19.5.2024 | Svátek má Ivo


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Mejla 19.9.2008 7:40

ČEZ je průchozí obohacovací kanceláří pro vyžírky všech politických stran,

proto jej političtí komisaři podporují.

eee 19.9.2008 6:38

ach jo

Nechapu, proc by statni zalezitot mel zabezpecovat CEZ. To by taky stat mohl o kazdem obcanovi chtit, aby mel doma barel ropy/nafty/benzinu.

At bezpecnostni zasoby zajistuje kdokoli, stejne to vzdycky zaplati obcani.

Povzdech nad cenou elektriny je demagogicky. 1) cim chudsi stat, tim vetsi podil maji nezbytne provozni naklady, 2) bez udaju o prumerne spotrebe je to cislo k nicemu. Zkuste si spocitat, kolik prumernych platu potrebujete na nakup skodovky u nas a kolik v eu, budete potom take vzdychat, jak nas skoovka odira?

A mimochodem, dovedete si predstavit, ze ve vychodnich cechach (cez) budou mit tretinovou cenu elektriny oproti praze (prazska energetika) a jizni morave (e.on)? Nebo byste tyto spolecnosti taky zestatnil?

Tatar 19.9.2008 8:47

Re: ach jo

Energii potřebuji, auto ne. Budu-li šetřit energii, ČEZ mi ji zdraží, aby udržel zisk na žádoucí úrovni. Co udělá Škoda? Pravděpodobně zlevní, aby byl odbyt...

Honza42 19.9.2008 9:06

Re: Re: ach jo

Chléb taky potřebujete. Dokonce nutněji než elektřinu. Mají strategické zásoby pšenice držet pekaři?

bd 19.9.2008 9:22

Re: Re: Re: ach jo

No jo, ale v tomhle případě stát nechce držet tu pšenici, ale neupečené bochníky.

Didi 19.9.2008 13:14

Re: Re: Re: Re: ach jo

Tak jaká forma má být ve státních hmotných rezervách? Uranová ruda? Koncentrát UO2? Obohacený uran? Palivové články (v několika provedeních tj. v našem případě VVER1000 pro Temelín a VVER440 pro Dukovany)?

S ohledem na náročnost skladování dávám přednost poslední variantě.

vita 19.9.2008 13:24

Re: Re: Re: Re: Re: ach jo

Dovolil bych si připomenout, že uranová ruda, žlutý koláč, jakož i obohacený uran jsou nám ze strategického hlediska k... ničemu...

V hmotných rezervách potřebujeme mít něco, co strčíme do reaktoru a co nahradí výpadek (neúmyslný nebo úmyslný) běžného dodavatele - a to na takovou dobu, než seženeme náhradu. Takže jedině palivo. Nejen s ohledem na skladování.

bd 19.9.2008 14:20

Re: Re: Re: Re: Re: ach jo

Já jen reagoval na špatný příměr. A problém vidím v tom, že když stát chce ze strategických důvodů držet v rezervách něco, co dokáže využít pouze jeden soukromý subjekt, tak zda taky má strategicky zajištěno, že to, co takto drží, se dalo v budoucnu opravdu použít.

delfin 19.9.2008 9:24

Re: Re: ach jo

Pokud by byl previs poptavky nad nabidkou u aut jako je v soucasnosti v elektroenergetice, tak by Vam ani Skodovka nesnizila cenu. CEZ by ani pri snizeni spotreby v CR nemusel snizovat cenu, protoze je po elektrine na trhu hlad.

pepeechose 19.9.2008 20:00

Re: Re: ach jo

Souhlas R^

Jiří Bakkal 19.9.2008 5:44

Milý pane Ladislave N!

 Myslím, že státní hmotné rezervy a operativní zásoba jaderného paliva není jedno a totéž. Ale hlavně autor článku upozorňuje, že podíl výdajů české domácnosti na energie činí 11 - 16 %, zatím co průměr EU je 6,2 %. Z těchto údajú vyplývá, že v porovnání s EU je u nás energie značně předražená. Hovořit o podnikání této nelibé monopolní instituce, jejímž většinovým vlastníkem je stát, který by měl především hájit zájem svých občanů a nikoliv na nich nemravně vydělávat, je poněkud zavádějící. Ještě více do nebe volající je skutečnost, že ČEZ korumpuje státní úředníky, včetně slovutného pana profesora a jeho početné rodiny.

delfin 19.9.2008 6:55

Re: Milý pane Ladislave N!

