15.5.2024 | Svátek má Žofie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
enderv 26.3.2008 17:08

Re: Samozřejmě, že je to jako podle Orwella.

Dovolim si nesouhlasit :).

Myslim si ze regulace je nutna z duvodu ze (v momentalni situaci) zajmy bankovniho managementu nejsou (nebo jsou velice nedostatecne) aligned (nenapada me ceske slovo) se zajmy vlastniku - a ze jelikoz vlastnici maji jenom omezene ruceni, neni v jejich zajmu (obecne receno) nebrat na sebe risk. Vim to z vlasni zkusenosti :).

Jenom v pripade ze by bankeri hrali se svyma (vsema) penezma stejne jako s penezma sverenyma mohlo by dotycne nastat. Jelikoz to ale neni v jejich zajmu, a jelikoz maji moznost pravidla hry menit, takovouto situaci nevidim dokud jim nekdo nevezme moznost menit pravidla hry (tohle dle me vyjadruje hlavni problem uplne volneho trhu - predpoklada nemoznost hracu samotnych menit pravidla, v kratkodobe perspektive (long term, we're all dead))

Osobne si myslim ze by bankovni trh mel byt rozdelen na nekolik segmentu - uplne bezrizikovy (urok 0 pripadne ekvivalent "bezrizikoveho" statniho uroku, vsechny sluzby zpoplatneny, hlavni poskytovana sluzba platby, banka penize jenom spravuje, nemuze je dale pujcovat), stredne rizikovy (v podstate to co je dnesni bankovni sektor), a vysoce rizikovy (investicni bankovnictvi, HF a podobne). At si potom kazdy da penize tam kam chce, dle toho jaky risk je ochoten nest. Zadne bailouts.

tris 26.3.2008 17:04

Re: Re: Re: Re: O neviditelné ruce

Malý segment ekonomiky? Ale vůbec ne - padající ceny domů začínají způsobovat, že lidí přestávají platit normální hypotéky. To způsobuje problémy ve finančních derivátech (credit-default swaps např.), které jsou rozesety a nikdo o nich neví. Zvyšující ceny způsobují, že lidé přestávají nakupovat, takže průmysl orientovaný dovnitř přestává vydělávat. Banky přestávají poskytovat úvěry na kreditní karty, protože je lidé přestávají splácet.

Vysoké ceny energií a potravin jsou DŮSLEDKEM toho, jak Fed zachraňuje ekonomiku. Vůbec nejvíc mě pobavilo v nějakém článku: "Akce centrální banky budou fungovat, pokud se neobjeví inflace". Jenomže akce centrální banky v podstatě garantují inflaci, takže ta věta v podstatě říká - nemáte šanci.

USA má jeden problém: pokud centrální banky zjistí, že jim jsou rezervy USA k ničemu, tak se jich zbaví. Při jejich schodku bohatě stačí, aby asie jen přestala své rezervy rozšiřovat. A pokud nepřestanou? Asije má dneska inflaci kolem 10%, takže je to úplně jedno - ameriku čekají vysoké ceny tak jako tak, buď přes změnu kursů nebo přes inflaci.

V Číně rostly ceny akcií neuvěřitelným tempem, patrně se dá očekávat zatracená korekce. Snažím se nebýt pesimista, ale myslím, že ekonomické vedení USA skončilo. A popravdě, docela by mě zajímalo, jestli budou mít dost peněz tady vůbec ten radar postavit...

JJ 26.3.2008 17:04

Re: racku,

Vite kulovy. Regulace na financnich trzich vznikla na zaklade velkych pruseru, teoretici, jako Vy jsou tak akorat prukopniky slepych ulicek.

Modrý pták 26.3.2008 17:03

Celá potíž Vašeho

druhého odstavce je, že není výběr mezi ekonomikou a inflací. Inflace je peněžní jev. Takže výsledkem Vašeho (velmi realistického scénáře) bude, že znehodnocení čínských investic bude financováno znehodnocením reálných výdělků amerických daňových poplatníků a centrální bankéři (a na ně napojené bankovní elity) shrábnou tu "inflační prémii". Ale živě si dovedu představit ustarané tváře členů tamní bankovní rady, když ukazují na TV obrazovkách Hicks-Hansen-Modiglianiho model.

tris 26.3.2008 16:56

Re: Re: Re: Re: samotné téma je ALARMUJÍCÍ, ale článek je evidentně psaný člověkem co neví o čm píše .(

Tak mám pocit, že tu právě uplatňujete systém: státní regulace způsobí nezamýšlené problémy, které řeší další regulace, která způsobí další nezamýšlené důsledky, které řeší další regulace, která způsobí další....

