4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
jkotek 12.12.2006 11:55

Re: Re: Re: Re: Von Mises a Von Hayek jsou marxisty naruby

Staty (ci mocni) manipulovali s hodnotou penez velmi dlouho. Napriklad Albrech z Valdsteina postupnym snizovanim podilu stribra v grosich financoval sve valky. A tim okradl obcany zemi Koruny Ceske o 90+% jejich majetku...

Jirka 13.11.2006 11:32

Je to pekne

Ale jedna otazka me napada: Kde na svete to podle takhle jednoducheho modelu opravdu funguje?

Ivan Nový 13.11.2006 13:03

Jirko,

všude to funguje, protože lidé jinak nejednají.

Jirka 13.11.2006 17:25

Re: Jirko,

Nikoli, neznam stat, ktery by nezasahoval do ekonomiky.

doktor 13.11.2006 11:08

Ludwig von Mises

to ve své době vědět nemohl, ale současní ekonomové by vědět měli, že lidé vždy nejednají "efektivně tzn. maximalizují výnosy s minimem nákladů". Naše mozky nejsou kalkulačky: mnohdy jednáme nelogicky, neefektivně. Je to proto, že je v nás geneticky zabudována nejen racionalita, ale také tisíce zděděných emocí, a navíc ještě historické, sociální a další vlivy okolí (kultury). Světová sociobiologie má tyto vlivy poměrně dobře zmapované. Ekonomové je však neznají, a dále konstruují své v praxi neúčinné teorie volného trhu, maximálního zisku, minimálních daní, minimální pomoci v nezaměstnanosti a pod. Je kuriosní, že teoriím Ludwiga von Misese a jeho stoupenců by asi nejlépe odpovídalo chování tak zvaných asociálních psychopatů, kterým chybí právě ta emoční inteligence. Tu racionální mají. V praxi se proto uplatňují nejen jako bezcitní lupiči nebo vrahové, ale také jako stejně bezcitní politici.

tris 13.11.2006 11:39

Re: Ludwig von Mises

Doktore, jak můžete Mises kritizovat, když jste ho nečetl?

tris 13.11.2006 11:42

Re: Re: Ludwig von Mises

Aby to bylo jasné: to, co kritizujete, rakouská škola nikdy netvrdí. A dokonce emoce a podobné věci zcela akceptuje.

doktor 13.11.2006 11:58

Re: Re: Re: Ludwig von Mises

Jak jste si mohli povšimnout, nekritisuji von Misese, který vycházel z poznatků své doby, ale současné teoretiky ekonomie volného trhu, kteří nereagují na nové poznatky o složité fysiologii lidského myšlení.

tris 13.11.2006 12:02

Re: Re: Re: Re: Ludwig von Mises

Rakouská škola je vcelku nezávsilá na nejnovějších poznatcích o složité fysiologii lidského myšlení. Jako kdybyste říkal, že matematika nereflektuje nejnovější poznatky z kvatnové fyziky.

www racek 13.11.2006 14:09

Re: Re: Re: Re: Re: Ludwig von Mises

hmm, že to tenkrát těm rakušákům tak šlo ... samý vědce a praxe mizerná ...

tris 13.11.2006 14:39

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ludwig von Mises

??? Nebyl Mises náhodou jedním z hodně mála ekonomů, který předvídal velkou krizi v třicátých letech?

Jirka původní 13.11.2006 11:58

Re: Ludwig von Mises

přikláním se spíše k tomu , že , doktore, bohapustě plácáte o něčem o čem nejen nevíte, ale ani o tom nepřemýšlíte . A mimochodem co to je asociál.....ten kdo se chce postarat o sebe a svoji rodinu prvotně, nebo ten kdo nepotřebuje státní direktivy a nařízení. Kdo neuznává politickou "elitu"? V tom případě jsem asociál a jsem tomu rád

Jirka 13.11.2006 12:05

Re: Re: Ludwig von Mises

Asocial je clovek, ktery nedokaze, nebo nechce zit ve spolecenstvi. To slovo ma dnes dost pejorativni vyznam - je to clovek, ktery parazituje na spolecenstvi. Jenze tohle neni presny vyznam toho slova.

Takze ano, pokud si myslite, ze nepotrebujete direktivy spolecenstvi (at uz je to stat, nebo neco jineho) a neuznavate vedeni (elitu, vudce smecky atd...), jste asocial. Je jen na vas, jestli jste tomu rad. Jsem take do znacne miry asocialni, ale ze bych to videl jako nejakou vyhodu, to tedy ne. Lidi jsou proste socialni a vyclenovani se ze spolecenskych struktur je hloupost, i kdyz to muze prinaset kratkodobe vyhody.

tris 13.11.2006 12:08

Re: Re: Re: Ludwig von Mises

Člověk, který se nechce podřídit autoritě, nicméně je ochoten se společností spolupracovat na základě dobrovolných vztahů je asociál??

Jirka původní 13.11.2006 12:12

Re: Re: Re: Ludwig von Mises

Já tak žiju poměrně dlouho, podnikám a pracuji......a nevím jaký bych měl důvod nebýt asociál....když mne stát chce svými direktivami a zásahy znemožnit mít se dobře. Pokud se budu mít lépe, mohu přijmout více lidí, dát vydělat prodejcům aut,  jachet,  nemovitostí a dát peníze na charitu ( to už ale všechno  dělám i teď) a kdyby byla vláda rozumná a daně snesitelné tak nebudu asociální a nebudu se chtít vyčlenit ze společnosti kde se vybírá  sociálního vypalného jak to dělám teď. Proto si myslím, že být asociál v komunistické ( socialistické ) společnosti je lepší, než se nechat vydírat. Ikdyž ve finále je výsledek je stejný, protože daně , alespoň některé, člověk musí platit. Takže jde spíše o postoj k pitomé společnosti.

