4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jirka Fleischhans 22.6.2006 14:08

Re: Protoze p.Burket je clenem jaderne lobby,

V celé diskusi se pomíjí ten fakt, že čelní představitelé GREENPIECE, profesor Lovelock a profesor Moore se opakovaně vyjádřli, že pouze využívání jaderné energetiky může řešit zajištění dodávek energie pro zhruba příštích 50 až 80 let. (Viz www.worldnuclear.org, 19 April 2006 / Feature N°4, Greenpeace Co-Founder Moore Joins New Nuclear-Friendly Initiative a Nuclear Is The Only Green Solution, http://news.independent.co.uk, http://www.ecolo.org).

Mysch 22.6.2006 14:06

nevim, proc bych ho mel psat.

ale v ramci objektivyty, by se tu opravdu mel nejakej takovej clanek objevit.

Stredocech 22.6.2006 14:03

Re: Re: Re: Re: Re: Autor napsal

Jen bych připoměl, že EU NUTÍ Slováky odstavit elektrárnu V 1 v Jaslovských Bohunicích (spuštěna cca 1980), ačkoliv zvládli přežíhání reaktorové nádoby pro odstranění změn, způsobených trvalým ozařováním neutrony.

Stredocech 22.6.2006 13:58

Re: zajimavej dotaz.

Myslím že Aston to bude moci udělat, až budou mít projaderní autoři odpovídající prostor ve "veřejnoprávních" médiích.

Jinak, Vy už jste mu nějaký takový článek poslal a byl odmítnut?

Pavla B. 22.6.2006 13:58

Re: proc?

Vskutku tyhle články čteme dost často. Zato tady nebyl ani jeden článek protijaderného aktivisty nebo člena SZ, který by jasně a srozumitelně vysvětlil, co má proti jaderkám. Přestože to by mě (a myslím, že nejen mě) velice zajímalo.

Že by takový článek Aston nepustil?8-o

Bedřich 22.6.2006 13:56

Re: proc?

Nevím, kde se poslední dobou vzal ten názor, že "žurnalistika má být nezávislá"

Stredocech 22.6.2006 13:55

Re: Re: Rozhodně bych nechtěl, abychom byli v takové situaci,

Evropu patrně čeká konflikt s islámem, který už tady

1) JE

2) je OZBROJEN

A pokud to Evropa vzdá předem, posloužíme jako kanonenfutr pro některou z muslimských sekt ve vzájemné válce. Když byli Slované podmaněni Avary, stavěli je Avaři do předních linií a sami zasahovali jen tehdy, pokud Slované začali prohrávat.

Samozřejmě, dovedu si představit i jiné scénáře, toto je jeden z možných. Přistěhovalci z třetího světa představují problém všude, kde se nahromadí, neboť přivážejí SVOJI politickou kulturu. V subrovníkové Africe se pořád někde válčí a počty mrtvých jdou do statisíců. Západní Evropa dnes předsatvuje nesmírně bohatou a téměř bezbrannou lkořist pro leckoho, stejně jako roku 1940 pro Hitlera.

Delfín 22.6.2006 13:55

Re: Srovnejte si poznamky s Delfinem

Doporucuji www.surao.cz a nejake dokumenty na www.popularis.cz

JJ 22.6.2006 13:45

Re: Re: Re: Re: Re: Autor napsal

Diky za info, nesporne zajimave.

ptakopysk 22.6.2006 13:44

Re: sorry, claks

Myscháku zkuste něco napsat a nabídnout redakci. Domnívám se, že vám to bez problémů otisknou, ale v zájmu svého duševního zdraví raději nečtěte diskusi :o)))

JJ 22.6.2006 13:44

Srovnejte si poznamky s Delfinem

On by to rovnou zasypal.

Me ta pouzdra netrapi, ja tem technikum co je delali verim. Ale na druhou stranu je nikdo neotestoval na stovku let a tak je pouze predpoklad, ze je vse v pohode. S nejvetsi pravdepodobnosti, ale ...

Pruchodnost vchodu do prazskeho metra take spocitali matematici podle skvelych modelu. Ale do vstupu zapomeli zahrnout rust populace mesta.

JJ 22.6.2006 13:38

PES je o politice

Informaci tu clovek moc nenalezne, pouze obcas. Podstatne casteji nalezne informace v diskuzi.

