8.6.2024 | Svátek má Medard


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
www racek 15.5.2007 13:33

Re: Re: Mladí konzervativci - dobrý oxymorón!

hmm, problém je ovšem to, že tu podporu dostane každý kdo jí potřebuje, nebo kdo jí chce. rozhoduje jen reálnost záměru, to jest podmínky obchodu. navíc zýa to se platí.

rv 15.5.2007 13:17

Re: Mladí konzervativci - dobrý oxymorón!

Proč státy většinou praktikují proexportní politiku je snad zřejmé.

1. Potenciálnímu exportéru se vyplatí vyvinout nadměrné úsilí, aby pobídku dostal, protože toto úsilí se mu většinou bohatě zaplatí

2. Jinému daňovému plátci se nevyplatí vyvinout nadměrné úsilí, aby pobídku zatrhl, protože jeho případný zisk je minimální

3. Státnímu úředníku/politikovi apod. se proexportní pobídka vyplatí, protože protěžovaný podnikatek/odvětví apod. mu to určitě nezapomene.

doktor 15.5.2007 13:16

Jak vidím,

pan Mach a jeho CEP jsou na straně režimu Gustáva Husáka, kdy jsme (po Rumunsku) měli ze všech zemí RVHP nejmenší zahraniční dluh. Žádný export, žádný import. Krásně to štymuje. Vědí to v CEPu?

rv 15.5.2007 13:09

Re: Re: Re: Ano. Exportem nám uniká bohatství.

Tady se snad jedná o kritiku proexportní politiky hrazené z peněz daňových poplatníků. Pokud existují společnosti, nabízející podporu na zahraničních trzích, jejichž služby si kupuje budoucí exportér, tak proti tomu snad není námitek

Jiří K. 15.5.2007 13:05

Re: Re: Re: Mladí konzervativci - dobrý oxymorón!

Ještě mě napadá jeden Murphyho zákon: Pro ekonoma znamená srážka s reálným světem cosi jako mimořádnou událost.

I když zde by se slušelo napsat "ekonoma".

www racek 15.5.2007 13:03

Re: Re: Neuvěřitelné

nemýlím li se, a já se nemýlím, ty instituce zakládal sám osobně veliký klaus s kočárníkem.

www racek 15.5.2007 13:02

Re: Re: Re: Re: kde žijete?

to by ovšem bylo optimální řešení, že. i když některé země byly k tomu blízko, třeba stát nauru, kde jen seděli, chlastali a žrali a tlostli a občas se projeli ve svém cadillacu po jediné silnici ostrova. bohužel, zjistilo se, že ten kdo za ně řešil peníze to nějak nedořešil. též některé arabské země maj k tomuto ideálu blízko.

Jiří K. 15.5.2007 13:02

Re: Re: Mladí konzervativci - dobrý oxymorón!

což se mu stává nějak moc často

Jiří K. 15.5.2007 13:02

Re: Neuvěřitelné

Komentáře nicků jako Chudak(nejspíš duševní) jsou zřetelným důkazem toho, jak dalece se již podařilo namodralé ideologii vymýt hlavy najivních občanů.

Celý svět se jim vejde do několika pouček stylu "čtyři nohy dobře, dvě nohy špatně".

chytrý horák 15.5.2007 12:56

Re: Re: Re: se článkem nesouhlasím, podporu podporuji

Předpokládal jsem, že většina čtenářů NP nejsou prosťáčky, kteří to vezmou vážně a vidím, že až na výjimky jsem se nespletl.

rv 15.5.2007 12:52

Re: Re: Re: kde žijete?

Já jsem pro to, aby ostatní až na nás export k nám podporovali. Nejlépe do té míry, že nám sem budou všechno dávat zadarmo. Je pravda, že nebudeme muset tolik pracovat abychom si zajistili živobytí (kdo by také pracoval, když vše dostane zdarma) ale o to více budeme mít času na práci, která pro nás bude třeba i koníčkem. A pokud by někomu scházelo, že málo pracuje, může přehazovat hromadu písku z jedné strany na druhou a až poté si jít vyzvednout zboží poskytované zdarma z ciziny.

www racek 15.5.2007 12:43

Re: Re: Re: Re: Podpora parazitů

když ti říkám, že ji nikdo neplatí ...  chápeš co říkám?

rv 15.5.2007 12:41

Re: Re: Re: Podpora parazitů

Podpora exportu je zisková pro firmu, která podporu získá. Ztrátová pro všechny ostatní, kteří ji platí. A když se to sečte, tak je to ztrátové, protože namísto toho, aby ti úspěšní mohli dále rozvíjet své podniky, tak sanují neschopné podniky např. proexportními dotacemi.

