražená. Hovořit o podnikání této nelibé monopolní instituce, jejímž většinovým vlastníkem je stát, který by měl především hájit zájem svých občanů a nikoliv na nich nemravně vydělávat, je poněkud zavádějící. Ještě více do nebe volající je skutečnost, že ČEZ korumpuje státní úředníky, včetně slovutného pana profesora a jeho početné rodiny.

Ladislav N 19.9.2008 2:38

Demagogie autora článku

Jestliže existují státní hmotné rezervy, kde kritériem je energetická bezpečnost státu, tak nákup jaderného paliva (na 1 rok, což není žádné závratné množství) má stejný smysl, jako nákup ropy nebo třeba másla či obilí státem a udržování v použitelném stavu pro případ krize. Pokud státní hmotné rezervy smysl nemají, je nutné to říci a vysvětlit, což autor nečiní.

ČEZ si pochopitelně nakoupí takovou zásobu jaderného paliva, jakou uzná za vhodné z ekonomických důvodů. Třeba na 10 let dopředu, pokud na tom může vydělat.

Plácání o cenách a ziscích ČEZu nemá žádný smysl - s problematikou státních hmotných rezerv tyto údaje nijak nesouvisejí. Ceny určuje evropský trh elektřinou a zisky rychlý růst cen elektřiny v EU díky nedostatku výrobních kapacit a růstu spotřeby.

Zbytečné kecy o "státním ČEZu", resp. o 66% akcií v rukou státu, jsou pak obrazem autorovy úrovně myšlení. ČEZ je firma založená na tržním prostředí a vytváření zisku, a souvislosti se státní regulací cen elektřiny vyslovené v článku patří do doby, kdy jsme žili železnou oponou a dráty  od nás vedly jenom do RVHP. RVHP se rozpadla právě proto, že si nedokázala poradit sama se sebou.;-P

Hadí oči 19.9.2008 2:37

To je štráfů.

Jeden a půl miliardy za světlo, teplo a celkové zabezpečení chodu této pošahané civilizace, resp. státu.

Co např. stejné půldruhé miliardy ztracené při výstavbě soudu v Brně? Pár článků v novinách jako vata na vyplnění prázdného místa v několika číslech novin a co dál? Řeknu to rovnou, hoouno.

Pozorný čtenář si jistě doplní další stovky státních miliard přesypaných do některých soukromých kapes.