doktor 13.11.2006 12:11

Re: Re: Ludwig von Mises

Asociální psychopat čili asociální porucha osobnosti je psychiatrická diagnosa, jejíž hlavní příčinou je nedostatečně vyvinutá emotivnost jednání. Tato porucha je neléčitelná. Nejde o záměr společnosti škodit nebo se z ní vydělovat : svou asociálnost (egoismus + jednání proti etickým pravidlům) si postižení neuvědomují. S uznáváním menší nebo větší role státu při řízení lidské společnosti to nemá žádnou spojitost. Domnívám se však, že s kalkulací ekonomických teoretiků, že vyvoláním ekonomického tlaku se lidé budou chovat předem předpokládaným způsobem, ano. Nemusíte všechno znát (pro laiky najdete informace v Koukolíkovi), ale mohl byste třeba jinak přemýšlet. 

Jirka původní 13.11.2006 12:14

Re: Re: Re: Ludwig von Mises

ano vím to...děkuji. Nemyslel jsem asociál jako diagnozu,a le jako postoj k socialistické společnosti, se kterou nechci mít nic společného. Omlouvám se všem, kteří trpí touto chorobou. A i Vám, nemyslel jsem to tak jak to vyplynulo. ;-)

tris 13.11.2006 12:16

Re: Re: Re: Ludwig von Mises

Přečtěte si něco od rakušanů. Bude se Vám to líbit.

www racek 13.11.2006 14:13

Re: Re: Re: Ludwig von Mises

no, ekonomický tlak nemusí vést ke změně chování ... ale např. taky k tomu, že si lidé příště prostě zvolí socany či komouše.  na čemž ztroskotá každá teorie ...

QEntity 13.11.2006 13:52

Re: Ludwig von Mises

Takže Vy víte, že lidé jednají často nelogicky...

A proto se zastáváte toho, aby lidé jednali nelogicky ještě více 8-o ???

Nějak mi unikla souvislost Vašich myšlenek !!!!

Sch.asociální psychopat 13.11.2006 15:24

Lidé vskutku nejednají objektivně efektivně. Ale vždy jednají subjektivně efektivně.

Vźdy jednají tak aby maximalizovali výnosy  a minimalizovali  náklady. poznámky : 1. Je třeba se zabývat otázkou co pro ně jsou  výnosy a co náklady. 2. Objektivní výsledek neodpovídající očekávání nepopírá tezi o subjektivně efektivním jednání. Cílem je vždy maximalizace vlastního a teď pozor, ne objektivně měřitelného prospěchu, ale subjektivního blaha. I za cenu, že se vzdají části objektivně měřitelného prospěchu. Například zisku účetně vyčíslitelného v penězích. O tom všem pojednává Ekonomie, která není jenom účetnictvím.

Dotaz : Jak se liší sociální psychopat od asociálního psychopata ?

kritik 13.11.2006 8:27

je výjimka

 zbožný poustevník ....  nemaximalizuje svůj užitek

Ladislav N. 13.11.2006 8:41

Re: zbožný poustevník ... je výjimka

Opravdu? ;-)

Sch.glosátor 13.11.2006 10:57

Maximalizuje.

Míra užitku podléhá subjektivnímu hodnocení. Zbožný poustevnický život přináší jeho nositeli užitek, které oceňuje právě jenom nositel. Třeba došel k závěru, že zbožný poustevnický život je pro něho  příjemnější než denně ohýbat hřbet na panském. Záleží na tom jak funguje jeho poustevnická živnost. Ta může skýtat i docela na dobu a okolnosti obstojný komfort. Nebo nemusí. I trýzeň může být příjemná, je -li poustevník masochista. I v ní může spočívat poustevníkův užitek. Plus úcta, obdiv, milodary, pocit z vlastní výjimečnosti a naděje na věčné blaženství...Pravda, takový život se vymyká běžným  představám. Vźdyť poustevníci nebyli běžní. Byli to lidé zvláštního ražení. Až na to, že neměli revolučního ducha :-)))

Jirka původní 13.11.2006 8:23

Modrý ptáku

děkuji ještě jednou za tuto osvětu pro lid obecný a neznalý. Kteří se obávají toho, že když přijdou o socialismuc přijdou o život. Snad to takhle pochopí lépe. Je to vážně dar, když někdo dokáže "přeložit" geniální ekonomické myslitele pro málo  gramotné spoluobčany.

QEntity 13.11.2006 13:57

Re: Modrý ptáku

Souhlas... Liberální ekonomika je dobro pro maximální počet lidí...R^

Vše ostatní je jen o menším celkovém užitku a o plýtvání...Rv

Kajan 13.11.2006 7:39

Učení pro příští tisíciletí. Běžná populace vůbec neví o čem je řeč, jsa masírována od mateřské školky marxismem. Dodnes ! Dzp.

QEntity 13.11.2006 14:18

Re: Učení pro příští tisíciletí. Běžná populace vůbec neví o čem je řeč, jsa masírována od mateřské školky marxismem. Dodnes ! Dzp.

Souhlas..

To se musí změnit...

Nejbohatší národy světa vždy učili děti ekonomii už od dětských let !!!!!!

quetzal 13.11.2006 19:13

Re: Re: Učení pro příští tisíciletí. Běžná populace vůbec neví o čem je řeč, jsa masírována od mateřské školky marxismem. Dodnes ! Dzp.

které národy?

jak ji učily?

Ladislav N. 13.11.2006 3:38

Pěkně napsáno, socialistům se to určitě líbit nebude... :-D

P.S.: Považoval bych za užitečné při každém dílu e.n. zveřejnit odkazy na díly předchozí (pro ty, co si je neuložili do záložek na svém počítači)...