3.6.2024 | Svátek má Tamara


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Sucho, nebo kalení vody?

Nejméně půl roku nás média masírují zprávami o nedostatku vody a hrozícím suchu v budoucnosti. Někteří naivní jedinci masáži podléhají, např. ministr životního prostředí nechal připravit rozsáhlý materiál o zajištění dostatku vody na našem území a našli se i šílenci, kteří oprášili projekt přehrady na Berounce u Křivoklátu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Alda 17.10.2016 16:21

Retenční schopnost lesů se snižuje,

protože

a) na Šumavě se vinou ekoteroristických spolků mění lesy v uschlé hřbitovy

b) klesá počet jehličnanů a zvyšuje se počet listnáčů, ačkoli spadané jehličí má vyšší retenční schopnost než spadané listí.

J. Václavíková 17.10.2016 14:04

Re: klídek

Podstata je právě v tom slově ,,úhrny". Pokud se vám ten úhrn vyleje na hlavu během chvíle, nastává známý kalamitní stav. A o tom to všechno je.

M. Prokop 17.10.2016 15:11

Re: klídek

Takže je třeba zadržovat vodu a ne blbnout s fofrníky a fotovoltaikou.

P. Boublíková 17.10.2016 15:14

Re: klídek

Přesně tak.

P. Rada 17.10.2016 15:32

Re: klídek?

"Blbneme" s kde čím. Předně s mírou měrné spotřeby která zhruba stonásobně přesahuje velokost se kterou ještě vyšly naši předci před stoletím a tak vlastně ani nevíme co se to s námi děje.

Kdyby byl problém jen se suchem a s ničim jiným - bylo by to na "klídek" - protože se ale právě naopak začíná sesypávet kde co a nevíme navíc "přesně" proč?! ... měl by jít klídek stranou. Pohodlí nám přeci nechybí a potenciální možnosti snad ještě máme. Nebo na nás už nezáleží?

O. Horák 17.10.2016 12:07

To je názor městské tykve nebo odborníka?

Ono jedna věc je neopouštět město a kdykoliv si otočením kohoutku natočit vodu k uhašení žízně i zalití fíkusu.

Ale zkuste se jen zeptat těch, kterých se to týká. Potvrdí vám to každý zemědělec, zahrádkář, vodák či provozovatel lodní dopravy (ano na vaše pramičky máte v Praze vody stále dost).

Mě se tady v Brně stačí podívat kolikrát za rok mi srážky naplnily sudy na zahradě a kolik vody jsem musel nakoupit ze zahrádkářského vodovodního řadu protože tolik vody ve studni už nemám.

Tady na Jižní Moravě sucha a jinde přívalové deště a záplavy.

M. Frank 17.10.2016 12:10

Re: To je názor městské tykve nebo odborníka?

Jižní Morava není pupek světa, vyčistěte si studnu, podzemní vody i u vás jsou na stejné úrovni, jako před sto lety.

F. Kusák 17.10.2016 12:22

Re: To je názor městské tykve nebo odborníka?

Pane Horáku, na toho "odborníka" snad nemá ani cenu reagovat. Jak je vidět, je z hlediska místopisu blbost nezávislá. A ta se zcela jistě, na rozdíl od spodních vod, za posledních sto let nesnížila.

D. Polanský 17.10.2016 15:15

Re: To je názor městské tykve nebo odborníka?

Pupek není, ale je to silně zemědělská oblast, takže na srážkách je docela silně závislá.

J. Václavíková 17.10.2016 14:06

Re: To je názor městské tykve nebo odborníka?

Za zahrádkáře vyjadřuji naprostý souhlas. A to jsme nebyli suchem postiženi zdaleka tolik, co na J. Moravě.

P. Kohoutek 17.10.2016 11:07

Autor asi dostal ránu palicí do makovice

U nás na chalupě (na jih od Přelouče) loni přestala voda v potoce téci 20.6. a znovu začala 15.10.2015. Pokles hladiny v rybnících o 1 - 1,5 m. Letos voda v potoce neteče až od 15.7., ale hlavně - neteče dodnes. Studny prakticky vyschlé. Z pamětníků nikdo tak katastrpofální pokles spodních vod nepamatuje.

J. Kavalír 17.10.2016 11:50

Re: Autor asi dostal ránu palicí do makovice

Ale nedostal, on jen vyplodil článek v duchu "nic se neděje, globální oteplování neexistuje a všichni se na něm jen chtějí přiživit" a počítal s tím, že na Psu bude jako obvykle "poplácán souhlasně po rameni" a oponovat mu bude jen pár kverulantů (Rada, Šejna, já...). Bohužel i čtenáři Psa občas vyrazí do přírody, na houby nebo mají doma studnu, takže vědí své.

