30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Sucho, nebo kalení vody?

Nejméně půl roku nás média masírují zprávami o nedostatku vody a hrozícím suchu v budoucnosti. Někteří naivní jedinci masáži podléhají, např. ministr životního prostředí nechal připravit rozsáhlý materiál o zajištění dostatku vody na našem území a našli se i šílenci, kteří oprášili projekt přehrady na Berounce u Křivoklátu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rada 18.10.2016 8:53

Re: Ekoteroristé jsou Děti země a podobné spolky

Přečtěte si o tom jaká přehrada se tam diskutuje - JEN RETENČNÍ!

https://www.novinky.cz/ekonomika/408207-protipovodnova-prehrada-na-berounce-nebude-rozhodlo-povodi-vltavy.html

Zřejmě ještě žijete ve fantaziích o Česku jako průmyslové velmoci které ke slávě chybí jen vodní cesta Berounkou.

J. Novotný 18.10.2016 0:02

Re: Co se asi říkalo a psalo v dubnu 1933?

Ano, pane Prokope, třetí odstavec je zjevně nesmyslný. Jak jinak. Protože kdyby v něm bylo alespoň trošinku smyslu, byl by to důvod k určitému, dosti alarmistickému, znepokojení. Jen jsem tak žertoval ...

Ale, pokud jde o Vaše tvrzení, že to u nás bylo stejné, jako třeba v GB (bydlel jsem tam a pracoval a vím, že se ta země jmenuje ve zkratce UK, sakra!), potom Vás prosím: najděte si parametry a hodnocení československého "bitevníku" AVIA BH 21 (třeba zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Avia_BH-21) a pak se podívejte na Hawker Hurricane (třeba: https://en.wikipedia.org/wiki/Hawker_Hurricane). AVIA byla jednoznačně hezčí. Jenomže pokud jde o výzbroj (o pancéřování nemluvě), pak dva kulomety ráže 7.7 mm u AVIE oproti 4 x 20 mm u Hurricanu dávají tušit, že v UK to nebylo až tak přesně stejné, jako u nás.

A pokud jde o Vaši obavu, že se nedožijeme klimatických oscilací: nevěšte hlavu! O kladných i záporných zpětných vazbách v uzavřených systémech toho vím dost na to, abych řekl: může to přijít nečekaně rychle...

J. Kavalír 17.10.2016 23:15

Re: Bohuřel se opakuji,

A na akumulaci té vody jímku několik desítek m3, pokud budou chtít mít na zahradě přes léto něco zeleného (třeba trávník nebo pár záhonků), čerpadlo s tlakovou nádrží nebo nádrž pod střechou a nějakou filtraci, protože ze střechy se splavuje dost nečistot...

M. Prokop 17.10.2016 21:09

Re: Bohuřel se opakuji,

V Praze to bývalo, ale už dávno.

Voda není zase až tak moc drahá, bez ohledu na politiky.

M. Prokop 17.10.2016 21:07

Re: Co se asi říkalo a psalo v dubnu 1933?

První dva odstavce reálné, ono to tak bylo nejen u nás, i ve Francii nebo v GB, případně USA. Speciality typu Norsko, Belgie, Finsko pro jednoduchost vynechávám.

Třetí odstavec je nesmysl. Bohužel se nejspíš oba nedožijeme potvrzení tohoto názoru. Jen si užijeme toho strašení.

V. Braun 17.10.2016 20:31

Re: Ekoteroristé jsou Děti země a podobné spolky

A teď nám vyprávějte ještě tu o kanálu Odra-Dunaj-Labe, ta je taky dobrá.

V. Braun 17.10.2016 20:29

Re: Bohuřel se opakuji,

Tak známí teď staví domek a automaticky počítají s nádrží na dešťovku, kterou chtějí využít například na splachování WC. Znamená to jen pár metrů trubek navíc, žádné drama.

T. Marný 17.10.2016 19:11

Re: Bohuřel se opakuji,

Co by to asi znamenalo ? Měl by jsi dvoje rozvody, už to začíná, dočkáš se.

K. Janyška 17.10.2016 18:20

Re: Už tanejsem nejmladší.

