4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: "Ať jde Brusel do háje!"

"Ať jde Brusel do háje! V Bruselu budou jen rádi, když se zavřou hutě v Polsku, na Slovensku nebo v ČR, hlavně že se nezavírá ve Francii nebo Belgii. Staré členské země v 90. letech masivně investovaly z národních zdrojů do ekologizace svých hutních provozů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Pruner 28.7.2013 11:14

chybí některé skutečnosti

Pane Polanecký, Váš příspěvek uvádí jen některá fakta.Jen co si vzpomínám:

Například senátoři ODS  tenkrát hlasovali pro zákon.

Z neověřené mapy provozovatelů solárních elektráren vyplývá i spoluúčast pana Paroubka i Topolánka v tomto byznysu.

Za Fischerovy vlády ležel příslušný návrh ve sněmovně, která se s ním ale nezabývala - proč asi ? Tento týden o tom zrovna mluvil pan Fischer v televizi - tím nerozporuji skutečnost, že mohl být osobně aktivnější, protože veřejnost v té době ještě nebezpečí nechápala. Ostatně co udělala pro vyřešení problému tato sněmovna v posledních třech letech ?

Rusnokova vláda sdělila, že bude příspěvek na obnovitelné zdroje zastropován jak pro firmy tak občany a příslušný návrh předloží do sněmovny tak, aby platil od 1.1.2014 a rovněž bude prodlouženo mimořádné zdanění.

L. Novák 28.7.2013 11:39

Re: Skutečnosti nechybí, jen hledáte výmluvy!

Ale to je známá věc, že senátoři ODS (ne všichni) hlasovali pod vlivem agitace B. Moldana pro. Ale to pro přijetí zákona nebylo rozhodující. Rozhodující bylo drtivé přehlasování ODS levicí ve Sněmovně, a je nade vši pochybnost jisté, že by se opakovalo se stejným výsledkem, i kdyby Senát byl proti - jako že nebyl.

Že si socialisté nenechají na svůj produkt blbosti sáhnout, dokud nebyla hrozící katastrofa v přímém přenosu, je běžné a je to jejich standardní přístup stylem "Po nás potopa!". Ve Sněmovně měla levice dost hlasů na odstranění Topolánkovy vlády a nedalo se čekat, že banda rudých šílenců pod Paroubkovým  vedením bude ochotna změnit názor na zákon, který s takovou převahou schválila.

Rusnokova vláda jenom pasivně převzala agendu po Nečasově vládě, která zhovadilosti levice učinila přítrž a nejspíš to taky byla jedna z pravděpodobných záminek pro její odstavení. Bezmála 50 miliard ročně dotací do OZE, z nichž velká část jde zahraničním investorům, je dost peněz na to, aby za pár milionů dal někdo příležitost "užitečným idiotům" s pomocí dezinformací a vykonstruovaných obvinění shodit vládu s posvěcením kořaly na Hradě.

Takže zásadní problém, který vyvolal "bilionový tunel OZE", je zák. 180/2005 Sb, který ČSSD a levici nikdo neodpáře, i kdyby se hodně snažil. Poukazování na fakt, že se někdo konkrétní  zapojil do investice podpořené  státem podle zásady "blbej, kdo dává, blbější, kdo nebere...", už je jen směšnou snahou odvrátit pozornost od podstaty věci a od kořenů vzniku  celého průšvihu podpory "OZE". EK -> Bursík -> vláda ČSSD -> většina levice v PS při prosazení zákona proti hlasům ODS.

J. Stejskal 28.7.2013 18:17

Re: Skutečnosti nechybí, jen hledáte výmluvy!

Nechte už souboj Sparta - Slavie! Jste opravdu tak naivní, nebo zoufalý, že nevidíte, že v tom kejvají všichni?

L. Novák 29.7.2013 0:06

Re: Skutečnosti nechybí, jen hledáte výmluvy!

Jste opravdu neschopen si kliknout na odkaz, z něhož se lze dočíst, jakým způsobem byl schválen zákon 180/2005 Sb. v Poslanecké sněmovně a co se kolem něj odehrálo?

P. Linhart 28.7.2013 11:43

Re: chybí některé skutečnosti

Pokud pánové Topolánek a Paroubek chtěli tak moc změnit příslušný zákon, nemuseli se vůbec obracet na tehdejšího premiéra, ale mohli jako poslanci změnu zákona navrhnout a jako předsedové dvou nejsilnějších stran také prosadit. Proč to asi neudělali?????

L. Novák 28.7.2013 11:46

Re: chybí některé skutečnosti

Zeptejte se Paroubka, který se permanentně pokoušel Topolánkovu vládu shodit. Topolánek pro zákon zcela jistě nehlasoval, Paroubek ano. ;-)

J. Blažek 28.7.2013 11:49

Re: chybí některé skutečnosti

Zapomněli jste na Kalouska - ten co by papaláš KDU-ČSL hlasoval rovněž pro.

L. Novák 28.7.2013 11:53

Re: chybí některé skutečnosti

Stranická disciplína. Taky nakonec od lidovců směřujících doleva odešel. Najděte si historii vzniku TOP09.

