1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Zelený komunismus

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
jirka.s. 5.10.2006 10:12

Re: Naprostý souhlas s článkem

Kliknul jsem si na odkazy a s úděsem zjistil, že tato "novinka" byla zprovozněna již v roce 2001. Jenom škoda, že kamery ČT nemají v některém rohu dataci. Zajímalo by mne totiž, kdy byla inkriminovaná "zpráva" natočena.

Lapil 5.10.2006 10:30

Re: Re: Naprostý souhlas s článkem

Aháá!! Já mám pocit, že nějaké podobné psaní tu proběhlo, i když spíš před pár měsíci než roky. Ale taky to mohl být stejný příběh z jiné vsi :-/.

Blbe 5.10.2006 13:25

Nevymýšlej si kraviny.

.

jirka.s. 5.10.2006 18:02

Souhlas, jak ses sám nazval!

Zkus třeba toto: http://www.tzb-info.cz/t.py?t=2&i=1805 ,než začneš rozdávat kolem sebe blby.

Jura Jurax 5.10.2006 17:23

Re: Naprostý souhlas s článkem

To máte těžké ... on novinář je vzdělanec povýtce humanitní a o fyzice ví akorát, že mu na gymplu nešla - a pak má natočit na objednávku nějakého vyčuránka oslavný paján na ekologický tunel peněz daňových poplatníků ... a ani mu nepřijde, co dělá ...

Inžinier Buľa 5.10.2006 9:18

Ale to přece důvěrně známe!

Již známý profesor doktor Zelí říkával: "Nechci slevu zadarmo!". A takhle nějak si Zelení v čele s paní slepicí Kuchtou představují fungování celé naší energetiky. Chraň nás před nimi Pánbůh!

Martin 5.10.2006 9:14

Lomborg v praze

sem http://www.libinst.cz/data/ppp121006.pdf by mělo přijít co nejvíce ekologů, environmentalistů a vyznavačů doktrín trvale udržitelného rozvoje, zelených technologií a podobných státem vymyšlených blbostí...

Jirka původní 5.10.2006 9:33

Re: Lomborg v praze

je skvělý.....bohužel to asi nestihnu...

Kotec 5.10.2006 11:09

Re: Lomborg v praze

Nechci se zastávat nesmyslného projektu (podobná spalovna nemá v obci této velikosti jakékoliv opodstatnění), ale jestli považujete trvale udržitelný rozvoj za kravinu, pak soustrast s našimi (i vašimi) potomky.

Ghost Dog 5.10.2006 11:25

Re: Re: Lomborg v praze

Dobrý den,

   Projekty, které jsou prezentovány jsou první a bohužel jsem se nikde nesetkal s povedenými průkopnickými akcemi. Tím nechci říci, že to schvaluji projekty, které jsou špatně vedy popřípadě naplánovány. Podobných spaloven se v poslední době  rozmáhá spoustu a  myslím si, že by to mohla být cesta pro menší města, popřípadě větší obce jak konkurovat plynu, nebo uhlí. Viz. projekt v Třebíči. Pár by se jich ještě našlo.

   Termínus technikus "trvale udržitelný rovoj" považuji za nesprávny, už jen základní myšlenka TRVALE je podle mého názoru mylná. V tomto duchu bych spíše hovořil o "udržitelném rozvoji".

terra 6.10.2006 11:58

Re: Re: Re: Lomborg v praze

Souhlasím, že termín je nešťastný. V originále zní "sustainable development", žádné "trvale" tam nikde nevidím, a i významově to český překlad podle mě nepatřičně posunul. Řešení mě ale nenapadá. A státní dotace do čehokoliv nejen že nejsou "trvale" nebo jakkoliv "udržitelné", jsou nesystémové a měly by být IMHO omezeny na případy, které nejsou běžným fungujícím systémem řešitelné (základní výzkum -  tedy včetně těch vámi zmíněných průkopnických projektů, ale nechť jsou jako takové deklarovány a nikdo je nenabízí jako standardní, státem podporované řešení pro každého), ale třeba i havárie a stavy nouze. 

pavel 99 5.10.2006 12:16

Re: Re: Lomborg v praze

Vy považujete dotace (postupně do úplně všeho) za "trvale udržitelné"?

Ghost Dog 6.10.2006 9:00

Re: Re: Re: Lomborg v praze

   Dobrý den, dotace nepovažuji za "udržitelný rozvoj"! Bohužel dotace se staly modním trenden, se kterými se začalo v zemědělství a pokračují skoro do všech odvětví a bohužel u se už vytvořil spirálovitý koloběch peněz, ze kterého už není zatím cesty ven.

