3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Krávy byly zachráněny

Na počátku nového roku namísto tradičních přání si dovolím zde publikovat malou kompilaci informací, které se od ekoaktivistů či alarmistů všeho druhu nejspíše nedozvíte.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rada 4.1.2020 9:32

Pro Vaši desinformaci měli za druhí světové války od které ještě století neuplynulo právě američané problém s nedostatkem oceli - nebyli na to rozsahem dolů a strukturou průmyslu připraveni.

V. Petr 4.1.2020 14:00

Za WW2 měli problém s nedostatkem oceli snad všechny válčící strany. Nevyšší němečtí velitelé se doslova "přetahovali" o příděly oceli, podobně v GB. No a v SSSR třeba rozebrali už dostavěný úsek BAM aby získali kolejnice pro stavbu železniční tratě do Stalingradu! Podobně rozebrali Němci mnohé železnice ve Francii!

V. Petr 4.1.2020 14:02

A ještě, během Velké krize v 30 letech zbořili právě Američané přes 80 vysokých pecí!

L. Písařík 4.1.2020 10:02

Napadá mně kacířská otázka - co se stane trávou, která je ponechána na louce? Pravděpodobně uschne a časem ji rozloží houby a bakterie. Při tom postupu jistě vznikne metan taky. Otázka kardinální: Bude metanu více, méně, stejně, jako když tu trávu sežerou krávy?

J. Lukavsky 4.1.2020 10:34

No ono je spíš divné proč ten CO2 nesežerou rostliny. Přesněji ony ho žerou, Země je zelenější, ale ne zase tak intenzivně jak by bylo potřeba. Fotosyntéza je totiž limitována nedostatkem CO2 a nadbytkem O2. Kde dělá Matka Příroda chybu? V mořích je fytoplankton limitován nedostatkem Fe, to bylo ověřeno, ale jak pohnojit několik G km2 moří? J.L. end

V. Petr 4.1.2020 13:44

Už jsem tady vícekrát upozorňoval na to, že z pokroku dosaženého Evropou a Amerikou těží CELÝ SVĚT, takže Vaše úvahy o "kumulativních emisích" jsou mimo.

Ještě dnes dostávají "rozvojové" země léky za výrobní cenu, bez nákladů na vývoj a testování, takže jsou tam několikrát levnější než v Evropě a zejména v USA!

A článek je o CO2, takže sem nemotejte fosfor nebo měď, která ostatně podle Římského klubu měla celosvětově už dávno dojít!

P. Čížek 4.1.2020 7:29

Největším ekologem všech dob (kromě Gréty, samozřejmě) byl William Cod, známější jako Buffalo Bill, který spolu se sopkou Krakatoa odsunul přehřátí Země o více než 100 let. Zorganizoval vybití milionových stád bizonů, produkujících nepředstavitelné množství skleníkových plynů na amerických prériích.

J. Pokoutný 4.1.2020 7:38

Musím vás opravit: nezorganizoval, pouze se ho úspěšně zúčastnil. Bizony překvapivě stříleli Indiáni i další lovci dávno před ním.

R. Langer 4.1.2020 7:56

NE! Rv

K. Wágner 4.1.2020 8:54

Indiáni ale lovili bizony v takovém množství, jaké mohli spotřebovat. K tomu vybíjení bizonů došlo jinak. Existuje celá řada dokumentů na toto téma.

