22.5.2024 | Svátek má Emil


Diskuse k článku

EKONOMIKA: "Ať jde Brusel do háje!"

"Ať jde Brusel do háje! V Bruselu budou jen rádi, když se zavřou hutě v Polsku, na Slovensku nebo v ČR, hlavně že se nezavírá ve Francii nebo Belgii. Staré členské země v 90. letech masivně investovaly z národních zdrojů do ekologizace svých hutních provozů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 29.7.2013 19:15

Re: Autor zapomněl na Martina Bursíka, nyní šéfa komory OZE, který zákon vypracoval

Na ty zelenou plísní prožrané mozky z EU, co tohle spískali, opravdu nezapomínám a nepřeju jim nic dobrého. Ovšem to je taky o tom, že po Lisabonské smlouvě jsme už nesamostatná gubernie.

No a jinak máte recht. Co k tomu dodat - leda snad, že Klaus projevil schopnost mít v hodně případech pravdu i proti mnohým, čímž ty mnohé k nepříčetnosti štval.

J. Vyhnalík 29.7.2013 17:39

Re: Autor zapomněl na Martina Bursíka, nyní šéfa komory OZE, který zákon vypracoval

Ovšem nesmíme zapomínat, že zákon vznikl jako přímá aplikace závazku EU produkovat 20 % elektřiny z OZE do roku 2020, jehož modifikaci na české poměry u nás prosadila vláda křišťálově čistého Standy Grosse. Je fakt, že z těch 20 % slevili pro ČR na 13 %, ale také je fakt, že v roce 2005 byl rok 2020 prostě hooodně daleko za horizontem jejich politického uvažování.

Většina poslanců to patrně brala způsobem "Brusel to chce, tak se to musí odhlasovat". Ne, že by tehdy nebyly hlasy proti, které jasně dokazovali ekonomickou nesmyslnost a škodlivost, ale kdo by je poslouchal. Příznačné je, že mezi kritiky drahé elektřiny je spousta těch, kteří dodnes nemohou přijít Klausovi na jméno a přitom on nejen, že zákon odmítl podepsat, ale už od konce 90. let soustavně vystupuje proti teoretickým základům celé konstrukce (Kjótské dohody, snižování produkce O2 za jakoukoliv cenu atd.).

P. Běhounek 29.7.2013 8:42

Re: Zákon 180/2005Sb je tunelem od samého počátku

diky za upřesnění, jsem zastánce JE, zde jsem kritizoval jen nebezpečí předražení, vy opravdu věříte, že by cena mohla být garantovaná, můžete mi ukázat jednu významnou stavbu v režii státu kde se cena nezvedla

P. Běhounek 29.7.2013 8:40

Re: Aha... tak Klaus neměl pravdu... ježišmarjáááá...

neměl ji nikdy, jen obecné fráze, nepočítám s jeho posteojem k ekoterorismu, tam pravdu má, ale toto nebyla práce prezidenta, to mu lze započítat jako občasnský postoj

L. Novák 29.7.2013 0:06

Re: Skutečnosti nechybí, jen hledáte výmluvy!

Jste opravdu neschopen si kliknout na odkaz, z něhož se lze dočíst, jakým způsobem byl schválen zákon 180/2005 Sb. v Poslanecké sněmovně a co se kolem něj odehrálo?

L. Novák 29.7.2013 0:04

Re: Nerozumím

Od toho jsou současné prověrky ČRÚ, Vitásková dostala kvůli ohrožení její bezpečnosti 24h denně ochranku. Tam, kde někdo "zkolaudoval" dřív, než dostavěl, a podaří se to prokázat, o peníze přijde. Ale pořád je to jenom důsledek neuvěřitelně hloupého hlasování levice v PS a prosazení zákona 180/2005 Sb. navzdory protestům ODS. "Bilionový OZE tunel" je 100% dílem levice a Bursíka, který zákon zpracoval pro vládu ČSSD.

P. Vaňura 28.7.2013 22:54

Nerozumím

Pokud bude vláda hradit výpalné fotovoltaickým tunelářům ze státního rozpočtu, stejně to zaplatí občan.

Pokud by ale pan Ištván namísto plýtvání prostředků na vyšetřování poslaneckých trafik zaměřil pozornost na podvody kolem uvádění FVE do provozu na přelomu let 2010/2011, zachránil by státu až desítky MILIARD.

