6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Bacha na peníze...

Je to hodně nebezpečná hra, jakou se finanční svět rozhodl hrát. Třeba mu to vyjde. Nebo taky třeba ne.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Řezníček 14.10.2013 15:27

Pohádka o investování

Král se svou družinou zabloudil v lese a potřebovali přespat v malé chaloupce u dřevorubce. Král se zeptal dřevorubce, kolik vydělává. Dověděl se , že  tři penízky. "Tak  málo, jak z toho můžeš žít ? " ptal se král. Dřevorubec odvětil : " Žiju jenom z jednoho penízku. Ten druhý vracím rodičům a třetí půjčuji dětem ".   konec pohádky.

Škoda, že takové pohádky neznají ekonomové, bankéři a už vůbec ne politici všeho druhu.

P. Joch 14.10.2013 15:12

podobnost čistě náhodná

Stačí oprášit historii Velké Deprese a analogie jsou do očí bijící. Jen tenkrát do akcií investovali drobní akcionáři, dnes investují důchodové fondy do dluhopisů. A i když si o kvalitě těchto dluhopisů cvrlikají vrabci na střechách, banky pumpují peníze a fondy je musí "zhodnotit" a nejvíc procent nabízí právě ty rizikové dluhopisy. Pokud by to makléři fondů nekupovali, byli by rychle vyměněni pro neschopnost. No nekupte to, když je to tak výhodný :))

Co bude s peněnzi střadatelů, to je manažerům fondů fuk, hlavní jsou bonusy...

J. Kanioková 14.10.2013 14:08

Holt ta krize není nedoléčená,

ta ani léčená nebyla, nebo jen homeopatiky či obklady, když naopak je nutný operativní zákrok.. !

Jenže ty operace by způsobily ještě větší bouře a politici, kteří by se k nim odhodlali, by šli "pod gilotinu"...  v nejlepším případě od válu.. A jelikož touha po moci je nekonečná, nikdo k opravdovému řešení nepřistoupí...  Přitom nevěřím, že si toho nejsou až příliš dobře vědomi... A voliči ze zbabělosti budou tak dlouho brblat jen potichu a bokem, až ta naše civilizace skončí jak Titanik..

No... islám tady už pátou kolonu má, takže..

J. Chaloupka 14.10.2013 12:03

Všichni tu krizi valí před ssebou, protože ta krize se jmenuje DLUHY.

Celá naše civilizace si zvykla na vysoký standard, za který platíme vysokými dluhy. Žádný stát nehospodaří tak, aby dluhy snižoval. Politici to tlačí před sebou, protože všichni chtějí moc a tak slibují a slibují a utrácejí a utrácejí. Všichni jsou totiž "sociálně citliví". Takže nás čeká opravdu veliký krach, neboť výsledkem dluhů nic jiného není. Je to jako přírodní zákon. I mírně podprůměrná hospodyně dokáže snížit rozpočet o méně než 10% a naši ministři financí (dokonce i ti nejlepší v Evropě) to nedokážou. Investujte do dětí, do rodinných vztahů, půdy, bydlení, zlata,  pomůcek na zajištění holého života a modlete se. Obávám se, že přežijí jen soudržné rodiny.

K. Luboš 14.10.2013 12:16

Re: Všichni tu krizi valí před ssebou, protože ta krize se jmenuje DLUHY.

Souhlasím s tím, že i podprůměrná hospodyně může snížit rozpočet klidně o 10 %. Ale otázka je, kolikrát to vlasně může udělat.

J. Chaloupka 14.10.2013 13:46

Úplně by stačilo jednou a nepřekračovat ročně rozpočet o 100 mld.

Jakmile by si státní správa a všichni ti, co sosají ze státního zvykli na snížení, bylo by možné přistoupit ke splácení dluhů. To se ale nestane, protože košile je bližší než kabát a všichni křičí, jak jsou podfinancovaní. Nikdo z novinářů se nezeptá, kolik by všem stačilo, aby nebyli podfinancovaní, obávám se, že by nebylo nikdy dost. Tak to nakonec ukončí velká světová krize. Modleme se, aby její konec nebyla válka.

J. Kanioková 14.10.2013 14:16

Jen toto je z Neviditelného Macka, který si jistě neriskne psát nepravdy -

„Průzkum NERVu zjistil, že u nás máme 492 organizací státní správy, které za rok utratí či přerozdělí neuvěřitelných 1,5 bilionu korun. V dotazníku pak odpovědělo 90 % dotázaných vedení úřadů, že u nich nelze ušetřit ani korunu, zbytek by pak byl ochoten ušetřit jen 0,044% těchto výdajů, tedy sumu zcela směšnou.

Obávám se, že za tohoto stavu je nejprve nezbytné zodpovědět jedinou, ale zato zásadní otázku: kam umístit nálož?“

KDE KONČÍ VAŠE DANĚ ?  -- http://jdem.cz/8dsn6

L. Novák 14.10.2013 15:29

Re: Úplně by stačilo jednou a nepřekračovat ročně rozpočet o 100 mld.

Držte si klobouky, jedeme po skluzavce! :-)

J. Kanioková 14.10.2013 14:10

Vždycky...

