7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Vítr a „solár“ nebudou nikdy spolehlivé

„Naším největším problémem dnes vůbec není změna klimatu, nýbrž lidé, kteří tvrdí, že jí lze jednoduše čelit nebo ji vyřešit,“ řekl Bill Gates na loňské přednášce na Stanfordské univerzitě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Pokoutný 13.7.2020 8:27

Pane Weissi, proč myslíte, že už naši předkové v 17.-18.stol. přešli z vodních a větrných mlýnů a hamrů na páru? Primitivní, hloupí kapitalisté, že?

P. Rada 13.7.2020 8:27

Pane Dvořáku prakticky vše je "vyráběno" na základě širších transformací energií jaderných... Zejména dnes energií proudících už miliardy let s fůzně kvantového reaktoru Slunečního.

Nerpatrný zlomek cca jedné tisíciny transformované energie na planetě Zemi (geotermální...) má sice také jaderný ale ještě hlubší původ v energiích dávných supernov uložených do nestabilních prvků uranové řady.

R. Vacek 13.7.2020 8:22

Baterie nevydrží déle než 10 let. Za tu dobu cena skladování elektřiny v nich (= cena baterií/dodaných kWh) je něco kolem 5 Kč/kWh. Měniče rovněž nevydrží déle než 10 let - pak musí tato elektronika na recyklaci. V součtu pak vychází cena elektřiny z FV+baterie na nějakých 7 Kč/kWh. Bez daní a údržby. A stejně to v zimě nestačí zajistit dostatek elektřiny, takže se musí spustit jiný zdroj, který přes léto čeká. S tímto čekajícím zdrojem se dostaneme odhadem na nějakých 10 Kč/kWh. Kolik bude platit konečný spotřebitel? 15 Kč/kWh? A nebude mu to vadit, když může mít elektřinu bez OZE za 5 Kč/kWh?

P. Rada 13.7.2020 8:19

To už se v některých státech děje a ve velkém a i v ekonomicky rozvinutějších. Zřejmě jste opoměl i vodní elektrárny, které nejenže využívá i ČR dlouhodobě ale které umí podobně jak ostatní OZE nabíhat prakticky bez pomoci zvenčí.

"Výživnost" zdrojů energie lze seriozněji jak lobováním, pomlouváním konkurence... hodnotit ryze energeticky podle poměrů vložené a vytěžené energie s příslušného procesu (EROEI).

https://cs.wikipedia.org/wiki/ERoEI

P. Zinga 13.7.2020 8:16

Mráz uprostřed léta. Ani tento týden nebude na koupání

Pan Rada má radost: další důkaz antropogenní klimatické (hororové) změny.

P. Dvořák 13.7.2020 7:57

Jak se "tato technologie" a zařízení k ní vyrobila? Že by energií ze solárů a větrníků?

Jak se energeticky a ekologicky nenáročně vyrábí a likvidují vaše baterie?

P. Dvořák 13.7.2020 7:52

Zcela náhodně jsem k tomuto tématu napsal o článek výše:

Mnohem účinnější (pro poznání "výživnosti" zdrojů energie) by bylo, kdyby na nějakou dobu zkusmo a dopředu ohlášeně po dobu jedné hodiny denně byl do sítě dodávaný pouze proud vyrobený v OZE.

I. Pávek 13.7.2020 7:41

Autor opoměl jeden zdroj elektřiny, který je známý celé věky a je naprosto ekologický. V malém provedení se používá na proběhnutí veverky. Ano, otáčivá klec pro veverku v robustním provedení řekněme pro 500 šplhajících s hřídelí spojenou přez převodovku s alternátorem. Šplhavců jsou plná vězení, 30 tisíc. Synchronizace a přifázování a výkon se řeší kulometem. V malém tento systém výroby elektřiny byl k vidění ve filmu tuším ,,Viva Maria".

Pro L. Nováka - Vás bych v kole zavřel natrvalo.

J. Prikner 13.7.2020 7:19

Rado, uvažuje ekonomický kolik to bude stát a technicky jakou to bude mít spolehlivost.

