19.6.2024 | Svátek má Leoš


Diskuse k článku

EKONOMIKA: "Ať jde Brusel do háje!"

"Ať jde Brusel do háje! V Bruselu budou jen rádi, když se zavřou hutě v Polsku, na Slovensku nebo v ČR, hlavně že se nezavírá ve Francii nebo Belgii. Staré členské země v 90. letech masivně investovaly z národních zdrojů do ekologizace svých hutních provozů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 27.7.2013 20:35

Re: Pokud u nás platí toto,

Aby v tom uhlí zase nečíhal nějaký "americký brouk"... :-D

J. Krásenský 27.7.2013 20:06

Re: Teplota za deset let poklesla o 0,013 °C.

no jo, v létě je horko a v zimě zima, trochu divné, že.

P. Vaňura 27.7.2013 17:58

Pokud u nás platí toto,

" Každá vláda, která přijde po ODS, zákonitě musí být populární," pak si ostravští voloiči KSČSSD plně zalouží, aby jim fabriky kvůli drahé elektřině pokrachovaly a oni skončili pod mostem. Jenže to, bohužel, nejde zrealizovat tak, aby to nebyl celostátní průšvih a nedotklo se to ostatních občanů.

Pravdou je, že americké uhlí, dodané až do Ostravy vyjde už levněji, než uhlí z OKD.

 

P. Vaňura 27.7.2013 17:41

Seznam pachatelů je zde

http://neviditelnypes.lidovky.cz/politika-kdo-nam-zdrazil-elektrinu-due-/p_politika.asp?c=A101003_121803_p_politika_wag

Ale nelze z toho vinit jen ČSSD+KSČM, možná větší vinu nese Pravda a láska, reprezentovaná "novinářským hnojem,"

Oni ještě dnes žvaní o "nevýhodnosti dostavby Temelína" a "moderních zdrojích" (čti OZE). Co na tom, že v reálu Německo nahrazuje jádro uhlím. A pořad o "globálním oteplování" běžel v TV (nevím které) naposledy VČERA. A mimochodem, bývalý premiér Nečas řekl před dvěma měsíci v Hyde Parku na ČT 24, že pro zákon o podpoře OZE nehlasoval ŽÁDNÝ poslanec ODS. A přesto media tradičně lžou.

Myslím, že parlament by měl schválit, dle vzoru zákonů o Masarykovi a Benešovi, zákon, věnovaný Klausovi, kde by stálo "President Klaus nám pořád říkal, že "boj proti globálnímu oteplování je tunel, a my, pitomci jsme to ignorovali."

L. Krajicek 27.7.2013 16:24

Re: . . . hlavním viníkem jsou naši apatičtí občané - ignoranti, kteří vůbec nereagovali . . .

A co jako měli občané udělat? Měli jít a ty prašivé politiky naházet do Vltavy, jak to (bohužel bezvýsledně) navrhoval kdysi Sládek? Nebo se snad měli nechat ztřískat a pozatýkat od těch mlátiček v přilbách a provokatérů s brašničkami a teleskopickými obušky, jako v Č. Budějovicích?

Varovné informace jistě byly, ale ruku na srdce, kdo čte třeba Neviditelného psa nebo vyloženě odborné časopisy? Jestli u nás vůbec něco takového vedle Blesku, Aha a jim podobných vychází. Noviny jsou demagogie ve stranických barvách, Moravec je španělský slimák, který u nás nemá přirozené nepřátele, ČT 2 dává pořady o dinosaurech a po stopadesáté největší tankové bitvy a chrabré americké piloty za všech válek, co jich kdy od Napoleona bylo.

A že byla Fischerova vláda populární? Každá vláda, která přijde po ODS, zákonitě musí být populární. I dnes se marně chrchlající šakali demokracie snaží pozvracet vládu Rusnoka, ale lidi už na jejich vytí nedají. Ale jsou apatičtí, ano. Prakticky nic z toho, v čem dneska žijí, si na náměstích nevycinkávali. Dovolená v Chorvatsku bez výjezdní doložky to nespraví.  

