27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

EKONOMIE: Maximální ceny bytů

„Ceny bytů rostou, stejně jako roste počet lidí, kteří nemají dost peněz na nový byt, proto by měl stát tento sektor regulovat. Příkladem regulace jsou cenové stropy“, napsal (mimo jiné) v jednom článku pan Novinář.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Humble 1.2.2022 11:44

R^

G. Wilde 1.2.2022 11:39

"Ale pane Tachovský! Od toho je přece daňové přiznání. Tam má každý POCTIVĚ napsat, kolik utržil, kolik vynaložil. Kolik mu pak z toho stát nechá, to už určují naši skvělí zákonodárci, kteří dnem nocí myslí jen na to, jak by prospěli národu a na vlastní dobro vůbec nehledí."

Užitek z transakce znají jenom prodávající a kupující. Myslíte že prodávající při vyjednávání oblafne kupujícího tim za kolik by minimálně prodal ale potom státu POCTIVĚ přizná že by to prodal za ještě míň vlastně? To je ale nesmysl co. A je to nesmysl i mimo oblast nemovitostí. Protože k tomu potřebujete informaci kterou nemáte, informaci která se objevuje pouze když lidi necháte prodávat a kupovat volně. Jakmile nakážete zastropování zistku tak nemáte z čeho zisk spočítat :-)

V. Petr 1.2.2022 11:29

Protože piráti a zelení. Stavět je ideologicky nežádoucí...

V. Humble 1.2.2022 11:29

Moc bych nesermoval humanitou a lidskosti. Vlastnite nejaky pozemek nebo nemovitost na ktere treba cele generace pracovali? Protoze reseni ktere navrhujete znamena ze vam to stat ukradne a da nejakym lidem k uzivani. To se to pak stavi panecku.

G. Wilde 1.2.2022 11:26

Dokud není regulace ceny, tak žádné "poptávka větší než nabídka" nenastává. Koupě se uskutečňuje tam kde se poptávaná cena setkává s nabízenou (dokud to stát nezakáže).

Spousta lidí by si přálo koupit za nižší než nabízenou cenu. To je naprosto normální a nikdy se to nezmění. Snad všechno co chceme k životu kromě vzduchu je nedostatkové.

Na trhu s byty a nemovitostmi stát uměle zvyšuje nedostatek tím že reguluje co se smí postavit a vyžaduje zdlouhavé schvalovací řízení pro každou stavbu. Dokonce stanovuje i minimální kvalitu a použité technologie. Takže kdo by si byl ochoten koupit méně kvalitní nemovitost která nesplňuje nějaké normy, ten má smůlu.

V. Humble 1.2.2022 11:20

Odpoved je stejna jako odpoved na otazku proc se stavi solarni elektrarny, proc se vypinaji JE, proc se vyrabi vice a vice elektrickych aut ktere skoro nikdo nekupuje nebo proc cena elektriny neumerne stoupa. Za vsim hledej hloupe zasahy statu a regulace, sankce nebo dotace.

L. Beneš 1.2.2022 11:20

Všechno to povídání o úředním šimlu a zdlouhavém stavebním řízení je jen výmluvou, proč se bytů víc nestaví. Ti, kdo mohou do výstavby bytů ve velkém investovat, se řídí jediným ekonomickým zákonem, který ovládá náš společensko-ekonomický systém a řád: zisk. Lidově se říká "Co můžeš urvi, co nemůžeš zk....." Proč by pospíchali s výstavbou, když mohou "sklízet" žeň vysokých a nesmyslných cen bytů? Kde je nějaká státní bytová politika? Kde v Česku najdeme to, čemu Francouzi říkají HLM? Zlatí soudruzi. Stavěli paneláky a kolem nich mnohdy celá léta byly kaluže a neschůdné chodníky. Ale byty rostly jako z vody. Tenhle stát, který se honosí říkánkami o humanitě a lidskosti, se o člověka vůbec nezajímá. Kdesi jsem četl, že Češi musí opustit svůj ideál vlastnit nemovitost. Většině lidí, které znám, je touha vlastnit nemovitost cizí. To, že se lidé začali orientovat na soukromou výstavbu nemovitosti, je jen důsledkem nedostatku nájemních bytů. Co lidem zbývalo, když si nikde žádný byt nemohli pronajmout?

J. Plíva 1.2.2022 11:05

Myslím, že správná otázka by měla znít takto: Proč se nestaví víc bytů, když je poptávka větší než nabídka?