Státní regulace bankovního systému způsobí monopolizaci odvětví. To vede k dalším problémům, takže přijde další regulace, která způsobí ještě větší koncentraci....

Jen mi vysvětlete, proč z problémů v tomhle přeregulovaném prostředí obviňujete volný trh? Vždyť tu skoro žádný není, proč neobviňujete regulátory? Proč neobviňujete třeba šéfa Fedu, který až do roku 2007 žádný problém neviděl??? Proč si proboha myslíte, že když těmhle ignorantům dáte ještě větší moc regulovat, tak cokoliv uvidí?

JJ 26.3.2008 16:53

Re: Re: Re: O neviditelné ruce

Postizen je relativne maly segment ekonomiky, pokud Cina pojede dvojcifernym tempem, tak se to srovna. Stejne je tezke rici, jaky dopad ma na ekonomiku hypotecni krize a jaky vysoke ceny energii a potravin.

Pokud si US ma vybrat mezi ekonomikou a inflaci, tak obetuje inflaci pro zachranu ekonomiky (coz je prirozene dobra strategie, protoze tim elegantne odmazne dluh, ktery sedi v rezervach zahranicnich centralnich bank). Akorat si musi dat pozor, aby inflace nesla moc vysoko, ale na to to zatim nevypada.

tris 26.3.2008 16:52

Re: Re: Re: Re: receno selskym rozumem

Ale sanace centrálních bank JE součástí toho, co vedlo k současnému stavu!!! Jestli znáte finanční deriváty, tak třeba opce/forward obchody ovlivňují současný stav, přestože transakce proběhne někdy v budoucnu. Jakmile máte záruku záchrany státem, tak přestává volný trh. Říká vám něco "morální hazard"?

Jinak opravdu mi připadá směšné tvrdit, že k současnému stavu vedl volný trh, když sám bývalý guvernér Fedu Greenspan prohlásil, že centrální banka je de-fakto centrální plánování a nemá s volným trhem nic společného. Double-think jak vyšitý, že..pf?

JJ 26.3.2008 16:48

Re: Re: Re: Hmmm

CDS je zalozena na kreditnim riziku, ignorovani rizika protistrany mohli akorat magori. A ti at klidne zkrachuji.

Velka cast Futures & options jde pres clearing, tam je counteparty risk skutecne nulovy. A u OTC ma kazda banka system, kde si to hlida, nektere i pouziti linek zpoplatnuji.

tris 26.3.2008 16:47

Re: Re: O neviditelné ruce

To je jako do stromu. Kdo snížil úrokovu míru na 1%? Státní centrální banka. Kdo zuřivě doporučoval lidem hypotéky? Stát. Kdo tvrdil, že to je americký sen? Stát. Kdo zavedl legislativu, která znemožňovala bankám odmítat subprime? Stát. Kdo nedávno tvrdil, že "subprime crisis is contained"? BERNANKE!!!!

Teď se to celé hroutí. A vy přijdete a prohlásíte: Chci, aby lidé, kteří tuhle věc celou dobu podporovali a absolutně žádné problémy neviděli říkali ostatním, co smějí a nesmějí dělat, aby se to příště nestalo. Probůh, jak můžete očekávat od lidí, kteří se podíleli na vzniku problému, že vás z něj vytáhnou???

Co si myslíte, že je lepší - 2% recese každé 4 roky nebo 30% každých 15 let? Jestli jste si nevšiml, tak v roce 1926, kdy hrozil recese, Fed začal tisknout peníze, aby se tomu vyhnul. Výsledek? Krach v roce 1928.

Bohužel vám asi není jasné, že současní politikové nestojí před volbou "30% pokles dnes a růst od zítřka" vs. "3% krize dnes". Mají před sebout volby "30% pokles dnes", "40% pokles zítra (pokud budou zachraňovat trochu)", "totální kolaps (pokud budou zachraňovat hodně)", případně následujících 30 let stabilní pokles. Fascinuje mě, že vy - zřejmě zapřísáhlý socialista - si přejete co největší kolaps, ale hlavně, aby stát pomáhal.

Mimochodem, vedoucí představitelé Bear Sterns si v lednu vyplatili miliardové bonusy. Současná "pomoc" je tak vlastně jejich sponzoring - protože v případě krachu by bylo docela možné, že by se tyto jejich odměny dostaly do konkurzní podstaty po případné revizi účetnictví. Díky "záchraně" se tak nestane. Geniální, socialisté tady podporují, aby se bohatší stávali bohatšími, zatímco lidé podporující volný trh chějí, aby tihle chamtivci platili za své chyby. Kam jsme se to dostali???

