1.6.2024 | Svátek má Laura


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ladislav N. :-))) 15.5.2007 9:01

Re: Re: se článkem nesouhlasím, podporu podporuji

 ;-DR^

Ladislav N. 15.5.2007 8:59

Re: Podpora parazitů

Každá firma / živnostník si musí umět zajistit prodej sám nebo prostřednictvím obchodníků, kteří se na (zahraniční) obchod specializují. Není žádný rozumný důvod, proč by daňový poplatník měl ze své kapsy podporovat ty, co své zboží prodat neumějí.

Stejní lumpové, co volají po podpoře exportu (z kapes daňových poplatníků) obratem budou obhajovat zavedení nesmyslů, jako je "minimální daň z příjmu" pro OSVČ ("když si nevydělá na daně, ať se nechá zaměstnat"). Z mnohem oprávněnějšího stanoviska je možno požadovat aby "podnikatelé", co své produkty nedokáží prodat, dělali něco jiného a tuto činnost přenechali těm, co to umějí. ;-)

Rudolf 15.5.2007 8:23

Re: podpora exportu nebyla vyvracena

Tak za tenhle názor by Vás asi na náměstí Nebeského klidu upálili.

Rudolf 15.5.2007 8:21

Re: se článkem nesouhlasím, podporu podporuji

"Článek jsem nečetl, ale vím,".. že je chybný....Zdá se, že pokud něco exportujete, tak jen blbiny, milý příteli. To ovšem podporu skutečně potřebujete.Plaťte si však podporu z vlastní kapsy..

Rudolf 15.5.2007 8:17

Re: Pan Mach je hodně natvrdlej,

Jiří Chýla nám předvedl kouzlo nechtěného. V klasickém sporu dokázal, že druhá strana má vlastně pravdu.

rv 15.5.2007 8:08

Re: Pan Mach je hodně natvrdlej,

člověče, vy jste ale také hodně natvrdlej. Vždyť v článku se přeci tvrdí, že pro firmu je státní podpora výhodná, stejně jako tvrdíte i vy. Stejně tak autor článku zcela jistě nemyslel, že prodej do zahraničí je jaksi cennější, než prodej v tuzemsku, opět v souladu s vámi. Ale podstata článku je v tom, že proexportní politika není výhodná pro ostatní obyvatele daného státu, o čemž vy se nezmiňujete. O tom, je-li to výhodné pro vládu v článku sice není ani slovo, ale dá se předpokládat, že každý penězotok přes vládu je pro vládu výhodný, protože se jeho část dá odklonit do vlastní kapsy.

Z vašeho příspěvku vidím, že váš pohled se velmi blíží pohledu pana Macha. A protože i já pokládám prodej v tuzemsku za stejně cenný, jako prodej do ciziny, a vím, že pro exportující firmu je státní příspěvek výhodný,  zastáváte i mé názory. Vítejte mezi námi.

Jansi 15.5.2007 7:47

Mach - teoretik od stolu.

Pan Mach mne svým textem velmi překvapil. Podle písemného projevu má jistě nějaké vzdělání, ale podle myšlenky prezentované v článku je někde úplně mimo. Každý, kdo něco v této zemi vyrábí ví ( na rozdíl od pana Macha), že relativně snadno se něco vyrobí za pomoci zmiňovaných dělníků, ale rozhodující je, zda se výrobky podaří prodat! A to tím více, čím více je výrobek složitější. K tomu potřebujete mít v zahraničí partnery, kteří mají na prodeji a servisu ekonomický zájem. musíte tam mít i nějaké obchodní zástupce. A to není zadarmo a menším firmám se tohle zajišťuje velmi obtížně, protože je to nákladné. Pokud nebudeme exportovat, nebudeme mít ani silné malé a střední firmy. A čím se tedy pan Mach chce v této zemi živit? Jen prodejem a dovozem čehokoliv? Kde na to chce trvale brát peníze? Prodejem piva, dřeva, elektřiny atd..?  Myslím, že myšlenka, obsažená v článku je opravdu hloupá.

chytrý horák 15.5.2007 5:13

se článkem nesouhlasím, podporu podporuji

Článek jsem nečetl, protože je zavádějící. Pokud mám říci jako exportér svůj nezaujatý názor, tak podporu exportu podporuji. Podpora exportu totiž podporuje zvyšování životní úrovně všeho pracujícího lidu.

Honza42 15.5.2007 1:00

Na proexportní politice vydělá jedině země, kam se exportuje.

Není špatné se nechat živit z daní země, která proexportní politiku uplatňuje. Vůbec mně nevadí jíst brambory, které mně platí polská vláda, nebo rajčata, která za mne zaplatí Francouzi. Je to jejich hloupost. Když to platí, proč nebrat? (EU to bohužel znehodnocuje, neboť se krade z daní všech).¨

Pokud někdo bude argumentovat tím co ti chudáci domácí producenti, tak na to je jednoduchá odpověď. Vykašlat se na obory, které jsou dlouhodobě v přebytcích a tak jako tak se na nich vydělat nedá (proto jsou exportně podporovány). Místo toho se věnovat tomu co umí málokdo a co se prodá se slušným ziskem.

Martin 15.5.2007 0:58

podpora exportu nebyla vyvracena

novodobou a uspesnou merkantilistickou politiku praktikuje napriklad Cina, stat s nejvyssim hospodarskym rustem na svete v poslednich letech

Jiří Chýla 15.5.2007 0:40

Pan Mach je hodně natvrdlej,

když se ptá "Proč se export považuje za cosi hodnotnějšího: Proč firma, která prodává své zboží na domácím trhu nebo zboží dováží, je jaksi podřadná? V čem že je prodej zboží v Železné Rudě horší než prodej stejného zboží v sousedním Eisensteinu?" Takže pane Machu, ta firma, která prodává zboží na domácím trhu, není podřadná a prodej v Železné rudě není horší nez v Bayerische Eisensteinu. To jen naše vláda má, resp.může mít, zájem na tom, aby naše firmy toho prodaly co nejvíce. A protože náš domácí trh je malý a obvykle nasycený snaží se mnoho firem vyvážet za granicu a tam prorazit. No a pritom se jim hodi statni podpora na vývoz. Dát některým firmám stejnou podporu při prodeji u nás doma nemá jednak z hlediska celkového odbytu smysl a za druhé to stát dělat ani nesmí. Ale podpora exportu není zakázána nikde, ani v Júesej. Naopak, tam ji velmi efektivně používají v boji proti chudým Afričanům. Šiřte své evangelium tam, uděláte užitečnější skutek, pokud Vás ovšem bude někdo poslouchat.