29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
vlada 22.6.2006 12:20

Re: Re: Spočítal někdo množství "fosilní" energie spotřebované na výrobu litru řepkového a lihového "ekopaliva" ?

Jakési výpočty jsou na servru proatom.luksoft.cz, např.:

http://proatom.luksoft.cz/view.php?cisloclanku=2006040701

http://proatom.luksoft.cz/view.php?cisloclanku=2006050902

nejde ale o etanol z řepky, ale kukuřice, pšenice a celulózy.

AeroKarel 22.6.2006 12:06

Re: Spočítal někdo množství "fosilní" energie spotřebované na výrobu litru řepkového a lihového "ekopaliva" ?

Pokud je to z cukrové třtiny sklízené mačetami, asi bude porovnání příznivé.

U nás raději neporovnávat, v rámci duševní hygieny. Ale alespoň dostanou ti zemědělci dotace za něco konkrétního a také je koho uplácet s "koncesemi".

Bo 22.6.2006 14:45

Re: Re: Spočítal někdo množství "fosilní" energie spotřebované na výrobu litru řepkového a lihového "ekopaliva" ?

Na těžbu a zpracování fosilních paliv je potřeba také spousta "fosilní" energie. Je otázka, co je náročnější, zda těžba, rafinace, doprava ropy... Nebo obdělat pole, osít, sklidit, zpracovat a opět dopravit (ovšem ne přes půlku zeměkoule)

Z principu by se neměli vylučovat žádné energetické zdroje. Jádro je do budoucna asi bez konkurence, nicméně zatracovat větrníky je škoda. Třeba ve spojení s vodíkovými články a ultrakapacitory.....

Stredocech 22.6.2006 17:11

Re: Re: Re: Spočítal někdo množství "fosilní" energie spotřebované na výrobu litru řepkového a lihového "ekopaliva" ?

Těžba a doprava uhlí u nás spotřebuje asi sedminu elektřiny, která se získá jeho spálením. U ropy bude tento poměr patrně příznivější. U plynu záleží na vzdálenosti a způsobu dopravy, kompresorové stanice na plynovodech mají poměrně velkou spotřebu. Tak velkou, že ČSSR se kdysi s SSSR dohodla, že bude pohánět kompresorové stanice elektřinou, z domácích zdrojů, když za to dostane plyn, který by spotřebovaly kompresory, hnané plynovými turbínami.

Malý Aston 22.6.2006 11:37

Já si počkám!

Jedna možnost je vésti řeči bez zodpovědnosti a druhá možnost nést odpovědnost. To je probném Zelených a já jsem rád,že je někteří občané volili.Je rozdíl být placen z Rakouska a bojovat proti využití jáderné energetiky a něco jiného je převzít odpovědnost za zajištění energie pro celou Českou republiku. Tento systém přizvat do vlády někoho již byl vyzkoušen ve Francii,kdy byli poslanci komunisté přizváni do vlády a pověřeni řízením různých ministerstev s katastrofickým výsledkem a od té doby jsou francouzští občané vyléčeni.Takže počkejme.

Saša 22.6.2006 11:56

Zelení jsou skutečným vítězem voleb

a jejich ochota vstoupit do vlády je projevem velké prozíravosti pana Bursíka, kterého já zrovna tedy nemusím. Pro Zelené je to dobrá příležitost naučit se vládnout. Nejen tedy těch pár lidí ve vládě a na ministerstvech:  otevírá to cestu k zapojení Zelených po celé hloubce a šíři exekutivy. A jejich státotvornost - schopnost zapojit se do koaliční vlády - se pro ně příznivě promítne již na podzim v komunálních volbách. A hlavně a nejvíce ze všeho: jejich zapojení ve vládě bude překážkou tomu, aby byli vmanévrováváni do oposice ve městech, v nichž bude radnice v rukách ODS. Zelená mládež se nyní začne učit ve městech i něčemu jinému než podepisování petic, za dva roky se začne přesouvat na kraje a při příštích sněmovních volbách již budou mít dostatečně širokou základnu použitelných kádrů. A Bursík, jak se zdá, ví, že takový perspektivní zisk za čtyřleté programové ústupky ve vládě stojí (zejména, když se dají příznivcům omluvit nutností udržet koalici, neb jinak by spoluvládli komunisti a ti se s péčí o životní prostředí moc nemazali).

