5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jelínková 20.8.2009 21:27

přívalové deště

 ... ty byly vždycky,ale po deštích byly louže a mokrá pole-ne spláchlá vodou .Podívejte se. jak dlouiho se voda drží v krajině.Vůbec ne,máme silnice,dlažbu a rovné vodní toky.Ořeme s kopce dolů,místo po vrstevnici ,hnojíme umělými hnojivy a v rovině vojtěšku nevidíš,zato řepku a kukuřici také setou s kopce dolů.Tak co chcete!!!!!!Asi by to chtělo zákon,když máme tak chamtivé zemědělce a taky zrušit dotace na biopaliva.To tedy je ne blbost, ale podle mne je celá tato dotační politika pěkná sviňárna;-€;-€;-€

ijnovak 18.8.2009 21:57

voda se chytá tam,kde spadne-čistá, ne za soutokem v nížině-ničivá špína

Jednoduché řešení - 5 000 retenčních nádrží (rybníků) s volným objemem =příval na povodí a doplnit vodním koridorem  (realizaci zahájit již od r.2010) DUNAJ - ODRA - LABE!!! s financováním z 80% EU!!!

Stoura 21.8.2009 12:15

Re: voda se chytá tam,kde spadne-čistá, ne za soutokem v nížině-ničivá špína

A nebo jednu pořádnou přehradu ;-D

para 18.8.2009 14:51

Nedomyšlenost

Autor říká.... " Pokud je tedy třeba zlepšit stav naší krajiny a životního prostředí,

musí být základní podmínkou takových kroků osobní a vlastnický zájem

realizátorů „krajinné architektury“." Jak to ale provést, když vlastíci krajiny //území// začínají čím dál víc být finančníci sídlící někde za kopečkama či velkou louží...?

Fimmy 18.8.2009 11:09

našli rádcové ? našli ?

Agrární analytik bez odborného vzdělání, novinář. Dlouhé psaní hodně příspěvků o ničem.

Milý agrární analytiku, co takhle vysvětlit zásadní rozpor při projednávání pozemkových úprav s vlastníky, který je složitější a náročnější, než dříve, a také investiční záležitosti - financování, návratnost, opatření komplexní. Proč se omezuje úkol PÚ jen na cesty a doprovodné remízky, nikoliv na změnu v hospodaření na pozemcích ? Není to náhodou tvrdou vlastnickou strukturou v reálném kapitalismu ?

O odborných záležitostech "odtokových poměrů" lze také ztratit slovo, ale to je v mediu poplatném ODS a jejich souputniků trochu off-topic.

kejki 19.8.2009 13:28

Re: našli rádcové ? našli ?

Ani jsem to nedočetl, protože zamíchat povodně 2002 do přívalových dešťů a schopnosti půdy zadržovat vodu - říkám si, že by Havel? A je to Havel.

Článek je blábol.

jarouš 17.8.2009 21:18

ok

Já taky. A ještě jsem se dozvěděl, že člověk taky může být agrární analytik:-)

danis01 17.8.2009 21:01

Kam se poděli mistři hluboké orby?

Dnes se pořádně neoře - ušetří se nafta - a také se málo hnojí kravským hnojem - nejspíš  ho ani není dost, protože zemědělci byli donuceni rapidně snížit stavy skotu.  Remízky a bahéška jsou vykáceny a zaorány - dělalo se to za komunistů, ale náprava se za 20 let od revoluce nedostavila, protože na prvním místě je zisk. Za udržování krajiny nikdo zemědělcům nic nezaplatí.

Topinka V. 17.8.2009 16:24

100% souhlas

se vším uvedeným.

Karel. 17.8.2009 15:32

Pamětnik.

To co piše autor nějak nesouhlasi se skutečnosti. Ja si pamatuji za sveho mladi že byl obdělany každy kousek pudy vypaseny každy kousek travy, dokonce se z lesa shrabovalo listi na podestylku. Za komunistu se obdělavaly i plochy na svazich a celkem žadne povodně nebyly. Nedavno jsem prochazel mista ktera jsem davno nenavštivil a byl jsem šokovany všechno zarostle nesečene desetileti zkratka džungle, Takže podle expertu idealni protipovodňovy stav. Podotykam že jsem od Noveho Jičina Takže nevěřim tomu co se piše. Myslim si že když do nasakle pudy spadne během necelych 2 hodin 125 milimetru sražek neni sily ktera by povodni zabranila. Nepomužou ani soukromi hospodaři.

