21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Sucho, nebo kalení vody?

Nejméně půl roku nás média masírují zprávami o nedostatku vody a hrozícím suchu v budoucnosti. Někteří naivní jedinci masáži podléhají, např. ministr životního prostředí nechal připravit rozsáhlý materiál o zajištění dostatku vody na našem území a našli se i šílenci, kteří oprášili projekt přehrady na Berounce u Křivoklátu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lapil 17.10.2016 9:38

Re: Pan Jirát asi spadl z višně

Nevím, spadl-li pan Jirát z višně (spíš cituje zdroje, takže pokud někdo odněkud spadl, nebyl to pan Jirát), ale od Lázní Bohdaneč potvrzuju Vaše pozorování. Fíky sice nepěstuju a schnoucích stromů jsem se nevšiml (je u nás dost rybníků), ale trávník před barákem je suchosuchý už někdy od července a studna taky zrovna nepřetéká.

A. Samková 17.10.2016 9:32

optimismus

tady není na místě. Srážek zřejmě napadá a naprší víceméně stále stejně. Co se ale změnilo, je jejich distribuce, srážkoodtokové poměry. Ca 30-40 let zpátky pamatuju lokalitu v Orlických horách, kde máme chalupu, vlhkou i v parném létě. Voda tam stékala ze svahů, větší či menší stružky byly všude, stejně jako kaluže co nikdy nevysychaly. V nich pochopitelně vodní živočichové. Postupně vody a vlhka ubývalo a dnes je sucho naprosto zřetelné. Zmizely potůčky, ze strání nestéká nic, vlhkomilné rostliny zmizely, o žabkách a další havěti nemluvě. Je to bezesporu varování. Z lesů se ztrácí život. Situace s vodou podle mě dobrá není. ČR je závislá na srážkách, trvalé sněhové pokrývce (kdy ta tu naposledy byla?). A do Evropy se hrnou miliony nových obyvatel...

I. Mertl 17.10.2016 9:27

Re: Pan Jirát asi spadl z višně

Jak máte pravdu, pane Valento, tak byste si měl dát víc času na psaní.

M. Valenta 17.10.2016 9:16

Pan Jirát asi spadl z višně

rovnou do potoka a ještě zřejmě neuschnul. Situace u nás v Chlumci n.C. je přímo katastrofická. Poprvé po 50 letech z našeho pramenu na zahradě neteče voda. Celé září nepršelo a v říjnu zatím jen občas sprchlo. Kousek dál v lese usychají stromy, o houbách se nedá mluvit vůbec, na polích se práší jako někde na stepy a mě na zahradě poprvé téměř uzráli fíky. A taky se mrkněte na dlouhodobé srážkové úhrny a stavy spodních vod, než zase napíšete takovou blbost.

B. Carina 17.10.2016 8:58

Ono je to poněkud jinak, než píšete. V článku to take autor uvádí. Jde o zásoby podzemní vody. A jimi se zabývá hydrologelogie, nikoliv meteorologie. Proto je vyjádření geologické služby relavantnější a ta katastrofální nedostatek podzemních zdrojů vody nevidí.

P. Rada 17.10.2016 8:52

Re: Jenom jestli nelžete Vy, pane autore

Možná jste na to kápnul. Vzdělanostní rozvoj je hlavním cílem učitelských novin. Ten je jednou s trvalých cest intenzivního rozvoje člověka. Vzdělanostní pokrok je právě opakem od rozvoje konzumího/extenzivního který lidstvo ke klimatickým problémům příznačně přivedl.

http://ekolist.cz/cz/publicistika/rozhovory/pecho-klima-se-meni-kvuli-nasi-spotrebe-musime-se-naucit-zit-skromneji

O. Uživatel 17.10.2016 8:30

Uživatel požádal o vymazání
P. Rada 17.10.2016 8:19

Re: Sucho, že nehrozí?

Pane Sch... v pořádku především nejsou Vaše údaje o faktech. Klima se totiž mění až několika řádově vyšším tempem než v průběhu posledních několik milionů let a i víc jak 20x rychleji jak jen v náběhu dob meziledových. Civilizace přitom vznikla právě v důsledku cca u desetitisíciletého období neobvyklé stability v poslední době meziledové a i právě na tom mají podíl i naši předci kteří sice vypalováním lesů a zakládáním rýžovišt sice pozvolna, málo ale za tisíciletí už dostatečně ovlivnili koncentrace skleníkových plynů a tedy celkový vývoj. To co se děje dnes se gradientem vymyká čemukoli v geologické historii s vyjímkou epizod supervulkánů, obřích meteoritických impaktů nebo výbuchu blízké supernovy.