To neva, to se spraví samo. Má to cykly... Dzp.

J. Novotný 17.10.2016 17:11

Co se asi říkalo a psalo v dubnu 1933?

Když se dostal Adolf Hitler k moci? Co by se stalo, kdyby některý náš politik tehdy řekl: "Jsme smrtelně ohroženi - a nikdo nám nepomůže, čili si budeme muset pomoci sami! Musíme naplno přejít na zbrojní výrobu, musíme někde nakoupit kvalitní bojová letadla, protože ta naše jsou jen takové hračky. Musíme se prostě co nejlépe připravit na urputnou a účinnou obranu vlasti, protože jinak budeme jako národ zničeni!"

Myslím, že by to mělo dva efekty, nebo spíš jeden dvojitý: lidé by nechtěli slyšet nic o nutnosti se totálně uskromnit, a už vůbec by je nenadchly nějaké úvahy o nutnosti jít do boje s tím, že objektivně každý jeden obránce bude muset s sebou vzít na onen svět alespoň tři agresory. A tak by si spíše říkali: "Jenom v klidu - a rozumně! Žádná kaše se nejí tak horká! A co se vlastně děje? Vždyť ten chlapík, ten Hitler, jen tak křičí - a pes který štěká ..."

A tak i my si teď můžeme říci: "Hrozba klimatické nestability? To je naprostá blbost. Výmysl bláznů a zaprodanců a hlupáků. A koneckonců, i kdyby k něčemu takovému došlo, určitě to nebude horší, než kobercové nálety - a jak se Němcům, alespoň těm západním, potom dobře vedlo!" A já dodávám: rozkmitané klima dokonce ani nemusí mít vliv na průměrné teploty! Bude-li pro nějaké období běžná denní průměrná teplota třeba 16 stupňů Celsia, pak, při noční teplotě mínus 60 za dvanáct hodin a při denní teplotě plus 92 stupňů za dvanáct hodin to bude opět starých dobrých průměrných 16 stupňů!!

V. Kain 17.10.2016 16:30

Re: Bohuřel se opakuji,

Víte vůbec co by to znamenalo mít dvoje rozvody jeden s pitnou a druhý s užitkovou vodou?Já si myslím že je naprostá absurdita.Voda je dneska tak drahá, (díky našim moudrým politikům)že si málokdo dovolí s ní plýtvat.

A. Alda 17.10.2016 16:28

Ekoteroristé jsou Děti země a podobné spolky

a na to je dokonce i soudní rozsudek.

Přehrada pod Křivoklátem se plánovala už v 80. letech ke splavnění Berounky, aby nebylo nutno tahat náklady pro Plzeň po silnicích a kolejích a hlavně aby bylo možno z Plzně odvážet levněji a jednoduššeji velké výrobky, např. lodní hřídele a atomové reaktory. Žel, pražští majitelé rekreačních chatiček u Berounky tomu zabránili - a protože šlo většinou o pražské komunistické a ministerské potentáty, s falešnými kecy o ekologii se jim to podařilo. Dnes už tam mohla být úžasná přehrada, velký reservoir vody, výrobna čisté elektřiny, velkolepá rekreační oblast a povodně v Praze mohly být podstatně méně zničující.

A. Alda 17.10.2016 16:21

Retenční schopnost lesů se snižuje,

protože

a) na Šumavě se vinou ekoteroristických spolků mění lesy v uschlé hřbitovy

b) klesá počet jehličnanů a zvyšuje se počet listnáčů, ačkoli spadané jehličí má vyšší retenční schopnost než spadané listí.

J. Kernal 17.10.2016 16:20

Re: přemýšlejte

copak se dá půda namnožit a kolik toho zadrží mladá výsadba?

