23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


EKONOMIKA: "Ať jde Brusel do háje!"

27.7.2013

Moravskoslezský hejtman Novák se rozčílil kvůli podpoře obnovitelných zdrojů energie.

"Ať jde Brusel do háje! V Bruselu budou jen rádi, když se zavřou hutě v Polsku, na Slovensku nebo v ČR, hlavně že se nezavírá ve Francii nebo Belgii. Staré členské země v 90. letech masivně investovaly z národních zdrojů do ekologizace svých hutních provozů. Když dosáhly lepších ekologických parametrů, omezila Evropská komise možnosti financovat rozvoj průmyslových firem z veřejných peněz. A nařídila přísné ekologické limity," rozčílil se v rozhovoru s médii.

Oč vlastně běží? Hejtman žádá vládu, ať něco udělá s těmi šílenými platbami na podporu OZE, protože potápějí velké severomoravské firmy. OKD, ArcelorMittal, Vítkovice, Třinecké železárny odvedou ročně na podporu ekologicky vyráběné elektřiny dvě miliardy korun. "To je šílená částka. Platby jsou největší v Evropě, což prudce snižuje jejich konkurenceschopnost," říká hejtman.

S tím se dá určitě souhlasit, ale závěr je, bohužel, typicky socialistický: "Ten malér někdo spískal, ale platit za něj nemohou velcí zaměstnavatelé v našem kraji, musí pomoci státní rozpočet." Úleva z povinnosti platit příspěvek na OZE by přišla státní kasu "jen" na zhruba 4 miliardy ročně.

"Jen" 4 miliardy, které by měl stát oželet, dát ze svého, je jedno, jak se to nazve, ale každopádně by to znamenalo deset procent z částky, kterou stát na podporu OZE vynakládá. Ročně náš stát dává na podporu OZE cca 45 miliard korun, z toho cca 22 miliard jde na FVE, přičemž 15 z 22 miliard končí v zahraničí.

Vskutku drahý špás. Ano, na počátku byl Brusel, který nařídil podporovat obnovitelné zdroje v rámci alarmistického globálně oteplovacího blbnutí. Co na tom, že boj proti oteplování stojí Evropu spoustu peněz a ztrátu konkurenceschopnosti, vždyť se dosáhne úžasného snížení škodlivin v ovzduší o téměř 2 %, a to za to stojí, ne?

Co na tom, že se globální oteplování ukázalo být nafouknutou bublinou, protože veškeré alarmistické vize byly zčásti podvodem a zčásti prostým blábolením. Za posledních deset let měla podle alarmistů vzrůst průměrná teplota o 0,2 - 0,5 °C. Realita? Teplota za deset let poklesla o 0,013 °C.

Hejtman Novák říká, že někdo malér s platbami za OZE spískal. Má pravdu, ale v tom případě by se měl poohlédnout ve svých stranických řadách. V roce 2005 přijala Sněmovna Zákon o podpoře výroby elektřiny z OZE. V tomto zákoně uplatnila pozměňovací návrh poslankyně Šedivá za ČSSD na kandidátce za Moravsko-slezský kraj.

Hana Šedivá navrhla, že výkupní cena OZE nesmí klesnou pod 95, respektive 98 procent ceny za rok předchozí. Prošla varianta s 95 %. Hledá-li hejtman Novák někoho, kdo toto vše spískal, pak myslím není problém, aby si přítelkyni Šedivou našel.

Zákon o podpoře OZE byl schválen hlasy poslanců za ČSSD (57), KSČM (22), KDU-ČSL (17), US-DEU (6) a jedním nezařazeným poslancem. Jediná strana, která se proti tomuto zákonu postavila, byla ODS. Je neštěstím, že vláda Mirka Topolánka s tímto problémem nic neudělala, i když těžko něco prosazovat proti obnovitelným zdrojům, když vládu při patovém výsledku voleb drží nad vodou Strana zelených.

Tím posledním, kdo měl šanci hrozící malér zastavit, byl tehdy premiér Jan Fischer. Už se vědělo, že cena FVE článků letí raketově dolů a že FVE budou zlatý důl kvůli víc než štědré podpoře. Mirek Topolánek později uvedl, že se společně s Jiřím Paroubkem (ten Topolánkova slova potvrdil) vypravili za premiérem Fischerem, aby z titulu premiéra zabránil hrozícímu mnohamiliardovému průšvihu.

Jan Fischer se rozhodl neudělat nic, dokonce měl prohlásit něco v tom smyslu, že se tím vůbec nebude zabývat. Výsledek je víc než patrný. Český stát zaplatí na podporu FVE bezmála bilion korun. Hejtman Novák pláče dobře, ale pokud by se odpustily platby velkým firmám, znamenalo by to zvýšení ceny pro drobné odběratele nebo další zadlužování státu.

Ano, někdo vskutku ten malér spískal a Brusel by měl jít do háje se svými nařízeními, které členské státy poškozují. Viník je panu hejtmanovi blíž, než si myslí. Stačí, když zajede do Lidového domu nebo zavítá do SPOZ. Tam řadu těch viníků najde osobně. A my jim můžeme vždy při pohledu na složenku za energie hezky poděkovat.

Převzato z Polanecky.blog.idnes.cz se souhlasem autora