26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Bitcoin a Green Deal, dvě letadla

Investorským (a potažmo ekonomickým) světem hýbou už roky a kromě jiných dva pojmy. Bitcoin je jeden. Green Deal (i když třeba dříve jinak slovně pojmenovaný) ten druhý. Základní otázka je pořád stejná: Jsou to letadla?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Polášek 24.1.2022 9:35

Kryptoměna se skutečně zhroutit nemůže, protože není navázána natvrdo na příslušnou ekonomiku jako státní měna. Protože zhroucení měny je primárně zhroucení ekonomiky, na kterou je měna navázána, ne té měny. Pokud není ekonomika, která by se mohla zhroutit, nemůže se zhroutit ani měna. Ale může se o ni ztratit zájem a tím se stát prakticky úplně bezcennou.

Například třeba tím, že nějaký počítačový odborník nebo skupina se rozhodně získat mění ustanovením jiné kryptoměny, podloží to patřičnou marketingovou kampaní a povede se mu(jim) to.

Potom bude bitcoin pouze pamětihodnost a buder se prodávat čistě jen za tolik, kolik za něho budou ochotni dát nějací sběratelé. Pokud vůbec bude o ten soubor bitů nějaký zájem.

P. Hatina 24.1.2022 20:06

Ale no tak, Vy to přece v závěru uvádíte správně "Potom bude bitcoin pouze pamětihodnost a bude se prodávat čistě jen za tolik, kolik za něho budou ochotni dát nějací sběratelé", ovšem je nutné to domyslet od začátku.

Takže, "..krypto měna se skutečně zhroutit může a snadno, protože je vázána právě a jen na to, kolik jsou za ní ochotní dát/požadovat velcí hráči na burzách..Píši velcí hráči, protože toto samozřejmě nezáleží na nějakých drobných klientech, co si tam či onde nakoupí/prodají pár bitcoinů, ale na těch, kteří jsou schopni během krátkého času přes ty burzy obchodovat ohromné sumy. Když začnou prodávat ve velkém a nepřestanou, kurz půjde prudce dolů. Ale proč by šel pak nahoru, když je nikdo zase ve velkém a s vyšší nabídkou nakupovat nebude?

J. Nevrkla 24.1.2022 10:02

Dobře, ale můžete tvrdit, že tou těžbou vzniká nějaká hodnota, něco reálného, co přináší lidem užitek? Přitom náklady jsou obrovské. Mně to nedává smysl. Čímž nijak nerozporuji, že některé hodnoty, třeba kapitálové, nejsou zcela virtuální.

V. Petr 24.1.2022 10:33

Bitcoin nepřináší užitek. Greendael přináší pouze ČISTOU ZTRÁTU, nic jiného!

A autor žvaní ještě v jiné věci. Boj proti zlému kysličníku" nemá nic společného s ochranou životníhho prostředí.

Ostatně soudím, že EU musí být zrušena a ČTV zprivatizována!

J. Nevrkla 24.1.2022 10:40

Ano, mám stejný názor.

Ovšem zhloupli a fanatičtí pokrokoví novináři už jsou téměř ve všech masmédiích, obrat snad přinese až bolestivý náraz.

A. Stárek 24.1.2022 8:17

Myšlenka a princip BC nemá s letadlem nic společného. Bohužel právě tím, jak začala růst jeho cena tím, že se začal používat jako měna (jako prostředek směny), začal být používaný i jako investice, respektive spekulace. Tenhle spekulativní důvod pro koupi BC časem v podstatě úplně převládl a cena začala růst tak extrémně, že se vyplatí i ty vysoké energetické náklady na jeho "dolování" ve velkém. Což je dobrá záminka pro státy, aby ho zakázaly - protože pro centrální ovládání a špiclování občanů je samozřejmě velmi nepohodlné, aby existovala nějaká svobodná a nekontrolovatelná alternativa centrálně ovládané měny.