L. Severa 17.10.2016 16:16

Bohuřel se opakuji,

ale právě suchem sužovaná Jižní Morava byla v padesátých létech a později odvodňována rozsáhlými melioracemi. Také regulacemi rušené přírodou vytvořené meandry se podepsaly.Je také rozhodně větší spotřeba vody. O prázdninách u babičky jsem se něco nachodil pro pitnou vodu do obecní studny. K umývání se používala dešťovka nachytaná do sudů. Ve městě jen málokdo měl plynový nebo elektrický ohřev vody. Zpravidla v sobotu se roztápělo v bojleru pro koupel celé rodiny. V týdnu se ohřála voda na sporáku pro umytí nohou v lavóru, jinak posloužilo umývadlo, ve kterém se tehdy umývaly ruce v malém množství vody s použitím zátky - ne jako dnes pod tekoucí vodou. Naši moudří předkové se vypořádali se svahy na polích tak, že použili meze a vznikly stupně- téměř rovina- mez s prudkým svahem, zatravněná a osázená keři zpravidla šípkovými (čaj !) někdy i stromy. Někdy ta mez byla několikametrová, nebo těch "stupňů" bylo také víc. Babička tam měla také políčko ovšem přišlo družstvo meze zrušili a svah s jedním spádem osázeli broskvemi. ( Zato, že políčko používají neposlali nikdy ani broskvičku. ) Dříve se voda udržela, teď utíká. Hodně pamatuji, ale nepamatuji, že by bylo tolik obcí zaplaveno bahnem z polí . Mám dojem, že přehrada pomůže jen lokálně. Snad přímo města by měla víc šetřit pitnou vodou- např. ještě stále splachujeme na WC pitnou vodou a kropíme ulice(?).

J. Kučera 17.10.2016 15:56

špatné zprávy

Člověk (a s ním většina savců) je orientován na špatné zprávy. Je to téměř genetická závislost. Ono, když pračlověk uvěřil dobré zprávě a ona nenastala, nic se nestalo. Když neuvěřil špatné zprávě a špatná situace nastala, utrpěl při nejmenším škody. Proto novináři dávají přednost špatným zprávám. Globální oteplování: zdaleka není tak kritické, jak se věří (nebo má věřit) a už vůbec není vinou "skleníkových plynů". Vybetonovaný pruh země (zástavba a pod.) se během dne rozehřeje a v noci vyzařuje nahromaděné teplo. Naproti tomu zeleň, zejména lesy se zdaleka během dne tak nerozpálí a v noci chladí sebe i ovzduší vypařováním vody. Za "globální oteplování" tedy může spíše výstavba než fosilní paliva.

Vody je stále stejně. Pokud se bude oteplovat, více vody se odpaří, ale více se jí také ochladí a zkondenzuje ve vyšších vrstvách atmosféry a odsud spadne přímo dolů. To, že dnes jsou lesy, pole a louky suché je důsledek meliorací v padesátých letech min. století, kdy se každá mokřina, tůň či louže vysoušela, "aby bylo více úrodné půdy" Nejsme v tom sami. Američané takhle v předminulém stole vyrobili docela slušně velkou poušť. Izrael se pokouší o opačný postup. Zavádí do půdy dostatečné množství savého materiálu, aby se v půdě udržela vlhkost. A projekt se docela daří, jak se mohou přesvědčit návštěvníci Negevské pouště. Větrníky a fotočlánky jsou jistě alternativním zdrojem energie. Ale v oblastech s častým a intensivním větrem, např. mořská pobřeží. Na Kanárských ostrovech vyrobí pomněrně dost energie, ve Středních Čechách, nic moc.. Podobně fotočlánky v místech, kde je 15 hodin denně slunečního svitu (i více) je to slušný zdroj energie, v Česku, kde je nejvýše hodina a ještě ne každý den, jsou to vyhozené peníze. Takže: napřed mozek a až pak ideologie.

P. Rada 17.10.2016 15:54

Re: Na Jižní Moravě letos bylo a je veliké sucho

Ano ale dovolte poznámku. Ten pokles úrody je zatím minimální a to proto, že poslední suché měsíce vyšly spíše do období zrání a naopak v době vegetačního růstu bylo počasí velmi příznivé.

Běda pokud by se tento rytmus prohodil naopak na nebývalé jarní sucho a to za třeba i celkově stejné celoroční bilanci.

P. Rada 17.10.2016 15:50

Re: klídek?