P. Vaňura 28.7.2013 22:50

Zákon 180/2005Sb je tunelem od samého počátku

Pokud by neexistoval nucený PŘEDNOSTNÍ odkup elektřiny z OZE za desetinásobek ceny elektřiny z Temelína (to jest právě Zákon 180/2005Sb), nešlo by samozřejmě o žádný tunel, ale fotovoltaiku by provozoval snad jen někdo na osamělé chalupě bez blízké elektrické přípojky. Temelín stál 100 miliard Kč, pokud by prodával elektřinu za cenu elektřiny z fotovoltaiky, zaplatil by se ZA ROK.

Dostavba Temelína na 4 bloky je odhadována na 200-300 miliard, kvůli inflaci a také o něco větším výkonu než původní  bloky. AREVA byla ze soutěže vyřazena právě proto, že na rozdíl od zbývajících dvou zájemců nebyla ochotna garantovat cenu.

Mimochodem, kvůli inflaci klesá RELATIVNÍ cena elektřiny z JE s časem, protože odpisy inflaci nepodléhají. Proto je elektřina z Dukovan, které stály 29 miliard, levnější, než z Temelína. Dukovany se už dvakrát zaplatily.

J. Novotný 28.7.2013 22:41

Jak

ta nadbytečná energie se tu bude potloukat. Nemusí se nutně hned měnit v markantně vyšší teploty. Větry budou vanout jinak a poněkud rychleji, pršet bude jinde a jinak a více - a celé se to může rozkmitat. I v takovém případě si matka Gaia nakonec jistě poradí, je ovšem otázka, jak bychom si s něčím takovým poradili my - a myslím tím my, občané ČR.

J. Kanioková 28.7.2013 20:37

Aha... tak Klaus neměl pravdu... ježišmarjáááá...

J. Stejskal 28.7.2013 18:17

Re: Skutečnosti nechybí, jen hledáte výmluvy!

Nechte už souboj Sparta - Slavie! Jste opravdu tak naivní, nebo zoufalý, že nevidíte, že v tom kejvají všichni?

J. Boleslav 28.7.2013 16:55

Re: To přeci autor nemyslí vážně,

Přesně tak, naprosto s Vámi souhlasím.

J. Boleslav 28.7.2013 16:54

Re: Teplota za deset let poklesla o 0,013 °C.

Zima byla letos velmi dlouhá a na jaře enormně pršelo, takže na mnoha místech za první půrok napršelo skoro stejně tolik, jako jindy za celý rok. Tak jsem z toho na rozdíl od rosničkářů dovodil, že v létě bude hodně sucho a vedro. A zatím to kupodivu vychází.

L. Novák 28.7.2013 11:53

Re: chybí některé skutečnosti

Stranická disciplína. Taky nakonec od lidovců směřujících doleva odešel. Najděte si historii vzniku TOP09.

L. Novák 28.7.2013 11:51

Re: Teplota za deset let poklesla o 0,013 °C.

Jak?

J. Blažek 28.7.2013 11:49

Re: chybí některé skutečnosti

Zapomněli jste na Kalouska - ten co by papaláš KDU-ČSL hlasoval rovněž pro.

L. Novák 28.7.2013 11:46

Re: chybí některé skutečnosti

Zeptejte se Paroubka, který se permanentně pokoušel Topolánkovu vládu shodit. Topolánek pro zákon zcela jistě nehlasoval, Paroubek ano. ;-)

L. Novák 28.7.2013 11:43

Re: Seznam pachatelů je zde

A co vám brání koupit si velký pozemek někde v údolí a postavit na něm hydrolektrárnu? :-D

P. Linhart 28.7.2013 11:43

Re: chybí některé skutečnosti

Pokud pánové Topolánek a Paroubek chtěli tak moc změnit příslušný zákon, nemuseli se vůbec obracet na tehdejšího premiéra, ale mohli jako poslanci změnu zákona navrhnout a jako předsedové dvou nejsilnějších stran také prosadit. Proč to asi neudělali?????

L. Novák 28.7.2013 11:39

Re: Skutečnosti nechybí, jen hledáte výmluvy!