V. Vaclavik 15.10.2013 14:21

Re: Všichni tu krizi valí před ssebou, protože ta krize se jmenuje DLUHY.

"vysoký standard"?

Snad tu nemluvime kazdy jen o sobe?

P. Vaňura 14.10.2013 10:05

Ví snad autorka, do čeho by se

v Česku daly investovat peníze? Jako fantasie se mi jeví zlato, chráněné před ukradením či zabavením jaderným zastrašovacím potenciálem, nic jiného, co by bylo bezpečné, nevidím.

O. Uživatel 14.10.2013 10:35

Uživatel požádal o vymazání
P. Götze 15.10.2013 17:37

Re: Ví snad autorka, do čeho by se

Opravim vas, smrt a dane.

Z. Švrček 14.10.2013 11:17

Re: Ví snad autorka, do čeho by se

Investujte do dětí. Dali-li jste jim alespoň v nejnutnější míře dobrou výchovu a ony dosud nefetují, nepijí, pomáhají vám i sobě navzájem, starají se o sebe a své rodiny a projevují Vám stále náklonnost, uspěli jste a jednou se vám to musí v dobrém vrátit. Já to tak dělám. Mám sice průběžně na účtu houno, ale nebojím se důchodu.

Váš Z. 

V. Vaclavik 14.10.2013 17:47

Re: Ví snad autorka, do čeho by se

Penize jako takove by v racionalne spravovane spolecnosti byly tou nejbezpecnejsi formou nejen uchovavani hodnoty, ale dokonce i jeji postupne zvysovani. Sice by se jejich hodnota nezvysovala tak rychle, jako v pripade nejakych investic, ale zato by byla jista.

Vlastnictvi zlata v takove spolecnosti by bylo na roven drzeni meny, pokud by tato uz i tak nebyla zalozena na zlatem standardu (coz by nutne nemusela).

A kdyz je spolecnost spravovana iracionalne, pak nejen mena, ale ani zlato vam nemuzou nic zarucit, a v posledku vam nic nezaruci ani vlastni ruce (v krajni moznosti vam muze byt znemozneno jimi vladnout za ucelem obzivy, anebo to muze byt ucineno naprosto neefektivni - co si vyprodukujete, bude vam zabrano, i to je horka praxe i jen nedavne historie v ruznych koncinach sveta).

V nadchazejici financni krizi, kdyz na to prijde, i drzeni zlata muze byt deklarovane jako nezakonne, v kteremzto pripade, pokud se ho nevzdate za nejakou oficialni nizkou vykupni cenu, ho budete muset udavat na cernem trhu s patricne nizsim navratem (podobne jako dnes pri prani nelegalne ziskanych penez). To vyzakoneni se muze tykat nejen zlata, ale cehokoli, do ceho si lide sve penize uliji. Neni zadneho uteku. A to vyzakoneni se bude dit nikoli na urovni statu, ale napriklad na urovni EU a cele Ameriky, takze z toho nebude lehkeho uteku, ledaze by se vam chtelo emigrovat treba do Jizni Ameriky, nebo tak  nekam.

V. Vaclavik 14.10.2013 17:56

Re: Ví snad autorka, do čeho by se

Jako ciste praktickou radu bych tedy poradil vcas investovat do nemovitosti treba v Argentine, abyste se mel kam uchylit. Protoze az k tomu dojde, budou tam nemovitosti patricne drazsi, az pro mnohe nedostupne. V prinicipu bych radil diversifikaci do nejake konciny tretiho sveta, ktera se vam zda prijatelna, na mysl prichazi ta Argentina, Filipiny (ty se stavaji oblibenym utocistem chudsich americkych penzistu), a jestli jste dost bohaty, tak i ty exoticke ostrovy, kam se uz dnes uchyluji nasi povedeni milionari, jako treba ten Kozeny. Mozna i Jizni Afrika bude ve svetle nadchazejici krize lakava relativni bezpecnosti.

L. Šarina 14.10.2013 9:16

No,

konečně trefa do černého   dík.

I. Teren 14.10.2013 0:37

Kolko a komu USA vlastne dlzia

http://www.theblaze.com/stories/2013/10/12/chart-who-does-the-u-s-govt-owe-17-trillion-to/

J. Kanioková 14.10.2013 15:15

Díky, člověku se z toho nedělá volno... celkově..celý svět se v něco obrací...

Venezuela - index spotřebitelských cen v září 2013 o 49,4 procenta vyšší než v září 2012. Nemecko vás ťahá ku dnu, odkazuje Slovákom dánsky ekonóm  - http://jdem.cz/8eve6

Brazílie  - Jak se sen brazilské střední třídy stal dluhovou noční můrou - http://jdem.cz/8ed98 ....  Číně se taky nedaří -  Nové obavy o globální ekonomiku - tentokrát z Číny: Vysoká inflace, mínus vývozy, pomalejší růst.

Evropské banky se nemohou zachránit vlastními silami - evropští občané budou muset nést hlavní nápor na záchranu bank. Technokrati z ECB, MMF a EU, čeká práce pod odborným vedením Wolfganga Schäuble nad řešením tohoto problému. Času je málo, rostoucí rizika a závazky. Bude horký podzim. - http://jdem.cz/8evn6