1) Realna cena elektriny je vsude temer stejna, i kdyz u nas nepatrne levnejsi.

2) Energie neni pouze elektrina a elektrina neni pouze CEZ.

3) Pokud stat uvazuje o zarazeni jederneho paliva do Statnich hmotnych rezerv, je to vec strategie statu. Provozovatel jaderek si stejne bude resit predzasobeni nezavisle na Sprave statnich hmotnych rezerv.

eee 19.9.2008 7:02

Re: Milý pane Ladislave N!

cituji: Ale hlavně autor článku upozorňuje, že podíl výdajů české domácnosti na energie činí 11 - 16 %, zatím co průměr EU je 6,2 %. Z těchto údajú vyplývá, že v porovnání s EU je u nás energie značně předražená. -- Ne, to z techto udaju nevyplyva. Skutecnost je takova, ze mame v regionu elektrinu nejlvnejsi, vsechny okolni staty ji maji drazsi. Takze z tech cisel vyplyva akorat demagogicka hra s cisly.

cituji: Hovořit o podnikání této nelibé monopolní instituce, jejímž většinovým vlastníkem je stát, který by měl především hájit zájem svých občanů a nikoliv na nich nemravně vydělávat, je poněkud zavádějící.

CEZ neni monopolni instituce, obchodniku s elektrinou jsou u nas desitky. CEZ ceskou spotrebu okryva jen z nejakych 50-60%, zbytek zajistuji ostatni vyrobci a dovoz. Pokud v zahranici bude mit elektrinu nekdo levneji, rad ji nasim obchodnikum nabidne a ti by byli hloupi, kdyby ji nevzali. Stat nemuze hajit zajmy obcanu poskozovanim nejake soukrome spolecnosti a to ani v pripade, ze vlastni cast jejich akcii, protoze by tim poskozoval ostatni akcionare. A stat na tom neni skodny, z prosperujiciho cezu ma vysoky prijem, ja na danich tak na dividendach. Tento prijem jde do statniho rozpoctu ve prospech vsech obcanu.

cituji: Ještě více do nebe volající je skutečnost, že ČEZ korumpuje státní úředníky, včetně slovutného pana profesora a jeho početné rodiny.

Tohle zkuste upresnit. CEZ je nejvetsi cesky filantrop, coz odpovida jeho spolecenskemu postaveni. Filantropie je na zapad od nas bezna, je to soucast etickeho chovani uspesnych firem a byla by spis ostuda, kdyby cez ve svem okoli nepomahal. Doufam ze jste se nesnizil k tomu, abyste tuto vysoce charakterni (a podotykam, zcea verejnou) cinnost oznacoval hanebne za korupci. Jestli mate informace o skutecne korupci, tak sem s nimi.

RomanL 19.9.2008 11:34

Re: Milý pane Ladislave N!

Sakra, ta závis je ale sviňa, co?

RomanL 19.9.2008 11:35

Re: Re: Milý pane Ladislave N!

závist

Ladislav N 19.9.2008 2:38

Demagogie autora článku

Jestliže existují státní hmotné rezervy, kde kritériem je energetická bezpečnost státu, tak nákup jaderného paliva (na 1 rok, což není žádné závratné množství) má stejný smysl, jako nákup ropy nebo třeba másla či obilí státem a udržování v použitelném stavu pro případ krize. Pokud státní hmotné rezervy smysl nemají, je nutné to říci a vysvětlit, což autor nečiní.

ČEZ si pochopitelně nakoupí takovou zásobu jaderného paliva, jakou uzná za vhodné z ekonomických důvodů. Třeba na 10 let dopředu, pokud na tom může vydělat.

Plácání o cenách a ziscích ČEZu nemá žádný smysl - s problematikou státních hmotných rezerv tyto údaje nijak nesouvisejí. Ceny určuje evropský trh elektřinou a zisky rychlý růst cen elektřiny v EU díky nedostatku výrobních kapacit a růstu spotřeby.