I. Skolin 27.7.2013 15:22

Re: Na každé složence ČEZu

No Mládek je opravdu "expert". Divím se, že si jej nevšiml Rusnok. :-)

L. Novák 27.7.2013 15:08

Re: Fišer je hlavně velký alibista.

Fischer byl předsedou úřednické vlády a ČSSD by veřejně nepřiznala, že ten zákon, kterým tak levice "převálcovala" při hlasování ODS je blbost, kterou je nutno obratem zrušit.

Stačí se podívat, kolik takových tikajících bomb levicové vlády připravily a nikdo neví, jak to nakonec dopadne. Až bude katastrofa, tak se to teprve bude řešit...

J. Vyhnalík 27.7.2013 14:51

Re: Autor zapomněl na Martina Bursíka, nyní šéfa komory OZE, který zákon vypracoval

ČSSD a Martin Bursík v ČR. Koalice zelených, socialistů a komunistů v celé EU.

J. Vyhnalík 27.7.2013 14:49

Re: Autor zapomněl na Martina Bursíka, nyní šéfa komory OZE, který zákon vypracoval

Zákon byl předložen jako naprosto špatný. Pozměňovací návrhy ho pouze mírně horšily. Zákon zaručoval každému provozovateli OZE, že distributor od něho povinně odkoupí celou jeho produkci (bez jakýchkoliv výrobních harmonogramů), za minimální výkupní cenu stanovenou vždy na 20 let od data uvedení OZE do provozu. Přičemž tuto cenu stanovoval ERÚ na rok dopředu tak, že k pořizovacím nákladům na OZE připočítal odhad úvěrového zatížení tak, aby se provozovatelům jejich investice vrátila nejpozději za 15 let a 5 let by tedy byli v čistém zisku. Přitom zároveň stanovoval, že minimální výkupní cena pro produkci OZE uvedených do provozu v následujícím roce smí být nižší maximálně o 10 %. Poslankyně Šedivá prosazovala, aby tento pokles byl maximálně 2 %, nakonec prošlo 5 %.

Zákon byl hloupý už jenom proto, že zaručoval přednostní vykupování elektřiny z OZE, přičemž minimální výkupní cena ze zdrojů uvedených do provozu v roce 2006 byla více než 15 KČ/kWh (na celých dalších 20 let). Zákonem garantovat povinný výkup ze zdrojů, které je třeba neustále zálohovat nuceně odstavenými klasickými zdroji, za ceny 25x převyšující výkupní ceny elektřiny z Dukovan a 15x výkupní ceny z Temelína je šílené. Navíc to bylo celé postaveno tak, že veškeré náklady tohoto nesmyslu nesou odběratelé, pro které se elektřina zdražila nejen o dotace pro OZE, ale stejně tak ještě o náklady na udržování nezbytných záložních zdrojů.

J. Vyhnalík 27.7.2013 14:28

Re: Co si o nich myslíte?

Nešlo mi o to, co čtu, nebo říkám já, nakonec jsem proti hloupé podpoře OZE vystupoval už v době, kde EU přišla s povinnou výrobou elektřiny v OZE a když tento nesmysl prosadil Stanislav Gross v naší PS, bylo mi jasné, že průšvihu ze zbytečně drahé elektřiny, se nevyhneme.

Bursíkův zákon protlačený podporou ČSSD, KSČM, KDU-ČSL (včetně Kalouska) a US-DEU proti odporu ODS a presidenta Václava Klause už jenom potvrdil, naprosté odtržení politiků od rozumu.

Ovšem průšvih je, že ani novináři nedokáží pochopit, že za rostoucí ceny elektřiny může neracionální preference drahých OZE a to ještě v lepším případě, jako u pana Klepetka. V horším případě přímo toto šílenství podporují z pozic SZ, jak to dělá Vymývač Mozků, Václav Moravec.

J. Kadeřábek 27.7.2013 14:22

Výhodou socialistů je, že jejich voliči

jsou lidé prostší s nevalnou pamětí. Takže když ve ČT 24 hřímal Zaorálek, kdo že to přinesl zákon 180/2005 Sb. (Určitě Klaus, Nečas a Topolánek) jejho voliči ani netuší, že právě Zaorálkův podpis se skví pod tímto zákonem. Proto třeba v Rudém právu může vyjít takový článek: http://www.novinky.cz/finance/308875-za-elektrinu-zaplatime-od-ledna-az-o-tisice-mene.html, kde autor tvrdí, že zastropováním FVE výpalného ušetří občan tisíce a v diskuzi soudruzi radostně hýkají protože elementární matematika je pro ně španělskou vsí.

