11.5.2024 | Svátek má Svatava


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Agrofert - není zhoubnější firmy?

Lidé, kteří upřímně a z celé duše nenávidí „estébáka“ a oligarchu Andreje Babiše, jásají nad auditem k dotacím Agrofertu. Nějak jim uniká, že dotace jsou zhoubou pro celou ekonomiku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Alda 4.6.2019 9:27

Nesmysl.

Podpora méně produktivních regionů z peněz velmi produktivních regionů se dá provádět úplně jinak. Slušněji, poctivěji, efektivněji. A k všeobecnému prospěchu. Žádné dotační šílenství k tomu není zapotřebí.

Dotace jsou zločinné už proto, že příjemce zotročují - nutí ho chovat se tak, jak si donátor přeje.

A. Alda 4.6.2019 9:25

Re: Živě si pamatuju, jak ti stejní pokrytci, co dneska řvou

Jo.

Babiš se postaral, aby aspoň část peněz, tekoucích od nás do EU, se vrátila zpět. A za to ho teď nenávidí.

A. Alda 4.6.2019 9:24

To je taky zločinné.

Veřejná doprava do míst, kde se nemůže dopravce uživit z ceny jízdného, má/může být veřejnoprávní korporací (obec či kraj) kupována. Nikoli dotována, ale kupována. Na trhu a tržně.

A. Alda 4.6.2019 9:22

Slovo dotace je odvozeno od slova dos.

Tedy latinsky věno.

Původně šlo o majetek vložený do právnické osoby při jejím vzniku.

Dnes jde o zločin podle zákona: ať už jde o dotace firmám ziskovým (obchodním společnostem) či neziskovým (občanským sdružením).

Vrcholem absurdity jsou dotace nadacím: to je jako živit se trvale výhradně vlastním trusem.

P. Khail 4.6.2019 9:18

Re: Samozřejmě že dotace

A co dotace třeba na veřejnou dopravu do míst kde by bez nich nebyla?

P. Khail 4.6.2019 9:16

Re: Autorivi unika

Kam se stěhujete?

Z. Velínský 4.6.2019 9:08

Re: Dotace jsou zhoubou. Půlka pravdy.

Reaguji na obecný a jednoduchý závěr, že dotace jsou zlo. Prý všechny, vždy a všude, prý jediné velké zlo a tečka. Pánové, co si myslíte o start-upech? Máte také tak jednoznačný odsuzující názor na stipendia a výměnné pobyty studentů? Co řeknete na chráněné dílny? To všechno jsou také dotace.

K. Janyška 4.6.2019 9:05

Není zhoubnější firmy, než Agrofert.

Taková je moje odpoveď na vaši stupidní a od zločinnosti Agrofertu odvádějící otázku... Dzp.

I. Schlägel 4.6.2019 8:52

Re: Dotace být musí.

Sever Itálie dotuje jih Itálie desítky let. Myslíte si, že došlo k přiblížení? Víte, kolik miliard dostaly rozvojové země? Jsou snad méně rozvojové? Víte, jak obrovské peníze dostala bývalá NDR? Výsledek? Věta "Dotace by fungovaly, kdyby se lépe využívaly." je ze stejného soudku jako věta "Socialismus by fungoval, kdyby ho dělali správní lidé".

I. Schlägel 4.6.2019 8:47

Samozřejmě že dotace

škodí. To se ani nemusejí zneužívat, škodí sami o sobě.

R. Langer 4.6.2019 8:21

Re: Dotace jsou zhoubou. Půlka pravdy.

Dotace JSOU z principu PODVÁDĚNÍ. Proto nikdy nemohou fungovat tak, jak si představujete, protože jsou na podvodu přímo postaveny. A žádné krasořeči na tom nic nezmění. :-P

F. Houžňák 4.6.2019 7:00

No, copak to Babiš "napráskal estébákům"

o Maroku? To by mě zajímalo.

F. Houžňák 4.6.2019 6:59

Živě si pamatuju, jak ti stejní pokrytci, co dneska řvou

proti Babišovi, že využívá EU-dotace, před pár lety řvali proti Nečasovi, že prý způsobil, že Češi nevyužívají dotace dostatečně a na 100 procent a že se mají využívat víc.

K. Novák 4.6.2019 6:52

Dotace být musí.

Jinak budou bohaté regiony dále bohatnout a vzdalovat se regionům chudším. Problém není v dotacích, ale v jejich využívání. A to není chyba EU, ale v našem případě jen a jen naše. Propaganda proti dotacím je jen proto, že na zlodějiny v oblasti dotací je víc vidět.