Zelení jsou skuteční vítězové voleb - ti na tom vydělávají nejvíce.

moebius 22.6.2006 11:00

problém je i za hranicemi

český problém s jadernou energetikou se jmenuje : RAKOUSKO. Rakušani, kteří rozumí jaderným elektrárnám asi jako pilotovaným kosmickým letům, čili vůbec, se snaží blokovat u sousedů novou technologii, kterou z politických důvodů odmítli. Vůbec jim nevadí, že musí dovážet 20-30% své elektrické energie, a že jí nakonec kupují v Čechách nebo v Německu, čili z jaderných elektráren. Odmítání jaderné energetiky mi připomíná ničení tkalcovských strojů ručními tkalci v 18.století.

František 22.6.2006 22:48

Re: problém je i za hranicemi

Vyjímečně opět vstupuji. Rakousko, lépe řečeno František Josef I. se bál socanů do té míry, že přímo zakazoval jakýkoliv průmysl unitř čáry, kterou naznačil na mapě mocnářství. Měl fobii, že průmysl socany plodí asi jako špína vši. Proto se staly české země průmyslovou základnou monarchie. Tento vztah k technice trvá.

Finrod Felagund 22.6.2006 10:59

Návrh na energetickou soustavu

Nebylo by od věci podle mého názoru rozmístit do každého kraje tak 1-2 JE s instalovaným výkonem každá 400-500 MW - u takových zařízení by navíc ani nebyly potíže s turbínou jako u JETE, síť by byla decentralizovaná, takže by nehrozilo přetížení na jedné straně ČR a blackout na druhé, a protože JE není principiálně schopná okamžitě začít dodávat do sítě vyšší výkon (start trvá asi minutu), tak by to chtělo doplnit o soustavu přečerpávacích vodních elektráren jako jsou Dlouhé stráně. A bylo by vystaráno a i na uhlí bychom se mohli vykašlat. Do toho tak jednu-dvě elektrárny na plyn, které by se zapínaly jen v případě potřeby aby to bylo sichr a aby nehrozily blackouty a bylo by hotovo...

R 22.6.2006 11:16

Re: Návrh na energetickou soustavu

Minutu možná trvá start reaktoru, ale se musí prohřívat na provozní teplotu pár hodin.

Finrod Felagund 22.6.2006 11:17

Re: Re: Návrh na energetickou soustavu

Tím spíš - proto by pro pokrytí špiček byly přečerpávačky a kdyby to nestačilo, tak i elektrárny na plyn.... a fakt by plynové stačily tak jedna-dvě...

R 22.6.2006 11:18

Re: Re: Návrh na energetickou soustavu

Ale turbína se musí prohřívat

Finrod Felagund 22.6.2006 11:21

Re: Re: Re: Návrh na energetickou soustavu

U přečerpávaček nemusí, tam se prostě pustí stavidlo a elektřina je během vteřiny :)

Delfín 22.6.2006 11:38

Re: Re: Re: Re: Návrh na energetickou soustavu

U PVE je start z 0% na 100% za cca 30sec.

Petr Vaňura 22.6.2006 12:50

Jaderná ani parní elektrárna nenajede na plný výkon z nuly

dříve, než za několik hodin. Pokud ovšem není už v horké rezervě na provozních parametrech páry.

Honza z Ostravy 22.6.2006 10:27

Jaderná energetika.

Dobrý den, chtěl bych tímto příspěvkem potvrdit slova autora článku o jaderné energetice. Naši a světoví vědci v oblasti nukleární fyziky by měli mít za úkol vyřešit nové reaktory na bázi jaderné fúze, nebo se zdaleka přiblížit jaderné syntéze (je to vůbec možné?), proto aby tato enrgetika pracovala v nejvyšší účinnosti štěpného procesu, a aby odpad byl co nejčistší! Dále by se mělo pomalu uvažovat o rekonstrukci jaderných náloží na palivo do reaktorů (celosvětové odzbrojení!). Ctím názory strany zelených, ale s nimi nesouhlasím, když jde o využívání energie jádra. Děkuji Vám.

Evropan (original) 22.6.2006 10:35

Re: Jaderná energetika.

Honzo zkuste si o fuzi precist neco na www.aldebaran.cz . Po celkem nechutnych tahanich se konecne zacal stavet prvni pokusny ITER. Ovsem je v tom na druhou stranu hodne protichudnych zajmu.

JJ 22.6.2006 10:40

Re: Jaderná energetika.

Honzo, CR jadernych nalozi moc nema, takze z nich moc leketriny nevyrobime. Jinak uran z ruskych hlavic jde to US, ale ten program skonci, protoze je pro Rusko strategicky nevyhodny a penize pri dnesnich cenach ropy opravdu nepotrebuji.