Ale to je známá věc, že senátoři ODS (ne všichni) hlasovali pod vlivem agitace B. Moldana pro. Ale to pro přijetí zákona nebylo rozhodující. Rozhodující bylo drtivé přehlasování ODS levicí ve Sněmovně, a je nade vši pochybnost jisté, že by se opakovalo se stejným výsledkem, i kdyby Senát byl proti - jako že nebyl.

Že si socialisté nenechají na svůj produkt blbosti sáhnout, dokud nebyla hrozící katastrofa v přímém přenosu, je běžné a je to jejich standardní přístup stylem "Po nás potopa!". Ve Sněmovně měla levice dost hlasů na odstranění Topolánkovy vlády a nedalo se čekat, že banda rudých šílenců pod Paroubkovým  vedením bude ochotna změnit názor na zákon, který s takovou převahou schválila.

Rusnokova vláda jenom pasivně převzala agendu po Nečasově vládě, která zhovadilosti levice učinila přítrž a nejspíš to taky byla jedna z pravděpodobných záminek pro její odstavení. Bezmála 50 miliard ročně dotací do OZE, z nichž velká část jde zahraničním investorům, je dost peněz na to, aby za pár milionů dal někdo příležitost "užitečným idiotům" s pomocí dezinformací a vykonstruovaných obvinění shodit vládu s posvěcením kořaly na Hradě.

Takže zásadní problém, který vyvolal "bilionový tunel OZE", je zák. 180/2005 Sb, který ČSSD a levici nikdo neodpáře, i kdyby se hodně snažil. Poukazování na fakt, že se někdo konkrétní  zapojil do investice podpořené  státem podle zásady "blbej, kdo dává, blbější, kdo nebere...", už je jen směšnou snahou odvrátit pozornost od podstaty věci a od kořenů vzniku  celého průšvihu podpory "OZE". EK -> Bursík -> vláda ČSSD -> většina levice v PS při prosazení zákona proti hlasům ODS.

P. Pruner 28.7.2013 11:14

chybí některé skutečnosti

Pane Polanecký, Váš příspěvek uvádí jen některá fakta.Jen co si vzpomínám:

Například senátoři ODS  tenkrát hlasovali pro zákon.

Z neověřené mapy provozovatelů solárních elektráren vyplývá i spoluúčast pana Paroubka i Topolánka v tomto byznysu.

Za Fischerovy vlády ležel příslušný návrh ve sněmovně, která se s ním ale nezabývala - proč asi ? Tento týden o tom zrovna mluvil pan Fischer v televizi - tím nerozporuji skutečnost, že mohl být osobně aktivnější, protože veřejnost v té době ještě nebezpečí nechápala. Ostatně co udělala pro vyřešení problému tato sněmovna v posledních třech letech ?

Rusnokova vláda sdělila, že bude příspěvek na obnovitelné zdroje zastropován jak pro firmy tak občany a příslušný návrh předloží do sněmovny tak, aby platil od 1.1.2014 a rovněž bude prodlouženo mimořádné zdanění.

D. Seibt 28.7.2013 10:57

Re: Seznam pachatelů je zde

Hydroelektrarny v nasem regionu podstatne rozsirovat nejde. Rekonstrukce probehly a probihaji, ale skutecne nemuzete uvazovat o narustu kapacit.Myslim, ze se nikde uz nepostavi zadna velka prehrada, tam rezervy nejsou. Na druhou stranu je potreba si uvedomit zasadni vec. Kazdy zdroj ma svoji zivotnost a pred jeho koncem je potreba uvazovat o dalsim zdroji. Uhli se bude odstavovat protoze ho zase tolik v limitech nemame,nebo budeme muset prolomit limity.Dukovany pojedou pravdepodobne do 2035 a OZE nejsou stabilni zdroj at uz si o tom myslite co chcete. Takze je nutne uvazovat cim budeme vyrabet el. energii nezavisle na pocasi. Cim budeme regulovat vykon v zavislosti na spotrebe. Energetika neni kratkodoba vec, tam musite uvazovat trosku dopredu.