Na druhou stranu je PES otevren prispevkum a neni chyba jaderne loby, ze zeleni do PSA neprispivaji. Nemyslim, ze by to pan Neff korigoval.

JJ 22.6.2006 13:36

Re: Re: Re: Re: Bez toho, ze bych stranil

Vy ne, odpurci jadra ano. Proste to tak funguje.

Pred Cernobylem byla havarie Cernobylu odborniky vyloucena. Ted je vyloucena havarie, ktera by ohrozila okoli elektrarny u VVER. Prirozene u JETE nejsou dav oparatori v rozdilnych mistnostech, kady z nich kroutici jinym kolem ci mackajici tlacitka.

Osobne jsme rad, ze je pasivni bezpecnost klasickych JE postatne zlepsena. Bude to tak i u ctvrte generace? Jake nehody budou opet vylouceny? Me to netrapi, ale odpurce jadra mozna ano (pokud o ctvrte generaci neco vedi).

R 22.6.2006 13:35

Re: Re: Re: Bez toho, ze bych stranil

Pouzdro pro jaderný odpad je v podstatě, pokud vím z článků  silně tlustostěnná hermetická nádoba. Jaderný odpad by měly být většinou pevné látky,  korozního potenciálu něco jako popel z uhlí.  Kapaliny zřejmě budou nasáknuty do nějakého nosiče.  Takže je otázka stovek let, než ta nerezová stěna i jen prorezne.  Do té doby tady buďto nebudem nebo se budou takové kontejnery běžně lifrovat jako odpad třeba do slunce.

Co se týká samovolného úniku, jako model si představuji když prorezne obyčejný sud s nějakou toxickou chemikálií.  Když se nádoby kontrolují a to u radioaktivity se dá poznat perfektně dálkovým čidlem,  ze sudu stihne vytéct pár litrů chemikálie, která znečistí nějakou desítku kg  zeminy.  Někdo pak přečerpá ty chemikálie do nového sudu a do druhého nacpe tu zeminu a případně kontaminované ochranné obleky, takže maximálně z jednoho sudu nebo kontejneru budou dva.

Delfín 22.6.2006 13:29

Re: proc?

Obhajcu OZE tu je dost, ale jejich obcasnym problemem jsou pocty.

Mysch 22.6.2006 13:28

sorry, claks

mel byt clanek.

Mysch 22.6.2006 13:27

zajimavej dotaz.

za 10 let existence psa se tu neobjevil jeden jediny claks jakkoliv protiatomovym zamerenim. ale tydne tady exhibujou brezina s burketem s atomloby. pardom, brezina uz mene. s vekem asi pomalu zacina dostavat rozum.

copak, kdyby aston dal obcas slovo taky strane druhe?

Delfín 22.6.2006 13:26

Re: No jo, surovina

O uloziste se nikdo v budoucnu starat nebude muset. Uloziste se po zaplneni zakonzervuje a hotovo.

U VVER nic podobneho jako v Cernobylu nastat nemuze. VVER je mimo jine chranena fyzikalnim zakony, ktere proste podobnou nehodu vylucuji.

Delfín 22.6.2006 13:22

Re: Re: Re: Bez toho, ze bych stranil

Mluvit v souvislosti s VVER o Cernobylu je zasadni neznalost problematiky.

Pokud by se stalo nevim co a musel se RAO ulozit pod zem tak si stejne nedokazu predstavit to nebezpeci.

JJ 22.6.2006 13:19

No jo, surovina

Ci jednou bude technologie ... Proste to ruzni lide vnimaji ruzne. O uloziste se clovek musi starat - je otazkou jestli je vetsim rizikem je znepristupnit, ci drzet v kontrolovanem provozu.

S tim klamanim verejnosti souhlasim.

Havarie Cernobylu byla take podle techniku naprosto vyloucena. Alespon podle toho, co tvrdili verejnosti.