P. Vaňura 28.7.2013 22:54

Nerozumím

Pokud bude vláda hradit výpalné fotovoltaickým tunelářům ze státního rozpočtu, stejně to zaplatí občan.

Pokud by ale pan Ištván namísto plýtvání prostředků na vyšetřování poslaneckých trafik zaměřil pozornost na podvody kolem uvádění FVE do provozu na přelomu let 2010/2011, zachránil by státu až desítky MILIARD.

L. Novák 29.7.2013 0:04

Re: Nerozumím

Od toho jsou současné prověrky ČRÚ, Vitásková dostala kvůli ohrožení její bezpečnosti 24h denně ochranku. Tam, kde někdo "zkolaudoval" dřív, než dostavěl, a podaří se to prokázat, o peníze přijde. Ale pořád je to jenom důsledek neuvěřitelně hloupého hlasování levice v PS a prosazení zákona 180/2005 Sb. navzdory protestům ODS. "Bilionový OZE tunel" je 100% dílem levice a Bursíka, který zákon zpracoval pro vládu ČSSD.

J. Peřina 27.7.2013 22:47

To přeci autor nemyslí vážně,

aby hejtman Novák přišel na Lihový dům a nechal si pozvat všechny ty poslance,kteří pro tuto zlodějnu zvedli ruce.To by ho hnali jako zduté prase.Jo,kdyby byla viníkem ODSka,tak to by bylo něco jiné.Vždyť tady už více jak 20 let se vše špatné háže na ODS,zatímco to dobré je dílem ČSSD.

J. Boleslav 28.7.2013 16:55

Re: To přeci autor nemyslí vážně,

Přesně tak, naprosto s Vámi souhlasím.

P. Vaňura 27.7.2013 17:41

Seznam pachatelů je zde

http://neviditelnypes.lidovky.cz/politika-kdo-nam-zdrazil-elektrinu-due-/p_politika.asp?c=A101003_121803_p_politika_wag

Ale nelze z toho vinit jen ČSSD+KSČM, možná větší vinu nese Pravda a láska, reprezentovaná "novinářským hnojem,"

Oni ještě dnes žvaní o "nevýhodnosti dostavby Temelína" a "moderních zdrojích" (čti OZE). Co na tom, že v reálu Německo nahrazuje jádro uhlím. A pořad o "globálním oteplování" běžel v TV (nevím které) naposledy VČERA. A mimochodem, bývalý premiér Nečas řekl před dvěma měsíci v Hyde Parku na ČT 24, že pro zákon o podpoře OZE nehlasoval ŽÁDNÝ poslanec ODS. A přesto media tradičně lžou.

Myslím, že parlament by měl schválit, dle vzoru zákonů o Masarykovi a Benešovi, zákon, věnovaný Klausovi, kde by stálo "President Klaus nám pořád říkal, že "boj proti globálnímu oteplování je tunel, a my, pitomci jsme to ignorovali."

J. Peřina 27.7.2013 22:48

Re: Seznam pachatelů je zde

naprostý souhlas.Nemám co dodat.

P. Běhounek 28.7.2013 10:26

Re: Seznam pachatelů je zde

Klaus neměl pravdu a vy také ne. Pokdu by ČSSD s komanči neprosadili výši výkupních cen o žádný tunel by nešlo. Dostavba JET je bez garantované neměnné ceny opravdu nesmysl, přotože z odhadovaných sto mld. se může vyšplhat do nekonečna a hlavně, vy víte jak to bude s technologiemi produkce el. za 30 let? Zatím je el. stále více a více a je levnější a levnější. Lépě bychom udělali, kdybychom rozšiřovali hydroelektrárny, tam kde nejsou vůbec nebo jsou zastaralé turbíny, v těchto zdrojích je schvaný výkon celé dostavby JET.

D. Seibt 28.7.2013 10:57

Re: Seznam pachatelů je zde

Hydroelektrarny v nasem regionu podstatne rozsirovat nejde. Rekonstrukce probehly a probihaji, ale skutecne nemuzete uvazovat o narustu kapacit.Myslim, ze se nikde uz nepostavi zadna velka prehrada, tam rezervy nejsou. Na druhou stranu je potreba si uvedomit zasadni vec. Kazdy zdroj ma svoji zivotnost a pred jeho koncem je potreba uvazovat o dalsim zdroji. Uhli se bude odstavovat protoze ho zase tolik v limitech nemame,nebo budeme muset prolomit limity.Dukovany pojedou pravdepodobne do 2035 a OZE nejsou stabilni zdroj at uz si o tom myslite co chcete. Takze je nutne uvazovat cim budeme vyrabet el. energii nezavisle na pocasi. Cim budeme regulovat vykon v zavislosti na spotrebe. Energetika neni kratkodoba vec, tam musite uvazovat trosku dopredu.

L. Novák 28.7.2013 11:43

Re: Seznam pachatelů je zde

A co vám brání koupit si velký pozemek někde v údolí a postavit na něm hydrolektrárnu? :-D

J. Kanioková 28.7.2013 20:37

Aha... tak Klaus neměl pravdu... ježišmarjáááá...

