4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Medvídek 22.6.2006 10:12

Re: Protoze p.Burket je clenem jaderne lobby,

A když se referendem rozhodne že se máte jít oběsit, tak to taky budete respektovat ?;-D  (jen žertuji, nezlobte se. ;-) Podobnost tu ovšem je.:-()

AGO 22.6.2006 10:12

Určitých omylů se může dopustit jen odborník,

ten kdo užívá zdravý selský rozum by nezatracoval levný,spolehlivý zdroj,bez větších dopadů na životní prostředí.Kdo prosazuje vrtule činí tak v zájmu hlouposti,neodbornosti nebo cizího žoldu!

R 22.6.2006 10:10

Re: K čemu mu to bude?

To je sice logické, k čemu jim to bude, jenomže takhle pojatou výuku chemie mládež  prostě vypouští, takže to jsou pro ně ztracené hodiny.  Papírově sice při výuce chemie prosedí část života, ale co to je třeba dihydrogenmonoxid nebo jakoukoliv jinou chemickou znalost  z nich prostě nedostaneš, protože to tam není.

Zrovna letos na konci května jsem připravoval kočku z příbuzenstva na testy z chemie na zubního laboranta.  Měla před několika lety pečlivě napsané sešity z chemie, spoustu učebnic, ale znalosti z chemie absolutně žádné.

Delfín 22.6.2006 10:09

Re: Soudruhu autore Burkete, a kde vezmete to Vaše "JÁTRO" ? Vždyť jsme totálně závislí na dodávce jaderného paliva

Nevsiml jsem si ze by jaderne palivo produkovalo jen Rusko a USA. V jaderne energetice je prave obrovska vyhoda relativne snadne zmeny dodavatele. Treba u plynu je to prakticky nemozne.

Technik 22.6.2006 10:08

Souhlas s autorem

Rozhodnutí pokračovat ve využíváníjaderné energie v energetice vyplývá ve všech případech (příklady jsou uvedeny v článku) z racionální rozvahy podložené ekonomicky, technicky a zejména ekologicky.  ČR by měla mít co nejdříve vypracovaný výhled dalšího využívání jaderné energie. V té souvislosti také plán snižování těžby energetického uhlí. To by bylo plně v zájmu občanů této země. Skutečnost, že Strana  zelených má ve svém programu omezení jaderné energetiky je z hlediska ekologie i ekonomiky zcela nerozumné a připravilo ji to ve volbách o hlasy mnoha přemýšlejících lidí. 

JJ 22.6.2006 10:06

Ono je to jednoduche

Potrebujeme jak jadro, tak biomasu - tu biomasu jako doplnkove palivo. Uhli nechat pro pripad ropne krize jako strategickou rezervu - i na zkapalnene uhli se da jezdit a zajistit chod statu.

Evropan (original) 22.6.2006 10:06

Protoze p.Burket je clenem jaderne lobby,

vychvaluje jadro, kdyz by sem napsal nekdo od uhli, bude chvalit uhli, kdyz sem napise Greenpeace bude chvalit biomasu. Necht se usporada referendum jestli jaderna energetika ano nebo ne. At se obyvatelstvo rozhodnea toto rozhodnuti at je respektovano.

Saša 22.6.2006 10:05

V možnostech lidí a firem autora článku podporujících

nepochybně je i přísun financí na zkvalitnění a hlavně rozšíření výuky přírodovědných předmětů... Nejlepší formou boje proti Zeleným je důkladnější výuka přírodních věd. A oni to mohou podporovat například financováním doškolování učitelů, financováním soutěží o nejlepší učebnice fysiky nebo chemie, vybavováním školních laboratoří, dotováním překládání a vydávání knih vědu popularisujících jakož i různých vědeckých a vědeckopopularisačních www stránek etc. etc.

Jednoduchý test: co pomůže jaderné energetice více?

a) zavedení povinné jednotné angličtiny na vysoké škole

b) pořízení mlžné komory  a školního rekatoru pro vysokou školu

Na ZČU, fakultě aplikovaných věd, si zřejmě odpověděli za "a)". A autora tohoto článku to k mému překvapení nezajímá.

Flasi 22.6.2006 10:01

Re: Re: Re: Re: Re: K cemu je vice energie

Vsak to Delfin myslel tak, ze automatizace = zvyseni spotreby.