Modrý pták 26.3.2008 16:29

racku,

já přece píšu, že regulace funguje, a že její zastánci nemohou dělat nic jiného než se jí zastávat, protože jinak by se museli zastřelit. Tak ještě speciálně pro Vás dodám - ti, kteří mají sebeúctu.

www racek 26.3.2008 16:03

Re: Samozřejmě, že je to jako podle Orwella.

no, na to že to jaksi bez regulace nefunguje, na to přišli už dávno. jen někde se drží takové nějaké přesvědčení ... ale jo, dokud to zůstane v kuloárech, prosím. ale ať proboha se to někdo nezkouší aplikovat ...

www racek 26.3.2008 16:00

Re: Re: Re: samotné téma je ALARMUJÍCÍ, ale článek je evidentně psaný člověkem co neví o čm píše .(

trisi, prostě pád malé banky je něco jiného než pád velké ... nebo´t koncentrace fifnčních skupin dnes dosájhla takové výše, že pád jedné sebou stáhne všechny ostatní. opravdu, krize fatální nejsou, neb dnes už se ví, že se s tím dá něco dělat a ví se i jak. dokonce, regulace je jedinou prevencí ...

tedy, regulace banko a pojišťoven dosáhla výáše nebývalé ... ale jenom jsem převzali pravidla ze západu. jakmile se uvolní, zase se bude vše řítit. ostatně, koncentrace naprosto ničí všechny teorie o volném trhu. ono několik subjektů je přece jen něco jiného než spousta malých. a kdby jen koncentrace, ono je to řetězení rizik. vše se dnes stává závislým na druhém a třetím, žádná soutěž samostatných subjektů se vlastně nekoná. takže stačí strčit ... a jede to.

Modrý pták 26.3.2008 15:49

Samozřejmě, že je to jako podle Orwella.

Jinak by totiž nyní všichni zastánci věřitelů poslední instance (já bych ještě dodal zastánce Komisí pro cenné papíry a podobných obskurních organizací) sedli ke stolům, napsali omluvné dopisy pozůstalým a zastřelili se.

pf 26.3.2008 15:48

Re: O neviditelné ruce

neviditelna ruka funguje, projevem jeji funkce je samozrejme soucasna negatve equity a defaulty hypotek. Stejne jako termostat v mistonosti, ktery vam udrzuje prumernou teplotu 20 C. Drobnym avsak zivotne dulezitym technickym detailem ovsem je jestli teplota osciluje mezi 21 a 19 nebo mezi -50 a 90 C.

Zrejme je lepsi  2 % recese nez mezirocni pokles o 30%. 

pf 26.3.2008 15:43

Re: Re: Re: samotné téma je ALARMUJÍCÍ, ale článek je evidentně psaný člověkem co neví o čm píše .(

fatalnost krizi neni vysledkem pojistovani, je vysledkem propojeni trhu. Konsolidace financniho prumyslu je stejna jako konsolidace autovyroby.

Nicmene od velke deprese NEJSOU krize tak katastroficke jako Velka Deprese byla.

pf 26.3.2008 15:40

Re: Re: Re: receno selskym rozumem

vsimnete si, ze jsem nekomentoval sanaci centralnimi bankami ale trzni cestu k soucasnemu stavu.

samozrejme ze vse je jen vysledek trznich sil a maximalizaci profitu jednoho kazdeho individua, pocinaje kupcem drevotriskove nemovitosti.

tris 26.3.2008 15:05

Re: Re: samotné téma je ALARMUJÍCÍ, ale článek je evidentně psaný člověkem co neví o čm píše .(

racku, vi si taky protiřečíte. Pojištění vkladů JE REGULACE. Před 70. lety s tím začali - do té doby banky krachovaly naprosto běžně, jenomže  to nikdy neohrožovalo celou ekonomiku. Před 70. lety začali banky zachraňovat - takže banky přestaly krachovat začaly růst, ale problémy se tím nevyřešily. Jenom krach takové banky způsobí totální kolaps.