V. Humble 1.2.2022 11:04

Zrejme to ma souvislost mnohem vice s tim kolik jsou lide za dum zaplatit nez s efektivitou vystavby..Pokud cena vysledneho produktu stoupa diky poptavce muze si zhotovitel uctovat vice a to plati i pro material. Ceny domu pak tlaci take inflace jelikoz inflacni prostredi nedava obcanovi moc sanci smysluplne investovat a moznost hypotek kdy zadluzeni na nekolik desetileti umoznuje vyplacet castky normalne nemyslitelne pro prumerneho pracujiciho.

P. Hatina 1.2.2022 10:57

To se snad zeptejte autora toho článku, jak si ten modelový příklad představuje, ne?;-D

Ale obávám se že v praxi, je to tak, že někdo dá inzerát že prodává byt, dům, (cena od,...), ozvou se mu zájemci, řeknou své nabídky. separátně s ním jednají, a kdo mu i pak nabídne nejvíc ten dostane (i když může vzít do úvahy i další věci, třeba důvěryhodnost)..

A nebo tedy, pokud hovoříte o stavbách bytových domů, tak tam se mohou předem prodávat ty byty v dáno ještě nepostavených domech předem,. Tak tam tahle nabízená cena může být transparentní a stejná pro všechny zájemce, ale ty jsou často tak předražené, že to už nedá nikdo.

Jako že znám třeba v Karlových Varech kde postavily několik apartmánových domů, a nikdo to tam nekupuje, na to totiž nemají ani místní bohatí Rusové ;-D

J. Tachovský 1.2.2022 10:53

A pak je tu ještě druhý pohled na věc. Do daňového přiznání se nepíše to, co není finančák schopen dohledat. A říká se tomu nutná obrana před loupeží zvanou daně.

A. Pakosta 1.2.2022 10:37

Ale pane Tachovský! Od toho je přece daňové přiznání. Tam má každý POCTIVĚ napsat, kolik utržil, kolik vynaložil. Kolik mu pak z toho stát nechá, to už určují naši skvělí zákonodárci, kteří dnem nocí myslí jen na to, jak by prospěli národu a na vlastní dobro vůbec nehledí.

Š. Hašek 1.2.2022 10:32

Vidím v bytech již "paralelní měnu".

Pokud do toho politici hrábnou, bude pouze benzín v ohni. Jejich hrabání se možno všude pozorovat.

J. Nevrkla 1.2.2022 10:31

Ale to úplně nevysvětluje, proč náklady na výstavbu pořád tak podstatně rostou, snad více než cokoliv jiného?

J. Tachovský 1.2.2022 10:30

Státu není nic do toho, jak se lidi domluví. Navíc nemá jak kontrolovat, že se k ceně na smlouvě nepřidá jestě cena na ruku.

J. Stehlik 1.2.2022 10:28

Já se nedivím. 15% nemovitostí je prázdných. Obce nechtějí další výstavbu, když bytů a domů je dost. Ty prázdné domy a byty vlastníci nemají důvod prodávat. A tak se to projevuje tím, že lidé se nechtějí ani stěhovat, když nekoupí nic dostupného.

A. Pakosta 1.2.2022 10:27

A vidíte, pane ekonome, přitom by stačilo, kdyby namísto zastropování ceny stát omezil maximální výši zisku při prodeji - tak jak to dělávali osvícení monarchové - a pak by to ve Vašem příkladu dopadlo takto:

Slečna První by koupila od paní Čtyři za 200, paní Druhá by koupila od slečny Tři za 162,5, pan Třetí od pana Dva za 125 a pan Čtvrtý za stovku od pana Jedna. Nikdo z kupujících by nedal víc než chtěl vydat, všichni prodávající by si přišli na své s marží 25 procent. Veškerá poptávka by byla uspokojena, vysvětlíte mi, proč to tak nejde, pane ekonome Ptáku?

F. Novotný 1.2.2022 10:25

Okamžikem vyjednávání se cena musí stát transparentní. Strany ji nemohou před sebou tajit, jinak by nebylo o čem jednat. :-) (Tajit mohou samozřejmě mezní limity.) Dále píše se o jednom bytě-ale následně o stavbě bytu (nebo bytů???). Jedná se o 4 prodejce téhož bytu nebo stavaře 4 odlišných bytů? 4 zájemci a 4 prodejci-klidně by mohlo dojít k uspokojení všech společně atd.... Těch nejasností je tam fůra. Zkuste si představit konkrétní modelový příklad

J. Stehlik 1.2.2022 10:24

Všichni se shodnou, že omezovat ceny je nesmysl. Jaké tedy navrhujete páni řešení, aby byl nastaven převis nabídky jímž je znám kapitalismus? Protože bohatí vždy budou skupovat vzácné zboží. A je nějak podivné v dnešní době, aby jsme na pár metru obydlí pracovali celý život. Vždyť kapitalismus je znám tím, že když je nějaký nedostatek, tak zboží dokáže nabídnout v širokém spektru cen.