Pavla B. 22.6.2006 10:00

Re: Re: Re: Velmi smesne,

Snad Šojdrová?? (KDU-ČSL)

Možná bude psina taky, nebojte:-) Povinný katechismus a tak:-)

Kuchtová nechce být ministryní ničeho,  prý se chce starat o děti, což je chvályhodné z celé řady důvodů:-) Nakonec, je to Matka, ne?:-D:-D

V. Chaloupková 22.6.2006 9:58

Re: Re: Za účast Zelených ve vládě draze zaplatíme

ČEZ je snadno fungující podnik, když mu stát pomáhá likvidovat konkurenci. To se to pak snadno generuje zisk. A Bursíka chci do politiky, protože je bohatý a nemusí nakrást pro celou rodinu. To možná mnoha lidem vadí, že ho asi nesnadno podplatit. Že se bude snažit i vládnout a ne jen sehnat známosti, zaměstnat celou rodinu a zabezpečit se do konce života.  A nechápu útoky na Kuchtovou, mne spíš děsí jihočeští taťkové, kteří nemohou jinak, než se řídit heslem  "čí chleba jíž, toho píseň zpívej". A tu píseň zpívají falešně a podle.

Pavla B. 22.6.2006 9:56

Re: Autore, ještě jste zapomněl dodat, že se nevyplatí ani instalovat elektroměry, jak bude ta elektřina levná.

Autor na tom pracuje (aby byla elektřina levná):-) Holt zatím vítězí jistá krátkozrakost (nepřipouští se vůbec možnost ropné krize) a víra v samospasitelnost biomasa:-) (Biomaso ovšem předtím, než shoří na CO2, nějaký CO2 z atmosféry též sežere.)

No, když si vzpomenu, jak Klausova vláda dotovala ceny přímotopů s tím, že elektřina bude za hubičku, nevím, jestli se smát;-D nebo brečet;-( Určitá dávka skepse vůči jadernému optimismu se vyplatila;-)

Wlasta 22.6.2006 9:56

Re: Re: Re: co s odpadem?

takovou firmou by mohla být církev.

Ale k věci, matka příroda vybavila náš stát řadou uranových ložisek, v nichž jsou bez ohledu na legislativu a výmysly lidstva uskladněny tuny a tuny uranu bez speciálních obalů a dozoru. Po těchto místech nikdo nechce, aby tu byly ještě za 10000 let , ale jsou tu již milióny let. Teče v nich voda (na rozdíl od úložiště, kam nesmí) a když je kyselá tak rozpouští uranové soli a na vývěrech těchto vod si lidi vybudují lázně atd.

Takže když to shrnu (a psal jsem to již několikrát) máme místa odkud jsme uran vzali? máme tak tam ten uran (vyhořelé palivo) vraťme a přestaňme již konečně blbnout.

Jenže úložiště jaderného odpadu je busines. Před mnoha lety se hovořilo o částce kolem 50 mld. Kč.

Em 22.6.2006 9:55

Re: Soudruhu autore Burkete, a kde vezmete to Vaše "JÁTRO" ? Vždyť jsme totálně závislí na dodávce jaderného paliva

Mejlo, kde je to Sovětské Rusko?;-D

Saša 22.6.2006 9:53

K čemu mu to bude?

K tomu aby nebyl manipulovatelný. K tomu, aby se nenechal ošidit kdejakým profesionálním strašičem lidí.

Ale i v běžném normálním "malém" životě například k tomu, aby věděl, že k takovému či onakému laku na kov nemusí použít coby ředidlo výhradně výrobek výrobcem laku doporučovaný, ale stačí 15 krát levnější výrobek totožného složení, leč jiného názvu...

A také proto, aby nepodepisoval petice proti dihydrogenmonoxidu.

štajgr 22.6.2006 9:53

Re: Soudruhu autore Burkete, a kde vezmete to Vaše "JÁTRO" ? Vždyť jsme totálně závislí na dodávce jaderného paliva

Česká republika těží svůj vlastní uran. Mame tedy surovinu a to je rozhodující.

