11.5.2024 | Svátek má Svatava


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Agrofert - není zhoubnější firmy?

Lidé, kteří upřímně a z celé duše nenávidí „estébáka“ a oligarchu Andreje Babiše, jásají nad auditem k dotacím Agrofertu. Nějak jim uniká, že dotace jsou zhoubou pro celou ekonomiku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 4.6.2019 16:44

"Spočítal někdo, kolik bychom za potraviny platili, kdyby žádné dotace nebyly?"

No, ty prachy na dotace byly někde vzaty, někomu odejmuty, aby jiný mohl být dotován navíc s tím, že část prostředků takto odejmutých se ztratí na zúřadování těch dotací.

Takže když to zjednodušíme takměř neúnosně až na dřeň, je jedno, mám-li levné potraviny, které si předplácím vyššími daněmi, nebo dražší potraviny a adekvátně nižší daně. Jenom ten stávající stav jednak líp, neboť "sociálně", vypadá, jednak ponechává státu v pazourách cukr a bič dotací jako mocenský nástroj.

A dotace do školství, kultury ... školství je u nás až na vyjímky státní a jim je plně financováno, takže jaképak státní dotace. A kultura, sport, sociální služby etc. - opakuju co výše - prachy na dotace byly někde vzaty, někomu odejmuty, aby jiný mohl být dotován navíc s tím, že část prostředků takto odejmutých se ztratí na zúřadování těch dotací. Bez dotací prostě každý za svoje - divadla holt budou muset žít z toho co vydělají a sport taky. Sociální služby si zaplatím a nemám-li na ně já ani rodina, tak mohu, jsa chuďas, požádat o cílený sociální příspěvek na to, co stát neplatí z pojištění. A tak dál a podobně, přičemž soukromému sponzoringu nebuďtež kladeny překážky.

K. Pavlik 4.6.2019 16:29

Re: Autorivi unika

Takze myslim Jaroslava Haska.

Zrusit dotace se da jedine vystoupenim z EU. Mozna ze vam uniklo jake ma VB problemy s timto velice jednoduchym problemem.

A. Nový 4.6.2019 16:26

Re: Živě si pamatuju ... leda velký kulový.

Ale postaral! hlavně aby jich co nejvíce teklo do Agrofertu.

L. Novák 4.6.2019 16:11

Agrofert je obnovená agentura StB zorganizovaná Babišem

Babiš sám jako ("bývalý") člen KSČ a iniciativní agent StB je ukázkový darebák, nejspíš i psychopat. Dotace a jejich zneužití je jenom malá epizoda v celém komplexu Babiš a Agrofert.

L. Novák 4.6.2019 15:44

Re: Živě si pamatuju ... leda velký kulový.

Babiš se postaral... :-D Bože, ty to vidíš! :-P

Z. Lapil 4.6.2019 15:22

Re: Autorivi unika

Trochu jsem vás teď nepochopil. Nevím, kterého Haška máte na mysli - z těch tří, které znám, nezaložil stranu nikdo... Vlastně jo - vy určitě myslíte Stranu mírného pokroku v mezích zákona :-). Brno volí Kovandu, to mi uniklo naprosto. Nemám rád Brno a Brno nemá rádo mě. Například mi opakovaně schovává nádraží a jednou dokonce zastávku náhradního autobusu. Nekecám.

Ale to podstatné: samozřejmě choďte kam chcete, ale netvrďte, že něco nejde zrušit jen proto, že se vám nechce se angažovat. Aby nedošlo k omylu: mně se taky nechce.

K. Pavlik 4.6.2019 15:02

Re: Autorivi unika

No pokud to povazujete za konicka tak proc ne. Ja chodim rad po horach,, nekdo do kostela, nekdo rvat na Vaclavak.

Hasek pred lety zalozil stranu a na jeji schuze chodilo hodne lidi, dokonce dokazal oblbnout i rozumne lidi.