Jen saotný odpar lesy obvykle zvyšují - to ano - a jak je to s retenční schopností.... a jaká nejspíš bude úhrná bilance půdní vláhy v lesnaté či naopak kulturní krajině? A jak se kde změní průměrné množství využitelné půdní vláhy?

Jestli nevíte jukněte občas na to, jak se obvykle srážkově chová frontální systém při průchodu krajinou v místě kde leží městská aglomerace. Napovím Vám, že pravidelně se nad městem jinak relativně stejnorodá fronta rozpadne a opět spojí až za dotyčnou aglomerací. Na vině bývá relativně suchý městský vzduch ale úplně zevšeobecnovat to nelze. Takto to chodí často nás, v našich zeměpisných šířkách a ve vnitrozemí.

Podívejte se ale ve městě či za ním na zelen stejného typu která ale není uměle udržovaná zálivkou a také na větší či osamoceně stojící lesní útvary a na míru vláhy.

A. Trick 17.10.2016 15:35

Re: přemýšlejte

Na úkor čeho?

P. Rada 17.10.2016 15:32

Re: klídek?

"Blbneme" s kde čím. Předně s mírou měrné spotřeby která zhruba stonásobně přesahuje velokost se kterou ještě vyšly naši předci před stoletím a tak vlastně ani nevíme co se to s námi děje.

Kdyby byl problém jen se suchem a s ničim jiným - bylo by to na "klídek" - protože se ale právě naopak začíná sesypávet kde co a nevíme navíc "přesně" proč?! ... měl by jít klídek stranou. Pohodlí nám přeci nechybí a potenciální možnosti snad ještě máme. Nebo na nás už nezáleží?

P. Boublíková 17.10.2016 15:23

Re: optimismus

Letos jsem zažila jednu bouřku - ve Vysokých Tatrách (a tam bouřka stojí za to, až se mi z toho hrůzou potil zobák) :-)

Vloni u nás na chalupě (východní úpatí Vysočiny) nepršelo v kuse 3 měsíce (od půlky května do půlky srpna). To si taky pamatuju docela dobře :-) Letos bylo sucho jenom měsíc (září).

Naštěstí ta lokalita je jedno obří pískoviště porostlé borovým lesem, takže spodní vody je tam dost - prakticky vše co spadne, se zadrží. Ale fakt něco jiného jsou srážky a něco jiného spodní voda - ta mi na zahradě a zemedělcům na poli nepomůže.

Nicméně zadržování veškeré srážkové vody a její použití k závlahám - což v malém měřítku na zahradě činíme - by bylo řešením.

D. Polanský 17.10.2016 15:15

Re: To je názor městské tykve nebo odborníka?

Pupek není, ale je to silně zemědělská oblast, takže na srážkách je docela silně závislá.

P. Boublíková 17.10.2016 15:14

Re: klídek

Přesně tak.

D. Polanský 17.10.2016 15:11

Na Jižní Moravě letos bylo a je veliké sucho

Nakonec o tom svědčí i pokles úrody. Naposled více zde pršelo na jaře 2014. Neznám poměry jinde, ale manželka má s bratrem malou zahrádku, o kterou se starám, takže vím, o čem píšu. Uvidíme jaká bude zima. Minulou zimu sníh v Brně téměř nebyl.

M. Prokop 17.10.2016 15:11

Re: klídek

Takže je třeba zadržovat vodu a ne blbnout s fofrníky a fotovoltaikou.

M. Prokop 17.10.2016 15:09

Re: Ekoteroristi vždycky lžou.

Ta přehrada by byla víceméně na hovno. Ať už s ekoteroristy nebo bez.

M. Prokop 17.10.2016 15:08

Re: přemýšlejte

Navíc přibývá lesů, že?

O. Istvanfy 17.10.2016 14:27

Re: klídek?

Zastavané plochy odpar znižujú a naopak lesy ho zvyšujú.

O. Istvanfy 17.10.2016 14:25

Re: klídek?

Z

J. Václavíková 17.10.2016 14:06

Re: To je názor městské tykve nebo odborníka?

Za zahrádkáře vyjadřuji naprostý souhlas. A to jsme nebyli suchem postiženi zdaleka tolik, co na J. Moravě.