J. Prikner 13.7.2020 7:16

je to Cimrmanova cestička, i když se energie z pole větrníků bude používat na elektrolýzu vody, pak bude nutno mít tu druhou složku - vodu a to destilovanou vodu. pak je otázka kde a za jakých nákladů ji vezmu. nic není zadarmo. a taky jak to obrovské množství vodíku skladovat a distribuovat. a při spalování vodíku opět vzniká vodní pára, což je plyn s efektem jako CO2 tj oteplovač. a představuji si situaci na silnici při -5C , všude auta a produkují páru, která namrzá nejde jít ani jet, všude taky sůl co na to zelení. nic není zadarmo.

P. Rada 13.7.2020 7:02

Pane V.V. když už "držíte v ruce baterii" ... tak by se Vám mohlo hodit spolupracující pole solárů.

Jejich rozumnou kombinací by jste totiž mohl získat zdroj který dodává stálé ba dokonce podle potřeby proměnné množství energie po celé dlouhé roky a to i když slunce nesvítí.

Průměrný osvit je v podmínkách ČR ZHRUBA 1MWh/ročně a koli s toho kdo získá je o schopnostech...

Pěkně to už desetiletí ilustrují umělé družice.... a s poklesem ceny baterií/ akumulátorů i "solárů", měničů... v průběhu posledních desetiletíse se tato technologie umožnující autonomní režim uplatnuje už v celé řadě komerčních aplikací. Natož v systémech umožnujících zasítování - které ovšem už "nemáte v ruce".

R. Tichý 13.7.2020 7:01

Zase jste mimo.

"Vítr a solár sice celé věky nebyly naprosto spolehlové ale postačily pohánět biosféru a tím zajiětovaly i civilizační rozvoj. "

Jestli tim myslite udrzovani ohne zapaleneho bleskem a vyrobu kamennych hrotu do sipu, pak Vam takovou civilizaci uprimne preji!

Uz v okamziku objevu bronzu byl opusten Vas raj.

Jestli chcete byt uzitecny, tak se rozjedte do sveta a rozdavejte prezervativy-to je jedina nadeje pro Zemi.

V. Vérosta 13.7.2020 6:14

držím v ruce tužkovou baterii, umí dodávat plynule, nepřetržitě něco aspoň po dobu 24h a déle. pole solárů tohle neumí. dlouhé hodiny nedodává nic, absolutní nulu!

P. Selinger 13.7.2020 6:11

Řešení by mohlo být získávání vodíku elektrolyzou vody právě pomocí elektřiny z větrných a solárních, případně přílivových elektráren a jeho rozvoz obdobně jako rozvoz nafty.

L. Novák 13.7.2020 4:33

Magore rudozelený, už zase vylepuješ nesmysly? Nauč se 1) psát česky, 2) racionálně kopírovat odkazy na nesmysly posbírané po Internetu bez zbytečného balastu:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/rok-2020-bude-nejteplejsi-v-dejinach-a-ani-pote-to-nebude-lepsi-111707

a 3) vysvětli těm tvým natvrdlým soudruhům, že pojem "dějiny" resp. "nejvyšší v dějinách" je nesmysl už z pohledu geologického času na planetě Zemi. :-P

P. Rada 13.7.2020 1:11

Pane Součku máte možná pravdu, že pro "ekokracii" či "ekologismus" nejsou Gatesovy úvahy dost dobré.

Věcně korektní - chceteli"dobré" - by ale bylo, pokud by jste sám nastínil variantu trvale udržitelného rozvoje. Na uhlí postavit budoucnost totiž už jen pro jeho neobnovitelnost prostě nejde.

Vítr a solár sice celé věky nebyly naprosto spolehlové ale postačily pohánět biosféru a tím zajiětovaly i civilizační rozvoj. Míru spolehlivosti - např průměrných glob odchylek od normálu.... lze vyčíslovat. Lze takto predikovat, že s antropogenně navozeným růstem GW poroste dynamika průměrná teplota i dynamika jevů a to podle různých scénářů a vše s různými ekonomickými dopady.

Považoval bych tedy za smysluplnější než se vymezovat vůči vágním ekologistům, ekokracii... pokusit se vybrat s možných variant vývoje na základě dat a možností. Tomu jste se ale zcela vyhnul. Pro porovnání lze nabídnout vedle dosavadních upřesnovaných zpráv IPCC třeba i něco sice populárněji podaného ale opřené alespon o nějaké údaje ..:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/rok-2020-bude-nejteplejsi-v-dejinach-a-ani-pote-to-nebude-lepsi-111707#seq_no=1&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_req_id=JD8AZDIHcw6-202007111808&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=