26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

EKONOMIE: Ekonomika, nebo lidské životy

Obyvatelstvo je ohroženo pandemií. Vláda reagovala nařízeními za účelem ochrany obyvatelstva. Jejich následkem je zpomalení nebo zastavení hospodářských činností, tzn. výroby užitečných statků. Nevyhnutelným důsledkem je, že postiženým lidem klesají příjmy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 12.4.2020 5:47

Stejně jako je jako například ekologická církev udílí průmyslu, a ve všech případech je to podvod pro oblbnutí tupého stáda, které nemá vlastní názor. Nic proti víře, to je každého osobní věc.

P. Flener 11.4.2020 11:20

Přehnaně dramatizovat ztrátu byť jediného lidského života je kravina. Když vezmu statistiku, tak 80% lidí je nevzdělaný polosvéprávný plebs, který nemá ani na to, aby zodpovědně volil a pod.... Pak jsou jedinci, kteří absolutně nedodržují zákony i psaná a nepsaná pravidla lidského soužití atd.... Z toho plyne, jak obrovský počet lidí je na světě jen na obtíž a hodnota životů těch nejhorších z nich je nulová až záporná.

R. Langer 12.4.2020 5:59

Ono se dá zase naopak říct, že 20 % obyvatel jsou lidé s nebezpečnými myšlenkami o tom, jak jsou morálně nadřazeni ostatním, a jak jsou předurčeni ostatním vládnout. Já bych klidně řekl, že právě takoví jedinci jsou společnosti na obtíž a hodnota životů těch nejnadřazenějších z nich (ano, to jsou právě ti, co ani nedodržují ty zákony) je nulová až záporná. A těch zbylých 80 % by se bez nich úplně v pohodě obešlo. Tak bacha na to, ona je ta podřadnost dost relativní, a hodně záleží na tom, kdo ji zrovna určuje. Taky by tam mohli jednou zařadit vás. :-P

K. Wágner 11.4.2020 10:56

Katedra hospodářské politiky Národohospodářské fakulty VŠE pod vedením proděkana Miroslava Ševčíka vydala doporučení ohledně ekonomiky. Navrhli například posunout opatření v oblasti takzvaného „klimatického náboženství až šílenství“, tedy prosazování zelené politiky v Evropské unii, například Zelenou dohodu pro Evropu. Ekonomický tým také navrhl zrušit výdaje na neziskovky, pokud nespadají do sociální či sportovní kategorie:

https://nf.vse.cz/aktuality/doporuceni-narodohospodarske-fakulty-vse-v-praze-k-realizovanym-hospodarsko-politickym-opatrenim-v-obdobi-koronavirove-pandemie/

J. Kanioková 11.4.2020 14:58

Díky..

V. Bok 11.4.2020 18:45

Ano, to byla první opravdu koncepční práce nad situací "den poté". Doufám že nezapadne. Ale stejně jsem překvapen, jak p. Ševčík k ekonomickému rozumu přišel. Potěšil mě.

M. Pivoda 11.4.2020 10:54

There are four basic resources or factors of Production: land, labour, entrepreneur and capital.

J. Hromádko 11.4.2020 10:18

Podle (slibného) názvu článku jsem usuzoval, že se dozvím, třeba z nějaké rovnice, jakou cenu, ekonomicky vzato, má lidský život, např. i ten zbytečně ztracený vinou blbé nákazy v narvané provozovně lidmi bez roušek, resp. její porovnání s poklesem HDP nebo ztrátou při výběru daní ap. Jinými slovy, kolik lidských životů zachráním za jeden den nouzového stavu (nebo alespoň kolik stojí jedna hospitalzace nakaženého koronavirem). Na to autor ale neodpovídá, asi budu mít dojem, že je ekonomie také pavěda a pro důležité rozhodování v životě (a o životech) se prakticky moc použít nedá.

P. Staronový 11.4.2020 11:07

Na to autor odpovědět nemůže. Poskytl vám pouze návod, podle kterého si, dle vašich kritérií, odpovíte sám.

Pokud ten návod pochopíte, ovšem.

A. Nový 11.4.2020 13:24

Dotyčný evidentně potřebuje návod na všechno ve stylu: Televizní přijímač uvedete do provozu tak, že zástrčku zasunete do zásuvky... :-))

J. Kanioková 11.4.2020 14:51

1*****

Z. Lapil 11.4.2020 19:12

Je to jako s každou cenou: záleží, kolik vy osobně dáte.