JJ 22.6.2006 9:51

Re: Mejlo

Vy snad mate doma jaderku?

jasan 22.6.2006 9:49

Mejlo

doufam ze pujdete prikladem... a elektrinu doma nahradite biomasou

Evropan (original) 22.6.2006 9:47

Re: Re: Velmi smesne,

To je smula, ja jsem se tesil na kopec legrace  a kdo bude ?

Pavla B. 22.6.2006 9:45

Re: Velmi smesne,

Ale nebude. To už je dávno passé. (Radujeme se, veselme se:-))

R 22.6.2006 9:45

Re: Dnešní výuka chemie Re: Bez atomových elektráren se určitě neobejdeme,

A taky k čemu to všeobecným středoškolákům bude, když maximálně jeden z deseti jde na chemika, lékaře nebo farmaceuta atd, kde jedině může takové encyklopedické znalosti chemie potřebovat .

Jestli se takhle současná mládež učí i fyziku a matematiku, tak "pomož nám pánbů" I kdyby se to učili od rána do večere, bude to stát za houby.  Nedivím se, že je v dnešní době při takové školní výuce tolik lidí oblbených různými ekologickými demagogickými žvásty.

R 22.6.2006 9:44

Dnešní výuka chemie Re: Bez atomových elektráren se určitě neobejdeme,

No, možná ani rozšířit povinnou výuku nebude třeba.  Stačí ji třeba jen zkvalitnit. Před pár lety jsem se podíval o Dni otevřených dveří do "svého" gymlu a jako původní profesí chemik do učebnic.  A zjistil jsem, že dnešní všeobecní středoškoláci gympláci se v chemii učí prakticky totéž učivo jako před 20 lety my specialisté chemici na vysoké škole.  Akorát obrané o logické souvislosti.  Zřejmě nějaký debil na ministerstvu dostal za úkol snížit objem učiva o třetinu - polovinu, tak je vyškrtal.  Takže zatímco my jsme se učili v chemii  souvislostech a díky tomu jedna znalost sama vycházela z jiné předchozí, stačilo jen trochu uvažovat, oni se musí tyhlety znalosti našprtat.  A to vzhledem k rozsahu dokáže dokonale jen nějaký profesionální šprták, který jinak musí mít vygumováno, většina normálních středoškoláků chemii prostě vypustí

Mejla 22.6.2006 9:39

Autore, ještě jste zapomněl dodat, že se nevyplatí ani instalovat elektroměry, jak bude ta elektřina levná.

Mejla 22.6.2006 9:39

Soudruhu autore Burkete, a kde vezmete to Vaše "JÁTRO" ? Vždyť jsme totálně závislí na dodávce jaderného paliva

ze Sovětského Ruska nebo z USA.

Mejla 22.6.2006 9:37

Soudruhu autore Burkete, a kde vezmete to Vaše "JÁTRO" ? Vždyť jsme totálně závislí na dodávce jaderného paliva

ze Sovětského Ruska nebo z USA.

jonáš 22.6.2006 9:36

Re: energetická náročnost klesá s rostoucí cenou

No to je cílovej stav .. rohlík bude za pětinásobek a spotřeba energie dvojnásobná, ale budem na tom podle statistiků se spotřebou dvaapůlkrát líp ;-D

jonáš 22.6.2006 9:35

Re: Re: Re: Re: K cemu je vice energie

Automatizace soustruh neroztočí a do lisu nebouchne .. naopak, vytlačovánim lidský síly roste odběr různých manipulátorů a dopravních systémů. A počkejte, až si lidi začnou domu pořizovat klimatizace ..

Evropan (original) 22.6.2006 9:33

Velmi smesne,

Sasa tady vola po zavedeni povinne matiky, fyziky,genetiky, filipiky .... a ministryni skolstvi bude nocni mura vsech technokratu Matka Kuchtova ;-D;-D

míša mýval 22.6.2006 9:32

Pozdě

Hliník se odstěhoval do Humpolce

Flasi 22.6.2006 9:24

Re: Re: Re: Re: Re: co s odpadem?

To je predpokladam argument bagatelizujici nebezpecnost vyhoreleho paliva. Chcete asi upozornit, ze jeho riziko je velmi male ve srovnani s jinymy - zcela realnymi. Ty armady tady mohly klidne vsechny povrazdit, kdyby chtely.