J. Lukavsky 4.1.2020 9:38

No nějak nevěřím tomu, že se Indiáni v lovu zadržovali "už víc nesníme - konec". Spíš šípem a lukem ulovit bisona nebylo snadné a většinou to nebylo úspěšné. Kdyby stačil jeden šíp na jednoho bisona tak by to s bisony asi vypadalo jinak. Kulovnice byly mnohonásobně efektivnější. Domorodci si vyhubili ptáka noa a vykáceli palmy atd. atp. Iluze o "ušlechtilém divochu" jsou výplod J.Rousseaua - který ovšem žádného divocha asi neviděl neb nikdy neopustil Paříž. J.L. end

K. Wágner 4.1.2020 9:56

Existuje i fotodokumentace - "bizony postihlo to, co by se dalo nazvat zvířecím holokaustem. Zatímco původní indiáni je lovili jen v omezené míře pro vlastní potřebu, bílí lidé se pustili do jejich naprostého vyhlazení. Přitom jediné, co z nich byli schopni zužitkovat, byly jejich kůže." Více zde : http://extrastory.cz/masakr-bizonu-byl-holokaustem-zviret.html

L. Písařík 4.1.2020 10:05

A my, Homo sapiens jsme sežrali člověka neandrtálského.

R. Langer 4.1.2020 7:56

ANO! ;-D

P. Rada 4.1.2020 7:59

Ekologii si podobně jak Wágner ohýbáte podle svých pedstav v tom smyslu, že ze všech vstahů jste si vybral jen kousek který vyhovuje vašim představám.

Představu vlivu sopkek uvádíte totiž jen jako ochazující. Takový efekt platí nejčastěji jen krátce v období po jejich erupci a ještě jen za předpokladu že vulkán leží co možná v rovníkové oblasti a výrony prachu a aerosolů dosahují nad troposféru. Taková Krakatoa opravdu byla ale ještě výraznější vliv mela Toba. Obě ale dlouhodobě planetu oteplily.

Meší sopky zejména v polárních oblastech však mají dopady dokonce čistě oteplovací už od počátku pro změnu albeda dříve bílých oblastí které výrazně ztemnuje spad řičemž aerosoly se s troposféry intenzivně vymívají s prvými deštovými frontami které navíc kondenzačními jádry posilují.

Tak jako tak totiž po nejdéle desetiletí prach a aerosoly i ze stratosféry vymizí. To co poté zůstane působit až tisíciletí je CO2 a ten po celou tu dobu má oteplující vliv.

S tín B.B. je to podobně. Lidé jeho doby sice vyhubili některé druhy velkých obtížně domestikovaných přežvýkavců ale získali tím energii a o to energičtěji rozšiřovali svá stáda jiných přežvýkavců. Ta dnes tvoří nejmasivnější živočišný druh na planetě.

P. Čížek 4.1.2020 8:09

Takže Ladovskou zimu, způsobenou prachem, vyneseným do vyšších vrstev atmosféry nejprve výbuchem sopky a pak i Tunguzského meteoritu, zcela logicky vystřídalo globální oteplení ?

P. Rada 4.1.2020 8:27

V úhrnu ano. Konkrétněji jde u nás spíše o to, s jakého směru bude proudit vzduch. Planeta se totiž ohřívá velmi nerovnoměrně. Nejvíce obasti polů.

Odtajeli přes léto polární čepička - pak se především změní albedo obasti, vzroste energie kolem polů, poklesne gradient teplot k rovnku a začne se měnit vláhu nesoucí proudění ještě více jak průměrné teploty pozadí. Celý systém se takto rozvrátí až tak, že se dlouhodobé předpovědi stanou stále obtížnější ikdyž výpočetní technika jde proti.

Efekt bude časem ten, že přestanou platit odpozorované pranostiky podle ktrých dřív sedláci seli, orali....

Budoucí zemědělec či lesník se i přes informační explozi nejspíše nedoví jaké podnebí jej postihne příští rok a co a kdy by tedy měl vysadit, zasít.... aby se úroda co možná vydařila.