J. Tachovský 1.2.2022 10:23

Stát má jedinečnou možnost, jak zlevnit byty. Může je postavit a prodávat pod tržní cenou. Cokoliv jiného je blbost.

P. Hatina 1.2.2022 9:27

No, možná to vysvětlí to co stojí o odstavec výše "kupovány za cenu stanovenou vyjednáváním", jinak řečeno tohle nejsou transparentní ceny, ale ceny které si ten prodejce dojednává se zájemci osobně, čili vzájemně své nabídky neznají..

O. Uživatel 1.2.2022 9:24

Uživatel požádal o vymazání
P. Hatina 1.2.2022 9:24

Ani se nedivím že jste si z té ekonomie vytrhl je půlku toho vztahu. Ano, ceny rostou, když je něčeho nedostatek. To vím taky.

Jenomže, jste zapomněl na tu druhou půlku toho vztahu, totiž že když je něčeho nedostatek, tak by to mělo posílit produkci pro nabídky. Aspoň za ty vysoké ceny, aby se tady stavěly a prodávaly bytové domy ve velkém. Jenomže proč toto najednou nefunguje a rychle nestaví, v tom je právě celý ten problém..

A aby se tedy z omezeného počtu bytů stala taková vzácná komodita která se budou přeprodávat mezi investory na burzách to už je opravdu šaškárna..

F. Novotný 1.2.2022 9:19

Ať na to koukám jak koukám, uvedený příklad s nákupem a prodejem bytu za 130-140 nedává matematicky ani ekonomicky smysl. Buďto tam něco podstatného vypadlo, je to nesmysl nebo to je špatně popsané.

(Např.: pokud někdo prodává totožné zboží jako ostatní (byt) za 80, nebude důvod k realizaci prodeje za 130-140. )

V. Kuhaj 1.2.2022 9:12

Jo, a na ten přiblblý článek od toho chlapa, kterého nazýváte "Novinář" jsem v příspěvku tehdy reagoval. Proč ho nejmenujete, a proč se nepodepíšete?

V. Kuhaj 1.2.2022 9:10

Ale tak ty ekonomické zákony existují, zrovna jako ty přírodní. Je zboží málo a zájemců hodně? Roste cena. Je tomu obráceně? Cena klesá. Jakékoli zásahy do tohoto přirozeného stavu, ve smyslu zastropování ceny atd., mohou vyvolat destabilizaci minimálně v segmentu, kterého se nepřirozený zásah týká. Proto je potřeba vždycky velmi obezřetně zvažovat důsledky.

V. Novak 1.2.2022 9:01

K naoktrojovaným maximálním cenám bytů by bylo třeba ještě naoktrojovat povinnost postavit X bytů ročně za ceny nejvýše maximální.

Jenže komu tu povinnost oktrojovat? Developerúm? Developer, který usoudí, že se mu to nevyplatí, se rázem stane nedeveloperem. Takže možná všem - jako když nás v posledním(!) ročníku MFF UK odvolali na 3 týdny ze semestru a poslali brigádničit na stavbu jednoho pražského sídliště...

J. Nevrkla 1.2.2022 9:01

To čtu poprvé. Aby to nebylo jak v Karlových Varech, nejdříve zděšení, že budou celé ruské, teď pláč, že už tam nejsou, že tam nejezdí a neutraci peníze.

J. Nevrkla 1.2.2022 8:56

Souhlas, regulace situaci jen zhorší. Ale stejně je mi divné, jak málo se technologický pokrok projevil v efektivitě výstavby, v ceně bytu. V neefektivním socialismu si lidé byli schopni postavit dost velké rodinné domy bez mimořádného zadlužení, dnes si pořídí relativně malý byt v paneláku za cenu doživotní hypotéky.

M. Šejna 1.2.2022 8:49

Každá investice je riziková s vyjímkou jediné. Tou je nákup nemovitosti. Proto ceny nemovitostí rostou tak rychle.

Z nakupu nemovitosti se už neplatí daň z nabytí. Roční daň z nemovitosti je spíš symbolická. Po pěti letech lze nemovitost prodat bez nutnosti platit daň ze zisku.