Chudak 15.5.2007 11:49

Neuvěřitelné

Komentáře nicků Jiří K., Vlali, a m i Z.M., Jansi atakdále jsou zřetelným důkazem toho, jak dalece se již podařilo státní ideologii vymýt hlavy občanů. Pánové přece fakt, že si na proexportní politice mastí kapsu také úředničtí mafiáni v jiných státech není argument proti závěrům Machova článku. Nikdo z Vás se ani trošku nepokusil pochopit to hlavní, že jakýkoliv pokus o proexportní politiku v bodě A vede automaticky k protiexportní politice v bodě B. Vaše skálopevné přesvědčení o tom, že "státy" dělají něco pro své příslušníky formou politiky je buď úmyslně manipulativní, nebo dětsky najivní.

Pokud nejste malí kluci, nebo naopak příslušníci státní mafie, musíte dávno vědět, že stát(kterýkoliv) je čirou esencí zla páchaného na jeho příslušnících. Jeho jediným cílem je naplnit potřeby státní správy!! Tak jakpak prexportní politika.

Vašek 15.5.2007 11:46

Re: Re: Pan Mach je hodně natvrdlej,

rv i Rudolf by si měli znovu přečíst, co Jiří Chýla napsal. Jinak to vypadá, že nejenom Mach je natvrdlej ...

www racek 15.5.2007 11:44

Re: Re: Podpora parazitů

píšeš nesmysly, ladislave. podpora exportu je dlouhodobě zisková nejen pro firmy, ale i pro stát. nepřímo, ale dokonce i přímo.

www racek 15.5.2007 11:42

Re: Mladí konzervativci - dobrý oxymorón!

ale ne, jenom pan mach se mýlí ve všech bodech a argumentech.

www racek 15.5.2007 11:36

Re: Re: Re: kde žijete?

zvláště, když to stát nic nestojí. jen dobré slovo.

www racek 15.5.2007 11:34

Re: Re: Ano. Exportem nám uniká bohatství.

finiste, a co teprve kdybys věděl, že proexportní politika není subvencována vlastně vůbec. naopak, k tomu zřízené společnosti jsou trvale vysoce ziskové. navíés, podle pravidel konsensu oecd musí být tato činnost dlouhodobě vyrovnaná. což je u nás splněno s velkým předstihem.

Jiří K. 15.5.2007 10:35

Mladí konzervativci - dobrý oxymorón!

A pan Mach je takovým jejich typickým (pravda, už trochu přestárlým) představitelem. Kříženec Neználka s Mičurinem.;-D

Proti argumentům jeho článku uvedu jediný dotaz: Proč se tedy takovouto elementární logikou prakticky nikdo ve vyspělém světě neřídí a všichni (včetně těch největších a ekonomicky nejvyspělejších států) jsou tak blbí, že export podporují? Máme tedy proexportní politiku odhodit a snažit se zbytek světa přesvědčit sílou příkladu?

Vím že se opakuji, ale nezbývá, než po pravdě konstatovat - zase jeden, který je chytřejší, než zbytek Zeměkoule.

Finist 15.5.2007 10:14

Re: Ano. Exportem nám uniká bohatství.

V článku se neříká "zrušte export." V článku se říká "nepodporujte export z prostředků daňových poplatníků" a to je sakra rozdíl.