Stredocech 22.6.2006 11:50

To myslíte odzbrojit jako GB před rokem 1939

a nezbrojit ani roku 1938 Chamberlain mával papírem, kde zajistil "peace for our time."

Zbrojit, Zbrojit, Zbrojit, jinak tady zanikneme. Proboha, to opravdu nevíte jak to dnes ve světě vypadá.

AGO 22.6.2006 10:12

Určitých omylů se může dopustit jen odborník,

ten kdo užívá zdravý selský rozum by nezatracoval levný,spolehlivý zdroj,bez větších dopadů na životní prostředí.Kdo prosazuje vrtule činí tak v zájmu hlouposti,neodbornosti nebo cizího žoldu!

Technik 22.6.2006 10:08

Souhlas s autorem

Rozhodnutí pokračovat ve využíváníjaderné energie v energetice vyplývá ve všech případech (příklady jsou uvedeny v článku) z racionální rozvahy podložené ekonomicky, technicky a zejména ekologicky.  ČR by měla mít co nejdříve vypracovaný výhled dalšího využívání jaderné energie. V té souvislosti také plán snižování těžby energetického uhlí. To by bylo plně v zájmu občanů této země. Skutečnost, že Strana  zelených má ve svém programu omezení jaderné energetiky je z hlediska ekologie i ekonomiky zcela nerozumné a připravilo ji to ve volbách o hlasy mnoha přemýšlejících lidí. 

Evropan (original) 22.6.2006 10:06

Protoze p.Burket je clenem jaderne lobby,

vychvaluje jadro, kdyz by sem napsal nekdo od uhli, bude chvalit uhli, kdyz sem napise Greenpeace bude chvalit biomasu. Necht se usporada referendum jestli jaderna energetika ano nebo ne. At se obyvatelstvo rozhodnea toto rozhodnuti at je respektovano.

Medvídek 22.6.2006 10:12

Re: Protoze p.Burket je clenem jaderne lobby,

A když se referendem rozhodne že se máte jít oběsit, tak to taky budete respektovat ?;-D  (jen žertuji, nezlobte se. ;-) Podobnost tu ovšem je.:-()

Evropan (original) 22.6.2006 10:16

Re: Re: Protoze p.Burket je clenem jaderne lobby,

Ne neni, v tom pripade k cemu tedy institut referenda vlastne je ? Nebo je tu diktatura ?

A k Vasemu prikladu, kdyz nekdo rozhodne, ze mate jit do valky proti nekomu, kdo Vam nic neudelal taky pujdete ?

Medvídek 22.6.2006 10:27

Re: Re: Re: Protoze p.Burket je clenem jaderne lobby,

Dobrá otázka. To záleží na mnoha okolnostech. Pokud jsem voják tak ano. Pokud voják nejsem (m§j případ) tak záleží jestli třeba reálně nehrozí že mi něco udělá v budoucnu. Atd. atd.

Já osobně moc pro referendum o energetické koncepci nejsem protože nevěřím že všech cca 10 mil. lidí se umí rozhodnout kvalifikovaně.

Jojin 22.6.2006 10:55

Re: Re: Re: Re: Protoze p.Burket je clenem jaderne lobby,

Mám podobný názor,nelze chtít po laické veřejnosti rozhodnutí o otázkách navýsosst odborných.To bychom potom mohli zrušit parlament,udělat jen komisi která by organizovala referenda o každém zákonu,vlýádním usnesení a nebo o úplné blbosti kterou stát ke svému fungování potřebuje.Považuji veškeré ekologistické strany a hnutí za trojského koně,někoho kdo se snaží svou iniciativou odvést z rozumné a ekonomicky únosné(energetické)cesty na cestu vedoucí do (Y) !

NevericiTomas 22.6.2006 11:02

Re: Re: Re: Re: Re: Protoze p.Burket je clenem jaderne lobby,

Co takhle referendum v nemocnici.Zadna konsilia lekaru.Pekne pri vizite by se vzdycky v pokoji dalo hlasovat,jestli pan Novak potrebuje trojity bypass...

Pavel ze Slezska 22.6.2006 11:10

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Protoze p.Burket je clenem jaderne lobby,

Nebo cestující ve vlaku rozhodnou o tom, jestli Pendolino zastaví v Brodku u Přerova a pojede oaž do Opavy nebo do Českého Těšína?:-D;-D8-o

cb 22.6.2006 11:16

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Protoze p.Burket je clenem jaderne lobby,

Samozrejme az do Cadce.

Pavel ze Slezska 22.6.2006 11:35

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Protoze p.Burket je clenem jaderne lobby,

Veru, hej. Ale to treba referendovat na Slovensku.