3.6.2024 | Svátek má Tamara


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
cb 21.8.2007 12:43

Re: Re: OZE vytvareji potencialne kriminalni prostredi

Mel by sedet nekde jinde.

cb 21.8.2007 12:41

Re: Re: nejlepsi jsou solarni elektrany

Tak tak, Sahara je velka a pisku je na ni dost. ;-D

Rudolph 21.8.2007 12:29

Re: Re: Účinnost sjezdovky v arabské poušti :)

No, pokud jde o tu Jižní Ameriku, já osobně s rumem dělám něco jiného. Ale vybral jsem to jako příklad různého přístupu: u nás se slavně kvůli biolihu bijí politické špičky, v J.A. se na líh jezdí (tuším) již desítky let a v Evropě, natož u nás, to nikoho nezajímá. Zkušenosti, výsledky, zlepšováky - NIC. U nás na to půjdeme po našem.

vita 21.8.2007 12:23

Re: nejlepsi jsou solarni elektrany

Křemík je všude.

Ale udělat z něj křemíkový článek...

kamil 21.8.2007 12:11

Re: Re: Re: OZE vytvareji potencialne kriminalni prostredi

Podrobnosti zde:

http://www.edbrno.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=116&Itemid=27

R 21.8.2007 12:08

Jardo

podívej se na složení země, kolik procent křemíku obsahuje.  Jinak máš pravdu, vytavit křemík a hlavně ho vyčistit na kvalitu dostatečnou pro výrobu fotovoltaiky je problém.

jarda 21.8.2007 12:02

nejlepsi jsou solarni elektrany

jak nam ukazuji ve zpravach na nove jak se otevrelo dalsi pole solarnich elektraren a jak to bude vsechno perfektni a ze uzivi el. energii pomalu male mesto . Vite z ceho jsou ty kolektory  ? Z kremiku . Kremiku na nasi zemi neni mnoho a je problem jej vytezit . Vite kolik energie se vynalozi na zpracovani kremiku do podoby slunecniho kolektoru ? A zase to tam nevydrzi 1000 let . Postupne klesa ucinnost a nakonec se musi cely kolektor vymenit . Jupiiiii

Václav Železný 21.8.2007 12:00

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Castecne je to pravda

No, těch 800°C admisní teploty, tj. na vstupu do turbíny, je zatím spíš v rovině plánů nebo spíše studií, ale i tak budeme rádi, když celková účinnost takového bloku bude nějaký ten bod nad 50%.

AAA 21.8.2007 11:55

Re: Re: OZE vytvareji potencialne kriminalni prostredi

A podle guru Bursika je to SOULAD, nikoli stret zajmu, jak pronesl v jedne predvolebni debate...

david 21.8.2007 11:49

Re: Re: Re: Re: Ad Jindřichovice

Jindřichovice byly prohlášeny studií o vhodnosti pro VE za lokalitu s roční využitelností přes 20%. A na základě této pochybené studie dostali dotaci. Naneštěstí si už nepamatuju kdo stál za tou studií.

bormann 21.8.2007 11:41

Re: fotovoltaika

R^

K. Babák 21.8.2007 11:37

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Castecne je to pravda

Záleží na minimální teplotě a rozdílu teplot. Minimální teplota je dána chlazením (tedy je to obvykle teplota okolního prostředí), maximální odolností materiálů. Pro tepelnou elektrárnu, pracující s teplotami 20 a 800 stupňů Celsia (293 - 1073 K) je to asi 73%. To je ovšem nikdy nedosažitelná hodnota účinnosti tepelného cyklu, ne komplexu elektrárny. U té to bude o dost méně.

Ladislav N. 21.8.2007 11:33

Re: Re: Re: Perpetuum mobile

...pokračuješ.

bormann 21.8.2007 11:32

OZE nejsou....

Hura,jen vic podobnych clanku!jestli mame za par let mit vubec nejakou energii tak fofrem dostavet druhou cast temelina a aspon jeste jeden!potom budem v evrope el.velmoc..

Rudolph 21.8.2007 11:32

Rudolph: Zatím nezmizel :)

Zatím jsem záhadně nezmizel a tak můžu s potěšením sledovat, co jsem vyvolal ;-D Předně se navezu do pana eTonyho: je mu kulový do mého veřejného projevu.

