29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Vera 17.8.2009 6:54

Re: Máme přece příklady z nedávné historie.

Jsa z Californie, byl jste mozna na ranci Jack Londona. Ten si bohate pred Dust Bowl vybudoval na svem pozemku terasovite zahony, tak jak se naucil v Cine. Nikdo mu tehdy nevenoval pozornost, az par desetileti pozdeji si to Americani vykoumali sami. Ono to uceni se by obcas stacilo, na rozdil vytrvaleho vynalezani starych znalosti. Cinani si erozi a zaplavy resi uz davno, jen ti Evropani si na vsechno musi prijit sami. 

Vlado 17.8.2009 6:35

Re: Ale říkejte to vlastníkům jediné a svaté pravdy!

Trochu rozviňte svůj názor, ten je tak všeobecný, že neříká vůbec nic

honzak 17.8.2009 6:29

já bych dodal, že

přívalovým povodním pomáhá velmi neexistence deš´tové kanalizace a likvidace příkopů podél silnic (na jejich úkor jsou silnice širší). Také zmiňovaná absence odbahnění rybníků je silným povodňovým činitelem.

Svoje názory mám podpořené tuplovanou osobní zkušeností....

R 17.8.2009 2:44

úprava krajiny proti povodním

No, vůbec ta první letošní přívalová povodeň v obcích nad Novým Jičínem byla předurčena už osídlováním a hospodařením ve středověku. Osídlováním úzkých potočních a říčních údolí a likvidací lesů na pahorcích nad nimi a jejich přeměnu na pastviny. Na druhé straně, krajina, kterou znám a kde bydlím, pozbyla během posledních cca 40 let na každý kilometr čtvereční odhadem pěknýchpár hektarů různých mokřin, močálovitých prameništ, meandrů potoků i vůbec obyčejných potočních koryt, která zmizela v potrubích.

Otázka je tedy, kam by se měla úprava krajiny vrátit. Jestli do doby před 40 lety nebo dodoby před staletími. A o kolik by to znamenalo zvýšení jímací kapacity krajiny a omezení přívalových povodní, o čtvrtinu, polovinu?

Pak je tam ještě ekonomická věc zemědělského využívání takových ploch. Omezení eroze a další zvýšení jímací kapacity je možné dosáhnout ve sbažitých terénech pouze opětným  rozkouskováním velkých lánů na malá terasovitá políčka oddělená svažitými zarostlými mezemi. Jenže takové rozkouskování znamená nyní zhoršení produktivity zemědělství bajočko až o polovinu, přitom svažité zemědělské plochy jsou u nás až 3/4 všech zemědělsky využívaných ploch. Znamenalo by to výrazný pokles celkově zemědělství jako odvětví.

Borek@exil 17.8.2009 1:46

Máme přece příklady z nedávné historie.

Písečné bouře v tzv. Dust Bowl (Prašná Mísa), Oklahoma......ve dvacátých letech nebyly výsledkem nějakých globálních změn ale přímým následkem nezodpovědného hospodaření. Oklahoma se stala prakticky neobyvatelnou pouští a obyvatelstvo masově migrovalo do Californie.  Posléze se iniciativy ujala vláda a započalo se s regeneračními projekty. Byly sázeny větrolamy, Měnila se skladba pěstovaných plodin aby se půda nevyčerpávala nonokulturním pěstitelstvím. Dneska je Oklahoma zase svěží a zelená. Ale stálo to čas a peníze. Učit se, učit se, učit se....jakou pravdu měl báťuška Lenin-Uljanov!

BERAN 17.8.2009 0:49

Ale říkejte to vlastníkům jediné a svaté pravdy!