M. Pivoda 17.10.2016 10:57

"Stále méně vody protéká městskou čistírnou odpadních vod!"

Tak si stěžoval ředitel Čistírny odpadních vod (ČOV) na minulé schůzi akcionářů (kde jsem s malým počtem akcií (z kuponové privatizace) zastoupen i já). A pan ředitel ještě dodal, že doufá, že se to snad už zlepší, že se provoz čistírny snad už konečně "odrazí ode dna".

Neodrazí. Bohužel. Mám pro něj tuto špatnou zprávu. Vzhledem k tomu, že roste počet malých čistíren odpadních vod, městská ČOV se svým provozem ode dna už nikdy neodrazí. Odrážet ode dna se chtějí jen ekonomové, kteří vzývají neviditelnou ruku. Technologický pokrok ale nelze zastavit, takže velký průtok čistírnou se už nikdy neobnoví - dokonce i kdyby snad začalo pršet více.

F. Kusák 17.10.2016 10:16

Takové hlouposti není třeba ani číst,

a je hloupost dávat takovým názorům ještě prostor. Měří už 18 let stav spodní vody ve své studni a v posledních deseti letech klesá každým každým rokem hladina cca o 1,5 m. dost alarmující, že. Podrobné informace o úbytku spodních vod a suchu v ČR lze najít lze najít třeba na stránkách VÚVTGM v Brně. Takže by si autor měl dát alespoň tu minimální práci, aby si o problematice něco přečetl. Na internetu je seriozních informací dost. A redakci NP bych chtěl poprosit, aby takové nesmysly neuveřejňovali. Ono totiž, že někdo otočí doma "kohoutkem" a voda teče, ještě neznamená, že neexistuje problém.

O. Uživatel 17.10.2016 10:33

Uživatel požádal o vymazání
F. Kusák 17.10.2016 12:12

Re: Takové hlouposti není třeba ani číst,

No, je to tak. Ale není vše dáno suchem. Vliv na to má samozřejmě i čerpaní spodní vody v okolí. Studní, s hloubkou 60 m a více, radikálně přibylo. Samozřejmě, nakolik je ovlivněn tento pokles suchem a jaký vliv má zvýšené čerpaní nejsem schopen posoudit. Musel bych znát, resp. alespoň kvalifikovaně odhadnout nárůst čerpání spodních vod v dlouhodobější bilanci s množstvím doplňování spodní vody. Tím se zabývají podrobně hydrogeologové. Studií na toto téma je víc než dost.

K. Janyška 17.10.2016 9:38

Už nejsem nejmladší a víte, že to, co píšete, autore,

si myslím také, vycházeje jen ze svých zkušeností a instinktů ? Dzp.

P. Rada 17.10.2016 10:20

Re: Už tanejsem nejmladší.

Instinkty pana Janyšky proto nezpochybnuji ale kdo ví kam jsou zaměřené? O zkušenostech nemluvě. Reálnou zkušenost posledních měsíců ohledně úrovně podzemní vody proto lépe jak ta lidská zachycuje třeba následující graf:

http://hydro.chmi.cz/hpps/hpps_pzv_detail.php?seq=82535

Račte si povšimnout, že srážky posledních týdnů na úrovni hladiny nejsou prakticky vůbec znát. Přitom jde právě o vrt ze středu oblasti se souvisle zvodnělou vrstvou o které autorka R.K. v inkriminovaném článku ..."Voda pro půl česka"... Uvádí ji jako největší rajon trvalého zvodnění. Ten se nachází v pískovcových vrstvách zhruba mezi Mělníkem, Ústím, Vansdorfem a Mladou Boleslaví.

Kdo se v parném létě jezdí do této oblasti třeba koupat tak mu zkušenost říká, že zdejší zatopené pískovcové lomy prakticky nemění své hladiny. Pitné vody je zde tedy zatím potenciálně dostatek. Jak ji ale využít celorepublikově aby infrastruktura s tím spojená vyšla levně?

Obavy se zásobováním vlastní vodou proto zažívají uživatelé studení na víc jak dvou třetinách ČR a situace se nejspíše bude jen horšit zejména s hlediska vody zemědělsky a lesnicy využtelné. To je znát už i v jiných oblastech a přitom také s tzv "souvislým zvodněním" jako je prostor od Brna po Znojmo.

K. Janyška 17.10.2016 18:20

Re: Už tanejsem nejmladší.

To neva, to se spraví samo. Má to cykly... Dzp.