   Můj příspěvěk a můj názor měl spíše poukázat a na zajímavou myšlenku na cílené pěstování energetických surovin, tzn. mnohokráte zmiňovaný energetický šťovík, obilí popřípadě rychle rostoucí dřeviny. U obilí je to zajímavé v tom, že máme místo na jeho pěstování, umího pěstovat následovně zpracovat. Nemusí se vymýšlet nové technologie. Samozřejmně, že tohle nemůže vyřešit energetickou soběstačnost celého státu, který je v plné míře podřízen vývoji cen v EU popř. Světu. Jde o jednu část energetické mozaiky.  Při spojení bioplynových stanic popřípadě továren na standartní palivo(dřevěné, alternativní pelety popřípadě brigety a obilí atd.) a spojení s místními zeměděskými družštvy by smohly vytvořit energeticky soběstačná místa. Někdo může namítnout, že je to nereálné! Toto je ideální stav, nepopírám, ale základní myšlenky vždy vychází z ideálního stavu(ale to všichni známe ze základů fyziky na základní škole).Každá oblast má svá specifika jen je odhalit a najít "správnou cestu".

   Nikdo si v dnešní době nedokáže odhadnout ceny energie, bohužel pro nás všechny jediný regulační a donucovací prostředek jsou peníze, a když si uvědomíme, že naše energie je velice levná v porovnání způsobení škod životnímu prostředí, tak si myslím, že je čas( spíše pět minut po dvanácté) nad tím zamyslet.

Stredocech 6.10.2006 9:53

Takže pozor - chcete "jezdit na chleba" a jinde ve světě

mají lidé hlad. Já bych ty biopaliva viděl jen jako prostředek regulace ZEMĚDĚLSTVÍ, nikoliv energetiky. Aktuální příklad. Loni byla velká úroda brambor, zemědělci měli potíže s odbytem. Zasázeli jich proto letos méně. Úroda byla v důsledku klimatických podmínek malá a brambor se nedostává. Se skladovatelností brambor je to přitom podstatně horší, než se skladovatelností obilí.

Pokud by v případě velké úrody brambor byla stanovena cena, zaručující ještě rentabilitu a za tuto cenu by byly neprodané brambory vykoupeny a zpracovány na bioethahol, vyřešilo by to hned dva problémy najednou.

Martin 5.10.2006 12:58

Re: Re: Lomborg v praze

Tento termín už je podezřelý jen tím, že vznikl na politickou objednávku v komisi, které předsedala socialistka Gro Harlem Bruntland. Nicméně jej skutečně považuji za nesmysl - jeho definice je arbitrární, po stránce obsahové (mám-li se držet oficiálních dokumentů) logicky rozporný (například požadavek konzervace zdrojů pro "budoucí generace" - budoucí generace se stává současnou v okamžiku svého narození, tudíž je to požadavek nesmyslný), ospravedlňuje státní intervence atd atd...

terra 6.10.2006 12:06

Ne tak docela

termín "sustainable development", překládaný do češtiny ne moc šťastně jako "trvale udržitelný rozvoj" ve vámi zmiňované komisi nevznikl. Byl poprvé použit novozélandskými biology v čistě ekosystémovém smyslu, jako popis takového stavu ekosystému (dynamické rovnováhy), který umožňuje trvání a obnovu příslušného systému po velmi dlouhou dobu ( optimálně neomezenou), a činí tak ekosystém dlouhodobě stabilní. Příslušná komise termín použila poněkud zkratkovitě, čímž z něj učinila politické heslo a pojem původně zcela počestně odborný si začal žít svým vlastním životem. Nedivím se, pokud se vám nelíbí, ani já tím nejsem nadšen.  

Jura Jurax 5.10.2006 17:26

Re: Re: Lomborg v praze

Jenže ono jde obyčejně o trvale neudržitelný rozvoj, případně o trvale udržitelné chiméry a fyzikální, technické i ekonomické nesmysly. A zpravidla za naše - tj. daňových poplatníků - peníze ...;-€

fafni 5.10.2006 17:39

Re: Re: Lomborg v praze

k trvale udrzitelnemu rozvoji spis patri slama zpaky do zeme nez ji spalovat

Míra Beneš 5.10.2006 8:27

Marné díky

Největší tragédií je, že to není Orwellovská parafráze, ale přímý přenos ze života. A teď se zkuste přenést do roku 2014, kdy všechna takto vzniklá perpetua mobile, resp. popírači termodynamických vět, budou stát v jedné řadě, navyklí evropským obdarováváním a budou čekat, že stát jim zajistí pokračování tohoto geniálního socialismu, co nepřišel z Moskvy, ale z Bruselu. Nejen environmentalisté, alternativní energetici, školitelé nepoučitelných, a kteří všichni nyní začnou být saturováni z tzv. EUFONDů, které napřed musíme naplnit, a najednou NIC. To bude sociální konflikt. Kam se hrabe studentská revolta konce 60. let. ;-(

modinis 5.10.2006 9:05

Re: Marné díky

Míro díky, lépe bych to nenapsal ani já a to už je co říci...:-D

jasan 5.10.2006 9:15

Re: Re: Marné díky

no pak prece dojde an Patockuv a kellneruv sen...  zivot v izolovanych zemedelskych komunitach a vyziva ekologicky pestovanymi potravinami....

Jožka 5.10.2006 13:31

Stačí,když zasedne socanské politbyro

a rozhodne,že zítra bude 30 stupňů ve stínu. Orwella už zrealizoval pablbek-velké ucho.