J. Ganaur 24.1.2022 9:01

Je to obří letadlo a dříve nebo později se totálně zhroutí!;-)

J. Tachovský 24.1.2022 9:21

A nebo taky ne. Co se týče budoucnosti, jistá je jen vaše smrt.

A. Stárek 24.1.2022 9:21

Totálně se zhroutit z principu nemůžou (na rozdíl od státní měny). Ano, můžou pozbýt té spekulativní části hodnoty, ale ta není všechno. Spekulanti zapláčou, bitcoin pojede dál.

J. Tachovský 24.1.2022 9:26

V dlouhodobém horizontu bitcoin určitě zanikne. Třeba až nebude internet a počítače. Slunce to tu všechno jednou spálí a pokud se lidstvo přesune někam jinam, tak stejně Vesmír v této podobě přestane jednou existovat.

R. Polášek 24.1.2022 10:04

Stačí když někdo v touze po svém zisku vytvoří jinou dobrou kryptoměnu a silnou marketingovou kampaní ji prosadí jako většinovou. Zájem o bitcoin se propadne k nule, například bude jeden bitcoin za jeden dolar a podobně.

A nemusí to být ani takhle, klidně se může některá kryptoměna navazovat pouze na určitou generaci. Jako dnes je Facebook pro střední generaci, zatímco mladí jsou třeba nejvíc na Instagramu.

Z. Lapil 24.1.2022 12:33

No... Bitcoin má, stejně jako dolar či koruna, přesně tu cenu, za kterou je někdo ochoten prodat vám nějakou věc. 100,- Kč, ať se to dobře počítá, má na Staromáku cenu zhruba 2 piv, v mé oblíbené hospodě naproti 3 piv a v Číně nula piv (čínské pivo opravdu existuje), protože prostý Číňan absolutně netuší, kde a v jakém kurzu by mohl tu stovku směnit za něco užitečného. O pokladní v supermarketu, která korunu nemá v systému, nemluvě.

Není-li bitcoin někde užíván povinně, nejsem si zdaleka jist, že ho někomu dokážu prodat, ať hodlám koupit jiné peníze nebo chleba.

R. Langer 24.1.2022 14:25

Vážně? A v čem ho vyberete? ;-D

A. Stárek 24.1.2022 16:25

Ve zboží, službách.. čemkoliv?

O. M. 24.1.2022 21:14

A pokud ta spekulativní část dělá nějakých 90 % hodnoty? Polles hodnoty měny na 1/10 = zhroucení.

R. Polášek 24.1.2022 9:57

Nekontrolovatelná měna tady je a sice obyčejné placení v hotovosti. Protože nezanechává žádnou digitální stopu, takže placení v hotovosti je úplně svobodné.

Ovšem to se o kryptoměnách nedá říct, protože jsou všechny založeny na digitálním principu a tudíž jejich používání vytváří digitální stopy automaticky. Sice hůř zjistitelné, než klasické používání třeba internetového bankovnictví nebo karty, ale zanechává. A navíc díky systému blockchainu se žádná transakce kryptomenou nedá digitálně smazat, jako se dá smazat (teoreticky) digitální stopa běžné měny, třeba zničením příslušných záznamů bankovního účtu.

A. Stárek 24.1.2022 10:13

Tak za prvé papírové bankovky mají seriová čísla a pokud platíte něčím, co jste si právě vybral z bankomatu, tak jste jasný; samozřejmě něco, co vám vrátili u pokladny v supermarketu, do značné míry anonymní je. Nicméně ten, kdo určuje, jakou reálnou hodnotu mají bankovky ve vaší peněžence (a tedy vás do značné míry ovládá), je právě stát, který dané bankovky vydává. Viz komunistická měnová "reforma", která lidem peníze prakticky sebrala, hotovost nehotovost.