J. Kadeřábek 27.7.2013 14:15

Fišer je hlavně velký alibista.

On údajně předložil návrh vlády a parlament se tím údajně nezabýval. Kdyby šel tvrdě za věcí vypadalo by to jinak. Ale proč si pálit prsty. Příjem předsedy vlády šel  a on na to má platit předraženou elektřinu. M.J. za ČSSD jediný Mládek nehlasoval pro FVE, ale zdržel se. Je to sice velký demagog ve službách demagogické strany, ale není úplný hlupák. Dobře věděl co to přinese.

L. Novák 27.7.2013 12:56

Re: Na každé složence ČEZu

To by levice samozřejmě nepřipustila... :-)

Fischer je v tom nevinně. Najděte si ve zprávách ČT, jak reagoval na obvinění demagoga a "ekonomického experta" ČSSD Mládka...

L. Novák 27.7.2013 12:52

Re: Co si o nich myslíte?

Ignoranti jsou především ti, co návrh zákona dodaný darebákem Bursíkem, schválený MŽP Ambrozkem (KDU-ČSL, koalice ČSSD), protlačili Parlamentem ČR. Máme zastupitelskou demokracii a hlupáci, kteří zvolili levici, si důsledky nakonec i sami zaplatí v drahé elektřině.

Fišera do toho nepleťte. Nedávno prohlásil, že návrh na změnu zákona, který předala jeho vláda poslanecké sněmovně ke schválení, neprošel ani k projednání. Ona by si taky ČSSD za stavu 100:100 nenechala zrušit (hloupý) zákon, který sama s drtivou porážkou ODS levicí prosadila . To je jen důkaz, že blbů je v tomto národě většina a za nos se chytnou, až když šlápnou do vlastního hovna. Je zbytečné jim říkat předem, aby do něj nešlápli.

I. Skolin 27.7.2013 11:40

Na každé složence ČEZu

by mělo být ( analogicky ke kuřivu ) nepřehlédnutelně napsáno : Voliči, pozor v příštích volbách, příspěvek na OZE vám nadělili ČSSD s KSČM a svou nečinností potvrdil J. Fisher.

F. Kusák 27.7.2013 11:17

Re: Co si o nich myslíte?

Váš názor Vám neberu, ale pokud chcete mít nad problematikou výroby energie jako celku trochu nadhled, čtěte a sledujte pokud možno jiné zdroje, než jsou ty masové. Ušetříte si tím zdraví a hlavně se o problematice dozvíte něco objektivního. Že se z dotací na OZE udělalo politikum je fakt, to nepopírám, ale hlavně za tím stojí obrovské peníze, které jdou napříč společností, takže nadávat jedné nebo druhé straně sice můžete, ale zájem na tom měli všichni. Já se naopak domnívám, že hlavním viníkem jsou naši apatičtí občané - ignoranti, kteří vůbec nereagovali na již tehdy varovné informace, a věřte bylo jich dost. Kolik budou dělat dotace na OZE nebylo již tehdy nijak problamatické spočítat. Bohužel ale taky vzpomeňme na to, že pan Fischer s jeho vládou byl velmi populární.

P. Mach 27.7.2013 10:57

Re: Autor zapomněl na Martina Bursíka, nyní šéfa komory OZE, který zákon vypracoval

Naopak, zákon o podpoře tzv. oze byl a je špatný už v původním znění, a to z principiálních důvodů. Ideou tohoto zákona bylo to, že se tzv. oze budou pomocí masivních dotací sto nahradit   klasickou energetiku. Jenže technická úroveň fve a vte a možnosti akumulace elektkřiny jsou prozatím takové, že to prosté není možné. A  ještě dlouhá léta či spíše desetiletí to možné nebude. Je evidentní, že znění tohoto zákona sepisovali ekonomičtí a techničtí analfabeti. (Konkrétně to byl tělocvikář a poslanec za německé zelené od kterého znění české verze zákona bursík opsal.) To, že v ČR zvolený způsob dotování tzv. oze byl špatný již z principu bez ohledu na nějaký pozměňovací návrh jasně dokazuje to, že stejný zákon měl stejné důsledky i v Německu, ŠPanělsku a Bulharsku.