Ano, do roku 1930 ty krize nebyly fatální. Od 30. let jsou krize totální průšvih, zasahují velmi výrazně celou ekonomiku a tvrdě snižují životní standard obyvatel. Garantuju vám, že se díky tomuhle systému dožijete krize, která fatální bude. Bude to tahle? Je to silně pravděpodobné, optimisté tvrdí, že kolem roku 2010 se to celé zhroutí, pesimisté vidí zhroucení poněkud dřív.

tris 26.3.2008 14:59

O neviditelné ruce

Jo mimochodem, vysvětlil by mi nekdo z kritiků "neviditelné ruky", zda považují systém STÁTNÍCH peněz s centrální bankou fungující oficiálně jako "věřitel poslední instance" a centrálně regulující úrokovou míru za "neviditelnou ruku trhu"? Mě to připadá spíš jako hodně zfušované centrální plánování. Ale on už Orwell popsal double-think - schopnost držet v hlavě dvě vzájemně si odporující myšlenky a považovat obě za pravdivé. "Neviditelná ruka" nefunguje, protože centrálně plánovaný finanční trh se zhroutil. QED.

tris 26.3.2008 14:55

Re: Re: Hmmm

Problém je, že většina investorů naprosto ignoruje counter-party risk. Futures a options jsou skvělé, jenomže co když druhá strana nesplní to, co slíbila? Na bankrot se dá na některých trzích (například na credit-default swaps) v podstatě dneska spolehnout - takže když se podíváte na ohodnocení velkého množství cenných papírů, tak opravdu nemá s realitou vůbec nic společného, protože ti, co to ohodnocení do účetních výkazů psali, očekávali, že counter-party risk je 0 - což je naprosto nereálné. A to byl,mimochodem, patrně jeden z hlavních důvodů záchrany Bear Sterns - ukázalo by se, že counter-party risk existuje a je ztraceně reální.

tris 26.3.2008 14:52

Re: Re: receno selskym rozumem

Jestli jste si nevšiml, tak ti "finanční helové" jsou také velké banky a bohaté společnosti. Vy chcete tyhlety penězuchtivé chamtivce zachraňovat z peněz lidí, kteří podobné pitomosti nefinancovali? Takže jsme skončili tak, že socialisti kritizují neviditelnou ruku za to, že trestá nezodpovědné chování a v tomhle případě dokonce i velkou chamtivost?

Lidé na trhu počítají nejen s tím co existuje, ale i co bude existovat. Na současnou reakci centrálních bank a vlád se dá zcela spolehnout. Takže záchrana bank za peníze daňových poplatníků je taky "neviditelná ruka trhu"? Co takhle si aspoň ujasnit nejdřív pojmy a POTOM psát?

tris 26.3.2008 14:48

Re: juste specifikovat kdo je te KDO

Možná by stálo za to se naučit trochu historie. Při rušení první centrální banky v USA došlo k velmi podobným problémům jako teď v 30. letech, stát v podstatě nezasahoval a během asi 3-5ti let bylo zcela po problémech. Problém Velké deprese nebylo, že by stát nezasahoval. Hoover začal s "pomocí" a Nový úděl byl jenom pokračování toho samého. Pokud jste si nevšiml, tak tyto "pomocné " programy neměly absolutně žádný účinek!!!

Jo a mimochodem, Japonsko je v podstatě posledních 15 let v recesi.

Jinak mě opravdu (ale opravdu) baví, jak brojíte proti finančním institucím, a pak sám navrhujete, aby byly tyto nezodpovědné instituce zachraňovány z peněz daňových poplatníku. Koukám, že "socialismus pro bohaté" je vaším krédem. Oni by totiž na volném trhu ti bohatí tolik vydělat nemohli - ale to by se vám nelíbilo, že?

enderv 26.3.2008 14:06

Autor nepromine

Ale clanek je to nanic. Kdyz jsem videl nadpis, rekl jsem si "Hura, konecne nekdo v cestine napise neco o tom co se deje ve svete za poslednich sest mesicu..." Bohuzel, je to jeste horsi nez clanky na idnes/ihned apod. prebrane a nic-moc prelozene z Bloombergu apod.

Asi si to budu muset napsat sam :).

Aspon neco malo pro ty kteri o to stoji:

BS sice s hypotekami obchodoval, to ale delali i jini (City, nebo pokud chcete investicni banku tak Lehman). Co BS polozilo (misto Lehmanu, kteri ac maji leverage cca 40 oproti 32 BS, tak taky maji podstatne vetsi likviditu) bylo rozsireni spreadu na agency obligace (=pokles hodnoty dluhu vydavane polostatnimi institucemi v US, ktere ale oficialne nejsou garantovany statem), ktere BS pouzival jako collateral (ceske slovo bohuzel neznam). Nekteri klienti je odmitli brat, pripadne pozadovali vymenu, a BS rychle prisel o svou zasobu cca 17 miliard v hotovosti a cca dalsich 80 miliard snadno zpenezitelnych obligaci (obvykle US treasuries). Klientni se nasledne odmitli s BS bavit a zacali od nich stahovat penize (ruznymi zpusoby). Neboli, BS byl postizen institucionalnim "runem".

