1.5.2024 | Svátek práce


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Finist 27.11.2006 17:21

A čím překvapen?

Můžete to překvapení specifikovat?

eTony 27.11.2006 7:17

To je počteníčko !

Tímhle bych "tapetoval" chodby a kanceláře v Bruseli, aby ta pakáž měla na očích každý den kritiku vlastní zhovadilosti.

Jirka původní 27.11.2006 6:55

krásné jako vždy....díky....

ale ještě bych rád doplnil, aniž jsem odborník, tak jsem četl , že velice zpochybnil roli centrálních bank a "centrálních " platidel...chicht....to by dneska bylo na koronárkách, u zubařů a na interně  narváno,  prtotže buď by dostali přátelé přerozdělovacích pořádků infarkt, nebo by to nezkousli, nebo by měly střevní potíže....jak kdo části těla používá......

ps Friedrich August von Hayek je prostě jednička , můžete to zpochybňovat, můžete polemizovat, můžete mít opačný názor, ale to je to jediné co s tím můžete udělat. Je to prostě fakt  a ještě všimňte si toho.......von........že by to byl ještě červenější "hadr" i když to bylo otcovu "ekonomiku", přesto.....;-)...

Eric Cartman 27.11.2006 10:58

Re: krásné jako vždy....díky....

Nikdo neni neomylny a evoluce nema pravidla.

I-Worm 27.11.2006 2:37

Chtělo by to názorný příklad

třeba jak by Hayek interpretoval problém českých cukrovarů...

A. Kofroň, veterinární pedagog 27.11.2006 8:30

Re: Chtělo by to názorný příklad

To by jste se musel zeptat von Hayeka .  Modrý pták by Vám mohl posloužit jedině SVOJI představou. Btw, kvöty z Brusele definitivně nejsou tržním mechanizmem, takže s touto nápovědou si můžete utvořit názor sám,  A pokud si nejste jistý, tak ho můžete přednést zde, kde Vám zdepřítomní znalci a "znalci"  milerádi provedou rozbor.

A jsem si jist, že i kdyby Váš názor byl ten nejblbější z možných, že se najde alespoň jeden další jedinec kdo s ním bude souhlasit, takže neztratíte tvář.

I-Worm 27.11.2006 8:48

Re: Re: Chtělo by to názorný příklad

víte, ony ty kvóty jsou zde zbožím - vidím, že jste nepochopil, na co narážím. Ale to nic, věnujte se svým žákům.

Rudolf 30.11.2006 12:55

Re: Re: Re: Chtělo by to názorný příklad

Kvota není zboží - jde o umělé vyvolání nedostatku za účelem zvýšení ceny. Prostě zásah centrálního plánovače, který  přežije jen tak dlouho, dokud se umělý a nepřirozený systém nezhroutí.

jkotek 13.12.2006 12:07

Re: Re: Re: Chtělo by to názorný příklad

Neodpovim Hayekem, ale Misesem.

Pro cukroval je mezni uzitek vraceni kvoty na vyrobu (tj. penize vracene Evropskou komisi) vyssi, nez mezni uzitek jeji realizace (tj. zisk z vyroby cukru). Takze vrati kvoty.

Sch.glosátor 27.11.2006 9:00

Jak Hayek nevím, ale Bastiat stejně jedovatě jako v "petici výrobců svíček".

Někdo by měl Al Kajdě poradit, že její nejhorší nepřítel nesedí ani  v Telavivu, ani ve Washingtonu, ale v Bruseli....

Lapil 27.11.2006 16:03

Re: Chtělo by to názorný příklad

Mně to připadá elementární, ten příklad. Cukru se vyrábí tolik, že zbývá (lhostejno proč a jak se to stalo). Proto je problém ho prodat za podmínek přijatelných pro Východní cukrovarnickou a tudíž Východní cukrovarnická výrobu omezuje.

Smutní jsou z toho dodavatelé cukrovky a nepochybně i Východní cukrovarnická. Radují se všichni ostatní, protože najednou tu máme nějakou tisícovku lidí, kteří vymýšlejí, kterak těm ostatním udělat dobře. K dispozici mají nějaké to pole a pár fabrik a protože to nejsou hlupáci s rukama dozadu (čistě statisticky - většina lidí nejsou hlupáci s rukama dozadu), určitě na něco přijdou.

Obávat se lze jedině toho, že je socialisté za neschopné hlupáky prohlásí, začnou jim vyplácet nějaké dlouhodobé dávky, a jelikož ti lidé neschopní hlupáci nejsou, rychle přijdou na to, že být považován za neschopného hlupáka znamená brát slušné peníze za minimum práce, a tudíž je to ekonomicky velice výhodné.

Historik 27.11.2006 16:38

Proboha, člověče, v systému kvót neplatí zdravý rozum,

přesněji, ten zdravý rozum je podřízen POLITICKÉ moci někoho. Vedle této moci existuje korupce atd.

Lapil 27.11.2006 21:37

Re: Proboha, člověče, v systému kvót neplatí zdravý rozum,

Proč by neplatil? Firma vyrábí tehdy, když se jí to vyplatí. Kvóty můžou způsobit, že se nevyplatí vyrábět potřebné věci nebo vyplatí vyrábět nesmyslné věci; v našem případě to dokonce vypadá, že se vyplatí vyrábět v "západním drahém cukrovaru", zatímco ve "východním levném" nikoliv, ale pořád je to výsledek zdravého rozumu firmy. Zdravý rozum v pitomém prostředí dává samozřejmě pitomé výsledky. Odchod cukrovarníků je určitě výsledkem politiky kvót, nevěřím ale, že by byl politický ve smyslu přímého příkazu nebo usnesení "brusel rozhodla, že Východní cukrovarnická zruší své české pobočky".

Takže vlastně souhlas. Korupce se taky buď vyplatí nebo nevyplatí a v korupčním prostředí vyrábí ten podnik, který dovede nejlépe korumpovat, nikoliv ten, který dovede nejlépe vyrábět.