16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ladislav N. 6.11.2007 14:13

Re: "...reklama prostě přináší informace způsobem, který je někdy příjemný a někdy nepříjemný. Nic více a nic méně."

Hmm, a co dezinformace? Je dezinformace informací? ;-P

Finist 6.11.2007 14:02

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vážený příteli

1) Ex ante - to je v tom zahrnuté. Svobodná směna se jeví svým účastníkům dopředu výhodná, jinak by  k ní prostě  nepřistoupili. To že jí ex post mohou hodnotit jinak  na tom nic nemění.

2) A to že kdysi  lidé žili v tlupách kde neměli nějaký všeobecně uznávaný prostředek směny na platnosti výroku o penězích přece nemění vůbec nic. Tehdy se také nezabývali tím, že by rýsovali trojúhelníky a zkoumali obsah čtverce nad přeponou a přesto to na platnosti Pythágorovy věty nic nemění. To, že neměli rýsovací pomůcky a neznali matematický aparát, kterým by jí vyjádřili přece nehraje při posuzování její platnosti žádnou roli. Jakmile  by to vynalezli  okamžitě na ní mohli přijít a analogicky jakmile by vynalezli peněžní směnu okamžitě by také mohli přijít na to, že čím více peněz bude tím méně za jednu peněžní jednotku dostanou při směně. Analogicky Vašemu tvrzení by totiž šlo prohlásit, že Pythágorova věta bude v nějaké kultuře platit teprve poté, co se začnou její příslušníci zabývat geometrií a matematikou.

Jaksi teď bych chtěl ale se dobrat hlavně toho, jestli uznáváte, že tyto výroky mají opravdu indiferentní platnost která nezávisí ani na době ani na kultuře.

Antonín Hrbek 6.11.2007 13:40

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vážený příteli

Bohužel byly ekonomiky, kde například nebyly peníze (ani předměty za ně považované), natož aby byla nějaká zákonná minimální mzda nebo zákonná maximální cena.

U ´"svobodné směny" mi chybí podmínka úplné informace. Protože tato podmínka nebývá splněna, tak s tou "výhodností" je to často pochybné. Přesnější výrok by měl znít - Při každé skutečně svobodné směně se každý účastník domnívá, že je pro něj výhodná.

S pozdravem

Finist 6.11.2007 13:14

Re: Re: Re: Re: Re: Vážený příteli

Myslíte příklady výroků? Tak těch několik základních notoricky známých:

"Každá svobodná směna je ex ante oboustranně výhodná."

"Zvýšení množství peněz v oběhu vede ceteris paribus ke ztrátě kupní síly peněz"

"Stanovení zákonné minimální mzdy nad úrovní tržní mzdy způsobí nezaměstnanost"

"Stanovení zákonné maximální ceny (jakéhokoliv zboží) pod úrovní tržní ceny způsobí, že bude onoho zboží nedostatek (nedostane se na všechny, kteří by si ho při dané ceně chtěli koupit)"

Kajan 6.11.2007 13:13

Ekonomie je pouhým prostředkem ke zkoumání spontánního řádu lidské interakce, který vznikl samovolně, činností člověka, avšak bez jeho vnitřního řízeného konstrukčního zásahu ! Dzp.

ANtonín Hrbek 6.11.2007 13:03

Re: Re: Re: Re: Vážený příteli

Prosím o uvedení několika příkladů!

Děkuji!

Finist 6.11.2007 12:54

Re: Re: Re: Vážený příteli

 Doufám, že to co napíšu nevezmete jako urážku či osobní útok, ale v hodnocení ekonomie se vážně velmi mýlíte, respektive podléháte tradičnímu historismu. Ekonomie dovede zformovat výroky které jsou invariabilní a platí úplně stejně jako Pythágorova věta dnes jako před 2000 lety a pro jakoukoliv kulturu od eskymáků až po evropany.

 Osobně bych řekl, že z ekonomie znáte pouze její menší část a ty pozitivní metody, které se dnes používají v hlavním proudu, z nichž opravdu může člověk takového pocitu nabýt. Bohužel velkou část onoho zdravého základu dnes člověk spíše nastuduje sám, protože jeho znalost není úplně obvyklá ani mezi profesními ekonomy.

jozka 6.11.2007 12:53

kdyby byla teorie o reklame spravna

Tak uz vsichni mame na pocitacich VISTU. A rikame  whoow.