Ano, BS byl, v konecnem dusledku, potopen hypotecni krizi, ale stejne jako Northern Rock v Anglii spise kvuli nezvladnuti likvidity nez kvuli tomu ze tezce obchodoval s MBS apod.

enderv 26.3.2008 13:47

Re: Re: Re: juste specifikovat kdo je te KDO

Laskavy cenar si spocita ze vynos z akcii za poslednich 100 let byl lepsi nez vynos v bance pokud se predpoklada reinvestice dividend. Min laskavy ctenar si prislusne whitepapers najde na internetu. Bohuzel si ted nevzpominam na autory, ale je nekolik studii ktere ukazuji ze (totalni) dlouhodobe vynosy firmy maji silnou korelaci s vyskou vyplacenych dividend.

pf 26.3.2008 13:20

Re: Re: juste specifikovat kdo je te KDO

nesmysl, akcie se kupuji JEDINE proto, protoze cena firmy poroste. Laskavy ctenar se podiva, ze pokud by cena akcii nerostla, byly by proste depozity v bance financne zajimavejsi nez pomer dividenda/cena akcie.

pf 26.3.2008 13:16

Re: receno selskym rozumem

on vam tatik klidne pujci, protoze te dluh obratem proda za 15.5 milionu nejakemu financnimu hejlovi jako securities v prvotridni  IA kvalite. A pokud byl tatik sikovny, tak takhle prodal dluhu za par desitek miliard, takze pro firmu Pujcijici Tatici realizoval zisk par miliard a ZASLOUZENE si odnasel rocni bonusy par milionku.  A vsichni byli HAPPY od posledniho helfra na stavbach drebotriskovych palacu az k NY prirucimu v supermarketu diamantove bizuterie prodavajicimu leskle cetky delnikum financniho prumyslu.

Ale vsechno vsecicko to bylo ciste trzni zalezitost rizena tou neviditelnou ruckou

www racek 26.3.2008 12:55

Re: To finančnictví mi přijde úděsně složité

no, koupíš, koupíš, jenže jeho cena taky odráží stavy finančních trhů ...

www racek 26.3.2008 12:53

Re: samotné téma je ALARMUJÍCÍ, ale článek je evidentně psaný člověkem co neví o čm píše .(

no, že to takhle nejde a že se to musí řešit asi tak jako se to dneska pokoušej, na to přišli už před cca 70 lety. od tý doby to funguje, až na ty krize, který ovšem nejsou fatální, a ani tahle nebude.

vono to bez regulací prostě nejde. podívej se, jak vesele hospodařily naše banky v období bankovního (klausova) socialismu. mráz po zádech mi jde ještě dnes.

www racek 26.3.2008 12:46

Re: Re: jo jo, volný trh

no, právě :-D bohužel, oni ty finanční instrumenty ve velké většině nemaj zabudovaný záchranný brzdy, tedy zejména takový, který by zabránily zřetězení špatných predikcí...

ba ne, hoši, tohle je jeden s konců úchvaztných teorií o všemocné a neviditělné ruce úplně volného trhu ... von ani vlastně nikdy neexistoval, pouze když byly pokusy odstranit regulace, tak se to hned vše zhroutilo.

ba ne, trh založený na důvěře s důverou stoupá a padá. vono se ukazuje, že tý důvěry je vždy víc než je sprostá skutečnost.

jozka 26.3.2008 12:32

receno selskym rozumem

Je situace asi takova, jako kdybych zasel za otcem a rekl bych "pujci mi prosim 15 milionu na byt 2+kk na Proseku, ja ti to do 15-ti let zaplatim, to uz budu manager.

Pokud by otec byl nezodpovedna banka, a ja nezodpovedny dav, tak je "TRZNI" cena bytu na Proseku razem 15 milionu... ." 

Teda do doby, nez dav rekne, "hele, ja asi managerem nebudu, tak ten byt za 15 mega prodame" -  na coz nasleduje "hele, ja ho neprodam ani za milion, nekdo nas okradl o 14 milionu..."

vita 26.3.2008 12:32

Re: samotné téma je ALARMUJÍCÍ, ale článek je evidentně psaný člověkem co neví o čm píše .(

Kde jsem to četl, že banky privatizují zisky a znárodňují rizika?