R. Langer 4.1.2020 8:47

Aha! Ale hlavně že to víš ty, Zelený bolševiku, co? ;-D

P. Rada 4.1.2020 9:40

Já to vím ze studia fyziky a globálního proudění atmosféry. Můžete se o tom dozvědět více i Vy. Zkuste začít třeba zde:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Glob%C3%A1ln%C3%AD_cirkulace_atmosf%C3%A9ry

https://is.muni.cz/do/rect/el/estud/pedf/ps14/fyz_geogr/web/index.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pol%C3%A1rn%C3%AD_v%C3%ADr

https://www.pocasicz.cz/aktuality-o-pocasi/aktuality-471/polarni-vortex-2430

https://climatereanalyzer.org/

H. Paculová 4.1.2020 21:34

A tu fyziku jste studoval na Wikipedii nebo na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy ?

R. Langer 5.1.2020 7:58

Jo? A co jsi tedy vystudoval, nedouku? Pochybuji, že máš vůbec maturitu, ty tvoje nesmysly, co tady tvrdíš, by tomu odpovídaly, Zelený bolševiku. :-P

M. Rozbořil 4.1.2020 9:30

Omyl, nejmasivnější živočišný druh na planetě tvoří iniciativní pitomci a nafoukaní pseudovědátoři.

A. Pakosta 4.1.2020 11:25

Hm, dobrý, pane Rozum - B - Rado. Jen se ještě doučte vyjmenovaná slova (napovím vám: My - MÝT - Hmyz...) a někde si přečtěte všeobecně známý fakt, že právě hmyz je nejmasivnějším podílem živočišstva na této planetě. Co do počtu druhů, počtu jedinců, ale i celkové hmotnosti.

Populárně třeba tady se dozvíte, že jen mravenců a termitů je "na kila" více než všech hospodářských zvířat :

https://www.stoplusjednicka.cz/unikatni-srovnani-kolik-vazi-zivot-na-zemi

H. Paculová 5.1.2020 17:23

No a právě ti termiti jsou také považováni za velké producenty metanu, který je jedním z hlavních skleníkových plynů. Mají na svědomí zhruba 20 mil. tun metanu ročně ;-)

J. Hruška 4.1.2020 6:46

Pane Rado, při Vašem vzdělání, vysvětlete nám zde, na psu, jak může 6 cm3 oxidu uhličitého v 10 000 cm3 vzduchu ovlivnit jeho vlastnosti ? Opakuji 6 v 10 000! Spartě fandí na tribuně 10 000 diváků a 6 diváků Baníku, jak to asi dopadne s těmi škůdci? Děkuji, hezký den.

J. Svoboda 4.1.2020 6:59

Váš dotaz je stejně chytrý, jako se ptát, jak může kulka vážící pár gramů zabít mnohatunového slona.

Pěkný den.

J. Hruška 4.1.2020 7:14

A do které brňavky se musí ta střela strefit? Možná byste se měl hlouběji zamyslet, pane Svobodo a případně odpovědět na to "jak". Zdravíčko.

R. Langer 4.1.2020 7:57

JAK? 8-o

P. Rada 4.1.2020 8:16

Pane Hruško při vzdělání které Vám nepochybně umožnuje číst a zde diskutovat by k pochopení měl stačit odkaz na skleníkový efekt.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Sklen%C3%ADkov%C3%BD_efekt

Ve zjednodušení jde o to, že Spartě (N, O2) sice fandí 10000 ale tak malinkých diváků, že mezi nimi přicházející energie emitovaná teplotou 6000K dominantně viditelného spektra prokličkuje až na povrch. Zde ale energie viditelného spektra změní na teplotu cca 280K a taková tělesa už září nikoli ve viditelné ale v infračervené oblasti. Těch 6 víceatomových CO2, NOx, Freonů... má ale právě už tak velký rozměr, že postačuje vytvořit sice tenkou ale rezonančně interagující zábranu právě už infračervenému zářením kdežto ty desetitisíce jsou i pro infra stále mimo působnost. V tom co Vaše oko přímo nevidí pak tkví onen efekt.

Lze si ale koupit infrakameru a vše si měřením ujasnit.

R. Langer 4.1.2020 8:37

A infrakamerou uvidíš CO2 jako svatá Gréta, Zelený bolševiku? ;-D ;-D ;-D