1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

EKONOMIE : Keťasi táhnou Evropou

Keťas je slovo, které skoro upadlo v zapomnění. Málokdo věřil, že se někdy „keťasení“ vrátí, byť třeba v jiné podobě. Bohužel, ač je z historie nejvíce známo z doby 1. světové války, a to hlavně ve státech střední Evropy, dnes je „keťasení“ celoevropským jevem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Diblík 28.8.2022 7:25

Znám desítky mužskejch, kteří každé ráno vstanou a jdou pracovat. Jsou jako Zášínek. Ani chlup, velebný pane.

Včera jsem byl na statku, který vypadá, jako by komunismu nebylo. Táta a dva synové ho budují, děda, který před třiceti lety začal, již zemřel. A upřímně řečeno, on Švehla neřekl " Když žerou, ať nemlaskaj, jen tak pro nic za nic.

Mrzí mě, že jsme nedokázali vybudovat slušné politické strany. V tom je potíž. Uplynulo třicet let a my volíme lidí, které nikdo nezná. Parlament chrlí nařízení, která si nezaslouží pojmenování zákon. Atd, atd.

Můžeme si za to sami.

R. Polášek 27.8.2022 7:00

Tak ono ti takzvaní keťasi jen využívali možnosti, které jim vytvořil někdo jiný svými chybami. V současné době u nás ale problém nejsou keťasi neboli vysoké ceny energií, ale to, že těmi vysokými cenami odrovnáme českou ekonomiku a zrušíme si pracovní příležitosti. Neboli nebude ani tak velký problém, když někteří lidi nebudou mít na zaplacení energií, ale mnohem větší problém bude, když spousta lidí si nebude schopna na ty energie vydělávat, protože nebude mít kde pracovat.

A zvláště za současné vlády, která se dostala nahoru ne vlastní konstruktivní prací, ale posilováním Antibabiše, kterým akorát ničila a dehonestovala práci předchozí vlády, ale jako tehdejší opozice nic nevytvářela. A to je vidět i v její současné nekompetenci.

A doslova pravičácké ideologii, kdy ožebračení lidí vláda považuje jenom za nástroj, který napraví pracovní trh, protože přinutí těch asi 150 tisíc nezaměstnaných na pracáku jít do práce a ožebračení a bankroty firem jenom za nástroj, který odstraní z trhu parazitické nefunkční firmy, které prý Babiš držel uměle při životě a přílivem propuštěných lidí z těch firem oživí pracovní trh a přinese těm "správným" firmám ty správné zaměstnance.

L. Beneš 27.8.2022 8:33

Nebojte! Ve včerejším televizním vystoupení premiér předvedl tolik rozhodného odhodlání, že jsem se o něj až bál. Nějak mu z těch starostí a pilné práce začaly řídnout vlasy. Když jme to vydrželi od února, odkdy to všechno vlád řeší, tak to vydržme až do konce roku. Od prvního ledna to prý bude všechno v pořádku. Těšme se.

L. Hančar 27.8.2022 6:57

Jen k té Ukrajině: ta se do současného stavu dostala právě násilným vysmeknutím se z ruského vlivu pod kuratelu Západu. A vystoupení z této slepé uličky bolí a bude bolet. Ukrajince, ostatní rejžují jak za kovidu.

R. Polášek 27.8.2022 7:43

Ukrajina promeškala okno příležitosti, kdy to mohla udělat relativně snadno a bezbolestně. To bylo tak od roku 1990 po nějak rok 2000 - 2005 .

V době Majdanu už bylo pozdě, Rusko už bylo po rozpadu socialistického bloku a Sovětského Svazu konsolidované a Putin už měl nejspíš hotové plány, jak území Sovětského Svazu a dost možná i bývalých socialsitických satelitů, jako ČR a Slovensko, postupně zase silou získat.

V. Němec 27.8.2022 8:00

Ale Ukrajina zase ještě nestačila v devadesátých letech vychovat novou generaci Banderovských pohrobků. Jen se tam kradlo a kradlo.