Jinak mi prijde, ze  J.K.Galbraith popisoval znudeneho americkeho zakaznika, ktery ma dost penez na pokryti zakladnich potreb. ...

Antonín Hrbek 6.11.2007 12:31

Re: Re: Vážený příteli

V prvé řadě bych rád upřesnil, že ekonomie není exaktní věda. Není totiž časově, místně a subjektově invariabilní.  Pythagorova věta platila v lineárním prostoru před 5 k lety, na různých místech zeměkoule, bez ohledu na tom, kdo ji ověřoval a to zcela jednoznačně. Takže jakýkoliv výrok "ekonomické vědy" je nutno posuzovat i z hlediska podmínek, za kterých vzniknul. Další problém je v definování efektivity. Co je kritérienm efektivity? Prospěch jednotlivce nebo prospěch společnosti? Jakého jednotlivce, jaké společnosti? Okamžitou efektivitou nebo efektivitou a la long? Atd.

Osobně bych za "moderní ekonomii" považoval (cum grano salis) ekonomie XX. a XXI. století. Přitom těchto "ekonomií" je celá řada a některé z nich používají i neekonomický aparát (např. různé "sklony k", tradiční morálka, strach, atd.). Také výsledky aplikací "ekonomické vědy" mají spíše statistickou povahu. Takže není vše jednoduché tak, aby se to dalo namalovat na tabuli.

To nijak nemění na tom, že se mi trvalé úsilí o poznání "ekonomie" zdá být rozumné a nesdílím v tomto směru agnostický pesimismus. A děkuji Modrému ptákovi, ze jeho prospěšnou vzdělávací činnost.  

S přátelským pozdravem

Foundryman 6.11.2007 11:39

Re: Vážený příteli

A čímpak je, prosím, "moderní ekonomie" ? Osobně bych ve spojení s ekonomií používal opatrně i termín "moderní". Mějme na paměti, že ekonomie je věda o efektivním využívání zdrojů.

Antonín Hrbek 6.11.2007 10:42

Vážený příteli

mám neustále na mysli trefnou Galbraithovu poznámku, že moderní ekonomie není učebnicí svobodného trhu (textbook of free-market). I když byl levicově zaměřený, některé jeho myšlenky mají obecnější platnost.

Zajímavá diskuse proběhla v klubu ČBA hodnotící jeho myšlenkový odkaz (www.czech-ba.cz/index.php?akce=kat&kat-568&lang=cz]

I-Worm 6.11.2007 9:59

Re: Modrý ptáku,

mně se zdá, že i Modrý pták si plete potřebu s poptávkou, když toto zveřejňuje ve dnech Čunkiády...

Horst 6.11.2007 9:58

Re: přečtěte si živé myšlenky mrtvých ekonomů

je to tam všecho doslova a podrobně. Český překlad vyšel 1990.

notgreen 6.11.2007 9:44

kdo je modrý pták?

samozřejmě nevím, ale navrhuji, aby byl ihned posazen na místo ředitele grantové agentury pro ekonomii, či jak se to přesně jmenuje. Efekt zaručen = zůstalo by jen pár skutečných ekonomů a ušetřilo by se hrozně státních (přesněji státem naloupených) peněz.

janabok 6.11.2007 2:31

Modrý ptáku,

tak tohoto pána jsem znala pouze z útržkových odkazů jiných autorů (např. zmíněný Hayek, Friedman)...

po důkladném přečtení mám za to, že jeho největším omylem, ostatně tak jako mnoha dalších, byla záměna potřeby s poptávkou...

na Freiburskou školu se nesmírně těším; něco hodně vrásek způsobuje Vaše oznámení, že dalších Nepravidelníků už bude jenom ještě 5(slovy pět)- chystáte se do důchodu? ...:-)

vzhledem k tomu, že se L. von Mises dosud nestal stěžejním učivem již na základních školách a k indoktrinaci místního obyvatelstva "sociálnem" v naší kotlině, domnívám se, že by z Vaší strany bylo Nepravidelníků potřeba cca tak 50 a více (slovy padesát a více)... myšleno naprosto vážně...

jinak samozřejmě obrovský dík za další (již pečlivě uložen)EN...