Stale si pamatuji z meho mladi heslo: Brno voli Kovandu (za zlateho slavika). To ze je to pitomost se kupodivu nezjistilo vstrasne chyterm Cesku - na to prisli az novinari ze Skandinavie - Svedska?

M. Valenta 4.6.2019 14:34

Re: Krást se nemá

Vy jistě dobře víte jaké dotace mám na mysli.

D. Stirský 4.6.2019 14:11

Paušální odsudky dotací jsou zrovna tak zhoubou.

Nejprve je nutné si definovat, co to vlastně dotace je. V podnikání by jich mělo být co nejméně. Pokřivují hospodářskou soutěž. U zemědělství je to složitější, byť je rovněž podnikáním. Spočítal někdo, kolik bychom za potraviny platili, kdyby žádné dotace nebyly? Neumím posoudit, nevím. A dá-li MPSV dotaci farní charitě na provoz LDN či hospice (viděl jsem), je to také zhouba? Dotace do školství, do kultury, do sociálních služeb, sportu (těch je nejvíc)? Zhouba? Souhlasím s tím, že nedomyšlená a hysterická kampaň proti Babišovi mu může přinést jen další body. Vědí Chvilkaři a spol., co dál? Kdyby Babiš odstoupil? Kdo mne z diskusí zná, ví že velkořepkař mým favoritem vůbec není. Jenže nemohu se zbavit dojmu, že místo něj by mohli přijít činovníci daleko horší a nebezpečnější.

J. Vrzal 4.6.2019 12:58

Re: Jasně,

Hm, ano jsou zlo. Jisty pan Bastiat statni intervencionismus do ekonomiky velmi presne a nazorne popsal jiz pred dvema staletimi.

A mel preavdu tehdy a ma pravdu dodnes.

Kazdy, kdo dotace zavadi, vzdy vi, ze budou legalnimi zpusoby rozkradeny. Proto je zavadi. Aby si zavazal sve famuly.

A pardon, ten primer se znasilnenim je uplne mimo misu.

Dotace delaji to, ze se vlastne nejedna o nici penize, a nikomu tudiz nemohou chybet, nikomu nevznikne ujma. V pripade znasileni, samozrejme ujma vznikne a to velmi konkretne. Predvadite ukazkovou demagogii.

L. Kubeš 4.6.2019 12:56

Re: Živě si pamatuju, jak ti stejní pokrytci, co dneska řvou

Souhlas !

J. Vrzal 4.6.2019 12:54

Re: Krást se nemá

Jenze dotace legalne nejsou kradez. I kdyz ve skutecnosti jejich smysl neni zadny jiny nez v rozkradeni pro vyvolene. V tom je ten problem.

M. Vondráček 4.6.2019 12:36

Re: No, copak to Babiš "napráskal estébákům"

Tak se zeptejte Andreja :-)

J. Lukavsky 4.6.2019 12:18

Nic nového

Dotace jsou žírnou pastvinou pro lumpy a zloděje neb tam se rozhoduje o cizích penězích, někdy pro jiné, někdy pro vlastní či spřátelené lumpy... Přitom již Staří Čechové měli recept jednoduchý. Král chtěl osídlit kus pralesa tak vyhlásil, že kdo se tam usídlí dostane kus lesa zdarma aby si to vyklučil a 10 let nebude platit daně. Tak vznikly všechny Lhoty, Lhotky... Jistěže stát má (měl by mít) zájem podpořit to či ono. Jednoduché je "postav si sluneční elektrárnu (na vlastní střeše nejlépe) a dodávej si elektřinu a nebudeš z toho x let platit daň. Žádné termíny, žádné papíry. Čím víc paragrafů a předpisů - tím víc podvodů a lumpáren. J.L. end

J. Vintr 4.6.2019 11:49

Re: Asi bychom si nalhávali,

Jen úplný idiot by se vzdal miliardové firmy za pár let fungování v politice. Pokud by Babiš nechtěl být spojován s Agrofertem, musel by firmu transparentně za tržní cenu někomu prodat. Tenhle "trik" s nějakými fondy je stejně blbý, jako všichni, kteří na něj skočili (nebo se tak tváří). Samozřejmě že Babiš je dál vlastníkem Agrofertu a je ve střetu zájmů jako prase. A navíc vzhledem ke své podrazácké povaze této výhody nestydatě v maximální míře využívá a zneužívá.