Jinou věcí je, že to evidentně nevnímáte Vy a vám podobní. Lidé jsou totiž od přírody stavěni na prořitky přímé už proto aby se skrze svůj anomální potenciál nadhedu zbytečně netrápili omezenost vlastního života. To, že někdo odmítá vidět i hodnoty opakovaně a nezávisle naměřené a přispůsobit tomu své chování předvádíte ale příkladně a nalogicky tomu jako řidič auta který před překážkou nemění směr ani rychlost jak mal dítko které si i karambolky musí odskoušet. Po tomtoto "celoplanetárním pokusu" ale už zřejmě nebude další a pokud, tak za zásadně jiných podmínek.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f5/All_palaeotemps.png

http://www.ipcc.ch/report/graphics/images/Assessment%20Reports/AR5%20-%20WG1/Chapter%2005/Fig5-07.jpg

http://www.zmenaklimatu.cz/images/Glob%C3%A1ln%C3%AD_zm%C4%9Bna_klimatu_II.pdf

R. Gramblička 17.10.2016 8:11

nuž, pokud se na to podívám jako houbař

tak musím konstatovat, že srážek postupně ubývá. Poslední roky jsou jara a léta čím dál sušší a houby vídám spíše v atlasu než venku. Letos jsem opět záviděl Slovákům jejich úlovky, tam poslední 2 roky pršelo víc a častěji

M. Šejna 17.10.2016 8:00

pitomější článek už dlouho na Psu nevyšel

co má sakra společného spotřeba vody se srážkovým deficitem? Myslí si snad autor článku, že lány obilí a dalších plodin jsou zavlažovány vodou z vodovodů. Myslí si autor, že voda z vodovodů zavlažuje i lesní porosty?

V roce 2015 napršelo jen 79% normálu, což byla pro zemědělce katastrofa. Začaly schnout i lesy. Předchozí roky byly ale srážkově celkem v normálu. A právě ten loňský rok ukázal, jak jsme v Česku náchylní na nedostatek srážek. Proto zcela chápu oprašování projektů na vybudování nových přehrad nebo jezer. A pokud jde o Křivoklátsko, tak tam se neřeší jen zásobování vodou, ale i ochrana Prahy před ničivými povodněmi. K čemu je Praze Vltavská kaskáda, když ji může bez problému spláchnout přehradami téměř netknutá Berounka.

http://portal.chmi.cz/historicka-data/pocasi/uzemni-srazky

J. Schwarz 17.10.2016 7:33

Re: Sucho, že nehrozí?

nevím jak u vás ale u nás / vysočina / bylo počasí takřka ideální. Už na jaře jsem naplnil zásobníky vody na zalévání a během roku sprchlo v průměru každých 10 dní takže nebylo třeba kropit ani trávník. Mám zato že většina věcí je v pořádku. Klima je v pořádku, stavy vody jsou v pořádku a jediné, co není v pořádku je populační nárůst lidstva. nárůst, kterému nejsou schopny zabránit ani války, tsunami a hladomory. Ovšem "humánisté" bojují s kysličníkem uhličitým a zachrańují každého černouška někde v Sahelu.

T. Marný 17.10.2016 7:03

Re: Sucho, že nehrozí?

Sucho hrozí a víc než dost. A proč ? Protože v poslední době pršívá nerovnoměrně ( někde přívalové deště, jinde ani kapka ), proti minulým létům. Navíc všechna voda z parkovišť, střech skladů ( a těch je stále více ), odtéká bez dalšího využití v přírodě téměř okamžitě pryč.

P. Rada 17.10.2016 1:56

Re: Jenom jestli nelžete Vy, pane autore

Napakovat se někdo rozhodně chce - to ano - takoví už lidé jsou odpradávna.

Něco jiného je vývojový trend sucha u nás. Pokud si koupíte ten Vesmír 10/2016 pak na str. 566 a 567 najdete jak mapy sucha tak vyhodnocení SPEI-indexu intenzitysucha od roku 1500 až do dneška. Tak dlouhé sucho jak dnes začínáme mít, se přitom za půltisíciletí minulosti nikdy takto nevyskytovalo!

Někdo se na tom asi taky "napakuje" společnost jako celek na to ale zřejmě ošklivě doplatí.

P. Rada 17.10.2016 1:48

Re: Kdoví, jak to dooporavdy bude se srážkami

Srážky asi zůstanou v ročním úhrnu zhruba stejné - více jich ale bude právě v zimě deštových a ty namísto pomalého odtávání a tedy převažujícího vsakování spíše stečou a tedy bez užitku. V létě pak přibude přívalových - také více stečou než aby se vsákly.

To co průběžně poroste bude zřejmě teplota a tedy odpar. Na 1C nárůstu si to celoročně v našich podmínkách vyžádá asi 100mm srážek. Už dnes takto chybí cca 100mm ročně proti období před půlstoletím. V nejúrodnějších oblastech proto relativně chybí už pětina srážek i více. Tyto oblasti ale naštěstí mívají hlubší půdní profil. Postiženo proto bude nejdříve vše bez závlah a mělce kořenícího. V těch horských, svažitějších ... však spíše srážky nárazově odtečou a navíc právě zde chybí tzv souvisle zvodnělé vrstvy a tak zde o to víc hrozí eroze.

Do konce století pravděpodobně u nás ještě vzroste průměrná roční teplota až o několik stupnů a to povede k zásadní změně krajiny ve které nutně pro nedostatek vláhy celkově poklesne úrodnost.