Každopádně tomu pokryteckému vepři novákovi byl mělo být jasně řečeno, že vinna je touto situací je především jeho vlastní strana. A pokud si chce stěžovat a nebýt při tom považován za populistického a demagogického hajzIa, kterému jde jen o politické body tak by v jedné větě spolu se stížnosti na vysoké ceny energie měl uvést to, že je za tento stav zodpovědná ČSSD.

L. Novák 27.7.2013 10:57

Re: Autor zapomněl na Martina Bursíka, nyní šéfa komory OZE, který zákon vypracoval

Ale samozřejmě, že zákon byl špatný už v okamžiku, kdy byl napsán a předložen Sněmovně ke schválení. Aktivita sodružky poslankyně z ČSSD byla jenom malou korunkou hlouposti.přidanou ke schválení.drtivou převahou LEVICE ve Sněmovně navzdory odmítavému postoji ODS.

V. Hajková 27.7.2013 8:39

Re: Autor zapomněl na Martina Bursíka, nyní šéfa komory OZE, který zákon vypracoval

Doporučuji  si  přečíst  - skvělý  příspěvek  p. VYHNALÍKA!   Má  100%  pravdu! 

A. Reček 27.7.2013 8:34

Re: Autor zapomněl na Martina Bursíka, nyní šéfa komory OZE, který zákon vypracoval

Zákon nebyl předložen jako špatný, ale pozměňovací návrhy na poslední chvíli jej udělaly špatným. Vyznamenala se v tom tehdejší poslankyně socdem Šedivá z Příbora.

V. Hajková 27.7.2013 7:45

Re: Co si o nich myslíte?

To  jste  napsal  dokonale-  klobouk  dolu!

V. Hajková 27.7.2013 7:43

Re: Takže

http://www.reformy.cz/zpravy/farage-britanie-ziska-vice-svetoveho-vlivu-kdyz-vystoupi-z-eu/

V. Hajková 27.7.2013 7:42

Re: Autor zapomněl na Martina Bursíka, nyní šéfa komory OZE, který zákon vypracoval

To  sice  máte  pravdu-   ale  největší  vinu  nesou  ti,  kteří  pro  něj  zvedli  ruce ve  sněmovně!

L. Novák 27.7.2013 7:36

Autor zapomněl na Martina Bursíka, nyní šéfa komory OZE, který zákon vypracoval

pro ministra Ambrozka (Lidovec, koalice ČSSD). Zák. 180/2005 Sb. Tam je ten bilionový tunel zabudován!

E. Heusinger 27.7.2013 6:16

Teplota za deset let poklesla o 0,013 °C.

Velmi příjemné čtení v nynějších vedrech.

J. Vyhnalík 27.7.2013 5:37

Re: Co si o nich myslíte?

Předevčírem v měl na ČT24 Klepetko jako hosta nějakého OZE profesionála, který se živí tím, že do OZE časopisu píše články o tom, jak jsou OZE úžasně užitečné.

Nechme stranou, že tohoto evidentně velmi zainteresovaného člověka prezentoval jako nestranného odborníka. Naprosto mne dostala otázka, kdy se ptal na budoucnost OZE a otázku zakončil: "OZE přece musí být výhodné, když je stavějí v celé EU".

Ona totiž podpora OZE je opravdu užitečná. Je užitečná pro politiky, kteří napřed přesvědčili voliče, že když je něco "obnovitelné" a "zadarmo", tak se to musí vyplatit, i kdyby kvůli tomu musela být elektřina dvakrát dražší, a co dvakrát, třikrát, čtyřikrát. OZE se staly mantrou politiků napříč EU a nikdo z politiků, nemůže přiznat, že je to hloupost, protože by tím zároveň přiznal nekompetenci svoji, nebo svojí vlastní strany.