P. Běhounek 29.7.2013 8:40

Re: Aha... tak Klaus neměl pravdu... ježišmarjáááá...

neměl ji nikdy, jen obecné fráze, nepočítám s jeho posteojem k ekoterorismu, tam pravdu má, ale toto nebyla práce prezidenta, to mu lze započítat jako občasnský postoj

P. Vaňura 28.7.2013 22:50

Zákon 180/2005Sb je tunelem od samého počátku

Pokud by neexistoval nucený PŘEDNOSTNÍ odkup elektřiny z OZE za desetinásobek ceny elektřiny z Temelína (to jest právě Zákon 180/2005Sb), nešlo by samozřejmě o žádný tunel, ale fotovoltaiku by provozoval snad jen někdo na osamělé chalupě bez blízké elektrické přípojky. Temelín stál 100 miliard Kč, pokud by prodával elektřinu za cenu elektřiny z fotovoltaiky, zaplatil by se ZA ROK.

Dostavba Temelína na 4 bloky je odhadována na 200-300 miliard, kvůli inflaci a také o něco větším výkonu než původní  bloky. AREVA byla ze soutěže vyřazena právě proto, že na rozdíl od zbývajících dvou zájemců nebyla ochotna garantovat cenu.

Mimochodem, kvůli inflaci klesá RELATIVNÍ cena elektřiny z JE s časem, protože odpisy inflaci nepodléhají. Proto je elektřina z Dukovan, které stály 29 miliard, levnější, než z Temelína. Dukovany se už dvakrát zaplatily.

P. Běhounek 29.7.2013 8:42

Re: Zákon 180/2005Sb je tunelem od samého počátku

diky za upřesnění, jsem zastánce JE, zde jsem kritizoval jen nebezpečí předražení, vy opravdu věříte, že by cena mohla být garantovaná, můžete mi ukázat jednu významnou stavbu v režii státu kde se cena nezvedla

I. Skolin 27.7.2013 11:40

Na každé složence ČEZu

by mělo být ( analogicky ke kuřivu ) nepřehlédnutelně napsáno : Voliči, pozor v příštích volbách, příspěvek na OZE vám nadělili ČSSD s KSČM a svou nečinností potvrdil J. Fisher.

L. Novák 27.7.2013 12:56

Re: Na každé složence ČEZu

To by levice samozřejmě nepřipustila... :-)

Fischer je v tom nevinně. Najděte si ve zprávách ČT, jak reagoval na obvinění demagoga a "ekonomického experta" ČSSD Mládka...

J. Kadeřábek 27.7.2013 14:15

Fišer je hlavně velký alibista.

On údajně předložil návrh vlády a parlament se tím údajně nezabýval. Kdyby šel tvrdě za věcí vypadalo by to jinak. Ale proč si pálit prsty. Příjem předsedy vlády šel  a on na to má platit předraženou elektřinu. M.J. za ČSSD jediný Mládek nehlasoval pro FVE, ale zdržel se. Je to sice velký demagog ve službách demagogické strany, ale není úplný hlupák. Dobře věděl co to přinese.

L. Novák 27.7.2013 15:08

Re: Fišer je hlavně velký alibista.

Fischer byl předsedou úřednické vlády a ČSSD by veřejně nepřiznala, že ten zákon, kterým tak levice "převálcovala" při hlasování ODS je blbost, kterou je nutno obratem zrušit.

Stačí se podívat, kolik takových tikajících bomb levicové vlády připravily a nikdo neví, jak to nakonec dopadne. Až bude katastrofa, tak se to teprve bude řešit...

I. Skolin 27.7.2013 15:22

Re: Na každé složence ČEZu

No Mládek je opravdu "expert". Divím se, že si jej nevšiml Rusnok. :-)

L. Novák 27.7.2013 7:36

Autor zapomněl na Martina Bursíka, nyní šéfa komory OZE, který zákon vypracoval

pro ministra Ambrozka (Lidovec, koalice ČSSD). Zák. 180/2005 Sb. Tam je ten bilionový tunel zabudován!

V. Hajková 27.7.2013 7:42

Re: Autor zapomněl na Martina Bursíka, nyní šéfa komory OZE, který zákon vypracoval

To  sice  máte  pravdu-   ale  největší  vinu  nesou  ti,  kteří  pro  něj  zvedli  ruce ve  sněmovně!

A. Reček 27.7.2013 8:34

Re: Autor zapomněl na Martina Bursíka, nyní šéfa komory OZE, který zákon vypracoval

Zákon nebyl předložen jako špatný, ale pozměňovací návrhy na poslední chvíli jej udělaly špatným. Vyznamenala se v tom tehdejší poslankyně socdem Šedivá z Příbora.

V. Hajková 27.7.2013 8:39

Re: Autor zapomněl na Martina Bursíka, nyní šéfa komory OZE, který zákon vypracoval

Doporučuji  si  přečíst  - skvělý  příspěvek  p. VYHNALÍKA!   Má  100%  pravdu!