S. Netzer 4.6.2019 10:35

Re: Jasně,

Děkuji za potvrzení mého názoru.

Z. Lapil 4.6.2019 10:27

Re: Jasně,

Kdo rozdává, koleduje si, že bude podveden. Když někomu z kapsy trčí peněženka, koleduje si, že bude okraden. Kdo jde v echt vyzývavém oblečení, koleduje si, že bude přinejmenším obtěžován.

To je statistika, není v tom ani náznak obhajoby podvodníků, zlodějů ani obtížníků.

Z. Lapil 4.6.2019 10:20

Re: Samozřejmě že dotace

K nám veřejná doprava prakticky nevede. Proč bychom měli přispívat jiným, místo abychom si za své peníze poradili sami? Ať na obecní nebo na osobní úrovni.

Z. Lapil 4.6.2019 10:17

Re: Zločinci z Bruselu

Ale budou: Vyhlídka na přítomnost takové osoby v rakouské vládní koalici přiměla Evropskou unii k diplomatickým sankcím, které trvaly přes půl roku. K jejich ukončení nakonec přispělo to, že sám Haider ve vládě neusedl a rezignoval i na předsednickou funkci. Viz: https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/2300263-drive-je-zatracovali-dnes-jim-nadbihaji-rakousti-svobodni-zmenili-sebe-i-ostatni

Obecně: https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/2233006-jak-potrestat-clenskou-zemi-eu-jako-posledni-nastroj-slouzi-clanek-sedm

Z. Lapil 4.6.2019 10:10

Re: Autorivi unika

Ale samozřejmě, že dá. První, co musíte udělat, je malé doplnění znalostí. Ten citát o neměnění, co změnit nelze, opravdu není původem komunistický. Nahlédnutí do Googlu hovoří o staré irské modlitbě, neznámém autorovi a Chestertonovi; jak znám Židy, něco podobného se jistě najde i v Talmudu. Ale pravda - dobrá rada je to nezávisle na aktuální vládě.

Druhé, co musíte udělat, je přestat tvrdit, že dotace EU nelze zrušit. Lze. Jak pravil jistý Zeman v jiné souvislosti - buď volbami, nebo kalašnikovem. Taky by fungoval czexit.

P.S. „Všiml jsem si, že lidé, kteří tvrdí, že vše je předurčeno a my na tom nic nemůžeme změnit, se rozhlíží před tím, než přejdou ulici.“ — Stephen Hawking.

Z. Lapil 4.6.2019 9:54

Re: krasna babisi obhajoba

Argumentační faul. Nebo snad chcete vážně tvrdit, že existují pouze zákony "o dotacích" a žádné jiné?

M. Valenta 4.6.2019 9:46

Krást se nemá

a to se zdá, dotace nedotace, stále autorovi nedochází.

Z. Lapil 4.6.2019 9:46

Re: Dotace jsou zhoubou. Půlka pravdy.

Dobré otázky. Díky.

O dotacích start-upů si nemyslím nic dobrého: je možná bezva podpořit Úžasnou Technologii, ale platí to (skrz daně) i zemědělec, který by - rovněž v zájmu Dobra, tentokrát Zdravé Populace - rád přešel na nějaký řekněme ekologičtější způsob produkce.

Stipendium a výměnné pobyty, to je víceméně "školství zdarma". To je na hodně delší povídání, ale slovo dotace bych z toho radši vynechal.