Novináři podporují OZE, protože věří, že na tom něco musí být, když "to mají všude". Jednoduchá úvaha, že OZE, které vyrábějí elektřinu ne když potřebujeme, ale když je zrovna správné počasí a to za cenu několikanásobně převyšující cenu z klasických zdrojů, nemohou být výhodné, je nad jejich duševní kapacitu.

J. Jurax 27.7.2013 2:22

Re: Co si o nich myslíte?

I věřili, to je současná eurorealita přece ... podle befélů z brusele, kež by jim tam mráz perdele napříč roztrhnouti ráčil :-)

J. Jurax 27.7.2013 2:18

Takže

Blbí, uplacení politici z brusele prosadili tu pyramidální kravinu s OZE, Tuzemští blbí, uplacení politici (detailně viz článek) tuhle kolosální hovadinu tvůrčím způsobem rozvinuli a my teď platíme jako mourovatí nejen přímo v účtech za domácnost, ale i v cenách výrobků a služeb ... ono s blbost a/nebo úplatností politiků je nutno počítat jako s faktem u nás i v bruseli. A hejtman Novák se najednou probudil a pokřikuje - částečně správně, ale jinak blbě, jak je socanovi vlastní - aby platil stát z peněz daňových poplatníků.

Přitom řešení je jasné - co možno nejrychlejší, nejlépe okamžité odbourání jakýchkoliv dotací na OZE - i za cenu arbitráží a podrážděného pištění solárních a fofrníkových tunelářů. Vyrábějí totiž drahou elektřinu, kterou nepotřebujeme a která je obtížně využitelná, která je ale díky debilním zákonodárcům přednostně vykupovaná. Koneckonců v zájmu udržení stability energetické soustavy musí za každým solárním panelem, každým fofrníkem, stát klasický zdroj v pohotovostním režimu pro případ, že nefouká nebo nesvítí; vyrobenou elektřinu totiž neumíme uložit (leda v přečerpávacích elektrárnách, jichž ovšem máme zanedbatelně). A pohotovostní režim taky není grátis a platí se v cenách elektřiny.

A druhý odstavec článku o obmyslném europodrazu - jak příznačné pro EU. Všichni soudruzi jsou si rovni, ale někteří jsou si rovnější.

Na co je nám EU? Na čtyři věci - na ty dvě klasické, na dštění hovadin, jež jsou pro nás jako nevolnou gubernii závazné a pak ještě jako zdroj dobře placených trafik pro vysloužilé politiky. Že poskytuje dotace? Ano, na ty si do brusele platíme a on nám pak milostivě dá ty prachy zace zpátky s rozkazem, na co je smíme použít. Teoreticky jsem - zatím - čístým příjemcem.ale i tak máme potíže díky nesmírné byrokratické zátěži ty prachy z brusele využít - a to ještě ne vždy smysluplně - a všechny vyčerpat. A dotace křiví trh a způsobují jednak vícenáklady, jednak vyhazování peněz do luftu za nesmysly.

L. Krajicek 27.7.2013 1:50

Co si o nich myslíte?

Deset lidí sedí na větvi, která je nad propastí a ten, co je nejblíž ke kmenu, každých pět minut řízne pilkou do té části větve, která je blíž ke kmenu. Je otázkou, kdy se větev ulomí a všichni ze zřítí do propasti. Jejich rozhovor se neustále točí kolem toho, že se určitě zabijí, ale nemůžou jinak, protože jim to kdosi nařídil a kdosi jiný za to dostává peníze, které oni sami ještě vyhazují ze svých peněženek. Jejich smrt je předvídatelná, zcela zbytečná, nikomu z nich nic nepřinese, oni to ví, jenže se prý nic nedá dělat, protože je to nutné v rámci zachování demokracie. A následují další dva řezy pilkou.

Přitom jen stačí použít mozek, přestat klátit nohama a mlátit hubou, slézt z toho stromu a když už nedají do držky tomu, kdo to nařídil ani do držky tomu, kdo na nich vydělával, tak nádherné je už to, že si všichni zachrání život. Jenže místo toho následují dva demokratické řezy pilkou.  

No řekněte, kdyby vám to někdo vyprávěl, věřili byste tomu?