R. Polášek 24.1.2022 16:49

Tak za prvé nějaký jeden krok je identifikovatelný u každého platidla, to znamená že je identifikovatelný krok vybrání platidla z bankomatu a jeho uložení do peněženky. Tomu se přece nedá vyhnout nikde u žádného systému placení, který má být spolehlivě chráněn proti padělání a tudíž poklesu hodnoty zneužíváním platidla. Ale už další krok je u placení hotovosti neidentifikovatelný, protože se třeba v pokladně toho supermarketu nedá odlišit přímá platba bankovkou vybranou z toho automatu od případu, kdy ta bankovka je nějakou soukromou transakcí poskytnuta jiné osobě a paltbu tak provádí jiná osoba. Třeba při banálním rozměňování jedné bankovky vyšší hodnoty za bankovky nižší hodnoty.

Co se týká snížení - změny hodnoty bankovky státem, je to podmíněno krachem ekonomiky toho státu a ten krach je mnohem méně pravděpodobný než třeba to, že bitcoin přijde během 24 hodin o 99 % své hodnoty.

Z. Lapil 24.1.2022 12:34

Dobrá připomínka. Díky.

J. Pilny 24.1.2022 6:00

Ono tím letadlem by se dnes daly nazvat i měny některých států. Ničím nekrytá důvěra v hodnu papírků. Až ta důvěra pomine, tak letadlo spadne.

R. Langer 24.1.2022 7:08

Ano, ale to už mezitím žádné divné a bezcenné kryptoměny nebudou dávno existovat. Kdyby se totiž ta jejich hodnota nepřepočítávala do těch podle vás "nekrytých papírků" (což je samozřejmě nesmysl), neštěkl by po nich ani pes. Všechno je to jenom spekulativní masáž na oškubání hloupých hejlů... :-P

J. Ganaur 24.1.2022 9:02

R^

R. Langer 24.1.2022 5:45

Máte naprostou pravdu, pane autore, ta důvěra v NIC, tedy v kryptoměny, je z hlediska logiky nepochopitelná, stejně jako důvěra v to, že díky Green Dealu bude lépe. V obou případech ano, ale jako vždycky, když se lže, podvádí a krade, jenom nekomu. ;-€

J. Tachovský 24.1.2022 9:23

Kryptoměny nejsou NIC. Za tím je důvěra lidí. Stejně jako za kteroukoliv jinou měnou.

R. Langer 24.1.2022 14:27

Za normální měnou není žádná důvěra v NIC, to si s něčím pletete. ;-D

P. Hatina 24.1.2022 1:52

Nějak tak. Ono totiž i ta tvrzení o bonusech bitcoinu odpovídají spíš výkladů prodavačům ..

Především tedy, ony ty transakce s bitcoiny jsou sice sami o sobě anonymní, jenomže to pro běžného člověka znamená málo, pokud by je používal v běžném praktickém styku. Dejme tomu, pokud si ty bitcoiny nakoupí na burze, zaznamená se tam jako majitel (a navíc je platí ze svého dohledatelného účtu), Pokud je naopak prodává tamtéž,rovněž zaevidován. Pokud si za bitcoiny kupuje , prodává nějaký produkt který mu má být dodán, uvádí jméno a adresu, rovněž evidováno. Připomeňme že u řady finančních služeb s bitcoiny (třeba při spojení s platební kartou) se stejně musí identifikovat. Tudíž, je sice možné že při absolutní snaze o utajování a používání dalších doprovodných metod na skrývání totožnosti by to fungovat mohlo, leč je to nepraktické. Daleko jednodušší je potom platit keš a bez evidence objednávek, rovnou z ruky do ruky , i to je totiž anonymní :))

No a k tomu druhému, že prý "bitcoin je z principu deflační měna", což se dokazuje tvrzením že "Pokud poroste světová produkce, tak bitcoin musí být deflační, jinak to matematicky není možné"..Jenomže, když se podíváme na současný kurz, tak zjistíme že bitcoin posílil za 10 let zhruba 100 000 krát. A to snad každému logicky dojde že mezizím světová produkce tolikrát nevyrostla.. ;-D Takže ona "deflace" je způsobena něčím úplně jiným