Niky 17.8.2009 17:25

Re: Pamětnik.

V.r.1972 jsem jako voják pomáhal na Bruntálsku likvidovat pozůstatky povodně,která smetla několik vesnic,každé postižené rodině dali komunisté 3000 korun!

Honza 17.8.2009 21:11

Re: Pamětnik.

Pane pamětníku,prosím přečtěte si příspěvek ještě jednou (nebo lépe dvakrát)

jeff 17.8.2009 21:26

Re: Pamětnik.

pane Honzo, vy raději nečtete vůbec, škodí vám to.

Šerlok Homeless 17.8.2009 15:21

Sinice

jsou vyvolány vysokým obsahem fosforu, nikoli dusíku ve vodě. Vysoky obsah dusíku vede k jinému typu vodního květu - k rozvoji řas, který sinice spíš potlačuje (i když vody je taky zelená, takže ke koupání neláká, ale zpočátku - než přemnožené řasy odumřou a začnou se rozkládat - aspoň není zdraví škodlivá).

Ludva 17.8.2009 17:00

Re: Sinice

Měl jsem dojem, že větší část dusíku a fosforu se do řek dostává kanalizací z měst a vesnic bez pořádných čističek.

janoryna 17.8.2009 15:11

jak jste přišel na to,

že se u nás dává více umělých hnojiv než v EU. to nebylo pravda ani za komunistů !!!

Realista 17.8.2009 12:45

jo ti zemědělci, to je hrozná banda

poškozující naši krásnou přírodu!

Proč ji nenechají aby si pomohla sama a serou se s nějakou výrobou, když se potraviny dají koupit v makru?

Chris Kelvin 17.8.2009 13:17

Re: jo ti zemědělci, to je hrozná banda

Ach jo ;-(

honzak 17.8.2009 13:18

Re: jo ti zemědělci, to je hrozná banda

zkus pochopit míru nadsázky větší než velkou!

Chris Kelvin 17.8.2009 14:06

Re: jo ti zemědělci, to je hrozná banda

Ach jo ;-(;-(;-(

H.K. 17.8.2009 11:42

Půda je živý organismus o který je nutné dlouhodobě pečovat.

Při velmi intenzivních dešťových srážkách, když spadne např. 60 mm vody za půl hodiny, tak žádná půda není schopná v krátkém období vodu vstřebat. To sedláci věděli a proto budovali různé remízky, meze a podobně, aby se rychost odtoku vody snížila. Schopnost půdy absorbovat vodu závisí na mnoha faktorech např. typ a kvalitě půdy. Půdy zásobené humusem jsou schopné v podstatně rychleji absorbovat vodu než půdy s vysokým obsahem jílu. . V padesýátýchletech byl průměrný obsah humusu cca 3% což je solidní zásobaní homusem, dnes je to 1.5% což je špatné a zcela určitě to bude mít vliv na úrodnost půdy do budoucna. Půda je živý organismus. Obsahuje bakterie, žížaly, krtky ato všechno ovlivňuje zácytnost vody v půdě. Humus nejenom umožňuje život půdních mikroorganismů a makroorganismů, ale zadržuje živiny atd. Zhutňování neboli utužování půd – je způsobeno opakovaným zpracování půdy ve stejné hloubce a množstvím přejezdů těžkou zemědělskou technikou po povrchu půdy, které vede ke snížení pórovitosti a propustnosti půdy. Hydraulická vodivost je závislá na vlhkosti půdy.

Zhutňování neboli utužování půd – je způsobeno opakovaným zpracování půdy ve stejné hloubce a množstvím přejezdů těžkou zemědělskou technikou po povrchu půdy, které vede ke snížení pórovitosti a propustnosti půdy. Hydraulická vodivost je závislá na vlhkosti půdy.

Je mnoho faktorů, které ovlivňují zadržování vody v přírodě.. Kolem potoků byla záplavová uzemí,  Lužní lesy, soustava nádrží, rybníků,  les, tak listnatý zadrží vody víc jako jehličnatý.