P. Dvořák 17.10.2016 1:25

Re: Kdoví, jak to dooporavdy bude se srážkami

Dva roky klesá hladina? To já chodím kolem bývalého lesního jezírka, kde už se deset roků pes ani neušpinil.

Vlastně kecal bych. Kterési jaro dva-tři roky zpět tam asi měsíc bylo patlavo jako vzpomínka na tehdejší neobvyklý sněhový předjarní příděl.

P. Rada 17.10.2016 1:25

Sucho, že nehrozí?

Dopady má sucho (http://www.intersucho.cz/cz/) jako důsledek klimatické změny (http://www.klimatickazmena.cz/cs/) zatím asi nejvíce na lesy.

http://www.vulhm.cz/sites/files/soubory/24_LOS/Kurovcova_kalamita/2016_LOS_letak_BO_a_sucho.pdf

http://www.lesprace.cz/casopis-lesnicka-prace-archiv/rocnik-89-2010/lesnicka-prace-c-6-10/praskliny-kury-a-poskozeni-kmenu-listnatych-drevin

Většina článků v časopise Vesmír 10/2016 se věnuje suchu. Z nich si ale autor vybral jen jeden článek a i z něj jen to co se mu hodilo. Pominul, že už úvodem autorka píše ...."Jen necelá třetina území ČR stojí na horninách schopných fungovat jak velkoobjemové zásobníky podzemní vody. Na zbylé části území ... může nastat nouze o vodu..." ..... Pominul i mapky ze kterých je patrné, že nesouvislé zvodnění - tedy riziko nedostatku dokonce pitné vody - se týká právě těch největších měst. Článek navíc vůbec nevyhodnocuje problematiku sucha zemědělského, lesnického a vodohospodářského co se týká užitkové vody pro průmysl ani drobných spotřebitelů odkázaných na běžné studny.

V jednom výroku s autorem ale souhlasím ..."Někdo tady lže a kdo lže, ten krade".... Naši potomci jsou totiž už dnes okrádáni o rozmanitou a zdravou krajinu takovým tempem, že se v konci století bude při dnešním trendu podobat té kterou můžeme jak turisté dnes shlédnout na Balkánu nebo ve Španělsku. V konci století lze totiž čekat stovku dnů s teplotami nad 30C a tedy krajinu kde tu a tam přetrvají křoviny a kde údolní říční nádrže budou v průběhu roku kolísat o mnoho desítek procent svého objemu. Cena vody se u nás za posledních 20let zvedla už stonásobně a další růst je nevyhnutelně na obzoru. Bude se totiž muset těžit z větších hloubek, přepravovat na větší vzdálenosti atd. Přesto pitnou vodu sucho zatím tolik neohrožuje. Budoucnost lesních porostů kterým jde mnohde už doslova o životy jsme ale už vzdali. Jde přitom o proces kde je člověk v nemocné biosféře konec konců jen nadstavbou.

M. Štěrba 17.10.2016 1:20

Kdoví, jak to dooporavdy bude se srážkami

během dalších x let, ať se vyjádří. Já vidím, že jezírku, u kterého venčím psa a které je bez přítoků (odráží tedy hladinu spodní vody) už dva roky klesá hladina.

Možná má autor pravdu a možná se plete. Pokud nebudu dělat zásoby a nepřijde katastrofa, mohu se smát prepperům, kteří si zásoby dělali a zbytečně utráceli. Pokud ovšem katastrofa přijde, smát se nebudu, protože budu umírat hlady. S těmi alternativními zdroji elektřiny je to stejné. To, že něco zdražilo elektřinu dnes, neznamená, že ji to za následných podmínek nezlevní.

J. Vintr 17.10.2016 1:19

Re: Jenom jestli nelžete Vy, pane autore

V minulosti se vždycky střídala období kdy bylo vody více a kdy bylo vody méně. Bývaly dokonce i katastrofálně suché roky, proti nimž je současných mírný pokles celkem zanedbatelný (mimochodem, před pár dny jsem zaslechl zprávu, že letos měli zemědělci rekordní úrody). Takže vyvozovat nějaký trend je celkem nemístné. Je to přesně stejné, jako s tím globálním oteplováním. Někdo se chce prostě jen napakovat ...

A. Trick 17.10.2016 0:44

Jenom jestli nelžete Vy, pane autore

Hydrologové tvrdí, že po loňském suchu ještě jsou stavy podzemní vody pod normálem.

Ti kdo varují, že vlivem sucha budou z Afriky emigrovat miliony lidí také lžou?

S. Kalužík 17.10.2016 0:31

No, to jste si dovolil opravdu, ale opravdu hodně!

Asi byste si měl pořídit osobního strážce, protože zelení Vám bezpochyby vyhlásí fatwu nebo něco obdobného! Takhle se navážet do jejich náboženství, dovolit si zpochybňovat větrné mlýny,., možná na Vás dokonce pošlou toho Dona ....... Ovšem za sebe si dovolím rozhodně, ale opravdu rozhodně ... souhlasit :)