A.S.Pergill 5.10.2006 8:12

Pokud jsou pokřivené ekonomické vztahy

různými dotacemi, nucenými výkupy za pevně stanovenou cenu apod., tak nutně vše, co se podle těchto vztahů bude jevit jako ekonomické, bude přispívat k celkovému neprospívání společnosti. Pochopitelně, do těchto zhovadilostí nás tlačí především EU se svými horami zbytečných úředníků, vymýšlejících nesmysly aby dokázali oprávněnost své existence.

K tomuto problému se dá přistoupit ze dvou pohledů: 1. Je jasné, že každá takováto akce zhoršuje ekonomiku jako celek, a tudíž obecně ekonomicky škodí. 2. Díky různým dotacím a přerozdělování se ekonomické škody výrazněji promítnou do ekonomiky EU než do naší. Teoreticky bychom se při dobré organizaci práce mohli stát jakýmisi "Slušovicemi EU" a významně přispět k jejímu ekonomickému zhroucení. Pokud bychom na to zhroucení byli od samého počátku připraveni, tak bychom na tom v konečné fázi vydělali.

Možná to vyznívá tvrdě, ale jiný než ryze pragmatický postoj k této pochybné organizaci, která nám byla vnucena, nemá význam.

A snad ještě jedno přirovnání z dob nedávno minulých: Líný a neschopný ministerský úředník, který držel několik let originální postupy na výrobu organocínů (Lastanox), vyvinuté našimi vědci v době, kdy je vyráběla akorát jedna firma v USA zcela odlišným postupem (takže její patenty s čs. postupem neinterferovaly) a pustil je dál v době, kdy už to vyráběli i Bulhaři, možná udělal pro pád socialismu víc než ti špičkoví výzkumníci, kteří tyto originální postupy vyvinuli (protože jeho zásluhou přišla socialistická ekonomika o stovky milionů dolarů).

jirka.s. 5.10.2006 10:15

Re: Pokud jsou pokřivené ekonomické vztahy

R^R^R^To nemá chybu!R^R^R^

LJG 5.10.2006 10:40

Re: Pokud jsou pokřivené ekonomické vztahy

Moc dobrý nápad, ale bohužel - zatím stále do EU odvádíme víc než z ní příjmáme (hodně žádostí EU zamítá pro jakési formální nedostatky).

Ad b/ každá taková akce má podmínku, aby 50% finančních prostedků dala obec či český stát - vyplácelo by se to jen kdyby 50% byla reálná cena projektů : 280 tis na jednu domáctnost k tomu aby se cena vytápění snížila o čtvrtinu je stále jestě komedie.

i.h. 5.10.2006 13:02

Hlavne ovsem musime, pane Simunek,

zavrit vsecky jaderne elektrarny a misto nich palit slamu ! Jenom tak dojde k pokroku.

ladislav 5.10.2006 7:18

Konečně

Konečně někdo tu zelenou komedii pojmenoval pravým jménem. Komunisté se také oháněli vznešenými ideály a jejich jménem dělali nejdříve ekonomická, pak politická zvěrstva. Zelení jsou zatím v té první fázi.....A naši zbabělí politici na to čučí a drží hubu, hnus.

Alan 5.10.2006 13:36

To nejsou zvěrstva politická,ale socanská

Ale co, když jim do přihraje další voliče.

ladislav 5.10.2006 14:43

Re: To nejsou zvěrstva politická,ale socanská

Blbečku, pokud si to nepamatuješ, před občany ochránci přírody se první podělal Háfel, pak Klause a než přišel první socan k vládě, byli zelenáči pevně zakotveni v legislativě.Tak tady nemel bludy.Objektivně ovšem dodávám,že dnes je Klaus JEDINÝ politik, který se jim nekompromisně staví a kritizuje ty jejich nesmysly.

terra 6.10.2006 11:48

Trochu jinak

Ono to tak přesně nebylo, že. V roce 1992 byl schválen zákon o ochraně přírody a krajiny, vůbec první, který tahle republika kdy měla, a mimochodem, o obnovitelných zdrojích v něm není ani slovo. Zákon funguje celkem jak má (pokud se dodržuje) a v oblastech, se kterými jste se možná ani nesetkal. Zákony o odpadech, ochraně ovzduší a pod. jsou mladší, v některých novelách (starých nejvýš 5 let) jsou docela pěkné hlody, ale zase nic o obnovitelných zdrojích. Celá taškařice je pokud jde o praktické prosazování dotací, příspěvků a programů, podpořených příslušnými vyhláškami, asi tak těch pět, max. osm let stará,  a aby se obnovitelné zdroje staly vhodným penězovodem pro NGO a spřátelené zelenáče, na to se různé lobystické skupiny pěkně nadřely. A ujišťuji vás, že s tím neměli nic společného pánové Havel, Klaus, Moldan... Mimochodem, pokládám neupravenou slámu za jedno z nehorších možných paliv pod sluncem (už proto, že by IMHO měla zůstat tam, kde vznikla, tedy na statku).