Otázkou je proč se teď vyskytují velké srážky, které zasahují velká území. Není to i proto, že půda není schopná udržet vodu, je suché, horká, teplé proudy zvedají mraky. Stáří lidé říkávali, že voda táhne vodu. Asi na tom něco bude   

Chris Kelvin 17.8.2009 12:14

Re: Půda je živý organismus o který je nutné dlouhodobě pečovat.

Velmi přesné.

Je jasné, že 60mm/půl hodiny půda nevstřebá úplně. Ale už je rozdíl, jestli z těch napadaných srážek do vesnice dorazí 80% v průběhu jedné hodiny, nebo 60% rozložených na hodin několik. Stále jsou zde ale přítomni diskutéři, kteří tuto jednoduchou trojčlenku nejsou schopni pochopit. Což je trochu smutné ;-(

M.S. 17.8.2009 13:28

Re: Půda je živý organismus o který je nutné dlouhodobě pečovat.

Především vy a někteří jiní pobláznění diskutující si ze zadržování srážek krajinou udělali fetiš. Pokud jsou místní povodně tak jsou po opakovaných deštích, to ješst kdy i panenská příroda by byla vodou nasycena. Zadržování srážek krajinou má sice vliv, ale minimální o čemž svědčí hojné povodně v době, kdy zde byla panenská příroda. Viz skutečné záznamy z 19. století. Dnes všichni naivně vzdychají po panenské přírodě a neuvědomují si, že lidský věk byl méně než poloviční a jedna katastrofa střídala druhou.

Chris Kelvin 17.8.2009 14:05

Re: Půda je živý organismus o který je nutné dlouhodobě pečovat.

Vy máte asi také nějaký fetiš, ale nerad bych dohledával jaký :-D

Zkuste si prosím ještě jednou přečíst, co jsem napsal.

Vlad 17.8.2009 14:54

Re: Půda je živý organismus o který je nutné dlouhodobě pečovat.

Už Juditin most vzala povodeň :-) 

Šerlok Homeless 17.8.2009 15:27

Re: Půda je živý organismus o který je nutné dlouhodobě pečovat.

V polovině 19. století zde byla panenská příroda?!!? 8-o

Tak to  je šance, že by se nějaký zatoulaný pratur našel na Starém Městě Pražském, ne? !!;-)

H.K. 17.8.2009 16:16

Re: Půda je živý organismus o který je nutné dlouhodobě pečovat.

Především vy a někteří jiní pobláznění diskutující si ze zadržování srážek krajinou udělali fetiš.

Pane  M.S. IP: 84.42.182.xxx , Vy se pravděpodobně za poblázněného nepovažujete, Z toho co jste napsal je patrné , tomu nerozumíte. Vám stačí když víte, že povodně byly, jsou a budou. Když pršet začalo, tak taky přestane. Když je sucho, tak určitě někdy pršet bude. To Vám stačí k tomu, abyste věděl, kdo je poblázněný a kdo je ve Vaší normě.

Realista 17.8.2009 12:47

Re: Půda je živý organismus o který je nutné dlouhodobě pečovat.

Záplavová území byla i kolem řek.

Tak si vyprošuji, aby se napříště v Praze stavěly nějaké protipovodňové stěny.

To je diskriminace severočechů !!

Chris Kelvin 17.8.2009 13:17

Re: Půda je živý organismus o který je nutné dlouhodobě pečovat.

Je to tak - co proteče rychleji Prahou, je také dříve v Ústí.

Nicméně každý barák v záplavovém území (viz nová bezhlavá developerská výstavba kolem Vltavy v Karlíně či v Holešovicích) v případě povodně sice zpomalí tok, ale zvedne hladinu proti proudu. A tak zatímco tyto nové objekty velkou povodeň přežijí téměř bez následků, nahoru proti toku řeky to může způsobit katastrofu.

Šerlok Homeless 17.8.2009 15:35

Re: Půda je živý organismus o který je nutné dlouhodobě pečovat.

Ony se spíš v případě povodně budou zachraňovat za cenu obětování těch v řidčeji obydlených oblastech. Ty se případně zaplaví přehradou. V případě, že ani to nepomůže, budou za dojemného vzlykotu médií zakládány nadace na odtranění prostředků. Protože se dost peněz nevybere, budou následky odstaňovány na účet veřejného dluhu.