Zbytečné kecy o "státním ČEZu", resp. o 66% akcií v rukou státu, jsou pak obrazem autorovy úrovně myšlení. ČEZ je firma založená na tržním prostředí a vytváření zisku, a souvislosti se státní regulací cen elektřiny vyslovené v článku patří do doby, kdy jsme žili železnou oponou a dráty  od nás vedly jenom do RVHP. RVHP se rozpadla právě proto, že si nedokázala poradit sama se sebou.;-P

Petr 19.9.2008 9:27

Re: Demagogie autora článku

Co to tady plácáte. Jaké tržní prostředí? To samozřejmě platí a nikdo proti němu neřekne slůvko, ale ČEZ je monopol, proboha. Kdyby zdvojnásobil ceny energie, tak co uděláte. Vypnete zásůvku a přepojíte se jinam, nebo co... Vy jste demagog a obhájce kapitalismu 19. století. Přečtěte si Fridmana, ano.

Petr 19.9.2008 11:44

Re: Re: Demagogie autora článku

Friedmana, omlouvám se za chybu

Ostap Bender 19.9.2008 12:41

Re: Re: Demagogie autora článku

Doporučuji zjistit si, jaký je rozdíl mezi dodavatelem a distributorem elektřiny. Ostatně i na té výrobě se u nás ČEZ podílí jen 70%, zbylých 30% mají na svědomí jiné podniky.

Ostap Bender 19.9.2008 12:48

Re: Re: Re: Demagogie autora článku

A jak koukám výše, i těch 70% je dnes již nadsazených a asi to bude ještě méně...

delfin 19.9.2008 13:22

Re: Re: Demagogie autora článku

Pokud jde o dodavky konecnym spotrebitelum, tak CEZ ma v CR podil 45%. Tedy v obchodu neovlada ani polovinu spotrebitelu v CR.

F..A.Kekule 19.9.2008 9:48

Re: Demagogie autora článku

No jo, pánové, on každý neměl možnost si nakoupit ČEZácké akcie a tak se jim na rozdíl od vás ty zisky nelíbí. No a ta filantropie - sponzorovat akce jako miss ČR mi příliš filantropické nepřipadá.

vita 19.9.2008 13:35

Re: Re: Demagogie autora článku

Jak to, že neměl? Jděte do RM systému a nakupte si kolik chcete. Dost bych se divil, kdybyste neuplatnil všechny své peníze.

Ne že by se mi "filantropie" typu sponzoringu celkem průměrného gymnázia syna pana presidenta líbila...

eee 19.9.2008 15:17

Re: Re: Demagogie autora článku

To neni filantropie, o je sponzoring. Ale co treba staveni detskych hrist, financovani uklidu prirody a podobne, to neni dostatecne filantropicke? Nebo se o tom jenom nevi?

pulec 19.9.2008 10:19

Jaderné palivo versus Ropa ?

Mícháte hrušky s jabkama. Jaderné palivo se musí nakupovat pro konrétní jadernou elektrárnu, když se koupí tak v jiné je bez úpravy nepoužitelné. Nevidím důvod proč ve smlouvě mezi státem a Čez o provozu Temelína nemůže být douška, že Temelín musí mít zásoby na x let dopředu?

Porovnávat s jaderným palivem ropu, obilí a další komodity ve státních rezervách je nesmysl.

vita 19.9.2008 10:44

Re: Jaderné palivo versus Ropa ?

Mohl byste nějak vysvětlit svou poslední větu?

vita 19.9.2008 13:16

a odpověď kde?

a odpověď nikde...

Stredocech 19.9.2008 13:07

Re: Jaderné palivo versus Ropa ?

Mě by spíše zajímalo, jaká je ta "smlouva mezi státem a ČEZ o provozu Temelína?"

Podle mě bychom měli držet rezervy jaderného paliva na několik let. Pokud to má soukromá firma, opravdu ty zásoby může zašantročit kdoví komu. Jako odstrašující příklad může sloužit to, jak ČR přišla o kvóty na cukr a ještě platila "odškodné" jejich zlodějům.

Ladislav N :-))) 19.9.2008 13:50

Re: "ČR přišla o kvóty na cukr ..."

No vidíte - a cukr máme nejlevnější za posledních 40 let i bez výrobních kvót.... ;-P

eee 19.9.2008 15:22

Re: Re: "ČR přišla o kvóty na cukr ..."

Jo ale musime si ho dovazet, prestoze jsme kdysi byli cukerna velmoc a nase prirodni podminky jsou pro cukrovarstvi idealni. Misoto cukrove repy ted pestujeme plodiny, pro ktere nejsou pro to prirodni prostredi tak vhodne. A je to s prave kvuli vyrobnim kvotam z EU a ne bez.