P. Běhounek 28.7.2013 10:26

Re: Seznam pachatelů je zde

Klaus neměl pravdu a vy také ne. Pokdu by ČSSD s komanči neprosadili výši výkupních cen o žádný tunel by nešlo. Dostavba JET je bez garantované neměnné ceny opravdu nesmysl, přotože z odhadovaných sto mld. se může vyšplhat do nekonečna a hlavně, vy víte jak to bude s technologiemi produkce el. za 30 let? Zatím je el. stále více a více a je levnější a levnější. Lépě bychom udělali, kdybychom rozšiřovali hydroelektrárny, tam kde nejsou vůbec nebo jsou zastaralé turbíny, v těchto zdrojích je schvaný výkon celé dostavby JET.

J. Novotný 28.7.2013 0:47

Re: Teplota za deset let poklesla o 0,013 °C.

Ano,ano. Bylo by možná dobré se zajímat, jaká je chyba měření teplot, zvláště v dřívějších dobách. Našel jsem tvrzení jednoho vědce (v jazyce anglickém), že veškeré dosavadní výsledky měření teplot jsou pro účel zjištění průměrného globálního oteplení/ochlazení asi stejně tak dobré, jako věštění z tarotových karet. Ale žádný strach: pokud na Zemi zůstane byť jen zlomek dopadající energie Slunce navíc, poznáme to všichni i bez měření.

J. Jurax 28.7.2013 0:40

Re: Autor zapomněl na Martina Bursíka, nyní šéfa komory OZE, který zákon vypracoval

Ale přece nemůžete čekat, že by ti volení zastupiči, co pro tuhle peachovinu hlasovali, chápali co dělají - na to prostě nemají vzdělání ani mozkovou kapacitu. A ti vyčůranější z nich už jistě uvažovali, jak se na téhle legální zlodějně přiživit.

Ten zákon vůbec neměl vzniknout. A naši volení zastupiči, kdyby jim skutečně ležel na srdci prospěch státu i vlasti, tak by poslali ty zelené hlupce z brusele s celým OZE direktně do perdele. Jenže těm zastupičům leží na srdci nanejvýš prospěch vlastní - jediní zástupci ODS v tomto případě projevili záblesk zdravého rozumu u poslanců jinak nevídaný ... 

J. Peřina 27.7.2013 22:48

Re: Seznam pachatelů je zde

naprostý souhlas.Nemám co dodat.

J. Peřina 27.7.2013 22:47

To přeci autor nemyslí vážně,

aby hejtman Novák přišel na Lihový dům a nechal si pozvat všechny ty poslance,kteří pro tuto zlodějnu zvedli ruce.To by ho hnali jako zduté prase.Jo,kdyby byla viníkem ODSka,tak to by bylo něco jiné.Vždyť tady už více jak 20 let se vše špatné háže na ODS,zatímco to dobré je dílem ČSSD.

L. Krajicek 27.7.2013 21:54

Re: . . . aby jim fabriky kvůli drahé elektřině pokrachovaly . . .

Ony ty fabriky pokrachují tak jako tak, bez ohledu na to, kolik zrovna bude stát elektřina. V honbě za stále levnější pracovní silou se výroba přesouvá stále víc mimo Evropu. Tam ale lidé dostávají mzdu, za kterou si nic z toho, co sami vyrábí, nekoupí. I v Evropě se za práci platí stále míň, přichází pracovníci z východu, kteří si také nic z toho, co sami vyrábí, nekoupí. Stále víc místních lidí je bez práce, takže ani oni si nic nekoupí. Státy už přestávají mít peníze nejen na zabezpečení vlastního chodu, ale už ani na to, k čemu jsou určeny - např. obrana vlastního území. Ale nazývá se to "úsporami" a má to být cesta za prosperitou.

Ve skutečnosti nás tady drží nad vodou  právě ty miliardy bezprávných lidí v Asii, kteří zatím dělají za byt a stravu. Až ti budou chtít každý svůj 3+1, auto, domácí kino, mobil, PC, dovolenou v exotických zemích (t.j. v Evropě), nemocenskou, důchod aspoň v pětašedesáti . . .

Připomíná mi to psa, který si stále rychleji honí svůj ocas, nejí, nepije, až zemře vysílením.

M. Prokop 27.7.2013 21:38

Re: Autor zapomněl na Martina Bursíka, nyní šéfa komory OZE, který zákon vypracoval

Ano.

M. Prokop 27.7.2013 21:37

Re: Autor zapomněl na Martina Bursíka, nyní šéfa komory OZE, který zákon vypracoval

Byl špatný, od začátku.