Na tohle se hodí jeden z citátů mého oblíbence: "Je však známo, z čeho je - na základě jistých dedukcí, právě tak chybných jako nespravedlivých - obviňován ekonom? Když zavrhujeme subvence, znamená to prý, že zavrhujeme samotnou věc, o jejíž subvencování se jedná, a že jsme nepřáteli všech druhů činností, poněvadž žádáme, aby tyto činnosti byly jednak svobodné a jednak aby nalézaly svou odměnu samy v sobě. Jestliže tedy žádáme, aby stát nepodporoval z daní náboženské záležitosti, jsme prý ateisté; chceme-li, aby stát nepřispíval z daní na vzdělání, nenávidíme prý osvětu jako takovou. Řekneme-li, že stát by z daní neměl uměle zvyšovat hodnotu půdy nebo činit totéž v nějakém průmyslovém odvětví, jsme nepřáteli vlastnictví a práce.

A když se domníváme, že stát nemá subvencovat umělce, tak jsme barbaři, kteří soudí, že veškeré umění je zbytečné.

 Protestuji ze všech sil proti těmto dedukcím. Je nám velice vzdálena absurdní myšlenka zničit náboženství, vzdělání, vlastnictví, práci a umění, když žádáme, aby stát chránil svobodný rozvoj všech druhů lidské činnosti, aniž by přitom vydržoval jedny na úkor druhých. Právě naopak si myslíme, že všechny tyto živé síly lidské společnosti by se harmonicky rozvíjely pod vlivem svobody, že žádná z nich by se nestala - jak jsme tomu dnes svědky - zdrojem zmatků, zneužívání, tyranie a nepořádku.

 Naši odpůrci si myslí, že když nějaká činnost není ani subvencována, ani reglementována, tak se tím prostě likviduje. My si myslíme pravý opak. Jejich víra se upíná k zákonodárci, a nikoli k lidstvu. My věříme v lidstvo, a nikoli v zákonodárce."

Vlali 15.5.2007 10:00

Re: Re: kde žijete?

Takže podle vás bychom měli být jediní co nepodporují export? To ovšem bude znamenat, že domácí zboží bude v nevýhodě proti tomu importnímu.

Sch.glosátor 15.5.2007 9:51

Ano. Exportem nám uniká bohatství.

Proto je třeba ho zakázat ;-)

BOMBON 15.5.2007 9:47

Re: kde žijete?

vite co? podporujme radeji informacni kampane, aby nikdo z nejakych dementnich pohnutek ci kvuli dementnim jedincum, co maji vami predvadenou logiku mysleni, export nepodporoval.

Vlali 15.5.2007 9:43

kde žijete?

Všechny státy podporují svůj export. To je fakt. Podporuje Čína, USA i Thacherovská VB. Důvod je jasný, podpora vlastního zboží na úkor zboží z cizího. Není to (z hlediska spravedlnosti) správné, ale je to fakt s kterým cep (a kladivo) nic nenadělá. Nebo půjdeme příkladem a ve světě co podporuje své exportéry budeme jediní co to nedělají? Už jednou chyboval tento stát (konkrétně Klaus) tím, že snížil celní sazbu pod ostatní státy a přišel o vyjednávací pozici. Neopakujme staré chyby! Chceme-li na tom něco změnit zkusme přesvědčit ostatní.  

BOMBON 15.5.2007 9:30

Re: podpora exportu nebyla vyvracena

no, pokud povazujete za spravne, kdyz lide/firmy nedostavaji tolik, kolik si vydelali, ale stat je prostrednictvim nizkeho kurzu juanu okrade o X procent z obratu, pak je cinsky stat mimoradne uspesny

pokud nejste moc stary, pak se jeste spolu dozijeme peknych ekonomickych zemetreseni, na ktere se takto uspesne a dlouhodobe zaklada :-P

BOMBON 15.5.2007 9:22

Re: Na proexportní politice vydělá jedině země, kam se exportuje.

prvni odstavec spravne, k druhemu: necht se kazdy zabyva cim chce, neni role statu nekoho ani protezovat, ani se necemu v ekonomice venovat

Tomas 15.5.2007 9:22

Re: se článkem nesouhlasím, podporu podporuji

A co teprve proletářů, že?

Ladislav N. 15.5.2007 9:08

Re: Re: Pan Mach je hodně natvrdlej,

 ;-)

Ladislav N. 15.5.2007 9:03

Re: Re: podpora exportu nebyla vyvracena

Co taky chcete po komunistovi jiného, než podporu totalitního komunistického režimu? :-/