1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Budou se rozdávat peníze. Dostane každý

Všichni jsme si asi už všimli, že centrální banky „tisknou“ peníze jak o život. Někteří si navrch k tomu ještě všimli, že zejména v Evropě tyhle peníze prakticky nejsou ničím kryté.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Písařík 20.11.2020 6:44

Obávám se, že s těmi lokomotivami, zejména parními bude problém, stále jich ubývá, nejsou k sehnání a cena astronomicky roste a to si jistě projeví na inflaci. Ale ty peníze z nebe, když se budou sypat, to bude žúžo, lid je bude sbírat jak kdysi mandelinku bramborovou a bude všeobecná hojnost - něco jako - Hoj ty Štědrý večeře ............. atd.

V. Kolman 20.11.2020 7:24

Pane Písaříku!

Zamyslel jste se nad tím, kolik a jakých částicových filtrů v topeništích a komínech lokomotiv (a dalších "nezbytností", jako na př.: klimatizované pracoviště topiče! i mašinfíry) bude potřeba ještě vymyslet, nežli další nové a progresivní, EU normám vyhovující, parní lokomotivy opět hrdě vyjedou na naše vysokorychlostní železnice?

Snad navzdory závějím z vrtulníků sypaných bankocetlí dojedou zdárně k cíli zářivé budoucnosti lidstva.;-D

L. Písařík 20.11.2020 7:59

Děkuji, pane Kolmane, že jste mi to připoměl, skutečně jsem to nepromyslel a nyní se mi jeví účinný filtr tak velký, jako ta lokomotiva sama. Ale jak krásné byly ty lokomotivy v tuhé zimě, tuším v r. 1960, kdy byly obrostlé rampouchy a strojvedoucí i topič ty rampouchy oklepávali a "dělali páru". Stroj se tak chladil zimou, že nebylo možno dosáhnout provozního tlaku páry. A pak už ani uhlí nebylo a byly uhelné prázdniny.

D. Bystriansky 20.11.2020 18:29

Nedejbože by těch parních lokomotiv bylo potřeba, to by znamenalo, že jsme se dožili válečných časů. V lepším případě blackoutu. Z toho vyplývá, že jich máme několik set někde dobře uskladněných a zakonzervovaných!

R. Langer 20.11.2020 10:49

Zkuste ze zeptat na tu inflaci cen v supermarketech demagoga Šejny, prý to nedělá ani 2 %, ovšem jestli do nákupního koše počítá i ty lokomotivy netuším. Stejné statistiky má zřejmě i pro globální oteplování, každý rok je Země o desetinu stupně teplejší, než ten loňský, včetně toho suchého a horkého letošního, a pro počty mrtvých na koronavirus, co se exponenciálně vyšplhaly na tisíce mrtvých a trvá to už měsíce. Ovšem nepochybuji, že oficiálně ty statistiky vypracovávají přesně takoví jedinci, jako je místní demagog Šejna. Na zakázku. ;-)