Jinak bych zůstal ve "věcné rovině" tzn. že si budeme nadávat jen trochu ;-D Alternativu k ropě a plynu najít musíme. Tečka. To bylo v kostce moje původní prohlášení. Pan autor se mi zdá poněkud mimo mísu svými nájezdy na všelijaké "ekologické" nápady. Nic proti zdejším špičkovým fyzikům, ale klíčový nápad v historii měli většinou amatéři, nebo samouci. Špičkoví odborníci prohlašovali "že to nejde" ještě ve chvíli, když Edison sahal na páku aby rozsvítil veřejné osvětlení.

Tolik patos. Můj konstruktivistický ;-P názor je, že technické bomby jako za Thomase AQlvy to už nebudou, nicméně alternativní zdroje se budou šířit. S děsivou plíživostí. Bude to totiž ekonomicky stále přitažlivější, jak tady už někdo upozorňoval. A toto, nikoli Carnotův cyklus, je podstatné :-)

Ladislav N. 21.8.2007 11:22

Re: OZE vytvareji potencialne kriminalni prostredi

A za to všechno teď Pávek sedí na Ministerstvu pro místní rozvoj díky účasti Zelených ve vládní koalici... a rozděluje dotace. Lepšího kozla zahradníkem udělat Zelení nemohli... Rv

R 21.8.2007 11:21

fotovoltaika

Četl jsem článek o firmě provozujícíc u nás fotovoltaickou elektrárnu. Má se zaplatit za 7 let. Výkupní cena za kilowathodinu u fotovoltaiky je u nás  okolo 12 korun za kwh, výkupní cena u jaderky je okolo0,66 korun podobně jako u uhelek.  Z toho se dá usoudit za prvé jaká je efektivita takových zdrojů. Za druhé o kolik nebo spíše řečeno kolikrát půjde cena elekřiny nahoru, pokud většina vyráběné elektřiny by byla z takových zdrojů.  A to se musí počítat s tím, že vlastní elektrárna byla vyrobena s využitím té levné elektřiny, pokud by byla vyrobena s využitím té drahé, bylo by to s cenou ještě horší.

Peta 21.8.2007 11:20

Re: Re: Re: Informace a dotace

Děkuji.

Je to zajímavé. Ale v CEDR.MFCR.CZ nic není. Že by nečerpali dotace? :-P

Ladislav N. / ČTK 21.8.2007 11:18

Ekolog: Obnovitelné zdroje škodí přírodě

Ekolog: Obnovitelné zdroje škodí přírodě  

"...Expanze obnovitelných zdrojů, které využívají trvale působících sil přírody jako slunce, větru, vody a růstu biomasy, by podle Ausubela vedla ke "znásilňování přírody", protože všechny tyto zdroje by při rozsáhlejší produkci vyžadovaly ohromné plochy přírodního území. Nároky obnovitelných zdrojů na prostor vyniknou zejména ve srovnání s tím, jak nepoměrně více energie dokáže na dané rozloze země vyrobit jaderná elektrárna.

Ausubel označil obnovitelné zdroje za "paliva z butiku" a "falešné modly", zcela nevhodné pro moderní společnost. "Vypadají atraktivně, když je jich málo. Jakmile je ale začneme produkovat ve velkém měřítku, důsledky budou strašné," uvedl.

Ausubel byl jeden z hlavních organizátorů první Světové konference o klimatu v roce 1979 a hlavní autor první velké souhrnné studie o skleníkovém efektu z roku 1983. Svůj článek sice označil za kacířství, dodal však, že jeho postoj sdílí "tichá většina" vědců. "Myslím, že říkám, co mnozí mí kolegové vědí, ale říkat to je pro ně tabu," napsal. ..." (viz dlouhý článek ČTK)

kamil 21.8.2007 11:13

OZE vytvareji potencialne kriminalni prostredi

Dase to hezky ukazat na medialnne znamych vetrnicich v Jindrichovicich. Pri jejich stavbe byl porusen zakona (starosta Pavek nenechal udelat povinnou studii EIA o vlivu na zivotni prostredi). Pavek navic dodnes nevysvetlil, kde skoncila znacna cast dotace na stavbu, ktera byla prokazatelne predrazena radove o deset milionu. A to se podle jeho vlastniho webu na stavbe podilela firma RESEC, kterou vlastni...

kamil 21.8.2007 11:10

Metelka

Metelka je "fundovany odbornik"? To si delate srandu ne? Jeste tak odpornik, to snad... Ve skutecnosti je to fanaticky oteplovaci aktivista

R 21.8.2007 11:06

Re: Re: Účinnost sjezdovky v arabské poušti :)

Protože v Dubaji by je sebrali, pár z nich by zmizelo v písku pouště a zbytek by soudili podle podobných zákonů jako je šaría, takže by pozbyli nějakého orgánu. Proto všichni aktivisté protestují u nás, kde se jim až na nějaký výprask nic nestane  a v Dubaji žádný.

