30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

EKONOMIE: Bizarní věda

V lednu 2008 deník The Wall Street Journal vyzval jako obvykle několik desítek ekonomů, aby dodali své předpovědi na následujících 12 měsíců. Ekonomové, jichž celkem bylo 54, předpověděli průměrný růst americké ekonomiky v roce 2008 na 2 procenta a nezaměstnanost koncem roku na hodnotě 5,2 procenta.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 6.2.2016 16:20

Re: Mě znejistila jiná věc, v Německu je v mnoha městech

Nebyla to v USA vládní politika "hypotéka dostupná pro každého", která celý problém způsobila?

Mám známého v USA, IT specialista v Kalifornii. Plánoval si, že koupí dům, ale než si vytvořil finanční rezervu, ceny nemovitostí po poklesu na minimum začaly prudce stoupat a on musel svůj záměr přehodnotit...

K. Pavlik 6.2.2016 17:47

Re: Mě znejistila jiná věc, v Německu je v mnoha městech

Nebyla.Ze by nekdo napriklad v Montane pujcil na dum indianovi z rezervace je naprosta pitomost.Mistni banky mely dost soudnosti.Ty prusery byly v mistech kde se to chytrym bilym vyplatilo - ze pri tom skoro polozili USA je jen dusledek.

Vas znamy holt cekal moc dlouho - to uz je kapitalizmus.

B. Rybák 6.2.2016 18:55

Re: Finanční krize v USA 2007

Idiotské chování amerických hypotečních bank bylo vyvoláno idiotským politickým rozhodnutím (např. prezidenta Clintona), které zakázalo bankám zkoumat schopnost splácení u příjemců hypotéky!

K. Pavlik 7.2.2016 1:52

Re: Finanční krize v USA 2007

Bylo by to pekne kdybyste mel pravdu, bohuzel ale tomu tak neni. USA skoro polozily investicni banky ktere rozhodne nezjistovaly schopnost splaceni hypote - vzdyt zadnou hypoteku nedaly.Banky (ktere davaly hypoteky) dostaly poradne flastry za to ze falsovaly zda lze hypoteku splatit. Neplatici (tedy ti co si to paradne odnesli) byli prevazne bohatsi obcane kteri se chteli poradne nabalit.

M. Pivoda 6.2.2016 9:26

Blouznivci našich hor

V roce 1978 jsem (jako specialista na automatizované informační systémy) nastoupil na slovutný Ústav teorie a metod řízení při VUT Brno. Naše ředitelka se věnovala "prognózování relevantních společenských pořeb" a na toto téma i obhájila svou doktorskou práci a získala profesuru. Napsala o tom i skripta. Studenti postgraduálního studia z toho ale měli spíše bolehlav. Pamatuji si, že jsem vyslechl jeden jejich rozhovor: Začal jsem večer číst skripta "Prognózování relevantních společenských potřeb" ale záhy jsem to odložil, protože jsem zjistil, že to pro mne není relevantní.

Dnes se shodou okolností také věnuji prognózování, je to ale prognózování technologického rozvoje. Ten se daří prognózovat překvapivě velmi přesně. Informační technologie například sledují exponenciální křivku vývoje bez ohledu na proběhlé ekonomické krize a války (včetně první i druhé světové války). Nejsou na grafu vůbec vidět.

Prognózy technologického rozvoje přebírám od ověřeného odborníka s 86% pravděpodobností správnosti předpovědi a sám jen domýšlím pravděpodobné sociální a ekonomické důsledky. A plivají po mně více než po renomovaných ekonomech, kteří okupují české univerzity.

F. Kusák 6.2.2016 12:15

Re: Blouznivci našich hor

Ach, zabolelo mně srdce při vzpomínce na zmíněný ústav, protože v letech 1979 až 1981 jsem tam studoval právě na postgraduálním studiu. Vzpomínám si na jakéhosi Doc. Kamila Děrdu, který se zabýval optimalizací systému VHJ. Tedy fakt příšerná blbost. Ale jinak jsem se tam dověděl docela dost zajímavých věcí, protože tam také přednášeli lidé, které působili na zahraničních, rozuměj západních stážích. A také vzpomínám na kamarády z Moravy, hlavně na návštěvu sklípků a dobré vínko. Jo, kde ty úžasné doby jsou...

V. Vaclavik 6.2.2016 1:16

A moral, tedy pouceni celeho clanku zadne?

Je to jako cist 'Klause', mnoho slov, ale rada, nebo pouceni aby pohledal, jako jehlu v te prislovecne kupce sena. Clovek by cekal logicky zaver - ze veskere statni planovani a regulace, rizeni narodniho hospodarstvi toliko pro hovada, tedy nase politiky, dobre jest, ze stat by mel prestat strkat sve spinave pracky do ekonomiky, ale hovadum marnost nad marnost neco rikat, horsi nez hazeni toho hrachu na stenu...

L. Novák 6.2.2016 3:37

Re: A moral, tedy pouceni celeho clanku zadne?

Ono to vypadá, že správná intuice zkušeného člověka v oboru hraje větší roli, než práce s matematickými modely předpovídajícími budoucnost chaotického chování lidí... :-)

V. Vaclavik 6.2.2016 11:33

Re: A moral, tedy pouceni celeho clanku zadne?

Lide se nechovaji chaoticky, ale jsou vedeni, kazdy clovek jednotlive, svym partikularnim zajmem.

Jedini, komu vadi, ze nedokaze predvidat krize jsou ti, kteri si hraji na pany bohy, planovace vsehomira, planovace lidskych zivotu. Svymi zasahy do ekonomik zemi, pri kterych doopravdy nevedi co cini, privedou tyto do krizi a libilo by se jim vedet, jak ty krize predpovedet, tedy libilo by se jim mit veci pod kontrolou, tedy vedet co cini - ale pak by zasahovali do ekonomik tak, aby ke krizim nedochazelo... a tocime se tu v kolecku - proste a jednoduse, kdo neumi predpovedet krize, logicky neumi predpovedet ekonomicke dobre casy a logicky tedy vubec nerozumi tomu co dela, at uz v dobrych, nebo spatnych ekonomickych casech, ekonomiku de fakto neridi, leda tak jako slepy ridic za volantem auta.

K. Pavlik 6.2.2016 0:52

Problem je jinde

V klaboseni o ekonomice nejsou velke penize. Ne ze by se tim nedalo rozumne vydelat no ale skutecne penize tak nejsou takze tam je strasne malo super chytrych lidi.

Nedelejte si ale iluze ze se da vydelat kdyz se do toho zapoji lide kteri vedi co delaji - hranim na burze se zivi lide proti kterym normalni clovek (tedy s IQ pod 120) nema nejmensi sanci.

L. Novák 6.2.2016 3:34

Re: Problem je jinde

No vidíte, a já si tuhle říkal, že s pomocí online investic se dá nakoupit výhodně, když jsou ceny portfolia nízko a nezbývá mu, než se vydat na cestu vzhůru...

Ale když se podívám třeba na podílový fond růstový (ČSOB), tak se zhodnocení za 10 let pohybuje v řádu desetin procenta. No nekupte to, když slibují 5% zhodnocení v horizontu 5 let... :-D