A. Samková 17.10.2016 9:32

optimismus

tady není na místě. Srážek zřejmě napadá a naprší víceméně stále stejně. Co se ale změnilo, je jejich distribuce, srážkoodtokové poměry. Ca 30-40 let zpátky pamatuju lokalitu v Orlických horách, kde máme chalupu, vlhkou i v parném létě. Voda tam stékala ze svahů, větší či menší stružky byly všude, stejně jako kaluže co nikdy nevysychaly. V nich pochopitelně vodní živočichové. Postupně vody a vlhka ubývalo a dnes je sucho naprosto zřetelné. Zmizely potůčky, ze strání nestéká nic, vlhkomilné rostliny zmizely, o žabkách a další havěti nemluvě. Je to bezesporu varování. Z lesů se ztrácí život. Situace s vodou podle mě dobrá není. ČR je závislá na srážkách, trvalé sněhové pokrývce (kdy ta tu naposledy byla?). A do Evropy se hrnou miliony nových obyvatel...

K. Janyška 17.10.2016 9:40

Re: optimismus

To se vám zdá. V dětství je všechno větší a vzpomínky na něho překrásné... Dzp.

A. Samková 17.10.2016 10:15

Re: optimismus

Nu, na dětství a sním spojenou idealizaci poměrů by se to dalo svést snadno a kéž byste měl pravdu. Já ale v dětství netrpěla halucinacemi ani fatou morgánou. Potůčky, studánky a splávky, které tam byly a mám je i nafocené, prostě dneska už nejsou. V chalupě nemáme zavedenou vodu, brali jsme ji ze studánky. Už pár let z ní neteče nic. Na chalupu kvůli tomu skoro nejezdíme. Voda kdysi setrvale stékala i po okrajích cest do skruží, které byly porostlé mechem. Dnes jsou zbytečné, není, co by do nich stékalo, mech zmizel. Přijeďte se přesvědčit :-) Ostatně i v našem městě už trvale neprotéká jeden menší potok. V létě se prostě vypaří, přes zimu je to jen čůrek. Nepamatuje to nikdo z místních, koho se ptám.

P. Boublíková 17.10.2016 10:30

Re: optimismus

Já si zase pamatuju na tzv. malý koloběh vody - v podvečer horkých letních dnů (kolem 30 st.) zákonitě přišla bouřka. V posledních letech nepřijde nic. Jsem v problematice úplný laik, ale mám zato, že aby tato věc fungovala, je potřeba určité množství vody zadržené v krajině, které tam kdysi bývalo a teď už není.

J. Brožek 17.10.2016 12:34

Re: optimismus

Opravdu zrovna letos bylo málo lokálních srážek - bouřek?

Já si zase pamatuji třeba měsíc a víc, kdy nesprchla ani kapka. A věrte tomu, že si už taky pamatuji docela dost.

P. Boublíková 17.10.2016 15:23

Re: optimismus

Letos jsem zažila jednu bouřku - ve Vysokých Tatrách (a tam bouřka stojí za to, až se mi z toho hrůzou potil zobák) :-)

Vloni u nás na chalupě (východní úpatí Vysočiny) nepršelo v kuse 3 měsíce (od půlky května do půlky srpna). To si taky pamatuju docela dobře :-) Letos bylo sucho jenom měsíc (září).

Naštěstí ta lokalita je jedno obří pískoviště porostlé borovým lesem, takže spodní vody je tam dost - prakticky vše co spadne, se zadrží. Ale fakt něco jiného jsou srážky a něco jiného spodní voda - ta mi na zahradě a zemedělcům na poli nepomůže.

Nicméně zadržování veškeré srážkové vody a její použití k závlahám - což v malém měřítku na zahradě činíme - by bylo řešením.

J. Hejna 17.10.2016 11:21

Re: optimismus

Jestli to není tím, že pamatujete zpátky.

M. Valenta 17.10.2016 9:16

Pan Jirát asi spadl z višně

rovnou do potoka a ještě zřejmě neuschnul. Situace u nás v Chlumci n.C. je přímo katastrofická. Poprvé po 50 letech z našeho pramenu na zahradě neteče voda. Celé září nepršelo a v říjnu zatím jen občas sprchlo. Kousek dál v lese usychají stromy, o houbách se nedá mluvit vůbec, na polích se práší jako někde na stepy a mě na zahradě poprvé téměř uzráli fíky. A taky se mrkněte na dlouhodobé srážkové úhrny a stavy spodních vod, než zase napíšete takovou blbost.

I. Mertl 17.10.2016 9:27

Re: Pan Jirát asi spadl z višně

Jak máte pravdu, pane Valento, tak byste si měl dát víc času na psaní.

M. Valenta 17.10.2016 10:28

Re: Pan Jirát asi spadl z višně

Rychle, rychle a pak to dopadne takhle.

J. Hejna 17.10.2016 11:24

Re: Pan Jirát asi spadl z višně

Kdybyste, pane Valento, alespoň napsal, že uzráli fíci.