JK jiny 21.8.2007 11:04

a shrneme-li si o jde, je to jednoduche:

1/ individualni zajmy. Napr. existuje tlak na stejnou vykupni cenu pro elektrinu z palivovych clanku, jako z fotovoltaiky. Vim, ze existuji projekty z biolihu delat vodik a ten palit v palivovem clanku. Kdyz onen lih nebo puvodni obili spalite v kotli a prozenete turbinou, mate spolehlivejsi a levnejsi zdroj: jenze vykupni cena je kolem 2Kc. Kdyz realizujete onene technicky nesmysl s palivovym clankem, v pripade, ze se zaradi palivove clenky k fotovoltaice, mate kolem 16Kc/kWh. Priroda trpi vice (vyroba palivovych clanku a podobne), ale vase kapsa na ukor odberatelu elekriny bohatne. A podobnych pripadu je mnoho...

2/ Ani zeleni typu Bursika nejsou tak hloupi, aby nevedeli, ze nas tzv. OZE nespasi. Kdyz zanedbame budovani zdroju, cena a vypadky nas presvedci, ze musime neco rychle postavit. JE to nebude, tam jen uradovani trva 7-10let. Bude to na plyn. A lide v energetice se daji rozdelit na ty, kdo si mysli, ze zeleni skryte prosazuji plyn kvuli svym ekonomickym zajmum a na ty, kteri to vedi. Vivat koalice... uz dala palivove clanky k ekologicky setrnym zdrojum, dalsi nesmysle budou nasledovat.

R 21.8.2007 11:00

Re: Dokud

Taky kdo by jezdil do Krkonoš nebo Jeseníků koukat na samé větrníky.  Lidi by schválně hledali hory nebo vodní plochy, kde by na větrníky nemuseli koukat.

honzak 21.8.2007 10:54

Re: Tenhle článek je jen účelový žblept.

další ideologický osel zahýkal - "pracovat na zefektivnění  těchto zdrojů". To jako poručíme větru, aby foukal v době odběrové špičky???? Jdi se vycpat, teoretiku!

Přijď s nějakým praktickým řešením - třeba zvýšením účinnosti přeměny světla na DC proud. Hodilo by se tak 65%.

cb 21.8.2007 10:50

Re: s ekologicky setrnou elektrinou bude ode dneska jasno

A JE nic? ;-€

kamil 21.8.2007 10:50

Ad Petr Pavek

Jen tak mimochodem: pri stavbe vetrniku v Jindrichovicich byl porusen zakona (Pavek nenechal udelat povinnou studii EIA o jejihc vlivu na zivotni prostredi). Pavek navic dodnes nevysvetlil, kder skoncila znacna cast dotace na stavbu, ktera byla prokazatelne predrazena radove o deset milionu. A to se podle jeho vlastniho webu na stavbe podilela firma RESEC, kterou vlastni... Podle mne je to pripad pro kriminalku.

honzak 21.8.2007 10:48

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ad Jindřichovice

závan andělských křídel jsem již dlouho nepocítil! Tak v EU jsou místa, kde fouká vítr podle skutečného zatížení rozvodné sítě? A to je kde? Na jižním Švédském pobřeží? Tam to za určitých meteo situací opravdu trvale fouká. Ale i v době odběrového sedla....

Enik 21.8.2007 10:46

Re: Re: Dokud

Máte pravdu, o jednu nulu jsem se uťal. Bylo by nutné postavit 20000 větrníků!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Těch 2MW je zatraceně málo. Zatím jen asi 2 nebo 3. Ostatní jsou do 500kW.

JK jiny 21.8.2007 10:45

s ekologicky setrnou elektrinou bude ode dneska jasno

V navrhovane predloze http://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?O=5&CT=222&CT1=0  najdete:

"

ekologicky šetrnou elektřinou elektřina pocházející ze sluneční energie, větrné energie nebo geotermální energie, vyrobená ve vodních elektrárnách, vyrobená z biomasy7) § 2 odst. 2 písm. a) zákona č. 180/2005 Sb.,

o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie a o změně

některých zákonů (zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů).7) nebo produktů vyrobených z biomasy, vyrobená z emisí metanu z uzavřených uhelných dolů, nebo vyrobená z palivových článků"...A je vymalovano. Pritom z palivovych clanku je to obzvlaste blbost, ale ode dneska to bude podle zakona tak. Vivat "reforma":-D