R 22.6.2006 13:19

Re: Re: Re: Re: Autor napsal

V kursu je teď dokonce prodlužování činnosti jaderných elektráren.  Dneska jsou k dispozici mnohem dokonalejší kontrolní metody kvality materiálů než před 20 - 30 lety, navíc tehdy odhadovaná životnost takových elektráren byla spíše odhadována pesimisticky.  Problém s materiálem v reaktoru je ten, že vlivem záření a následné přeměny prvků dochází k zhoršování mechanických vlastností materiálu reaktoru.  A právě dnešní kontrolní metody dokáži stanovit onen bod využití jaderného reaktoru, ze který už nelze kvůli bezpečnosti jít mnohem přesněji a tím ho posunout. Takže reaktor je už z odpisů splacený, maximálně jednou za rok nebo tak nějak přibudou náklady na uložení další várky vypotřebovaných uranových tyčí, takže nejlevnější elekřina z JETE je právě tato. U nás by to snad mohlo časem platit pro Dukovany.

Delfín 22.6.2006 13:18

Re: Re: Re: Re: Autor napsal

Kompletni vyrobni naklady JEDU 600Kc/MWh a JETE <1000Kc/MWh

JJ 22.6.2006 13:15

Re: Re: Bez toho, ze bych stranil

Velka nehoda - ala Cernobyl

Palivo je aktivni po stovky let.

Ale nechtejte po me, abych toto obhajoval. Do znacne miry jde o to jak dany clovek hodnoti uvadena rizika a je hodnotim trochu jinak nez lide, kteri jsou zurive proti jadru. 

ok 22.6.2006 13:14

proc?

Smim se zeptat, proc na psu tak casto cteme propagandisticke clanky o "jadru"? Ja "jadro" povazuji za samozrejme (pokud bude zabezpeceno proti terorismu, coz opravdu nevim jak zvladnout). Presto tu denne hajim Zelene, protoze to soustavne navazeni se do nich povazuji za NEMRAVNE.

Pane Neffe, bud si do zahlavi pridejte logo te jaderne elektrarny, za kterou kopete, nebo prosim dodrzujte pravidla nezavisle zurnalistiky a dejte hlas vsem nazorovym proudum, tem, kteri zbourali mesto Most, obhajcum "jadra" (to je jako kdyz se rikalo "strana" :-P ), obhajcum obnovitelnych zdroju, proste INFORMUJTE a NEMANIPULUJTE. Bud jste novinar, nebo jste propagandista.

Evropan (original) 22.6.2006 13:11

Re: Rozhodně bych nechtěl, abychom byli v takové situaci,

a proti komu jako budeme bojovat ?

JJ 22.6.2006 13:08

Re: Re: Re: Autor napsal

Prirozene neznam ucetnictvi CEZu a jak dosli k te korune. Urcity vliv tam budou mit odpisy - ty budou v pripade Dukovan minimalni.

Ceny dostavby JETE si netroufam odhadnout, nemam dostatek informaci (jako jestli je potreba investovat do prenosove soustavy, ci nakolik se usetri na pracich. Nejvetsi usporou bude pravdepodobne rychlost vystavby. Je mozne, ze se k te korune dostane. Jestli tedy autor loboval pouze za dostavbu JETE, pak se omlouvam, v tomto bode se demagogie nedopustil.

Petr Vaňura 22.6.2006 12:50

Jaderná ani parní elektrárna nenajede na plný výkon z nuly

dříve, než za několik hodin. Pokud ovšem není už v horké rezervě na provozních parametrech páry.

Stredocech 22.6.2006 12:44

Rozhodně bych nechtěl, abychom byli v takové situaci,

jako GB roku 1940, kdy neměli ani dost pušek.

Mimochodem, Micio Fuchida, japonský plukovník, který vedl útok na Pearl Habor napsal, že byl překvapen, že Američané neměli svou flotilu nijak zabezpečenu. Psal v tom smyslu, že nutnost počítat s překvapujícím útokem je přece samozřejmá i v míru.

Jinak, takové Švýcarsko je dost zmilitarizovanou zemí.

Delfín 22.6.2006 12:41

Re: Bez toho, ze bych stranil

"zatizit zalsich min 10 generaci odpadem, ktery vyprodukuji"

O jake zatizeni konkretne jde? Co si mam predstavit pod tou velkou nehodou?

Evropan (original) 22.6.2006 12:37

p.Stredocech ad zbrojeni,

Vam se zase chce hrat na vojacky, ze ? Letosni Bahna uz byla ?