A chráněné dílny? Svobodný trh poškozují určitě. Není jich ale příliš mnoho, takže jsou dostatečně nepodstatné, a zároveň plní sociální (mimotržní) funkci, takže tady - byť se skřípěním zubů - zvedám ruku pro.

Připomínám: byly doby, kdy nebyly dotace, ale mecenáši. Viz špitál v Kuksu (církevní), viz Hlávka, viz sbírka na Národní divadlo... Nechci tvrdit, že ty doby byly lepší, chci jen říct, že existují i jiné způsoby. Například nebrat lidem skoro polovinu výdělku, ale nechat jim nějaké peníze na to, co si sami vyberou: proč by měl každý přispět (náhodou zrovna) Babišovi na výrobu toustového chleba, když tousty prostě nejí? Nebo sousedovi na zateplení celého baráku, když sám bojuje mezi rozhodnutím typu "lepší okna nebo lepší kotel"?

J. Strakoš 4.6.2019 9:41

Re: Dotace jsou zhoubou. Půlka pravdy.

Jsem z těch, kteří dotace jako zlo považují, zkusím tedy odpovědět:

Startupy - jednoznačně nedotovat. Jinak budete mít drahé a později prázdné "podnikatelské inkubátory".

Stipendia a výměnné pobyty studentů - dle mého by mělo být založeno na sponzorství firem. Jinak začnete ztrácet vazbu s trhem a reálnou poptávkou. A začnete dotovat skupinu kunhistoriků, které pak dotujete celou jejich kariéru.

Chráněné dílny - prvek sociální péče, kterou by měl stát organizovat sám, nikoliv pomocí dotovaných neziskovek. I dotace (pobídka) ve formě zvýhodnění hendikepovaných je prostě špatná - zažil jsem situace, kdy spolek zaměstnávající hendikepované provozoval vlastní e-shop, nádstavbu nad velkoobchodem a konkuroval tak ostatním. Hendikepovaní se na objednávkách a spol. nepodíleli.

A. Alda 4.6.2019 9:34

Stipendium není dotace.

Stipendium je odměna za píli. Není to žádná forma dotace.

Co je to "start-up", to netuším.

Výměnné pobyty studentů nemají s dotacemi společného vůbec nic, protože jde o reciproční obchod.

Chráněná dílna také není dotací a nemá s dotací nic společného, ale jde o mírnou variantu monopolu - začalo to trafikami pro válečné invalidy, kdy jim byla ze státního monopolu na tabák poskytnuta licence k jeho prodeji.

Vy jste, pane Velínský, buď nevzdělaný, nebo demagog. Tertium non datur.

J. Zadák 4.6.2019 9:32

Asi bychom si nalhávali,

kdybychom tvrdili, že dotace nesvádí k lumpačení. V případě Babiše a jeho střetu zájmů je důležité a základní do jaké míry splnil požadavky zákona tj.i ono předání majetku do svěřeneckého fondu. Tady předpokládám je to de jure v normě. Další věcí je do jaké míry mohl přesto ovlivňovat chod a hospodaření (vč. dotací)svých firem. Že by se o ně minimálně nezajímal nepředpokládám. Případné využití politické funkce v jejich prospěch je již špatné a nemorální. V této souvislosti mě napadá otázka, jak je to s morálkou podobných do politiky vstupujících byznysmenů v Evropě?

S. Netzer 4.6.2019 9:32

Jasně,

dotace jsou zlo, a ne podvodník.

Tak jako ženská je vinna když ji znásilní, protože se vyzývavě obléká.

Článek je názorný příklad postkomunistické západoasijské mentality.

A. Alda 4.6.2019 9:30

Genau.

A. Alda 4.6.2019 9:29

Z EU je třeba co nejrychleji vystoupit.

S Evropským svazem jak s jedovatým plazem!

A. Alda 4.6.2019 9:28

Připojuji se.