P. Diviš 27.8.2022 9:16

V Rusku taky, tím to není.

Z. Lapil 27.8.2022 9:46

R^

R. Polášek 27.8.2022 9:57

Banderovci na Ukrajině byli dávnou historií, dokud Russáci nezačali Ukrajinu násilím připojovat k vybydlenému a zaostalemu Russku.

Potom Ukrajinci Banderovce oživili jako svou oporu proti Rusku.

L. Beneš 27.8.2022 8:38

Včera jsem se někde dočetl, že 1/3 zemědělské půdy na Ukrajině už byla prodána do zahraničních, především amerických rukou. Nějak se za ty dodané zbraňové systémy zaplatit musí. Adolf vozil černozem z Ukrajiny vlakem do Německa, v tomto případě zůstane namístě. Co je tam ještě levně na prodej?

R. Tichý 27.8.2022 10:22

Odkaz na "nekde"?

J. Krásenský 27.8.2022 5:16

Dlouho nebylo zřejmé, proč globální firmy tolik podporují ty zelené nesmysly až se to dnes vyjasnilo. Pomohly ekologům vytvořit nedostatkové hospodářské prostředí - kýžený to zelených cíl (ne)dobrovolné skromnosti, aby pak s odkazem na liberální zákony trhu mohly "realizovat" zisky v řádů stovek procent, což bylo v přebytkovém naprosto nepředstavitelné. A zdejší liberálové v roli užitečných idiotů je obhajují "protože liberalizmus, tržní vztahy a pozor na komanče." Gratuluji, liberálové. Kdypak prozřete ze svého blouznění? Až vám přijde účet za energie? [>-]

M. Grundmann 27.8.2022 0:45

Dnešní česká společnost dlouhodobě trpí nekritickým zbožňováním tržních mechanismů. Je to dáno tím, že tržní mechanismy byly po dobu komunismu oslavovány a lidé neměli žádnou zkušenost s negativními tržními jevy.

K. Machala 27.8.2022 0:51

Tady jde ale o antitržní či trh deformující regulace, není důvod házet na svobodný trh vinu za to, co je jeho opakem a popřením. Zejména Green Deal, který není ani green, ani deal, spíš zelenorudý diktát.

J. Strakoš 27.8.2022 6:03

Přesně tak - volný trh v EU dostává dost zabrat pomocí regulací a dotací. Takže i to, kde a za kolik si koupíte mléko je ovlivněno nejen schopnostmi zemědělce, ale i tím, ve kterém státu se nachází.

A v případě elektřiny nebo vody bych to trhem taky nenazýval - těch regulací a omezení od státu je tolik, že si prostě vybrat nemůžete (například podpora OZE + povolenky, které platíte ať chcete nebo nechcete.

R. Polášek 27.8.2022 7:55

Tak do komunismu jsme se nikdy nedostali. Měli jsme tady socialismus a jinak pouze komunistické vedení Komunistické strany. A tržní mechanismy nebyly v té době oslavovány, ale naopak bylo oslavováno socialistické řízené plánovité hospodářství jakožto mnohem lepší než trh. Tržní hospodářství se jinak mělo využívat jen velmi málo čistě jen na vylepšování některých nedostatků plánovitého hospodářství. Mělo se takhle zavést a využívat plánovanými reformami komunistického vedení v roce 1968, viz Oto Šik. Které nám zařízla okupace 1968. A potom se tržní vztahy začaly částečně využivat na pokrytí nejhorších nedostatků plánovité socialitické ekonomiky několik let před Sametem v Gorbačovově Perestrojce.

Z. Lapil 27.8.2022 9:58

No, a stejně to nepomohlo. Tak mi někdo vysvětlete, proč se o to EU i její jednotlivé státy pokouší pořád dokola. Že by teprv náš socialismus byl ten pravý?

Hýmlelement - vždyť nás začíná předbíhat už i ten hnusný policejní stát v Číně ;-€.