J. Strakoš 4.6.2019 6:03

Re: Autorivi unika

Proč neměnit? Proč se neozývat? A nakonec - proč být členem spolku, s jehož pravidly nesouhlasím?

J. Strakoš 4.6.2019 6:01

Re: Dotace jsou zhoubou. Půlka pravdy.

Dotace, přestože vedeny dobrými úmysly, jsou špatné. Stejně jako je špatné centrální plánování nebo socialismus - obojí na začátku vypadá lákavě, ale konce již známe a nejsou pěkné. Prostě to nefunguje.

Pokud budete pokračovat v dotacích, vždy to bude ohýbat trh - z principu, jinak by dotací nebylo potřeba. Vždy to bude méně efektivní investice - potřebujete někoho, kdo to přerozdělí, vypíše, vybere, zkontroluje, zkontroluje kontrolory a všichni chtějí výplaty.

A vždy to podpoří koruptivní prostředí - protože někdo nerozhoduje o svých financích, ale o cizích.

Takže po čase (až Babiš nebude) a prostředí tu nebude tu budeme mít zase nějaký dotační skandál.

V. Kotas 4.6.2019 5:57

Re: Zločinci z Bruselu

1*

K. Kovařovic 4.6.2019 5:55

Předseda senátu pan Kubera

jasně a vždy říká, že dotace jsou zhoubou systému. On, jako komunální politik, pracoval bez dotací a vedl si velmi dobře. Proto ho lidé stále volí, proto se stal předsedou senátu. A co naše stovky zákonů ? To co vyplodí "odborníci" v parlamentu? Kdo se v tom vyzná? Jak se v tom mají vyznat úředníci zodpovědní za správnost udělení dotace ? Nevyzná se v tom nikdo, ani úředníci z Bruselu, kteří nyní nahánějí Agrofert! Jinak konečně rozumný článek. Pane Bartoni děkuji.

K. Pavlik 4.6.2019 4:04

Autorivi unika

Za komousu jsem dostal dobrou radu: Nemenime to co nemuzeme zmenit.

Holt dotace v EU jsou a budou a zmenit se to neda. Ze Ceska byrokracie neni schopna toto uspesne resit je opravdu velice smutne - bohuzel je jedine mozne rozumne reseni: vyhodit uredniky kteri to nejsou schopni delat. Pak je jeste dalsi moznost: rozcilovat se, nadavat kudy chodit - ze je to do nebe volajici blbost je vec jina, ze to dobre pusobi na blbce je naprosta tutovka.

P. Rychetsky 4.6.2019 1:57

krasna babisi obhajoba

Dotace jsou jiste samy o sobe problematicke, co takhle ale dodrzovat zakony? Treba zrovna ty o dotacich? Nebo zakony jsou dle vas take zhoubne pro celou ekonomiku, stejne jako dotace?

S vasi obhajovaci logikou pane autore, byste jiste dokazal skvele rozebrat, jak bylo uzitecne, ze Babis o Maroku praskal stbakum, protoze imperialismus byl treba znicit za kazdou cenu. A jak to navic bylo prakticke, protoze pak se toho stbaci vic dozvedeli, coz je vzdycky lepsi nez vedet min, a navic sami nemuseli do Maroka jezdit a usetrili jsme tak my vsichni a splneni petileteho planu bylo zas o krok blize.

Z. Velínský 4.6.2019 1:20

Dotace jsou zhoubou. Půlka pravdy.

Pane Bartoni, myslím si, že dotace jsou opravdu zhoubou ve společnosti, která je klientelistická a ve které neplatí právo. Jsou také zhoubou z toho důvodu, že někdo od plánovacích tabulek předem rozhodne, co je dobré a co dobré není. Ale připomínám, že to, co je dobré, vychází z vědeckých analýz a dlouhých disputací lidí, kteří problémům rozumějí.

Nicméně s dotacemi to podle mě je stejně jako s politickým zastoupením. Pokud se volení zástupci chovají tak, jak se od nich očekává a jak by měli, mohla by být dotační usměrnění společenské poptávky správná. Špatné na dotacích je to, když přestane fungovat právo a podvodníkům se umožní beztrestně podvádět. Pak jsou dotace zlo.

T. Wiszniewski 4.6.2019 1:15

Zločinci z Bruselu

nám nebudou přikazovat koho si smíme zvolit za premiéra.