Nepochybně existuje asi tak 7 miliard lidí, kteří jsou vám naprosto jedno, mně (a já vám) byste nejspíš něco přispěl, kdyby vás to moc nebolelo (skrze naše příspěvky se už maličko známe), a jistě jsou lidé, přinejmenším vy sám, za jejichž život byste dal naprosto všechno, nejspíš včetně své dobré pověsti.

A. Hrbek 11.4.2020 8:21

Malým problémem je, že mimo směnných hodnot existují i hodnoty prožitkové, kterými se klasická ekonomie příliš nezabývá.

Klasickým případem je dobrovolné bezplatné darováním krve nebo orgánů jako pomoc lidem, jejichž život je v ohrožení, a to pouze pro prožitek, že jsem udělal "dobrý skutek". Podobným případem je i současná situace, kde řada problémů se řeší dobrovolně na nesměnné bázi.

Ale tím se dostáváme k tézi, že ekonomie je příliš důležitá na to, aby se ponechala jen ekonomům.

S pozdravem!

P. Victorin 11.4.2020 7:49

Zaráží mne autorova potřeba čtenáře upozornit, že ekonomie není pavěda.

Mám za to, že pokud svým textem cílí na čtenáře aspoň průměrně inteligentní, disponující tzv. zdravým selským rozumem, že výše zmíněné upozornění je zcela zbytečné. Autorovu upozornění lze ovšem vytknout, že nedoplnil, že míní "ekonomii nemarxistickou", protože ekonomie s přídomkem marx-leninská, vskutku "pavědou" je.

Důkazem je "životní národohospodářské dílo", marx-leninského ekonomického učence, vědce a výzkumníka,

prof. Ing. Václava Klause, CSc., dr. h. c. mult., které za výrazného přispění svého mentálního spřízněnce, mezinárodního finančního podvodníka Viktora Koženého, napáchal v ČR za tzv. velké, čili kuponové privatizace...

A. Nový 11.4.2020 12:58

Vy mi připomínáte jistého blba, který se podepisoval Viktorín. Stejný fanatik s obsesí na Klause. Vlastnil jistou stavební firmu a byl natěšený jak bude prosperovat když bude v ANOfertu. Dnes už není v ANOfertu a ani firmu nemá. Hádejte kdo dnes Viktorínovu firmu vlastní. No, nebudu napínat, je to Babiš.

Čestík, komoušku.

P. Victorin 12.4.2020 5:22

Pane Nový, vy mi blba naopak nepřipomínáte, vás osobně za něj důvodně pokládám...

PS Nejen já

A. Nový 12.4.2020 11:21

Ještě sem napastujte nějakou πčovinu, komoušku blbečku Victorine. A nezapomeňte na čestík. :-))

J. Kanioková 11.4.2020 14:54

Podle sebe soudím tebe ?

Jste cvok..

L. Písařík 11.4.2020 5:39

Ekonomika je taky v tom,že když nějaká organizace uspořádá např. koncert známého iterpreta a nazve ho benefičním, nutí mistra vzdát se části honoráře a tu pak pošle třeba dětské vesničce. Velmi záslužné, leč z cizích peněz. Ale ovej je, když jde o vlastní peníze. Jedna známá dívčina v mládí pracovala v televizi, kde účtovala i vyplácela honoráře, i byl Dětský den a vystupoval jistý známý mistr pěvec a prohlásil, že honorář věnuje na dětskou vesničku. A ta známá nelenila a poslala honorář domovu Dagmar. Průser nastal, když se mistr začal shánět po svých penězích a dozvěděl se, že byly v souladu s jeho prohlášením poslány dětskému domovu. I spustil melu náramnou, dokonce u samého ředitele a dotyčná byla předvolána a peskována za svou snahu, zachránilo ji to, že několik dalších lidí si pamatovalo, že k prohlášení skutečně došlo. A protože mistr stále trval na svém honoráři, muselo se to nějak zašolichat, aby peníze dostal. Známá si místo udržela a poučila se, že na velkohubá prohlášení nelze brát zřetel.

A. Nový 11.4.2020 13:17

Benefiční kulturní, sportovní nebo společenské akce jsou pořádány za dobročinným účelem a výtěžek jde automaticky na účet toho, v jehož prospěch byly pořádány. Takže pan "neznámý mistr" si mohl tak akorát stěžovat na lampárně, neboť se oné benefiční akce účastnil dobrovolně.

L. Písařík 11.4.2020 22:12

To nebyl neznámý mistr, naopak mistr všem známý.

S. Ševeček 11.4.2020 2:03

biologická válka.

follow money.

cui nono?

A. Hrbek 11.4.2020 8:32

S pozdravem s díky!