Z. Lapil 27.8.2022 9:54

Podle mě přesně naopak: lidé nenechávají fungovat tržní mechanismy (například skrze volbu víceméně socialistických vlád), protože se jich bojí.

Například vlády nenechávají zkrachovat velké banky, protože by to byl problém. Ano, byl, ale když banka není "potrestána krachem" za to, že nevydělává dostatek peněz, budou se tak chovat i další banky. Podobně Řecko.

Výsledkem je, že stát nabírá na svá bedra víc a víc nefungujících podniků, ať podporou, ať zestátněním, řeší to zvyšováním daní nebo dluhy nebo tiskem peněz (jiné možnosti nemá; představa, že z prodělečného podniku udělá výdělečný a se ziskem ho prodá, je ilouzorní) a výsledkem je co? Inflace.

J. Majzlík 27.8.2022 10:23

Tržní mechanismy bohužel platí i v podmínkách zapírání jejich platnosti. Jenom jsou překrývány následky ignorace jejich reálného, nezpochybnitelného vlivu na chod ekonomiky každého ševce, malíře pokojů nebo na hospodaření vlády se svěřeným státním rozpočtem.

J. Majzlík 27.8.2022 10:23

Tržní mechanismy bohužel platí i v podmínkách zapírání jejich platnosti. Jenom jsou překrývány následky ignorace jejich reálného, nezpochybnitelného vlivu na chod ekonomiky každého ševce, malíře pokojů nebo na hospodaření vlády se svěřeným státním rozpočtem.

K. Nový 27.8.2022 0:19

Čas zrušit emisní povolenky, zrušit podporu OZE, zrušit prodej elektřiny na burze v Lipsku, omezit export elektřiny, obnovit těžbu uhlí, jak hnědého tak černého (kdyby to mělo znamenat bourání dalších vesnic či měst).

Ropu budeme schopni dovést vlaky, plyn nikoliv. Takže plyn budeme muset vyrobit z uhlí či ropy.

A postavit další jaderné elektrárny (ale pouze pro sebe, nikoliv na export).

To ovšem znamená postavit se Německu a EU.

Signalista na to nemá, to přijde až to za něj vezme někdo s drivem.

K. Machala 27.8.2022 0:48

Ano. Jsou tyto a další možnosti, a je jich dost. Ceny by pak výrazně klesly.

Keťasení není ten problém, je jím pokřivený trh a škodlivé pseudozelené regulace. I před sto lety nebyl problém v zlých lidech, ale nějakém činu státu. Toho předchozího, rozpadajícího se.

P. Diviš 27.8.2022 0:17

Je-li něčeho málo, cena toho stoupá. Alternativa je administrativní přídělový systém, nic víc v tom není.

K. Nový 27.8.2022 0:21

Můžeme omezit export elektřiny na úroveň z loňského roku, a tím automaticky ceny pro spotřebitele v ČR spadnou.

Nebo můžeme zavést sektorovou daň na výrobu elektřiny na export, a z ní dotovat cenu pro spotřebitele v ČR.

Ovšem to by vláda musela chtít vládnout, a ne pouze poslouchat Brusel a Německo.

Z. Lapil 27.8.2022 10:12

Buďte rád, že je elektřina drahá. Bez ironie - je-li málo elektřiny, je nutné budovat další zdroje, a ty vybuduje (a vydělá a nich) ten, kdo bude mít peníze z drahé elektřiny.

Ledaže by je vybudoval stát z vašich daní (jiné zdroje nemá), čímž byste sám sobě dotoval cenu elektřiny. Poněkud perpetuum mobile.

Což je, obávám se, podstata socialismu a zároveň důvod, proč socialismus (ekonomicky) nefunguje.

A. Teply 27.8.2022 10:23

To co popisujete, je racionální chování.

Tím např. Německo netrpí ani náhodou. I když ceny elektřiny rostou do nebes, za jediný správný krok považují vypínání funkčních, moderních a bezpečných jaderných elektráren.